10 minit bacaan

Apabila anda memikirkan aset selamat, logam berharga seperti emas atau perak mungkin terlintas di fikiran. Ini adalah pelaburan yang dimiliki oleh individu sebagai lindung nilai terhadap pergolakan di pasar tradisional.

Perdebatan mengenai sama ada Bitcoin mengikuti jejak aset ini terus berlanjutan. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa hujah utama untuk dan menentang Bitcoin sebagai simpanan nilai.

Apakah penyimpan nilai ?
Penyimpanan nilai adalah aset yang mampu mengekalkan nilai dari masa ke masa. Sekiranya anda membeli penyimpan nilai yang baik hari ini, anda boleh yakin bahawa nilainya tidak akan menyusut dari masa ke semasa. Pada masa akan datang, anda menjangkakan aset tersebut akan bernilai sama (jika tidak lebih dari itu).

Apabila anda memikirkan aset “safe haven” seperti itu, emas atau perak mungkin terlintas di fikiran anda. Terdapat beberapa sebab mengapa ini mempunyai nilai tradisional, yang akan kita bahas sebentar lagi.

Apa yang menjadikan peyimpan nilai yang baik?
Untuk memahami apa yang menjadikan simpanan nilai yang baik, pertama-tama kita meneroka perkara yang mungkin menjadikan nilai buruk. Sekiranya kita mahukan sesuatu dipelihara untuk jangka masa yang panjang, maka ia mestilah tahan lama.
Kita lihat makanan. Epal dan pisang mempunyai nilai intrinsik, kerana manusia memerlukan nutrisi untuk hidup. Apabila makanan hampir habis, barang-barang ini pastinya sangat berharga. Tetapi itu tidak menjadikan mereka nilai yang baik. Mereka akan kurang berharga jika anda menyimpannya selama beberapa tahun kerana jelas akan rosak.

Tetapi bagaimana dengan sesuatu yang berharga secara intrinsik yang juga tahan lama? Katakan, pasta kering? Itu lebih baik dalam jangka masa panjang, tetapi masih belum ada jaminan bahawa ia mempunyai nilai. Pasta dihasilkan dengan murah dari sumber yang mudah didapati. Sesiapa sahaja boleh membanjiri pasaran dengan lebih banyak pasta, jadi pasta yang beredar akan menyusut nilainya kerana penawaran melebihi permintaan. Oleh itu, bagi sesuatu untuk mengekalkan nilai, ia juga mesti terhad.

Ada yang menganggap mata wang fiat (dolar, euro, yen) adalah cara yang baik untuk menyimpan kekayaan kerana mereka mengekalkan nilai dalam jangka masa panjang. Tetapi mereka sebenarnya mempunyai nilai yang rendah kerana daya beli menurun dengan ketara kerana lebih banyak unit dibuat (seperti pasta). Anda boleh mengeluarkan wang simpanan anda dan menyimpannya di bawah tilam anda selama dua puluh tahun, tetapi mereka tidak akan mempunyai kuasa belian yang sama apabila anda membelanjakannya.
Pada tahun 2000, $100,000 dapat membelikan anda lebih banyak daripada yang dapat hari ini. Ini terutama disebabkan oleh inflasi, yang merujuk pada kenaikan harga barang dan perkhidmatan. Dalam banyak kes, inflasi disebabkan oleh penawaran mata wang fiat yang berlebihan kerana amalan pemerintah mencetak lebih banyak wang.
Sebagai gambaran, anggaplah bahawa anda memegang 25% dari jumlah penawaran $100 bilion – jadi, $25 bilion. Masa berlalu, dan pemerintah memutuskan untuk mencetak, misalnya, $800 bilion tambahan untuk merangsang ekonomi. Pegangan pai anda tiba-tiba jatuh hingga ~ 3%. Terdapat lebih banyak wang dalam edaran, jadi adalah wajar dimana bahagian anda tidak mempunyai kuasa belian seperti sebelumnya.

 

Kehilangan kuasa belian dari masa ke semasa.

Seperti pasta yang kami disebutkan sebelum ini, tidak mahal untuk dolar dihasilkan. Perkara di atas boleh berlaku dalam beberapa hari. Dengan nilai yang baik, tentunya sukar untuk membanjiri pasaran dengan unit baru. Dengan kata lain, kepingan pai anda akan dicairkan dengan perlahan, jika tidak langsung.

