5 minit bacaan

Bitcoin dicipta untuk menjadi sistem kewangan global yang baru, tetapi blockchain, teknologi asas untuk cryptocurrency, telah berkembang di pelbagai industri. Dalam artikel ini, kita lihat lima kes penggunaan blockchain yang semakin popular di seluruh dunia.

Untuk menggambarkan bagaimana blockchain berkembang menjadi teknologi yang berlaku untuk pelbagai industri, kita harus menyusuri sejarahnya dan melihat bila dan di mana ia berkembang sehingga banyak kes penggunaan yang telah dibangunkan.

 

Blockchain: Dari Pembayaran hingga Revolusi Multi-Industri

Semasa Bitcoin dicipta pada tahun 2009, ia dicadangkan sebagai sistem kewangan baru yang dikendalikan oleh ribuan komputer yang diedarkan di seluruh dunia, menjadikan wang kurang bergantung kepada pihak berkuasa pusat. Rangkaian komputer ini mengendalikan jenis pangkalan data khas disebut blockchain, yang menggunakan teknologi lejar yang diedarkan untuk menambahkan data secara tetap, membenarkan rekod transaksi yang disahkan yang dilindungi oleh kriptografi dan konsensus di antara komputer yang beroperasi, selain dari teknologi lain.

Fungsi utama blockchain Bitcoin adalah untuk memudahkan pemindahan Bitcoin dan rekod transaksi tersebut dengan cara yang tidak dapat diubah atau dihapus secara retrospeksi. Sejak penciptaan blockchain Bitcoin, beberapa pembangun telah menggunakan teknologi untuk menambahkan lebih banyak fungsi dan kes penggunaan. Semasa blockchain Ethereum dibuat pada tahun 2015, ia memperkenalkan kontrak pintar, yang membolehkan orang memprogram perjanjian kontrak yang melangkaui pembayaran. Ketika ini, lebih banyak perkembangan kes penggunaan untuk blockchain diteroka dengan kemungkinan bahawa perkembangan ini bergantung pada bagaimana individu atau organisasi berhasrat menggunakannya.

Pada masa kini, teknologi blockchain menyelesaikan masalah yang melanda pihak berkepentingan dalam beberapa industri, bermula dari kewangan hingga pertanian. Terdapat ribuan platform blockchain di seluruh dunia sekarang, mulai dari operasi yang benar-benar terdesentralisasi seperti Bitcoin to private korporat swasta yang berada di bawah kawalan satu syarikat untuk tujuan tertentu.

Kes penggunaan blockchain yang paling lazim adalah kewangan. Apa yang dimulakan sebagai kaedah diedarkan untuk merekodkan urus niaga secara kekal sejak itu telah berkembang menjadi beberapa perkhidmatan kripto-kewangan bermula dari pembelian satu klik yang mudah menggunakan cryptocurrency dan perdagangan hingga fungsi yang lebih rumit seperti kewangan terdesentralisasi (DeFi) untuk pinjaman, simpanan, liquidity pools, dan banyak lagi.

Dari perspektif kewangan ketika itu, cryptocurrency dicipta untuk memberi lebih banyak kebebasan kepada orang lain mengenai cara menjana dan menggunakan wang mereka. Oleh itu, blockchain membolehkan penciptaan lebih banyak platform untuk menyediakan perkhidmatan kewangan kepada lebih banyak orang di seluruh dunia, terutama mereka yang tidak mempunyai akses kepada sistem tradisional. Tetapi ketika crypto mendapat populariti dalam dekad yang lalu, lebih banyak kes penggunaan telah dibuka.

Lima Penggunaan Blockchain Untuk Diperhatikan

Terdapat beribu-ribu kes penggunaan blockchain yang dibuat, beberapanya lebih popular daripada yang lain. Buat masa ini, berikut adalah lima kes penggunaan yang telah mendapat populariti di seluruh dunia.

1. Permainan

Sebaik sahaja crypto menjadi popular untuk pembayaran dan kewangan, pembangun telah membuat permainan blockchain untuk memperkenalkan banyak penyelesaian yang dapat dibawa oleh teknologi untuk masalah permainan seperti manipulasi ekonomi oleh syarikat permainan, masalah pembayaran, kemungkinan penutupan, dan permainan yang tidak seimbang. Dengan melaksanakan rangkaian sumber terbuka, diedarkan, dan telus untuk para peserta turut serta, blockchain memperkenalkan inovasi seperti pemilikan aset sebenar, kemas kini berdasarkan konsensus, pasaran terdesentralisasi, token yang diperkemas, dan banyak lagi.

Salah satu contoh blockchain yang paling awal beraksi adalah CryptoKitties, permainan di mana orang dapat mengumpulkan dan membiakkan kucing digital, dengan transaksi dilakukan di blockchain Ethereum. Pada satu ketika, CryptoKitties menghasilkan begitu banyak gembar-gembur sehingga menguasai trafik rangkaian di Ethereum. Sejak mod itu hilang, pembangun telah mencipta permainan blockchain yang lebih baru dan lebih canggih seperti Alien Worlds, Axie Infinity, Cartesi, The Sandbox, dan banyak lagi.

2. Hartanah

Blockchain memberikan perkhidmatan yang lebih baik dalam industri harta tanah, yang menghadapi masalah seperti transaksi perlahan, pertikaian pentadbiran, dan ketidakpercayaan antara pembeli, penjual, dan perantara. Pelaksanna sistem hartanah blockchain memungkinkan untuk automasi tugas dan kontrak rutin, penyenaraian dan penjejakan data yang telus, dan pengurangan kos.

