3 minit bacaan

Cardano melancarkan testnet kontrak pintar Alonzo pertama pada 27 Mei. Pada 11 Jun, IOHK (Input Output Hong Kong) mengesahkan bahawa Alonzo kini dapat menggunakan kontrak pintar.

Lebih dari $30 bilion ADA Cardano telah di staked dalam penantian tonggak utama dalam evolusi rangkaian – yang dapat menjadi landasan untuk penerapan rangkaian yang lebih luas dan kenaikan harga yang lebih besar untuk cryptocurrency.

Kira-kira 71.7% bekalan ADA yang beredar, bernilai kira-kira $31 bilion pada harga hari ini, telah di staked dalam 2,665 pool aktif, menurut penyedia data PoolTool. Pada hari Khamis, harga ADA adalah $1.34, selepas kenaikan 4%.

Pada nilai semasa, ADA adalah cryptocurrency kelima terbesar berdasarkan permodalan pasaran.

Cardano kekal sebagai cryptocurrency paling bermodal dari segi nilai staked. Data industri menunjukkan bahawa nilai staked Ethereum jauh di tempat kedua pada $12.2 bilion. Solana, Polkadot dan Algorand melengkapkan senarai lima teratas.

Peranan Cardano untuk stake membolehkan pengguna memperoleh pendapatan pasif dalam bentuk ADA tanpa perlu mengunci aset mereka untuk jangka waktu tertentu. Sebagai perbandingan, protokol lain menetapkan tempoh penguncian minimum untuk memperoleh ganjaran staked.

Pelabur tetap yakin pada ADA dalam jangkaan pelaksanaan kontrak pintar sepenuhnya pada akhir musim panas ini. Seperti yang dilaporkan oleh Cointelegraph, Input Output Hong Kong, yang lebih dikenali sebagai IOHK, melancarkan hardfork Alonzo pada bulan Mei, membuka jalan untuk kemampuan kontrak pintar, mungkin seawal bulan Ogos.

Dalam kemas kini 11 Jun yang muncul di YouTube, IOHK mendedahkan bahawa Alonzo kini memiliki kemampuan untuk menjalankan kontrak pintar.

Sumber rujukan: Cointelegraph

error: Content is protected !!