Emas contohnya, kita tahu bahawa bekalannya terhad. Kita juga tahu bahawa ia sangat sukar untuk dilombong. Oleh itu, walaupun permintaan untuk emas tiba-tiba meningkat, bukan sewenangnya untuk pencetak mencetaknya dengan lebih banyak. Ia harus diekstrak dari tanah,. Walaupun ada permintaan tinggi yang masuk, penawaran unit tidak dapat ditingkatkan secara mendadak untuk memenuhi permintaan tersebut.

Kes Bitcoin sebagai simpanan nilai
Sejak awal Bitcoin, para penyokong telah membuat kesimpulan bahawa cryptocurrency lebih mirip dengan “emas digital” daripada mata wang digital sederhana. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, naratif ini telah digemari oleh ramai peminat Bitcoin.
Teori nilai untuk Bitcoin berpendapat bahawa ia adalah salah satu aset paling baik yang diketahui oleh manusia. Penyokong teori percaya bahawa Bitcoin adalah kaedah terbaik untuk menyimpan kekayaan sehingga tidak kurang nilai dari masa ke masa.

Bitcoin terkenal dengan turun naik yang liar. Ia mungkin tidak dapat diterima bahawa aset yang boleh kehilangan 20% nilainya dalam sehari dianggap oleh banyak orang sebagai simpanan nilai. Tetapi walaupun jumlah jatuhnya yang banyak kali, ia tetap menjadi kelas aset berprestasi terbaik setakat ini.
Jadi, mengapa Bitcoin dipuji sebagai simpanan nilai?

Bekalan Terhad

Mungkin salah satu hujah yang paling meyakinkan untuk teori penyimpan nilai adalah bahawa Bitcoin mempunyai bekalan yang terhad. Tidak akan pernah ada lebih dari 21 juta bitcoin. Protokol memastikan ini dengan peraturan yang dikodkan.

Satu-satunya cara duit syiling baru dapat dihasilkan adalah melalui proses perlombongan, yang agak serupa dengan bagaimana emas dilombong. Tetapi bukannya menggerudi ke Bumi, pelombong Bitcoin harus memecahkan teka-teki kriptografi menggunakan kekuatan komputasi. Melakukannya akan menghasilkan wang syiling baru.

Seiring waktu, ganjaran semakin berkurang kerana peristiwa yang dikenali sebagai halving. Ini akan mengurangkan ganjaran pelombong kepada separuh. Pada hari-hari awal Bitcoin, sistem memberi ganjaran 50 BTC kepada mana-mana pelombong yang menghasilkan blok yang sah. Pada halving pertama, bilangan ini dikurangkan menjadi 25 BTC. Halving seterusnya mengurangkan ganjaran menjadi separuh kepada 12.5 BTC, dan yang berikutnya akan mengurangkan ganjaran pelombong kepada 6.25 bitcoin setiap blok. Proses ini akan berterusan selama 100+ tahun lagi sehingga pecahan akhir duit syiling mula beredar.

Mari kita modelkan ini seperti mata wang fiat kita dari contoh sebelum ini. Katakan anda membeli 25% bekalan Bitcoin (iaitu, 5,250,000 syiling) bertahun-tahun yang lalu. Semasa anda memperoleh duit syiling ini, anda tahu bahawa peratusan anda akan tetap sama kerana tidak ada entiti yang mampu menambahkan lebih banyak syiling ke sistem. Tidak ada pemerintahan di sini, dalam pengertian tradisional (lebih lanjut mengenai ini tidak lama lagi). Oleh itu, jika anda membeli (dan HODLed) 25% daripada bekalan maksimum pada tahun 2010, anda masih memiliki 25% dari jumlahnya hari ini.

Desentralisasi
Anda mungkin terfikir ini adalah perisian sumber terbuka. Jadi, saya boleh menyalin kod dan membuat versi sendiri dengan tambahan 100 juta syiling.
Anda memang boleh melakukannya. Katakan anda mengklon perisian, membuat perubahan, dan menjalankan nod. Semua nampaknya berjalan lancar. Hanya ada satu masalah: tidak ada nod lain untuk disambungkan. Sebaik sahaja anda mengubah parameter perisian anda, ahli di rangkaian Bitcoin mula mengabaikan anda. Anda telah melakukan fork, dan program yang anda jalankan tidak lagi diterima secara global sebagai Bitcoin.
Apa yang baru saja anda lakukan adalah sama dengan mengambil gambar Mona Lisa dan mendakwa kini ada dua Mona Lisa. Anda boleh meyakinkan diri anda bahawa itulah masalahnya, tetapi susah untuk meyakinkan orang lain.

