4 minit bacaan

6 Penipuan Bitcoin Untuk Dielakkan Semasa Penggunaan P2P Binance

Sebagai permulaan, ini adalah peringatan ringkas mengapa Binance P2P adalah platform yang sesuai untuk transaksi rakan sebaya yang selamat dan senang seperti membeli dan menjual cryptocurrency.

1. Perkhidmatan escrow Binance P2P melindungi pengguna. Setelah pembeli membuat pesanan, cryptocurrency penjual secara automatik akan dipindahkan dari dompet penjual ke deposit sementara melalui perkhidmatan escrow, yang memberi ketenangan kepada peniaga.

2. Binance P2P menyokong 300+ kaedah pembayaran tempatan dan 70+ mata wang tempatan.

Binance P2P, platform peer to peer terkemuka di dunia, mempunyai lebih dari 300 kaedah pembayaran dan menyokong lebih dari 70 mata wang fiat di seluruh dunia, yang membolehkan transaksi fiat yang lebih mudah dan cepat berlaku.

 

Di bawah ini adalah penipuan yang biasa berlaku semasa transaksi P2P Bitcoin, disni kami kongsikan supaya anda menjadi seorang Coiner yang lebih bijak

1. Penipuan Romantik

Salah satu senario penipuan adalah orang tengah, man-in-the-middle (MITM) yang akan kami tampilkan, penipuan percintaan menjadi mangsa emosi anda untuk mengalihkan perhatian anda dari motif penipu yang benar dan jahat. Ini mungkin kedengaran seperti sesuatu yang tidak akan kita terjerumus pada pandangan pertama, tetapi skema ini lebih meluas daripada yang anda fikirkan. Pada tahun 2019, lebih daripada 25,000 mangsa melaporkan sejumlah $201 juta kerugian akibat penipuan percintaan, jenayah kedua yang paling banyak dilaporkan kepada FBI pada tahun itu, menurut Suruhanjaya Perdagangan Adil A.S.

Dalam senario ini, penipu mencari mangsa melalui aplikasi temu janji seperti Tinder dan menjalin hubungan dalam talian dengan mereka, membina kepercayaan dari masa ke semasa. Sehingga satu masa, penipu itu akan memanipulasi mangsa untuk membantunya kerana masalah kewangannya dengan menghantar beberapa Bitcoin atau crypto lain. Apa yang tidak diketahui oleh mangsa adalah bahawa penipu itu telah memberikan perincian penjual kripto yang tidak berkaitan, yang kemudian secara tidak sedar akan mengirim wang dari mangsa kepada penipu itu, dengan menganggap bahawa itu adalah transaksi kripto-ke-tunai yang biasa.

Pada ketika ini, penipu telah melarikan wang. Mangsa, yang menyedari skema itu, akan cuba membatalkan transaksi dan melaporkan kejadian itu kepada polis, yang kemudian akan melakukan pembatalkan transaksi dan menghukum penjual crypto tanpa mendapatkan penipu sebenarnya.

Langkah pencegahan: Dalam platform P2P dengan perkhidmatan escrow, seperti Binance P2P, senario ini dapat dicegah, kerana penjual dan pembeli akan saling mengetahui maklumat sebenar sebelum meneruskan transaksi. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi lebih sukar untuk memerangi jika penipu itu memanipulasi anda secara emosi untuk mempercayai semua kata-katanya. Pada akhirnya, anda harus menjauhkan diri dari transaksi kewangan seperti ini apabila keadaan mulai sedikit mencurigakan.

2. Penipuan Pelaburan

Sekiranya penipuan percintaan menangani emosi terhadap “kekasih” rekaan, apa yang mendorong senario penipuan MITM ini adalah keinginan individu untuk memperoleh keuntungan dengan cepat dari pelaburan. Malangnya, dengan kenaikan harga crypto awal tahun ini, penipuan pelaburan semakin meningkat. Antara Oktober 2020 dan Mac 2021, FTC menerima kira-kira 7.000 laporan penipuan seperti ini, 12 kali ganda setahun yang lalu, menyebabkan kerugian $80 juta.

Dalam senario ini, seorang penipu mendapati mangsa yang mencari pelaburan Bitcoin dengan keuntungan cepat dan memikat mereka dengan keuntungan “dijamin” yang mereka harus masuk ke ASAP. Ia boleh melibatkan aplikasi dan laman web palsu yang berpura-pura menunjukkan keuntungan seseorang. Pada suatu ketika, penipu itu akan meminta mangsa untuk mengirim wang ke akaunnya, sebagai ganti Bitcoin yang dia perolehi. Tidak diketahui oleh mangsa, akaun tersebut sebenarnya dimiliki oleh penjual kripto yang disusun oleh penipu untuk menjadi orang tengah dalam penipuan tersebut. Mangsa menghantar wang itu kepada penjual kripto, yang kemudian tanpa sedar mengirim Bitcoin ke penipu.

Sama seperti senario sebelumnya, setelah penipu melarikan wang, mangsa akan melaporkan kejadian itu kepada polis, yang kemudian akan menghukum penjual kripto atas kejahatan yang tidak dilakukannya.

Langkah pencegahan: Dalam senario ini, adalah tanggungjawab pelabur untuk memastikan pelaburan itu sah. Mentaliti di sini adalah bahawa jika sesuatu itu terlalu baik untuk menjadi kenyataan, biasanya ia berlaku, terutama melibatkan wang. Di pihak penjual crypto, pihaknya perlu melakukan usaha yang sewajarnya kepada orang yang berurusan dengan anda, yang menjadi lebih mudah apabila menggunakan platform dengan amalan pengesahan identiti seperti Binance P2P. Pastikan nama Binance dan nama Bank adalah sama untuk mengelakkan masalah ini.

