3 minit bacaan

Berikut adalah jaminan EIP 1559, yang diunjur untuk diaktifkan bulan hadapan.

Di blok nombor 10,499,401, yang dijangka dilombong Khamis hadapan, rangkaian ujian Ethereum Ropsten akan menjalani penambahbaikan backward-incompatible dinamakan “London”.

Ini adalah yang pertama dari tiga siaran rangkaian ujian untuk London menjelang pengaktifan rangkaian utama yang dijadualkan sementara oleh pembangun Ethereum untuk pertengahan bulan Julai. Termasuk di London adalah lima perubahan kod, juga disebut “Ethereum Improvement Proposals” (EIPs).

Dalam catatan blog yang dikeluarkan pada hari Jumaat, Tim Beiko Yayasan Ethereum berkata:

“[EIP 1559] memperkenalkan perubahan pada header blok, menambah jenis transaksi baru, dilengkapi dengan titik akhir JSON RPC baru, dan mengubah tingkah laku klien di beberapa bidang (perlombongan, kumpulan transaksi, dll.). Ia sangat disarankan agar projek membiasakan diri dengan EIP. “

Daripada lima EIP di London, EIP 1559 boleh dikatakan perubahan kod yang paling dinantikan dan kontroversial dari kesemuanya. EIP 1559 memperkenalkan pembayaran minimum, juga disebut “yuran asas,” untuk transaksi di Ethereum yang akan melaras secara dinamik berdasarkan aktiviti jaringan dan permintaan untuk ruang blok.

Sejak EIP 1559 pertama kali dicadangkan dua tahun lalu pada 2019, terdapat beberapa kesalahpahaman mengenai penggunaan dan kesannya terhadap pengguna akhir, pelombong dan pelabur.

Berikut adalah empat mitos umum mengenai EIP 1559 yang bersumber dari laporan terbaru CoinDesk Research, “Implikasi Pelaburan EIP 1559.”

Mitos 1: EIP 1559 bertujuan untuk mengurangkan yuran tinggi di Ethereum.

Pada intinya, tujuan EIP 1559 adalah supaya yuran transaksi kurang berubah dan lebih mudah diramalkan dengan membuat model algoritma untuk menyesuaikan kos secara automatik dengan faktor 1.125x paling banyak per blok.

Di bawah sistem seperti lelong buta semasa untuk menentukan yuran di Ethereum, kos untuk menghantar transaksi boleh melonjak seketika bergantung kepada kenaikan dan turunnya pasaran crypto. Di bawah EIP 1559, yuran dikawal selia untuk meningkat dan menurun berdasarkan penggunaan ruang blok. Sekiranya blok diisi di atas “sasaran gas” yang ditetapkan, yuran asas akan meningkat 12.5% ​​dan sebaliknya.

Namun, perubahan terhadap cara kerja model yuran Ethereum ini dilihat tidak dapat mengurangkan yuran transaksi di Ethereum. Isu yuran tinggi utama adalah disebabkan oleh keupayaan rangkaian terhad untuk memproses transaksi. EIP 1559 sendiri tidak dapat mempengaruhi berapa banyak urus niaga yang dapat dikendalikan oleh rangkaian pada satu masa yang sama.

Mitos 2: EIP 1559 akan menjadikan dasar kewangan Ethereum lebih mudah diramalkan.

EIP 1559 memperkenalkan mekanisme pembakaran yuran yang akan menghilangkan duit syiling secara kekal dari jumlah bekalan ether yang beredar (ETH, -3.02%) .Sebab untuk membebaskan yuran asas daripada disebarkan kepada pelombong Ethereum adalah untuk memastikan bahawa tidak ada insentif kewangan bagi pelombong supaya tidak sengaja melemaskan rangkaian dan mengekalkan yuran asas yang tinggi.

Oleh kerana mekanisme pembakaran ini, EIP 1559 mungkin diperkuat seperti naratif bitcoin dengan peredaran terhad ke kes pelaburan untuk ether. Bagaimanapun, sukar untuk meramalkan berapa banyak ether yang akan dibakar dari masa ke masa memandangkan yuran asas menyesuaikan secara dinamik mengikut aktiviti rangkaian dan permintaan untuk ruang blok.