Kita mengatakan bahawa seperti ada pemerintahan dalam Bitcoin. Pemerintahan itu terdiri dari setiap pengguna yang menjalankan perisian. Satu-satunya cara di mana protokol dapat diubah adalah jika majoriti pengguna bersetuju dengan perubahan.

Meyakinkan majoriti untuk menambah duit syiling bukanlah tugas yang mudah – bagaimanapun, anda meminta mereka untuk merendahkan pegangan mereka sendiri. Seperti yang ada sekarang, bahkan ciri-ciri yang kelihatan tidak penting memakan masa bertahun-tahun untuk mencapai kata sepakat di seluruh rangkaian.

Apabila saiznya bertambah besar, mendorong perubahan akan menjadi lebih sukar. Oleh itu, pemegang boleh yakin bahawa bekalan tidak akan meningkat. Walaupun perisian dibuat oleh manusia, desentralisasi rangkaian bermaksud Bitcoin bertindak lebih seperti sumber semula jadi daripada kod yang boleh diubah sewenang-wenangnya.

Sifat-sifat wang yang baik
Kepercayaan dalam teori nilai juga menunjukkan ciri-ciri Bitcoin yang menjadikannya wang yang baik. Ia bukan hanya sumber digital yang terhad, tetapi juga mempunyai ciri-ciri yang secara tradisional telah digunakan dalam mata wang selama berabad-abad.

Emas telah digunakan sebagai wang di seluruh peradaban sejak awalnya. Terdapat beberapa sebab untuk ini. Kita sudah bercakap mengenai ketahanan dan hadnya. Ini dapat menghasilkan aset yang baik, tetapi tidak semestinya bentuk mata wang yang baik. Untuk itu, anda mahukan kebolehfungsian, mudah dibawa dan pembahagian.

Fungibility
Fungibility bermaksud bahawa unit tidak dapat dibezakan. Dengan emas, anda boleh mengambil dua auns, dan harganya akan sama. Ini juga berlaku seperti stok dan wang tunai. Tidak kira apa unit tertentu yang anda pegang – ia akan mempunyai nilai yang sama dengan yang lain dari jenis yang sama.
Fungibility Bitcoin adalah subjek yang sukar. Ia tidak ambil kira apa duit syiling yang anda pegang. Dalam kebanyakan kes, 1 BTC = 1 BTC. Di mana ia menjadi rumit adalah ketika anda menganggap bahawa setiap unit dapat dihubungkan kembali ke transaksi sebelumnya. Terdapat kes di mana perniagaan menyenaraihitamkan dana yang mereka percaya telah terlibat dalam kegiatan jenayah, walaupun pemegangnya menerimanya selepas itu.

Adakah ia penting? Sukar untuk mengetahui sebabnya. Semasa anda membayar sesuatu dengan bil dolar, anda atau peniaga tidak mengetahui di mana ia digunakan tiga transaksi yang lalu. Tidak ada konsep sejarah transaksi – bil baru tidak lebih berharga daripada bil yang terpakai.

Walau bagaimanapun, dalam senario terburuk, bitcoin lama (dengan lebih banyak sejarah) dijual dengan harga yang lebih rendah daripada bitcoin yang lebih baru. Bergantung pada siapa yang anda tanyakan, senario ini boleh menjadi ancaman terbesar kepada Bitcoin atau bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan. Buat masa ini, Bitcoin berfungsi secara fungsional. Hanya terdapat beberapa insiden wang syiling yang dibekukan kerana sejarah yang mencurigakan.

Kemudahalihan
Kemudahalihan menunjukkan kemudahan memindahkan aset. $10,000 dalam $ 100 bil? Cukup mudah untuk bergerak. Minyak bernilai $10,000? Tidak begitu banyak.

Mata wang yang baik perlu mempunyai faktor bentuk yang kecil. Ia perlu dibawa dengan mudah sehingga individu dapat saling membayar barang dan perkhidmatan.

Emas secara tradisinya sangat baik dalam hal ini. Pada masa ini, duit syiling emas standard mempunyai nilai hampir $1,500. Tidak mungkin anda membuat pembelian bernilai satu auns emas penuh, jadi denominasi yang lebih kecil memakan ruang yang lebih sedikit.

