5 minit bacaan

Kesalahan pelaburan cryptocurrency ini diakui oleh pelabur baru pasaran kripto!

Baru-baru ini dunia telah mengalami peningkatan luar biasa dalam pelaburan cryptocurrency. Perkembangan dalam transformasi digital kewangan, pelabur kewangan terkenal seperti Elon Musk, kesan selepas wabak Covid-19, dan lain-lain adalah antara faktor sumbangan besar yang menyokong pertumbuhan berterusan harga saham coin.

Ini telah menarik perhatian pelabur cryptocurrency yang berharap dapat melabur dalam cryptocurrency yang terbaik sekarang seperti Bitcoin dan Ethereum. Namun, apabila tergesa-gesa mengikuti trend, banyak pelabur cryptocurrency cenderung melakukan banyak kesalahan dalam pelaburan cryptocurrency.

Ini boleh menyebabkan kerugian pada diri sendiri. Selain itu, turun naik pasaran kripto adalah elemen penting untuk dipertimbangkan sebelum melabur. Oleh itu, jika anda ingin belajar bagaimana mahu melabur dalam cryptocurrency, baca panduan ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya. Baca artikel ini juga untuk memahami kesalahan biasa yang dilakukan oleh pelabur cryptocurrency dan menyebabkan mereka mengalami masalah.

1. Melabur Untuk Kaya Dengan Cepat

Oleh kerana terdapat sedikit pengawasan terhadap cryptocurrency, pasti ada penipuan yang tidak dapat dielakkan seperti Bitconnect yang ditutup pada bulan Januari tahun lalu. Bitconnect adalah skema Ponzi yang menyamar sebagai program pelaburan pulangan tinggi, yang mana ia menawarkan faedah yang sangat tinggi bagi pelabur yang mempunyai pegangan Bitcoin di platform mereka. Setelah platform itu ditutup, cryptocurrency yang dilabur masih ada di Bitconnect dan lalu BCC mengambil 92%, dan pelabur kehilangan sekitar $1 bilion. Kejadian ini berlaku dalam sekelip mata sahaja!

Tidak susah sebenarnya untuk terpengaruh dengan kempen media yang menyatakan sejumlah besar projek blockchain yang tidak pasti dijalankan di media sosial serta mengelakkan diri sendiri memasukkan wang dalam projek yang kurang kesahihannya. Pelabur hanya perlu sentiasa berhati-hati dengan melakukan penyelidikan sendiri (Do Your Own Research) sebelum memasukkan wang ke dalam sebarang projek atau Penawaran Syiling Permulaan (ICO).

2. Membeli Kripto Kerana Murah

Kebanyakan pelabur kripto fikir saham coin yang sedia ada dengan harga beberapa sen atau jauh lebih sedikit daripada sesen mungkin dapat meningkat sesuai dengan jangkaan mereka. Begitu juga, kerana harganya sangat murah, mereka dapat membeli sejumlah besar saham kripto yang murah mengikut bajet mereka. Pemikiran ini berkait rapat dengan kripto seperti Doge atau Shiba Inu yang meningkat berkali-kali daripada harga asasnya.

Walau bagaimanapun, majoriti pelabur kripto tidak melihat bahawa terdapat banyak lagi coin yang berbeza dan sangat murah, namun pada masa ini tidak hadir di pasaran kripto. Adakah anda ingin tahu apa yang berlaku kepada pelabur mereka? Sudah pasti, mereka semua kemungkinan besar kehilangan keseluruhan pelaburan mereka. Coin yang menawarkan harga rendah ini boleh turun menjadi kosong dalam sekelip mata sahaja. Semakin hampir coin dengan harga kosong USD, semakin cepat mereka dapat ke sana juga.

Artikel lain: Apa itu Mempool?

3. Melabur dalam Cryptocurrency Palsu

Semua orang secara konsisten memerhatikan kripto terbaik untuk dibeli dan banyak juga individu dapat manfaat daripada sikap ini. Dalam penipuan ICO, misalnya, penipu dapat mengasingkan pelabur dari cryptocurrency mereka dengan pelbagai cara.

Membuat laman web palsu dan aplikasi mudah alih yang menyerupai penawaran coin permulaan (ICO) dan meminta pengguna menyimpan coin ke dalam wallet yang palsu adalah salah satu perkara biasa. Apabila individu dihantar akaun untuk membiayai wallet mereka atau mengakui pembayaran, mereka hanya memindahkan wang ke lokasi yang dikawal oleh penggodam. Jelas sekali, setelah dana tersebut diperdagangkan, pada dasarnya mustahil untuk menukar kitaran.

Salah satu tanda pemberitahuan utama adalah jika anda memeriksa CPU telefon bimbit anda, anda akan melihat bahawa aplikasi tidak menggunakan bahan bakar, atau hampir dengannya, menunjukkan bahawa ia tidak melombong apa-apa. Secara konsisten, anda pada dasarnya menekan butang untuk memulakan jam undur. Walau bagaimanapun, berhati-hati untuk mengelakkan aplikasi-aplikasi ini.

4. Melupakan Kata Laluan

Walaupun mungkin ada 21 juta Bitcoin yang akan dilombong, kekurangan akan berlaku dengan alasan bahawa sejumlah besar daripada mereka hilang selama-lamanya kerana individu gagal untuk mengingati kata laluan wallet digital mereka. Anda tidak boleh menghubungi seseorang untuk reset semula kata laluan anda jika anda gagal untuk mengingatinya atau kehilangannya. Apabila perkara ini berlaku, wallet anda akan terkunci. Kira-kira 20% Bitcoin yang dilombong setakat ini hilang dalam wallet yang diabaikan, mengikut Chainalysis, sebuah firma data cryptocurrency.

