Terdapat ribuan jenis kripto yang telah muncul pada tahun 2021 dan ianya menjanjikan potensi pelaburan yang amat memberansangkan. Oleh itu, mengapa kita hanya melabur dalam hanya satu jenis kripto sedangkan anda boleh mempelbagaikan lagi pemilikan aset digital yang berpotensi untuk menambahkan keuntungan yang akan menebalkan lagi dompet kripto anda.

Walaubagaimanapun, pelabur haruslah sentiasa ingat bahawa pasaran kripto adalah tidak stabil sama seperti pasaran saham. Pasaran kripto telah bergolak sejak dua minggu yang lalu. Jadi, anda seharusnya melabur hanya jika anda sudah bersedia untuk menanggung risikonya.

 

Berikut adalah 7 senarai kripto yang harganya masih murah dan berpotensi untuk dilaburkan pada bulan Julai 2021 ini:

1. SOLANA (SOL)

Solana adalah blockchain berskala web yang menyediakan aplikasi dan pasar yang pantas, selamat, terukur dan terdesentralisasi. Sistem ini menyokong 50,000 TPS (Transaksi sesaat) dan Blok Times 400ms. Matlamat utama perisian Solana adalah untuk menunjukkan bahawa ada kemungkinan satu set algoritma perisian menggunakan kombinasi untuk membuat blockchain.

Ini akan membolehkan transaksi dibuat secara berkadar dengan rangkaian jalur lebar yang memenuhi semua sifat blockchain iaitu skalabiliti, keselamatan dan desentralisasi. Tambahan pula, sistem ini dapat menyokong batas atas 710,000 TPS pada rangkaian gigabit standard dan 28,4 juta tps pada rangkaian 40 gigabit.

 

2. INTERNET COMPUTER (ICP)

 Internet Computer merupakan inovasi pada teknologi blockchain biasa. Walaupun kripto lain seperti Ethereum tertumpu pada teknologi Proof-of-Stake, ICP tidak menggunakan  Proof of Work atau Proof of Stake. Sebaliknya, ia menggunakan pertanyaan dan panggilan.

 

 

Teknologi revolusioner ini bertujuan untuk menggabungkan kekuatan pemprosesan data berkelajuan tinggi di internet dengan keselamatan dan ketidakpercayaan teknologi blockchain. Komputer Internet dibuat oleh yayasan DFINITY yang mempunyai ratusan ahli pasukan yang hebat dan mengagumkan.

3. TRON

Tron adalah platform terdesentralisasi berasaskan blockchain yang bertujuan untuk membina sistem  kandungan hiburan digital secara global dan percuma dengan menggunakan teknologi storan tersebar. Ianya membolehkan perkongsian kandungan digital yang mudah dan menjimatkan.

4. SHIBA INU (SHIB)

Shiba Inu Bermula sebagai token jenaka dan juga digelar sebagai Dogecoin Killer tetap melonjak naik walaupun kebanyakan altcoin utama jatuh di pasaran kripto. SHIB mendapat perhatian besar dan muncul sebagai salah satu pilihan yang digemari oleh para pelabur.

Shiba Inu mencapai tahap tertinggi (ATH) sepanjang bulan Mei dan sejak itu menjunam dan kekal pada tahap yang hampir sama. Menurut Santiment, Shiba Inu menunjukkan prestasi yang sangat baik pada bulan Mei adalah kerana para pelabur percaya bahawa ianya berpotensi besar untuk menjadi seperti Doge.

5. DECRED (DCR)

 

Decred (DCR) adalah kripto yang berasaskan blockchain yang dilancarkan pada Februari 2016. Token dan protokol Decred dicipta untuk memudahkan pemerintahan terbuka (open governance), interaksi masyarakat, dan dasar pendanaan yang lestari.

6. BASIC ATTENTION TOKEN (BAT)

BAT cukup konsisten dalam pasaran yang tidak menentu. Pada tahun 2018 dan 2019, harga satu BAT berada dalam julat stabil, melambangkan potensi masa depannya. Bagi kebanyakan bahagian, Basic Attention Token digunakan sebagai token utiliti pada penyemak imbas (Browser) Brave, yang menyaksikan peningkatan penggunaan sejak 2019. Semua ini menjadikan BAT sebagai salah satu kripto yang paling popular.

“3 benda ni diperlukan utk semua org yg nk mahir ttg sesuatu perkara:
1. Ilmu asas sampai advance.
2. Guru yg berpengalaman. Bukan cakap kosong dan hanya teori tapi dah lalui pelbagai cycle dlm bidang yg ingin diceburi dan guru yang sentiasa upgrade ilmunya dari semasa ke semasa sesuai dgn keadaan terkini.
3. Praktikal sampai faham ilmu yg diajar.
Semua perkara ini ada pada cikgu Mayee Nazrich. Pegilah berguru dgn beliau. Tak sesat. All covered. In sha Allah. Keuntungan 100%, 200%, 1000% profit. Sy dah tgk semua tu dlm portfolio sy.

Zuraidi Zainol Alam

7. BITTORRENT (BTT)

Sebagai salah satu kripto yang paling lama dan popular, BitTorrent mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna setakat ini. Teknologi yang dibawakan oleh  BitTorrent membolehkan pembangun kandungan berinteraksi dalam kalangannya dan juga membolehkan mereka memperoleh dan membelanjakan kripto ini tanpa penglibatan pihak ketiga. Terdapat perbincangan yang berlaku antara BitTorrent dan Tron untuk bekerjasama dalam memulakan projek baru, yang bakal melonjakkan lagi nilai token digital ini.

 

PERINGATAN : INI BUKAN NASIHAT PELABURAN. SEKIRANYA ANDA INGIN MELAKUKAN PELABURAN SILA LAKUKAN KAJIAN SENDIRI SEBELUM MELABUR.

 

SUMBER : https://newsroompost.com

 

<<<BACK

error: Content is protected !!