Bitcoin sebenarnya lebih unggul daripada logam berharga dalam hal mudah alih. Ia bahkan tidak mempunyai jejak fizikal. Anda boleh menyimpan kekayaan bernilai jutaan dolar pada peranti perkakasan yang terdapat di telapak tangan anda.
Memindahkan satu bilion dolar bernilai emas (lebih dari 20 tan masa ini) memerlukan usaha dan perbelanjaan yang luar biasa. Walaupun dengan wang tunai, anda perlu membawa beberapa palet $100 bil. Dengan Bitcoin, anda boleh menghantar jumlah yang sama di mana sahaja di dunia dengan harga kurang dari satu dolar.

Pembahagian
Satu lagi kualiti penting mata wang adalah kebolehpecahannya – iaitu kemampuan untuk memisahkannya menjadi unit yang lebih kecil. Dengan emas, anda boleh mengambil duit syiling satu auns dan memotongnya di tengah untuk menghasilkan dua unit setengah auns. Anda mungkin kehilangan premium kerana menghancurkan gambar helang atau kerbau yang bagus di atasnya, tetapi nilai emasnya tetap sama. Anda boleh memotong unit setengah ons anda berulang kali untuk menghasilkan denominasi yang lebih kecil.

Pembahagian adalah ciri lain di mana Bitcoin unggul. Hanya ada dua puluh satu juta syiling, tetapi masing-masing terdiri daripada seratus juta unit yang lebih kecil (satoshi). Ini memberi pengguna banyak kawalan atas urus niaga mereka, kerana mereka dapat menentukan jumlah untuk mengirim hingga lapan tempat perpuluhan. Pembezaan Bitcoin juga memudahkan pelabur kecil membeli sebahagian kecil BTC.

Simpanan Nilai, Medium Pertukaran dan Unit Akaun
Sentimen dibahagikan berdasarkan peranan Bitcoin semasa. Ramai yang percaya bahawa Bitcoin hanyalah mata wang – alat untuk memindahkan dana dari titik A ke titik B. Kita akan mengupas di bahagian seterusnya, tetapi pandangan ini bertentangan dengan apa yang dipertahankan oleh banyak penyokong penyimpan nilai, store of value (SoV).

Penyokong SoV berpendapat bahawa Bitcoin mesti melalui beberapa tahap sebelum menjadi mata wang utama. Ia bermula sebagai koleksi (boleh dikatakan di mana kita berada sekarang): ia telah membuktikan dirinya berfungsi dan selamat tetapi hanya diterima pakai oleh sebahagian kecil. Pengguna utamanya terdiri daripada peminat dan spekulator.

Hanya apabila terdapat pendidikan yang lebih besar, infrastruktur untuk institusi, dan keyakinan yang lebih tinggi terhadap kemampuannya untuk mempertahankan nilai, ia dapat maju ke tahap berikutnya: penyimpanan nilai. Ada yang percaya bahawa ia sudah mencapai tahap ini.
Pada ketika ini, Bitcoin tidak dibelanjakan secara meluas kerana undang-undang Gresham, yang menyatakan bahawa wang yang buruk dipaksa keluar wang yang baik. Maksudnya ialah, apabila disajikan dengan dua jenis mata wang, individu akan cenderung untuk menghabiskan yang lebih rendah nilai dan mennyimpan yang lebih tinggi nilai. Pengguna Bitcoin lebih suka membelanjakan mata wang fiat, kerana mereka tidak percaya pada jangka panjangnya. Mereka memegang (atau HODL) bitcoin mereka, kerana mereka percaya bahawa mereka akan mengekalkan nilai.

Sekiranya rangkaian Bitcoin terus berkembang, lebih banyak pengguna akan menggunakannya, kecairan akan meningkat, dan harganya akan menjadi lebih stabil. Kerana kestabilan yang lebih kuat, tidak akan ada banyak insentif untuk memegangnya dengan harapan memperoleh keuntungan yang lebih tinggi pada masa akan datang. Oleh itu, kita boleh menjangkakan ia akan digunakan lebih banyak dalam perdagangan dan pembayaran harian, sebagai medium pertukaran yang kuat.
Peningkatan penggunaan seterusnya menstabilkan harga. Pada peringkat akhir, Bitcoin akan menjadi unit akaun – ia akan digunakan untuk menentukan harga aset lain. Sama seperti yang anda harapkan satu galon minyak pada $4, dunia di mana Bitcoin memerintah kerana wang akan meminta anda mengukur nilainya dalam bitcoin.
Sekiranya tiga tonggak monetari ini dicapai, para penyokong melihat masa depan di mana Bitcoin telah menjadi standard baru yang menggantikan mata wang yang digunakan sekarang.