3. Penipuan E-dagang

Modifikasi skim MITM ini melibatkan transaksi e-dagang di platform yang meragukan. Oleh kerana penggunaan Bitcoin sebagai kaedah pembayaran global masih dalam proses penerimaan, penipu dapat melihat peluang untuk menarik mangsa dengan harga rendah barang yang ingin mereka beli.

Sebagai contoh, penipu mencari orang yang ingin membeli barang dalam talian. Penipu itu menawarkan harga yang sangat rendah pada barang itu kepada mangsa, yang kemudian menghubungi untuk menanyakan barang tersebut. Apabila tiba masa pembayaran barang tersebut, penipu itu memberikannya maklumat penjual crypto kepadanya, dan mendakwa bahawa itu adalah akaunnya. Setelah mangsa membayar barang tersebut, penjual kripto kemudian secara tidak sedar menghantar kripto ke penipu yang lain. Sebaik sahaja penipu itu lari, cerita berakhir dengan buruk bagi mangsa dan penjual crypto, seperti dalam senario sebelumnya.

Langkah pencegahan: Untuk menambah isi seperti sebelum ini yang dibangkitkan dalam skema MITM, kami ingin menunjukkan bahawa terdapat pilihan pembayaran yang sah untuk membeli item dalam talian menggunakan crypto, seperti Binance Pay. Pastikan nama Binance dan nama Bank adalah sama untuk mengelakkan masalah ini.

4. Penipuan Resit Palsu

Semasa melakukan transaksi P2P dalam talian, penting untuk memeriksa dengan teliti maklumat yang dihantar kepada anda oleh rakan niaga anda. Kadang-kadang, penipu memanipulasi tangkapan skrin dan gambar lain untuk mendakwa bahawa mereka telah melakukan sebahagian dari perjanjian mereka dan memberi tekanan kepada mangsa untuk melakukan tugasnya. Sebaik sahaja mangsa mematuhi paksaan penipu, tanpa mengesahkan diri jika dia telah menerima wang yang dihantarnya, mangsa akhirnya akan kehilangan wang dan akan sukar untuk memperbetulkannya.

Langkah pencegahan: Sentiasa pastikan untuk memeriksa akaun bank atau dompet anda untuk mengesahkan bahawa anda telah menerima wang yang sepatutnya datang dari transaksi P2P.

5. Penipuan Bayaran Balik

Kadang kala, penipu boleh memanfaatkan ciri bayaran balik di beberapa platform pembayaran untuk menipu rakannya dalam transaksi P2P. Dengan kata lain, setelah perjanjian P2P selesai, penipu ini akan mencetuskan caj balik ini dan menuntut dana untuk membatalkan atau mengembalikan pembayaran awal yang dia buat. Ini berlaku terutamanya jika penjual tergesa-gesa untuk meluluskan transaksi tanpa memeriksa dengan teliti bahawa wang itu sudah ada di akaun bank atau dompetnya.

Langkah pencegahan: Biasakan diri menyimpan tangkapan layar transaksi anda sebagai bukti bahawa ia telah selesai, untuk memerangi percubaan bayaran balik penipu, terutama ketika menghubungi khidmat pelanggan berkenaan kes seperti ini.

6. Penipuan Pemindahan Yang Salah

Kadang kala, setelah transaksi P2P selesai, penipu mungkin melakukan percubaan untuk membatalkan transaksi tersebut. Ini mungkin melibatkan permintaan kepada banknya untuk membatalkan transaksi, dengan mendakwa bahawa pemindahan dana itu salah atau akaunnya dicuri. Setelah penjual kehilangan wangnya dengan cara ini, penipu itu kemudian menakutkan penjual agar tidak melaporkan pembatalan itu kepada polis, dengan mengatakan bahawa cryptocurrency adalah “tidah sah” atau melalui beberapa tuntutan lain.

Langkah pencegahan: Di ​​sinilah tangkapan layar transaksi anda boleh digunakan sebagai bukti bahawa penipu bertindak dengan niat buruk. Jangan risau dengan taktik menakutkan ini; kumpulkan bukti dengan tenang, seperti tangkapan skrin surat-menyurat anda dengan penipu dan butiran berguna lain. Binance P2P sedia membantu anda menyelesaikan kes seperti ini.

Adalah wajar untuk mengetahui setiap senario yang mungkin berlaku di mana transaksi P2P anda boleh silap sehingga menjadi kebiasaan untuk mengesahkan dan melaksanakan setiap transaksi yang anda buat dengan betul.

Sumber rujukan: Binance Blog

“Terima kasih byk Cikgu Mayee atas perkongsian ilmu utk kelas semalam. Pada saya kelas semalam pengisiannya sgt menyeluruh. Cikgu cover dari basic blockchain itu sendiri, basic cryptocurrency, pemilihan coin/token, portfolio setup hingga kepada penggunaan exchange dan wallet. Pada saya turutan topik yg cikgu kongsikan sepanjang kelas juga amat tersusun. Cikgu Mayee punya pengalaman luas dlm bidang investment dan trading berdasarkan kpd cara penyampaian ilmu dan latar belakang kerjaya cikgu sblm ini. Saya yakin kita tak salah memilih guru. Sekali lagi saya nak ucap terima kasih kpd Cikgu Mayee. Semoga kita semua dpt sama2 manfaatkan ilmu yg cikgu kongsikan semalam dan berjaya dlm pelaburan crypto 😊”

Salha MSaid

error: Content is protected !!