Bitcoin telah menurun sebanyak 40% daripada paras tertinggi sepanjang masa pada tahun 2021, jadi adalah munasabah bahawa ramai orang bimbang tentang pasaran beruang untuk jangka masa panjang. Tidak jelas sama ada bitcoin akan pulih dengan cepat atau sama ada keadaan semasa akan membawa kepada kemerosotan jangka panjang. Walau apa pun, untuk bersedia menghadapi pasaran yang buruk adalah penting kepada semua pelabur. Teruskan membaca untuk mempelajari 5 petua untuk membantu anda bertahan dalam pasaran beruang kripto.

Sebaliknya, pasaran beruang ialah istilah untuk aliran menurun pasaran, biasanya digunakan apabila pasaran jatuh lebih 20%. Imej beruang itu digunakan kerana cara beruang memburu di alam liar, menggunakan kaki mereka untuk menerkam mangsanya ke tanah. Di Frankfurt, anda akan melihat patung lembu jantan dan beruang bergaduh antara satu sama lain, melambangkan pertempuran brainstorming antara dua kumpulan pelabur menaik dan menurun.

Apakah strategi terbaik untuk pasaran beruang bitcoin?

Ramai orang meramalkan bahawa bitcoin akan jatuh di bawah $1,000 pada 2017, namun ini tidak pernah berlaku. Pelabur mengetahui bahawa percubaan untuk menentukan masa pasaran dan meramalkan pergerakan harga bitcoin hanya akan menyebabkan mereka memiliki bitcoin yang lebih sedikit dan mengalami penyesalan yang lebih besar.

Jadi, apakah teknik perdagangan bitcoin terbaik untuk membantu anda bertahan dalam pasaran beruang ?

1. Strategi Dollar Cost Averaging (DCA)

Strategi DCA ialah kaedah di mana pelabur melabur sejumlah besar wang dalam kenaikan sederhana dari semasa ke semasa dan bukannya sekaligus. Ideanya adalah untuk mendapat keuntungan daripada kemelesetan pasaran tanpa meletakkan terlalu banyak wang pada risiko pada bila-bila masa.

DCA bertujuan untuk membantu mengatasi kesan negatif turun naik pasaran jangka pendek ke atas pelaburan. Jika harga aset jatuh semasa anda membuat purata kos dolar, anda akan mendapat keuntungan jika harga naik semula. DCA boleh menjimatkan masa dan usaha anda mencuba masa pasaran untuk mendapatkan harga saham terbaik jika anda bukan pemerhati pasaran profesional. Ia adalah kaedah untuk melabur secara perlahan dan kerap, dengan matlamat untuk mengelakkan keperluan manusia untuk mendapatkan segala-galanya sekaligus.

2. Berhati-hati dengan kenaikan (pumping) Bitcoin jangka pendek

Panduan seterusnya untuk membantu anda bertahan dalam pasaran beruang kripto adalah berhati-hati terhadap kenaikan (pumping) Bitcoin dalam jangka pendek.

Pelabur yang mendasarkan pelaburan mereka pada kenaikan bitcoin mungkin menetapkan diri mereka untuk kekecewaan besar. Semasa aliran menurun, harga kripto mungkin naik. Perlu diingat bahawa harga boleh berubah pada bila-bila masa. Jika pelabur perlu membayar perbelanjaan peribadi segera, mereka tidak seharusnya menyimpan semua wang mereka dalam bitcoin.

3. Jangan cuba ‘short’ pasaran

Walaupun sesetengah pelabur mungkin tergoda untuk ‘short’ Bitcoin dan mata wang kripto lain (bertaruhan pada penurunan harga), pakar menasihatkan agar tidak melakukannya. Kaedah seperti ini boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan.

“Masa untuk ‘short’ berkemungkinan berakhir, dan ia akan menjadi keputusan emosi berdasarkan andaian bahawa pasaran ‘menuju ke sifar,’” kata Scott Melker, pelombong dan pelabur kripto yang menyiarkan podcast Wolf of All Streets di Spotify dan merupakan pencipta surat berita The Wolf Den. “Pembelian sekarang mempunyai peningkatan eksponen, manakala pintasan mempunyai peningkatan yang sangat terhad.”