Kes terhadap Bitcoin sebagai simpanan nilai
Perbalahan yang dibentangkan di bahagian sebelum ini mungkin terdengar benar-benar logik bagi sesetengah orang dan seperti kegilaan orang lain. Terdapat sebilangan besar kritikan terhadap idea Bitcoin sebagai “emas digital,” yang berasal dari Bitcoiners dan juga dari skeptis cryptocurrency.

Bitcoin sebagai wang tunai digital
Ramai yang cepat menunjukkan white paper Bitcoin apabila timbulnya perselisihan mengenai topik tersebut. Bagi mereka, jelas bahawa Satoshi mendorong agar Bitcoin dibelanjakan dari awal. Sebenarnya, ini adalah tajuk utama white paper: Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer.
Perbalahan itu menunjukkan bahawa Bitcoin hanya boleh bernilai jika pengguna menghabiskan duit mereka. Dengan memegangnya, anda tidak membantu penggunaan – anda merosakkannya. Sekiranya Bitcoin tidak dihargai secara meluas sebagai wang tunai digital, cadangan utamanya didorong bukan oleh utiliti, tetapi oleh spekulasi.

Perbezaan ideologi ini membawa kepada pertimbangan yang signifikan pada tahun 2017. Sebilangan kecil Bitcoin ingin sistem yang mempunyai blok yang lebih besar, yang bermaksud kos transaksi yang lebih murah. Oleh kerana peningkatan penggunaan rangkaian asal, yuran transaksi meningkat secara mendadak, dan menghalang banyak pengguna daripada melakukan transaksi bernilai rendah. Sekiranya terdapat bayaran purata $10, tidak masuk akal bagi anda untuk menghabiskan duit syiling untuk pembelian $3.

Rangkaian jaringan selepas fork sekarang dikenali sebagai Bitcoin Cash. Rangkaian asal melancarkan peningkatannya sendiri sepanjang masa, yang dikenali sebagai SegWit. SegWit meningkatkan kapasiti blok secara nominal, tetapi itu bukan tujuan utamanya. Ini juga meletakkan dasar untuk Lightning Network, yang berusaha untuk memudahkan transaksi dengan bayaran rendah dengan mendorong mereka keluar dari rantai.
Dalam praktiknya, Lightning Network jauh dari sempurna. Urus niaga Bitcoin biasa jauh lebih mudah difahami, sedangkan menguruskan saluran dan kapasiti Rangkaian Lightning dilengkapi dengan julat pembelajaran yang curam. Masih perlu dilihat apakah ia dapat diselaraskan, atau apakah reka bentuk penyelesaiannya terlalu rumit untuk disingkirkan.

Kerana permintaan yang semakin meningkat untuk ruang blok, transaksi dalam rantai tidak lagi semurah pada waktu sibuk. Oleh itu, seseorang boleh mengemukakan hujah bahawa tidak meningkatkan ukuran blok merosakkan kebolehgunaan Bitcoin sebagai mata wang.

Tiada nilai intrinsik
Bagi kebanyakan orang, perbandingan antara emas dan Bitcoin tidak masuk akal. Sejarah emas, pada asasnya, adalah sejarah peradaban. Logam berharga telah menjadi bahagian kritikal masyarakat selama ribuan tahun. Diakui, ia telah kehilangan sebahagian penguasaannya sejak penghapusan piawaian emas tetapi tetap menjadi aset safe-haven yang penting.

Sememangnya sangat senang untuk membandingkan kesan rangkaian raja aset dengan protokol berusia sebelas tahun. Emas telah dihormati sebagai simbol status dan sebagai logam industri selama ribuan tahun.

Sebaliknya, Bitcoin tidak boleh digunakan di luar rangkaiannya. Anda tidak boleh menggunakannya sebagai konduktor dalam elektronik, dan juga tidak boleh menjadikannya sebagai rantai berkilat besar ketika anda memutuskan untuk melancarkan karier hip-hop. Ia mungkin meniru emas (perlombongan, bekalan terhad, dll.), Tetapi itu tidak mengubah hakikat bahawa ia adalah aset digital.

