3 minit bacaan

Mempelajari dan mengenali corak pada carta harga dapat membantu anda memahami turun naik liar harga crypto. Berikut adalah 3 Chart Pattern Crypto (3 corak umum) yang boleh membantu kita memahami asaran

Dalam analisis teknikal, chart pattern adalah sekumpulan bentuk berulang yang dapat dilukis pada carta aset dengan menghubungkan harga tinggi dan rendah. Formasi ini, atau “setups,” biasanya muncul di sekitar tahap sokongan dan rintangan utama (titik di mana harga berhenti jatuh atau naik lebih tinggi) dan menandakan trend harga baru kemungkinan akan bermula.

Walaupun terdapat banyak perdebatan mengenai mengapa penyediaan ini terbentuk dan apakah ia memenuhi syarat – di mana pembeli sengaja membuatnya berdasarkan jangkaan sebelumnya yang akan mereka bentuk – corak carta boleh menjadi alat yang boleh dipercayai untuk menggambarkan salah satu daripada dua perkara:

  • Continuation: Apabila harga aset crypto kemungkinan akan terus mengikuti lintasan yang sama setelah tempoh penggabungan atau pembetulan yang singkat.
  • Reversal: Apabila harga aset crypto kemungkinan akan terbalik dan bergerak ke arah yang berlawanan dengan arah aliran harga yang berlaku.

Berita baiknya ialah anda tidak semestinya memerlukan banyak pengalaman perdagangan kripto untuk dapat melihat corak ini. Sebenarnya, terdapat sebilangan besar corak carta yang mudah, digunakan oleh pedagang dari semua peringkat untuk mengenal pasti di mana harga seterusnya mungkin menuju.

1. Triple & double tops and bottoms
Corak carta Triple & double tops and bottoms betul-betul seperti apa ia disebut; apabila harga melambung pada rintangan yang sama (atas) atau tahap sokongan (bawah) dua atau tiga kali berturut-turut.

Kedua-dua corak tiga dan dua kali ganda adalah susunan terbalik dan biasanya harga isyarat akan menuju ke arah yang bertentangan. Contohnya, double top adalah ketika aset crypto berada dalam aliran menaik dan harga memenuhi kawasan rintangan yang kuat. Semasa pergerakan pertama, harga melambung dan turun lebih rendah untuk sementara sebelum naik dengan cepat. Pada lawatan kedua ke tahap rintangan yang sama, harga dipaksa turun lebih kuat daripada sebelumnya dan aliran menurun baru bermula.

Sekiranya harga pecah di atas rintangan atau di bawah sokongan pada bila-bila masa, corak dianggap ditolak dan kemungkinan continuation harga akan berlaku dan bukannya reversal.

 

Walaupun double tops and bottoms jauh lebih biasa daripada triple pattern, selalunya triple pattern memberikan pembalikan yang lebih kuat.

Baca juga : Analisa Mingguan Pasaran BTC/USDT & ETH/USDT (minggu 1 julai 2021)

2. Ascending / descending triangles
Ascending and descending triangles dikenali sebagai corak carta kesinambungan (bullish dan bearish). Ascending triangle, misalnya, terdiri daripada garis rata yang menghubungkan harga tinggi baru-baru ini dan garis pepenjuru yang menghubungkan rendah harga yang lebih tinggi.

Ini muncul ketika pedagang bullish ditolak pada tahap rintangan yang sama pada beberapa pergerakan tetapi kurang mundur setelah setiap percubaan sehingga akhirnya, harga menembus. Perkara yang sama berlaku untuk descending patterns, di mana penjual akhirnya mengatasi sokongan asas setelah beberapa penurunan dan harga terus menurun.

3. Head and shoulders/inverse
Head and shoulders/inverse setups adalah jenis corak carta pembalikan yang dicirikan oleh tiga harga puncak berturutan. Dua puncak yang lebih kecil (disebut “shoulders“) duduk di kedua sisi puncak tengah yang jauh lebih besar (disebut “head“). Lower low setiap puncak biasanya dapat dihubungkan dengan garis datar, yang dikenal sebagai “neckline.

Setelah shoulder terakhir terbentuk dan kembali ke neckline, harganya akan pecah. Apabila ketiga-tiga puncak menunjuk ke atas, corak tersebut menunjukkan pembalikan penurunan mungkin berlaku. Apabila ketiga-tiga puncak menunjuk ke bawah, ia dikenali sebagai bullish inverse head and shoulder pattern dan menunjukkan aliran kenaikan baru akan bermula.

Chart patterns cenderung terbentuk lebih kerap di pasaran yang tidak menentu ketika aktiviti perdagangan kripto tinggi.

Turun naik yang lebih tinggi bertepatan dengan peringkat awal pengembangan chart pattern,” kata penganalisis teknikal Daniel Chesler.

Pasaran yang lebih aktif menarik dan menyokong lebih banyak peserta, dan dengan itu penawaran dan permintaan kasar – atau jumlah minat pelabur – daripada pasaran yang kurang aktif.”

Perlu dilihat bahawa walaupun dalam tempoh perdagangan yang sibuk, tidak ada chart pattern yang 100% boleh dipercayai. Setups yang nampak sempurna sering kali gagal dan bergerak ke arah yang berlawanan atau menolak ke sideway ketika turun naik rendah, sebab itulah banyak peniaga mengesyorkan menunggu confirmation breakout atau breakdown pertama (sekurang-kurangnya dua penutupan berturut-turut di atas atau di bawah) atau meletakkan pesanan stoploss untuk mengurangkan risiko ini.

Sumber & gambar rujukan: Coindesk & Bitcoinist

error: Content is protected !!