4. Beli pada ‘dips’

Membeli penurunan ialah strategi mudah yang melibatkan hanya mengumpul bitcoin pada harga yang lebih rendah atau diskaun daripada paras harga tinggi sepanjang masa. Pelabur kemudian digesa untuk melepaskan aset mereka dengan menjualnya pada harga sasaran yang lebih tinggi dan mendapat keuntungan daripada perbezaan itu.

Kebanyakan kejutan harga berlaku apabila media berita membesar-besarkan akibat negatif peraturan baharu atau mensensasikan untuk membangkitkan dan membangkitkan emosi pembaca, jadi membeli harga paling kerap digunakan selepas berita yang tidak menguntungkan. Ini ialah cara yang baik untuk mendapatkan keuntungan modal yang cepat pada aset anda, terutamanya jika aset tersebut tidak menghasilkan sebarang faedah jika anda menyimpannya. Berdagang secara agresif dalam pasaran yang tidak menentu membenarkan seseorang itu mendapat keuntungan daripadanya selagi mereka tidak menjual pada kerugian.

5. Pertimbangkan ‘staking’

Dalam pasaran yang teruk, pelabur mungkin bimbang tentang kejatuhan nilai aset mereka, jadi mereka mencari strategi untuk melindungi portfolio mereka. “Staking” ialah strategi untuk meningkatkan keselamatan dan keuntungan anda semasa pegangan jangka panjang dalam dunia kripto.

Dengan mempertaruhkan aset anda, pelabur boleh menjamin mata wang kripto mereka kepada protokol kripto untuk memperoleh ganjaran sebagai pertukaran. Crypto staking membolehkan pelabur menyumbang kepada keselamatan rangkaian dengan mengunci token mereka, oleh itu, pengguna diberi ganjaran untuk melindungi rangkaian dalam bentuk token asli.

Dengan mempertaruhkan aset anda, pelabur boleh menjamin mata wang kripto mereka kepada protokol kripto untuk memperoleh ganjaran sebagai pertukaran.

Lebih banyak kripto yang anda pertaruhkan, lebih tinggi ganjaran yang anda terima. Memandangkan ganjaran kripto anda akan diedarkan secara automatik dalam rantaian, anda akan mendapat sejumlah pendapatan pasif semasa anda tidur.

Selain itu, bagi pelabur yang tidak mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam perdagangan mata wang kripto, staking ialah pilihan selamat untuk membantu anda mengelakkan risiko pelaburan. Sebaik sahaja anda mempertaruhkan, anda akan menerima ganjaran terjamin yang berterusan dan boleh mendapatkan kembali jumlah awal kripto yang di staking dalam masa yang ditetapkan. Selepas tarikh tamat tempoh, pelabur boleh terus staking kripto mereka atau memperdagangkannya.

Bagi pelabur yang mempunyai pengalaman dan pengetahuan sifar dalam perdagangan mata wang kripto, staking ialah pilihan selamat untuk membantu anda mengelakkan risiko pelaburan dalam aliran menurun.

Dalam erti kata lain, staking memberi pelabur peluang untuk memperoleh pendapatan pasif yang selamat dan boleh diramal semasa pasaran beruang (bear).

Kesimpulannya

Kesimpulannya, pasaran beruang (bear) kripto tidak pernah bagus untuk mana-mana pelabur — melihat segala-galanya menjadi merah dan kecewa? Anda tidak bersendirian. Ramai orang menginginkan portfolio mata wang kripto mereka melonjak ke bulan (to the moon), tetapi realiti yang pahit ialah tidak ada masa yang sesuai untuk melabur. Walaupun sentimen pasaran berada di luar kawalan kami, terdapat beberapa taktik yang mungkin digunakan oleh pelabur untuk mengharungi badai dan berkembang maju dalam pasaran beruang (bear) kripto.

Kami telah mempelajari dua pengajaran penting daripada pasaran beruang (bear) sebelumnya. Sebagai permulaan, bitcoin sentiasa pulih dan muncul lebih kuat daripada sebelumnya. Kedua, ketabahan dan perspektif jangka panjang membuahkan hasil.

error: Content is protected !!