Hai Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua followers MyCryptoversity yang dirahmati Allah semua..

Kali ini, saya ingin sembang berkenaan Altcoins
Apa itu Altcoins? Boleh ke kita simpan Altcoins? Untung ke pelaburan Altcoins ni? Dan yang paling penting Altcoins apa yang terbaik untuk buat keuntungan pada tahun ini?

Oleh kerana harga bitcoin dan ether menurun dari paras tertinggi baru-baru ini, prestasi cryptocurrency lain yang kuat menunjukkan peniaga dan pelabur kini mungkin beralih kepada syiling alternatif, atau altcoin, untuk potensi mendapatkan pulangan yang tinggi.

Permodalan pasaran Bitcoin mencapai paras tertinggi baru pada 8 Januari tetapi telah menurun sejak itu. Menurut Andrew Tu, seorang eksekutif firma kuantiti Efficient Frontier, sebilangan pedagang mungkin mengambil keuntungan dari bitcoin dan memasukkannya ke altcoin, kerana harga per unit yang agak rendah menjadikannya kelihatan berpatutan.

“Kami telah melihat [altcoin] mengepam – sebelum dan sesudah [Isnin] pembetulan – dengan cara yang belum pernah kita lihat sejak 2017,” kata beliau lagi.

Baca Juga : Apa itu Altcoins

Data yang dikumpulkan oleh CoinDesk Research menunjukkan bahawa pada 11 Januari, harga untuk kedua-dua bitcoin (BTC, + 15,19%) dan ether (ETH, + 12,89%) masing-masing sekitar 87% dan 78%, dari tahap tertinggi sepanjang masa. Namun, aset CoinDesk 20 yang lain masih jauh dari harga tertinggi yang direkodkan sebelumnya. Satu kemungkinan implikasi yang berlegar dikalangan coiner,adalah bahawa token-token ini masih berpotensi untuk mencapai tahap harga yang lebih tinggi di tengah kenaikan bitcoin terkini.

Seperti yang dilaporkan oleh CoinDesk sebelum ini, berikutan jangkaan pasaran bitcoin 2020 yang digerakkan oleh institusi, para pelabur runcit dan day trader telah menyertai rally F.O.M.O. – dimana beberapa pelabur pada peringkat permulaannya melihat harga perdagangan bitcoin yang tinggi, tidak menyedari bahawa ia boleh dibeli dan membuat keuntungan dalam pecahan bebrapa minit dan ia fenomena ini juga terbawa ke altcoin kerana harganya yang agak rendah menjadikan mereka kelihatan berpatutan untuk diniagakan.

Salah satu contohnya ialah kenaikan dua digit XRP baru-baru ini (+ 3,61%). Perhimpunan harga XRP yang nampaknya tidak dapat dijelaskan berlaku sejurus harganya jatuh ketika berita Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) mengemukakan tuntutan terhadap Ripple Inc.

Menurut Andrew Tu lagi, ini adalah tanda-tanda bahawa dalam subsektor kewangan terdesentralisasi telah mencatat prestasi yang sangat baik.

Sementara itu, harga untuk synthetix (SNX) – tanda untuk platform perdagangan yang terdesentralisasi untuk mencetak dan menukar token sintetik yang mencerminkan harga aset lain, mencatatkan harga tertinggi sepanjang masa pada hari Selasa pada sekitar $ 16.01. Pada masa akhbar, ia diperdagangkan pada $ 14,78, meningkat 28,54% selama 24 jam, menurut data dari Messari.

Token utama DeFi lain menunjukkan pertumbuhan yang kukuh termasuk Maker (MKR (+ 6,67%)), Compound (COMP), Aave (AAVE), dan Uniswap (UNI), rancangan pelacak aset DeFi Messari.

Baca juga : Apa itu FOMO?

Tetapi dalam laporan pasaran mingguan terbaru Arcane Research pada 12 Januari, firma penyelidikan kripto Norway memberi amaran tentang risiko “taruhan altcoin” seperti itu dalam laporan pasaran terbarunya.

“Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kenaikan bitcoin telah mencapai kemuncak altcoin, kerana altcoin telah memperlihatkan pulangan yang melampau sepanjang minggu lalu,” laporan itu dibaca. “Namun, ketika bitcoin menuju ke bawah pada hari Ahad dan Isnin, altcoin juga mengikuti dengan lebih banyak penurunan, ini mengesahkan bahawa pergerakan altcoin didasarkan pada pendekatan risiko.”

“Syukur Alhamdulillah dipertemukan dengan seorang guru yang humble dan suka berkongsi rahsia bagaimana mahu berjaya dengan crypto.. Dari Zero knowledge kini dah ada beberapa portfolio crypto sendiri dan sudah ada keberanian menceburi bidang ‘crypto trading’ ni..Tuan Mayee Nazrich, tidak ternilai untuk saya ucapkan terima kasih kepada tuan denga ilmu yang telah tuan ajar kepada sy selama ini.. ‘Super trusted’ dan ‘highly recommended’ untuk anakx bangsa di luar sana yang mempunyai keinginan untuk mempelajari dan berjinak-jinak dengan aset Crypto ni.. In shaa Allah..😊😊😊”

Muhd Asuwadi - Lumut, Perak

Tu dia, serba sedikit sembang pasal altcoins..adakah sekarang ni dah musim untuk kita menebar jala di altcoins?

Kalao korang nak tahu Apa itu Altcoins? Boleh ke kita simpan Altcoins? Untung ke pelaburan Altcoins ni? Dan yang paling penting Altcoins apa yang terbaik untuk buat keuntungan pada tahun ini?

Dalam masa MCO 2.0 ni ramai antara kita yang terkesan, kepada yang duk memerap di rumah dan nak belajar pasal crypto. Saya ada buat kelas online pada hari sabtu ni (Jan 12, 2021) dari jam 10pagi sampai 5 petang, ada grup coaching selama setahun saya akan bimbing anda berdasarkan pengalaman saya dalam dunia crypto sejak 2015.

Jika anda berminat bleh text admin @Blockversity

Portfolio Cardano yang saya kongsikan dalam kelas #BeraniCrypto2019 di Shah Alam 2019 dulu telah membuatkan hasil.  Ini adalah kadar pulangan keuntungan  semasa, dapat tak banyak, hanya +536% sahaja. ( Klik sini untuk lihat Seminar 2019 )

Tapi 2019 dulu, Cardano ni takde nilai pun…orang tak minat beli. Students saya sendiri pun ada yang tak beli, tak  percaya kat saya 😂

Dalam kelas #BeraniCrypto2020 & #BeraniCrypto2021 juga saya ada kongsikan aset yang menjadi pilihan saya untuk 2-3 tahun lagi.

Peringatan : Pulangan lalu tidak mencerminkan pulangan akan datang dan saya tidak memberi nasihat kewangan atau pelaburan, saya hanya berkongsi tip dan cara bagaimana memilih aset yang boleh disimpan.

Sumber artikel : Muyao Shen, Photo : Google & Coindesk.

Ikuti kami di : Telegram | Facebook

<<< Back

 

error: Content is protected !!