Untuk perkhidmatan yang lebih baik, blockchain menawarkan model perniagaan inovatif untuk hartanah, seperti pemilikan pecahan aset yang sukar dikongsi, kontrak digital untuk urus niaga yang lebih pantas, pengumpulan dana hartanah melalui tokenisasi, dan banyak lagi.

3. Insurans

Industri insurans penuh dengan ketidakcekapan dan terdedah kepada penipuan. Sebagai industri yang mementingkan rekod, insurans mendapat faedah daripada blockchain, dengan kes penggunaan seperti pengesanan penipuan, penyimpanan rekod, dan penginsuranan semula yang lebih baik (insurans untuk penanggung insurans). Blockchain juga membuka inovasi dalam model perniagaan insurans dengan memungkinkan para penanggung insurans menawarkan versi produk insurans dan insurans mikro atas permintaan yang lebih canggih.

Potensi inovasi insurans blockchain untuk menyelesaikan masalah sangat tinggi, sehingga sekitar 80% eksekutif insurans telah menggunakan atau merancang untuk menguji teknologi blockchain di seluruh unit perniagaan mereka.

4. Keselamatan

Walaupun keselamatan adalah topik yang luas, bermula dari akaun individu hingga seluruh negara, blockchain mempunyai penyelesaian untuk masalah di setiap peringkat. Pada tahap individu, penyelesaian keselamatan blockchain merangkumi identiti berdaulat sendiri, di mana pengguna individu dapat mengawal sepenuhnya maklumat peribadi mereka, serta penghantaran data yang dilindungi, pesanan peribadi yang selamat, dan lapisan keselamatan untuk peranti isi rumah Internet-of-Things seperti termostat dan penghala.

Di peringkat organisasi, syarikat telah menerapkan blockchain untuk penyimpanan rekod yang diedarkan, mencegah serangan penolakan perkhidmatan pada satu titik kerentanan seperti laman web. Malah kerajaan negara-negara seperti Australia, Malta, dan China menggunakan blockchain untuk tujuan keselamatan.

5. Seni

NFT, atau non-fungible token, telah menjadi topik hangat di dunia seni, kerana karya seni yang dibuat menggunakan teknologi telah mula dijual dengan harga jutaan dolar di lelong. Perkembangan NFT telah membawa kita koleksi seni kripto dan digital, dengan seniman, pemuzik, dan pengaruhnya yang semakin banyak menggunakan teknologi ini untuk memperoleh lebih banyak keuntungan daripada karya mereka yang unik dan asli. Penggunaan NFT dapat meliputi seni digital dan muzik hingga bukti dokumen pengesahan untuk aset dunia nyata seperti karya seni dan perhiasan.

Anda boleh mendapatkan akses ke beberapa NFT terbaik di pasaran melalui Binance NFT Marketplace, di mana anda boleh meneroka dan membeli karya seni digital dan koleksi dari akaun Binance anda. Dikuasakan oleh infrastruktur dan komuniti blockchain Binance, Binance NFT Marketplace menyediakan platform kecairan tertinggi bagi pengguna untuk melancarkan dan memperdagangkan NFT.

Untuk lebih banyak kes penggunaan yang membuat gelombang di seluruh dunia, layari Binance Academy, di mana anda boleh menemui banyak artikel yang membincangkan kes penggunaan blockchain, seperti penjagaan kesihatan, tadbir urus, rantaian bekalan, IoT, dan badan amal.

Gergasi Global yang Menggunakan Blockchain

Blockchain hadir untuk kekal, kerana lebih banyak syarikat dan institusi mencari kes penggunaan baru untuk teknologi tersebut. Berikut adalah senarai bagaimana beberapa syarikat dan jenama terbesar di dunia menggunakan blockchain.

  • J.P. Morgan mengembangkan versi Ethereum yang tertumpu kepada perusahaan yang disebut Kuorum untuk memproses transaksi peribadi menggunakan kontrak pintar.
  • IBM menyediakan platform blockchain peringkat perniagaan kepada pelbagai industri seperti automotif, perbankan, penjagaan kesihatan, runcit, dan banyak lagi.
  • Walmart bekerjasama dengan IBM untuk mendigitalkan proses rantaian bekalan makanannya, menambahkan ketelusan terhadap ekosistem makanannya dan memastikan keselamatan barang dagangannya.
  • Alibaba menggunakan blockchain ke dalam sistem pengesanan produk unit e-dagang rentas sempadannya Kaola untuk mengesan pergerakan pesanan.
  • Gucci merancang sneaker augmented reality sebagai koleksi digital dan merupakan salah satu jenama mewah terkemuka, bersama Louis Vuitton dan Prada, yang menggunakan blockchain untuk melindungi produk mereka daripada pemalsuan.

Tetapi anda tidak perlu menjadi syarikat besar untuk mendapat keuntungan dari blockchain. Pada peringkat peribadi, anda boleh memanfaatkan teknologi untuk meningkatkan kekayaan anda dan menjadikan hidup lebih mudah bagi anda, melalui perkhidmatan perdagangan kripto dan kewangan yang disediakan oleh Binance, di mana anda boleh menggunakan crypto dan blockchain dari telefon anda.

Sumber rujukan: Binance blog

error: Content is protected !!