9 minit bacaan

Pasaran Bitcoin berada dalam keseimbangan yang halus (delicate equilibrium) dengan permintaan akan datang yang terhad, di samping bahagian jualan (sell-side) yang perlahan. Dalam analisa on-chain Bitcoin kali ini, kami menganalisa aliran pertukaran secara spesifik untuk menilai ciri-ciri jualan Bitcoin.

Harga Bitcoin telah didagangkan dalam julat konsolidasi yang volatile minggu ini, dibuka pada paras terendah mingguan $37,333 lalu melonjak ke paras tertinggi $45,039 dan kemudian mengembalikan sebahagian besar keuntungan dengan membuat penutupan pada $39,220. Memandangkan platform makro dan geopolitik global terus mewujudkan ketidakpastian dalam pasaran, kenaikan harga Bitcoin cuba untuk menetapkan paras harga lantai (price floor). Kenaikan harga telah menyerap tekanan bahagian jualan (sell-side) yang sederhana tetapi berterusan selama lebih dua bulan sekarang, sebahagian besarnya diperoleh daripada pelupusan pemegang jangka pendek (sth, short-term holder).

Dengan harga didagangkan secara sideway dalam beberapa minggu kebelakangan ini, keseimbangan yang relatif telah diwujudkan. Walau bagaimanapun memandangkan permintaan baharu akan datang yang terhad, baki ‘halus’ ini boleh terganggu oleh sebarang tahap kelesuan penjual (seller exhaustion) yang signifikan atau sebaliknya pencergasan semula penjual.

Justeru, persoalan yang perlu dijawab ialah sama ada sokongan modal yang disediakan oleh kenaikan harga (bull) akan mencukupi untuk menghalang penurunan harga (bear). Oleh itu, dalam analisa on-chain Bitcoin kali ini kami akan menilai bahagian volume semasa on-chain, dengan tumpuan spesifik pada aliran ke dalam pertukaran. Ini bertujuan untuk menggambarkan dengan terbaik ukuran tekanan bahagian jualan (sell-side) dan pelupusan pelabur (investor divestment).

Kisah Berkenaan Dua Pertukaran

Pemantauan aktiviti pertukaran ialah strategi yang bagus dalam analisa on-chain, walaupun ia memerlukan penghargaan kebolehubahan data (baca di sini). Mengikuti agregat aliran pertukaran terutamanya dalam tempoh masa yang lebih lama (bulan), memberikan gambaran berguna tentang keseimbangan bekalan dan permintaan.

Sebagai permulaan, kami akan menunjukkan perbezaan halus tahap tinggi berikut untuk mentafsir metrik baki pertukaran:

 • Para HODL Bitcoin (dari semua saiz wallet) cenderung untuk bersikap adil dalam hal penjagaan diri (self-custody) dan oleh itu merupakan golongan yang paling berkemungkinan untuk mengeluarkan coin mereka.
 • Peserta pasaran peringkat runcit yang lebih baharu adalah yang lebih kecil kemungkinan untuk mengeluarkan coin, lebih mengutamakan kesederhanaan penyelesaian jagaan dan melakukan perdagangan opsyen (option) yang disediakan oleh pertukaran.
 • Perbendaharaan institusi juga berkemungkinan mengambil kesempatan daripada penyelesaian penjagaan pertukaran (atau yang serupa), lebih mengutamakan kepakaran dan pengurusan risiko yang ditawarkan oleh firma tersebut. Coin ini juga lebih berkemungkinan untuk didagangkan melalui OTC desks dan dipegang dalam susunan pelbagai tandatangan khusus (specialised multi-signature).
 • Dengan percambahan pasaran derivatif, unit Bitcoin juga boleh digunakan sebagai cagaran dan dengan itu aliran masuk pertukaran mungkin juga hasil daripada menyediakan margin coin tambahan.

Ambil perhatian bahawa 3 daripada 4 ciri di atas mempunyai kecenderungan ke arah aliran masuk pertukaran. Ini sebahagiannya yang menjadikan agregat aliran keluar sebanyak 575,876 BTC daripada pertukaran (3.655% daripada bekalan) sejak penjualan (sell-off) bulan Mac 2020 begitu mengagumkan. Perhatikan juga bagaimana keseimbangan relatif telah ditubuhkan sejak September 2021.