Dengan cara ini, cara anda menyimpan kata laluan sangat penting dan harus difikirkan lebih awal sebelum anda memulakan perdagangan. Menulisnya pada sehelai kertas adalah langkah awal namun ia juga mempunyai risiko tersendiri kerana boleh dicuri dan digunakan oleh orang lain. Berhati-hati dengan cara menyimpan kata laluan anda.

5. Beli Pada Harga Tinggi dan Jual Pada Harga Rendah

Beli pada harga tinggi dan jual pada harga rendah adalah kesalahan yang biasa dilakukan oleh kebanyakan pelabur kewangan sejak dahulu lagi. Lebih-lebih lagi, ini adalah salah satu sebab mengapa pelabur runcit tidak mendapat keuntungan daripada perdagangan atau pelaburan. Ia menyebabkan individu kehilangan wang secara konsisten. Pada waktu harga coin jatuh, individu panik.

Kebanyakan pelabur kripto tidak dapat memegang pelaburan mereka kerana mereka tidak tahu mengenai asas-asas kripto. Mereka melayang bersama pasaran. Biasanya mereka jual pegangan kripto di bawah harga belian mereka dan membuat kerugian. Ianya penting untuk pelabur kripto cuba memahami mengapa harga coin secara tidak dijangka meningkat pada satu masa sebelum melaburkan wang mereka.

Sumber daripada Analytic Insight dan Coinmarketcap

6. Membeli Aset Yang Dipercayai Akan Memberi Pulangan Yang Lumayan.

Pelabur percaya bahawa sekiranya syarikat itu terkenal atau popular aset Devs itu mesti power.Kadang kala aset yang popular ini sebenarnya tidak mempunyai apa-apa selain daripada publisiti media.

7. Tidak Membahagikan Duit Pelaburan Mereka Dengan Baik.

Sewajarnya, seorang pelabur perlulah meletakkan sejumlah wang yang hampir sama ataupun lebih kepada portfolio yang mereka rasakan akan memberi pulangan yang lumayan.

8. Melabur Dalam Satu atau Pun Dua Aset Sahaja.

Tindakan ini adalah berbahaya kerana sekiranya aset tersebut mengalami kerugian, ia juga akan mempengaruhi portfolio pelaburan mereka. Pelabur kripto juga perlu melabur dalam kategori aset yang berbeza kerana kita tidak tahu kategori yang mana akan memberi pulangan yang lebih kelak nanti.

9. Memegang Sesuatu Aset Dalam Tempoh Waktu Yang Sangat Singkat.

Ada juga sesetengah pelabur yang tidak mempunyai sejumlah wang yang besar dan objektif yang berbeza. Tidak perlu ikut seperti pelabur kripto yang sememangya pro, berani mengambil risiko tinggi dengan melabur wang dengan jumlah yang tinggi. Sebaliknya, pelabur retail ni hanya perlu melabur duit itu untuk tempoh satu jangka masa yang panjang supaya duit itu berkembang.

10. Perasaan Takut Pasaran Kripto Akan Jatuh.

Jika pelabur terlalu takut untuk melabur kerana berfikiran bahawa pasaran kripto akan jatuh, mereka sebenarnya tidak layak untuk melabur dalam pasaran kripto. Kejatuhan pasaran kripto adalah benda yang normal dan bukan berlaku setiap tahun.

11. Perasaan Terlalu Risau.

Perasaan risau memang akan mengganggu mereka, terutamanya pada waktu tidur kerana mereka tidak mahu rugi. Lebih–lebih lagi, jika pelabur melabur dengan jumlah yang banyak dengan harapan ia akan berganda. Situasi ini sememangnya akan menganggu fikiran dan emosi mereka.

12. Terlalu Mempercayai Apa Yang Dibawa oleh media.

Media memainkan peranan penting dalam pesaran kripto tetapi kebanyakkan apa yang media telah mengumumkan itu adalah waktu kemuncak bagi pelabur-pelabur yang besar seperti hedge fund untuk menjual aset mereka.

13. Cuba Meramal Apa Yang Akan Berlaku Dalam Pasaran Pada Masa Akan Datang.

Meramal keadaan ekonomi juga merupakan salah satu strategi dalam kripto tetapi ia sangat sukar untuk dijangka. Berbeza dengan trader saham kerana mereka membuat duit melalui kebarangkalian berdasarkan data-data lepas dan pergerakan harga.

14. Selalu Membelek Portfolio Pelaburan Mereka.

Perasaan takut terhadap pelabur kripto akan membawa kepada mereka membuat keputusan yang salah sekiranya emosi mereka terganggu. Perkara ini adalah normal sekiranya kita terlalu kerap melihat jatuh dan naik harga aset yang kita pegang.

15. Sikap Terlalu Tamak.

Kebanyakan pelabur yang terlalu tamak akan berkesudahan dengan kerugian yang besar. Ia tidak bermakna pelabur tidak boleh mengambil keuntungan, tetapi pelabur perlu ada rancangan yang jelas berapa keuntungan yang mereka mahu capai.

error: Content is protected !!