Sejauh mana, semua wang adalah kepercayaan bersama – dolar hanya mempunyai nilai kerana kerajaan mengatakan demikian dan masyarakat menerimanya. Emas hanya mempunyai nilai kerana semua orang bersetuju bahawa ia ada. Bitcoin tidak berbeza, tetapi mereka yang memberikannya nilai masih kumpulan kecil dalam skema besar. Anda mungkin mempunyai banyak perbualan dalam kehidupan peribadi anda di mana anda harus menjelaskan apa itu kerana sebilangan besar orang tidak menyedarinya.

Ketidaktentuan dan korelasi
Mereka yang masuk ke Bitcoin lebih awal pasti menikmati kekayaan mereka bertambah dengan banyaknya pesanan. Bagi mereka, ia memang mempunyai nilai tersimpan dan beberapa ciri lain. Tetapi mereka yang membeli syiling pertama mereka semasa harga puncak tidak mempunyai pengalaman seperti itu. Banyak yang mengalami kerugian besar dengan menjual pada bila-bila masa selepas itu.
Bitcoin sangat tidak menentu, dan pasarannya tidak dapat diramalkan. Logam seperti emas dan perak mempunyai turun naik yang tidak signifikan dalam perbandingan. Anda boleh membuat kesimpulan awal, dan harganya akhirnya akan stabil. Tetapi itu, dengan sendirinya, dapat menunjukkan bahawa Bitcoin semasa tidak menjadi penyimpan nilai.
Terdapat juga hubungan Bitcoin dengan pasaran tradisional yang perlu dipertimbangkan. Sejak permulaan Bitcoin, mereka mengalami aliran menaik yang stabil. Cryptocurrency tidak benar-benar diuji sebagai aset safe-heaven jika semua kelas aset lain juga berjalan lancar. Peminat Bitcoin mungkin menyebutnya sebagai “tidak berkorelasi” dengan aset lain, tetapi tidak ada cara untuk mengetahui bahawa sehingga aset lain menyusut nilai sementara Bitcoin tetap stabil.

Tulip Mania dan Beanie Babies
Adalah kritikan yang tidak tepat terhadap simpanan harta tanah Bitcoin jika kita tidak membanding-bandingkan perbandingan dengan Tulip Mania dan Beanie Babies. Ini adalah analogi yang lemah pada masa sekarang, tetapi ia berfungsi untuk menggambarkan bahaya gelembung yang meletus.
Dalam kedua-dua keadaan tersebut, pelabur berbondong-bondong membeli barang yang mereka anggap jarang dengan harapan menjualnya semula untuk mendapatkan keuntungan. Pada diri mereka sendiri, barang-barang tersebut tidak begitu berharga – ia agak mudah dihasilkan. Gelembung itu muncul ketika para pelabur menyedari bahawa mereka menilai pelaburan mereka secara besar-besaran, dan pasaran untuk bayi tulip dan bayi Beanie kemudiannya runtuh.

Sekali lagi, ini adalah analogi yang lemah. Nilai Bitcoin berasal dari kepercayaan pengguna terhadapnya tetapi, tidak seperti bunga tulip, lebih banyak yang tidak dapat ditanam untuk memenuhi permintaan. Walaupun begitu, tidak ada yang menjamin bahawa pelabur tidak akan melihat Bitcoin sebagai nilai yang terlalu tinggi pada masa akan datang, menyebabkan gelembungnya sendiri meletup.

Kesimpulan
Bitcoin sememangnya berkongsi sebahagian besar ciri simpanan nilai seperti emas. Jumlah unitnya terbatas, rangkaian cukup terdesentralisasi untuk menawarkan keselamatan kepada pemegang, dan dapat digunakan untuk menahan dan memindahkan nilai.

Pada akhirnya, ia masih harus membuktikan nilainya sebagai aset tempat selamat – terlalu awal untuk mengatakannya dengan pasti. Segalanya boleh berlaku – dunia mungkin melarikan diri ke Bitcoin pada masa kegawatan ekonomi, atau hanya dapat digunakan oleh kumpulan minoriti.

Hanya masa akan menentukan.

Sumber rujukan: Binance academy

error: Content is protected !!