Carta Langsung

Semasa peristiwa makro dan geopolitik yang sangat tidak menentu dalam beberapa minggu lepas, volume aliran bersih pertukaran (exchange net-flow volume) nampaknya agak stabil walaupun terdapat sedikit kecenderungan terhadap aliran masuk minggu ini. Sekitar 1k BTC sehari dalam aliran masuk bersih (net inflow) didepositkan ke pertukaran minggu ini, di mana Bitfinex dan FTX menerima bahagian yang besar.

Ukuran anggapan bekalan bahagian jualan (sell-side) ini kekal sederhana, terutamanya memandangkan terdapat konteks makro global.

Carta Langsung

Sepanjang tahun lepas khususnya, pertukaran telah lebih kurang jatuh ke dalam dua kem yang dominan berdasarkan perubahan bakinya iaitu pertukaran yang mempunyai Aliran Masuk Bersih (Net Inflows) dan pertukaran yang mempunyai Baki Stabil kepada Aliran Keluar Bersih (Stable Balances to Net Outflows).

Secara spesifiknya, Binance, Bittrex, Bitfinex dan FTX telah melihat pertumbuhan signifikan dalam pemilikan rizab Bitcoin. Secara keseluruhannya, pertukaran ini telah menyaksikan gabungan aliran masuk BTC sebanyak 207k BTC sejak akhir Julai 2021 iaitu pertumbuhan sebanyak 24.3%.

Carta Langsung

Kem lain termasuk baki beberapa pertukaran yang berada di bawah pemantauan kami dan telah menyaksikan aliran keluar kolektif sebanyak 253k BTC sejak hujung bulan Julai. Daripada beberapa pertukaran ini, Huobi (ungu) mewakili penurunan keseluruhan terbesar, setelah turun daripada lebih 400k BTC pada Mac 2020 kepada hanya 12.3k BTC hari ini. Lebih separuh daripada penurunan baki ini telah berlaku berikutan larangan kerajaan China terhadap perlombongan Bitcoin dan sekatan selanjutnya diletakkan pada aktiviti pelabur pada Mei tahun lepas.

Carta Langsung

FTX dan Binance nampaknya yang paling menonjol dalam kajian ini apabila dilihat terdapat pertumbuhan luar biasa dalam penguasaan bahagian pasaran (diukur dengan baki BTC relatif yang dimiliki). Ambil perhatian bahawa kedua-dua Binance dan FTX menjadi tuan rumah untuk pelbagai rangkaian produk spot dan derivatif, dan dengan itu kemungkinan besar perkadaran BTC yang dimiliki secara munasabah oleh pertukaran tersebut digunakan sebagai cagaran margin.

Jumlah volume BTC yang dimiliki oleh FTX pada masa ini dianggarkan sebanyak 103.2k BTC, iaitu pertumbuhan yang luar biasa daripada 3k BTC yang dimiliki pada Mac 2020. Ini mewakili peningkatan dalam penguasaan baki (balance dominance) daripada 0.8% pada Julai 2021 kepada 4.0% hari ini.

Jika kita keluarkan BTC yang dimiliki oleh FTX daripada metrik jumlah baki pertukaran (hasil dalam warna merah jambu), kita dapat lihat bahawa ukuran agregat baki pertukaran ini cuba untuk membuat paras terendah beberapa tahun (multi-year low) baharu dengan menunjukkan baki pertukaran (exchange balance) FTX yang cukup besar sekarang.

Carta Langsung Workbench

Binance bagaimanapun menjadi juara untuk pertumbuhan paling mengagumkan dalam penguasaan bahagian pasaran, meningkat daripada 8% penguasaan baki BTC yang agak stabil pada 2018-20 kepada lebih 22.6% hari ini. Jumlah baki yang dimiliki di Binance telah meningkat sebanyak 315k BTC sejak Mac 2020 iaitu peningkatan sebanyak 120% dalam masa dua tahun sahaja.

