5 minit bacaan

Trenchev Nexo berkata Bitcoin boleh mencecah enam angka menjelang Jun. Halley nampak kebodohan kumpulan pasaran kewangan mula berlaku. Selepas langkah tegas oleh Federal Reserve untuk mengurangkan sedikit situasi kesusahan daripada mata wang kripto pada akhir tahun sementara sebahagian besarnya menyelamatkan aset berisiko lain, dasar bank pusat (central bank policy) mengambil peranan penting dalam perdebatan tentang prospek token pada 2022.

Sejauh manakah Fed Jerome Powell akan mengetatkan dasar untuk membendung inflasi? Jawapan kepada soalan itu akan membantu menentukan sama ada Bitcoin akan mengikuti kenaikan 60% pada 2021 dengan tahun berikutnya, kata beberapa penganalisis.

Satu lagi aliran pemikiran berpendapat bahawa apabila syarikat daripada Meta Platforms Inc. (dahulunya Facebook) sehinggakan Apple Inc. mendalami lebih jauh ke dalam metaverse dan pengguna terus mengumpul nft di mana akan mendorong kripto lebih tinggi tanpa mengira kuasa makroekonomi yang dimainkan.

Tahun lepas menyaksikan penjualan karya seni NFT dengan harga $69.3 juta di Christie dan kumpulan pelabur kripto yang tidak teratur yang bertempur dengan jutawan Ken Griffin pada lelongan untuk mendapatkan salinan Perlembagaan A.S.

Bitcoin didagangkan pada sekitar $46,100 pada hari Selasa setakat 9:52 pagi di Hong Kong, meningkat kira-kira 0.2% pada hari itu. Di sini, empat pemerhati pasaran membincangkan pandangan mereka untuk token dan dunia kripto yang lebih luas pada 2022:

Teknikal Bitcoin Bullish

“Kami yakin Bitcoin akan bullish dalam jangka panjang, berdasarkan pengiraan mengikut arah aliran jangka panjang kami,” kata Katie Stockton, pengasas dan rakan kongsi pengurusan Fairlead Strategies LLC, dalam e-melnya.

“Kami menganggap aliran menaik jangka panjang akan mengekalkan momentumnya dan penembusan yang lebih tegas ke paras tertinggi baharu akan membolehkan unjuran pergerakan terukur yang mengagumkan kira-kira $90,000. Buat masa ini, fasa pembetulan masih ada, walaupun terdapat tanda-tanda potensi penurunan jangka pendek.

The Fed dan Metaverse

“Satu faktor yang mempengaruhi Bitcoin dan mata wang kripto pada 2022 ialah dasar bank pusat,” kata Antoni Trenchev, rakan kongsi pengurusan pemberi pinjaman kripto Nexo, dalam e-melnya. “Wang murah ada di sini untuk kekal yang mempunyai implikasi besar untuk kripto,” kerana “Fed tidak mempunyai kekuatan untuk menahan kejatuhan 10%-20% dalam pasaran saham, bersama-sama dengan reaksi buruk dalam pasaran bon .”

Trenchev menyaksikan tahun 2022 yang bergelora, namun meramalkan Bitcoin akan mencapai $100,000 menjelang akhir bulan Jun. Dia juga tidak menjangkakan token seperti Solana dan Avalanche menawarkan keuntungan eksponen yang sama seperti yang mereka lakukan pada tahun 2021, sebaliknya “golongan baru ini (dibanjiri dengan keangkuhan, sikap dan naratif lucu) akan menghadapi cabaran skala yang sama yang dihadapi oleh Ethereum dan protokol lama yang lain.

“Apa yang saya sangat teruja pada tahun 2022 ialah metaverse,” tulisnya. “‘Kelahiran’ dan penggunaan istilah metaverse adalah kekacauan yang indah, dan ia mempunyai banyak potensi. Ia akan menjadi salah satu tema menyeluruh tahun 2022 di mana metaverse, bangunan infrastruktur dan kemudian NFT yang akan membentuk sebahagian daripada ekonomi di sana.”

Para Skeptik

“Walaupun saya menjangkakan semangat spekulatif akan berterusan dalam dunia kripto, ia seperti penilaian teknologi yang memuncak di mana akan menghadapi persekitaran yang lebih mencabar pada 2022,” kata Jeffrey Halley, penganalisis pasaran senior di Oanda Asia Pasifik, dalam e-melnya. “Sebab utamanya ialah permulaan normalisasi kadar faedah oleh Federal Reserve tetapi dengan bank pusat utama lain mungkin akan mengikuti juga. Itu akan mencabar raison d’être bahawa crypto adalah alternatif kepada wang fiat.”

“Menggantung dunia kripto adalah ancaman lebih banyak pada peraturan dan seperti yang kita ketahui, dengan coin baharu keluar setiap minggu yang merupakan ‘perkara besar seterusnya’ dan didorong oleh spekulasi dan bukan blockchain, saya sedang bergelut untuk melihat apa yang akan jadi seterusnya,” kata Halley. “Saya terus percaya bahawa mata wang kripto adalah kes terbesar kebodohan kumpulan pasaran kewangan dalam sejarah. Muzik itu mungkin terus bermain untuk sebahagian tahun 2022, tetapi ‘maharaja’ masih tidak memakai sebarang pakaian.”

Menunggu App Store

“Perlumbaan adalah untuk menjadi app store untuk crypto,” kata Philip Gradwell, ketua ekonomi di Chainalysis, dalam e-melnya. “Pelajaran utama Web 2.0 ialah pengguna menyukai platform, dan saya tidak fikir ia akan berubah untuk Web 3.0. Pada masa ini tiada platform kripto yang memiliki hubungan pelanggan dan agregat pembekal. Saya meramalkan bahawa pada 2022, banyak syarikat akan berlumba-lumba membina platform ini, dengan Coinbase mendahului kerana ia mengintegrasi DeFi dan NFT.”

Sumber bacaan daripada bloomberg, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!