Ketua Pegawai Eksekutif CryptoQuant Ki Young Ju mendedahkan bahawa Ethereum bernilai hampir satu bilion dolar ditarik dari pertukaran kripto Coinbase dalam seminggu yang lalu.

Dalam tweet baru, ketua penyedia data blockchain menunjukkan bahawa 400.000 Ethereum bernilai $ 800 juta yang bergerak keluar dari pertukaran crypto yang berpangkalan di AS mungkin telah didorong oleh permintaan institusi untuk cryptocurrency kedua terbesar dalam segi marketcap.

“400,000 ETH keluar dari Coinbase beberapa hari yang lalu. Tekaan spekulatif, institusi kini membeli ETH. “

Awal tahun ini, syarikat pengurusan aset crypto gergasi, Grayscale mendedahkan bahawa pada suku akhir 2020, 93% dari semua aliran masuk modal ke dalam aset digital berasal dari pelabur institusi. Rata-rata pelaburan mingguan Grayscale ke Ethereum Trust dalam tempoh tersebut adalah sebanyak $26.3 juta USD.

Pada awal bulan Mac, firma analitik cryptocurrency Santiment mendedahkan bahawa pelabur besar (ditakrifkan sebagai mereka yang memegang lebih dari 10,000 ETH) menguasai hampir 70% bekalan aset digital.

“Oleh kerana Ethereum melonjak di atas $1,685 hari ini untuk pertama kalinya dalam 10 hari, ikan paus (memiliki 10,000+ ETH) kini memiliki 68.6% dari jumlah penawaran. Ini adalah % tertinggi yang pernah dimiliki oleh ikan paus sejak November 2017. Sementara itu 10-10,000 alamat memiliki % terendah sejak September 2017. “

Bulan lalu, Ethereum menerima salah satu bahagian aliran masuk modal terbesar berbanding dengan cryptocurrency lain, menurut firma pelaburan aset digital CoinShares.

Berdasarkan laporan CoinShares, aliran masuk modal ke Ethereum dari pelabur institusi berjumlah $130 juta USD sejak awal Mac hingga 26 Mac, sementara itu jumlah aliran masuk modal untuk semua cryptocurrency adalah sebanyak $469 juta USD. Angka tersebut adalah kira-kira 28% dari jumlah aliran masuk modal, dimana permodalan pasaran Ethereum adalah 12% dari keseluruhan pasaran.

“Alhamdulillah,terimakasih Cikgu Mayee Nazrich atas bimbingan dan ilmu yang sanggat bermanafaat. Modul yang lengkap, bemula dari fundamental crypto hingga ke cara nak trade crypto. Guru yang tak penat menjawab soalan yang sama dari saya, sehingga saya betul-betul faham. Guru yang tak lokek dengan ilmu.Terimakasih Cikgu Mayee Nazrich, really appreciate. Ikutilah setiap kelas yang Cikgu adakan. Jangan tertinggal. Highly recomended.⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️”

Sari Sukor

Dari tahun ke tahun, aliran masuk dana ke Ethereum berjumlah $744 juta USD, mewakili 17% daripada jumlah aliran masuk modal ke semua aset crypto.

<<< Back

error: Content is protected !!