Kira-kira 8 daripada 10 pengurus dana dan pelabur institusi dari AS, Perancis, Jerman, UAE  dan UK mengatakan mereka akan meningkatkan pendedahan kripto mereka antara sekarang sehingga 2023.  40% dari mereka merancang untuk “meningkatkan pegangan mereka secara dramatik.”

Tinjauan terbaru yang dilakukan oleh pengurus pelaburan Eropah yang khusus untuk cryptocurrency – Nickel Digital Asset Management (Nickel) – mendedahkan bahawa lebih daripada 80% pelabur yang diminta menjangkakan akan meningkatkan pendedahan aset maya mereka dalam 2 tahun akan datang.

40% daripadanya, yang berpusat di ekonomi yang berkembang pesat seperti AS, UK, UAE, Perancis, dan Jerman, berhasrat untuk melabur sejumlah besar di pasaran crypto.

Penyelidikan menunjukkan bahawa hanya 1% pengurus dana dan pelabur institusi akan menjual keseluruhan kedudukan aset digital mereka, sementara 7% percaya mereka harus mengurangkan pendedahan mereka.

Pengurusan Aset Digital Nickel mendedahkan bahawa sebab utama para peserta melabur lebih banyak dalam cryptocurrency adalah prospek pertumbuhan modal jangka panjang mereka – penjelasan yang disokong oleh 58% responden. Di samping itu, 38% mendakwa mereka menjadi lebih yakin pada kelas aset setelah melabur di dalamnya, sementara 37% akan memperuntukkan dana ke pasaran jika mereka melihat contoh seperti itu dari syarikat gergasi

Anatoly Crachilov – pengasas bersama dan CEO Nickel Digital – berpendapat bahawa krisis COVID-19 adalah salah satu sebab utama peningkatan selera crypto oleh pelabur institusi:

“Banyak pelabur profesional yang memiliki kepemilikan dalam cryptoasset ingin meningkatkan pendedahan mereka dan ini didorong oleh beberapa faktor termasuk prestasi pasaran yang kuat semasa krisis Covid-19, pelabur dan syarikat yang lebih mantap menyokong pasaran, dan infrastruktur dan peraturan sektor ini rangka kerja memperbaiki. Trend ini akan terus berkembang. “

error: Content is protected !!