Carta Langsung Workbench

Di samping pertumbuhan baki BTC, kedua-dua Binance dan FTX telah menyaksikan penguasaan mereka ke atas pasaran Future iaitu lebih daripada dua kali ganda sejak Dis 2020. Bahagian Binance bagi Future OI telah meningkat daripada 15% kepada 30% manakala FTX telah meningkat daripada 6.7% kepada lebih 14.8%  peningkatan sebanyak 2.2x).

Baca juga: 4 Projek Blockchain Dan Kripto DI Metaverse

Carta Langsung

Peningkatan dalam penguasaan volume Future adalah lebih mengagumkan dengan Binance kini mewakili separuh daripada semua volume Future yang didagangkan. FTX telah menyaksikan peningkatan yang sama mengagumkan dalam penguasaan volume iaitu meningkat sebanyak 2.5x sejak Dis-2020 dan kini menguasai 9.2% volume Future yang didagangkan.

Carta Langsung

Kesimpulan tahap tinggi kami daripada kajian aktiviti pertukaran ini:

 • Aliran masuk bersih (net inflow) kekal agak kecil memandangkan skala ketidakpastian pasaran pada masa ini dan keseluruhan baki pertukaran kelihatan berada dalam keseimbangan.
 • Terdapat dua golongan pertukaran berkenaan dengan perubahan baki BTC sepanjang tahun lepas.
 • Binance dan FTX mewakili pertukaran yang menonjol dalam peningkatan bahagian pasaran sepanjang dua tahun lepas, kedua-duanya mempunyai peningkatan yang sepadan dalam penguasaan pasaran future.
 • Ini menunjukkan keutamaan pelabur untuk menggunakan derivatif supaya dapat melindung nilai risiko dan bukannya melakukan penjualan spot BTC, pemerhatian yang menyokong laporan kami dari edisi analisa on-chain Bitcoin minggu 7.

Mencirikan Volume Aliran Masuk Pertukaran

Setelah menerokai keseimbangan relatif baki pertukaran, kita boleh bergerak ke analisa seterusnya dengan menerokai profil pelabur coin yang dihantar ke pertukaran. Sebagai permulaan, kami akan menganalisa tiga anggaran asas kos pelabur (harga yang direalisasikan) untuk memaklumkan tafsiran kami tentang sentimen dan kemungkinan jualan:

 • Realisasi harga Pemegang Jangka Pendek kini didagangkan pada $46.4k dan dengan itu memegang agregat kerugian yang belum direalisasikan sebanyak 15%. Metrik ini mencerminkan semua coin yang telah dialihkan dalam tempoh 155 hari yang lalu.
 • Harga Tersirat para HODL kini berada pada titik pulang modal ($39.2k) dan menggambarkan anggaran ‘fair value’. Ia dikira dengan menimbang standard harga direalisasikan dengan tahap pengumpulan dan kelakuan para HODL.
 • Harga Realisasi kini berada pada $24.1k dan merupakan harga purata semua coin yang dinilai semasa kali terakhir dipindahkan secara on-chain. Berdasarkan sejarah sebelumnya, ini merupakan paras sokongan (support level) cycle yang sangat kukuh dan mencadangkan bahawa agregat pasaran masih memegang keuntungan belum direalisasikan sebanyak 63% (kebanyakannya adalah pelabur jangka panjang dengan asas kos yang lebih rendah).

Carta Langsung

Satu tesis yang jelas daripada ini ialah:

 1. Pemegang Jangka Pendek (STH, Short-Term Holder) adalah yang paling berkemungkinan untuk menjual kerana mereka berada di underwater pada kedudukan mereka
 2. Sebaliknya, pemegang Jangka Panjang (LTH, Long-Term Holder) berkemungkinan besar mendapat keuntungan dan dengan itu berkemungkinan kecil untuk menjual.

Carta seterusnya menunjukkan tahap keuntungan atau kerugian yang direalisasikan oleh STH (Short-Term Holder) pada coin yang dihantar ke pertukaran. Kita dapat lihat bahawa kerugian harian yang tidak remeh telah dialami selama lebih dua bulan, bersamaan dengan sekitar 0.5% daripada Modal Pasaran sehari (Market Cap per day). Walaupun signifikan, kerugian magnitud ini tidak hampir sama dengan paras penyerahan ekstrem (extreme capitulation) yang dilihat dalam pasaran bear 2018, Mac 2020, atau pada Mei 2021.