Walaupun EIP 1559 memperkenalkan keseimbangan terhadap penawaran ether yang semakin meningkat, ia tidak menjadikan dasar monetari jangka panjang Ethereum lebih stabil. Sebaliknya, ia memperkenalkan ketidakstabilan ekonomi ke rangkaian dengan menjadikannya mustahil untuk mengawal jumlah bekalan ether dari masa ke masa.

Mitos 3: Kemungkinan EIP 1559 akan menyebabkan pelombong Ethereum berhenti dan menyerang rangkaian.

Dianggarkan bahawa pelombong akan kehilangan 20% hingga 35% dari pendapatan mereka dengan pengaktifan EIP 1559, dan oleh itu terdapat petisyen dari entiti perlombongan di Ethereum untuk menghentikan EIP 1559 dalam bentuknya sekarang daripada diterima dalam penambahbaikan London. Malah, penambahan pindaan terhadap EIP 1559 juga telah dicadangkan. Ini termasuk mengubah cadangan supaya yuran asas tidak dibakar, meningkatkan pendapatan pelombong dari sumber lain seperti blok subsidi dan membuat penyesuaian terhadap algoritma perlombongan Ethereum supaya persaingan untuk mendapatkan ganjaran rangkaian di kalangan pelombong lebih adil.

Walaupun mendapat tentangan daripada anggota komuniti perlombongan Ethereum, EIP 1559 dijangka akan dilancarkan di rangkaian utama Ethereum pada bulan Julai, yang menimbulkan persoalan sama ada pelombong berpotensi menentang peningkatan London dengan mematikan mesin mereka dan melemahkan keselamatan rangkaian .

Walaupun ada kemungkinan, ada beberapa sebab mengapa majoriti pelombong mungkin tidak akan melakukan kerosakan atau cuba mensabotaj Ethereum akibat pengaktifan EIP 1559. Salah satu sebab utama ialah pelombong terpaksa melepaskan ganjaran yang mungkin mereka perolehi dengan menaik taraf mesin mereka dan meneruskan operasi. Juga kenyataannya bahawa pelombong memiliki landasan yang terhad di Ethereum dan harus melepaskan 100% ganjaran sebaik sahaja rangkaian beralih ke protokol konsensus bukti-kepentingan (Proof of stake – PoS) awal tahun depan.

Mitos 4: EIP 1559 akan menyelesaikan masalah nilai boleh ditambang (miner extractable value – MEV) di Ethereum.

Pendapatan pelombong di Ethereum secara sejarahnya terdiri daripada subsidi blok tetap dan yuran transaksi. Namun, sebagai hasil daripada populariti perdagangan frekuensi tinggi yang semakin meningkat di bursa terdesentralisasi (DEX), pendapatan pelombong dari MEV menjadi semakin lumayan. Organisasi penyelidikan dan pembangunan Flashbots menganggarkan pendapatan harian dari MEV telah meningkat dari setengah juta dolar pada awal tahun ini menjadi lebih dari $6 juta pada bulan Jun.

MEV adalah pendapatan yang dapat diperoleh oleh pelombong sebagai hasil langsung dari kemampuan mereka untuk memesan transaksi dalam satu blok. Sukar untuk diukur kerana pendapatan pelombong dapat dari penyusunan semula, termasuk atau menapis transaksi tertentu dalam blok, dapat terjadi bila-bila masa pengguna berinteraksi dengan pengguna atau aplikasi lain di Ethereum.

EIP 1559 mengurangkan kemampuan pelombong untuk bergantung pada yuran transaksi sebagai cara mengekstrak MEV dari pengguna, tetapi kemampuan pelombong untuk memesan transaksi dan dengan itu memperoleh MEV melalui cara lain tidak akan berubah di bawah EIP 1559.

Kenyataan dengan keperluan penyelidikan dan pengembangan MEV selepas pengaktifan EIP 1559, penyelidik Flashbots Philip Daian berkata semasa persidangan Ethereum maya pada bulan Mei:

“Yuran transaksi yang orang bayar untuk disertakan [dalam blok] sebenarnya merupakan peratusan yang sangat kecil dari pasaran MEV akhirnya … Permainan ini masih pada dasarnya tidak berubah dan pengurangan tahap protokol yang lebih mendalam masih merupakan perkara yang belum kami terokai.”

Baca juga : Apa Itu Ethereum 2.0

Sumber rujukan & gambar : Coindesk & Cointelegraph

error: Content is protected !!