Ini sebahagian besarnya mengesahkan pemerhatian pertama kami bahawa STH (Short-Term Holder) mencipta tekanan jualan, walaupun magnitudnya jauh lebih rendah daripada yang telah dilihat dalam kitaran penurunan harga (bear cycle) sebelumnya.

Metrik Yang Belum Dikeluarkan dari Glassnode Engine Room

Begitu juga, carta di bawah menunjukkan keuntungan atau kerugian yang direalisasikan oleh LTH (Long-Term Holder) yang dihantar ke pertukaran. Kami dapat lihat bahawa tahap perbelanjaan telah menurun sejak Januari 2021 dan ini mengesahkan pemerhatian kedua kami bahawa LTH terdiri daripada sebahagian kecil daripada aktiviti bahagian jualan (sell-side). Ambil perhatian bahawa kita masih belum melihat peristiwa penyerahan LTH utama seperti yang dilihat pada bahagian bawah kitaran sebelumnya.

Magnitud rendah dari segi sejarah bagi kedua-dua kerugian STH dan LTH mungkin menandakan peningkatan kebarangkalian agregat keletihan penjualan (seller exhaustion). Walau bagaimanapun, risiko untuk penyerahan terakhir dan lengkap kedua-dua STH dan LTH harus kekal dalam radar dan mempunyai banyak preseden sejarah (historical precedent).

Metrik Belum Yang Dikeluarkan dari Glassnode Engine Room

Perkadaran volume on-chain yang berada dalam keuntungan juga menghampiri paras rendah dari segi sejarah sebelumnya, mencecah 47.5% minggu ini. Apabila membilas pemerhatian ini, kita boleh simpulkan bahawa lebih separuh (52.5%) daripada semua volume transaksi pada masa ini dibelanjakan dengan kerugian. Untuk tujuan konteks, peringkat akhir kitaran bear sebelumnya (ditandakan dengan warna merah) telah ditanda baca oleh lebih 55% daripada semua volume pemindahan yang berada dalam kerugian (peristiwa kapitulasi).

Carta Langsung

Untuk pengakhiran edisi kali ini kami lihat kepada perubahan 30 hari dalam Realized Cap. Metrik ini menunjukkan jumlah magnitud untung/rugi merentasi rangkaian, dipetakan sebagai sisihan statistik daripada purata jangka panjang (Z-Score).

Apa yang kami lihat ialah kerugian pelabur semasa pasaran berada dalam keadaan bear ini adalah signifikan secara statistik, memanjangkan 1 sisihan piawai di bawah min. Kerugian yang direalisasikan pada magnitud ini adalah bertepatan dengan semua paras rendah pasaran bear yang ketara (tempatan dan global) dalam tempoh 5 tahun yang lalu.

Rumusan dan Kesimpulan

Penurunan semasa adalah penting dari segi sejarah merentasi beberapa metrik dan ukuran secara on-chain walaupun lebih cetek (-50%) daripada pasaran bear lalu (-85%). Ini menerangkan ciri-ciri yang serupa dengan arah aliran pasaran bear peringkat akhir sebelumnya. Walau bagaimanapun, sementara tahap ‘panic selling’ secara on-chain adalah ketara berdasarkan statistik, ia adalah lebih rendah berbanding saiz pasaran.

Pelabur yang menjual lebih suka menjual coin yang dipegang dalam kerugian iaitu aktiviti yang telah dikuasai oleh Pemegang Jangka Pendek. Sementara itu, bahagian jualan (sell-side) Pemegang Jangka Panjang terus menurun sejak Januari 2021 sebagai isyarat keyakinan yang semakin meningkat dalam menghadapi ketidaktentuan makro yang tinggi.

Dengan pengenalan pasaran derivatif, FTX dan Binance khususnya telah menyaksikan peningkatan ketara dalam bahagian pasaran. Ini menambah satu lagi titik data kepada penggunaan pasaran future untuk melindung nilai risiko dan bukannya penjualan spot BTC untuk mengurangkan pendedahan.

Sumber bacaan daripada glassnode, investopedia, coinmarketcap dan mycryptoversity

Penafian: Laporan ini tidak memberikan sebarang nasihat pelaburan. Semua data disediakan untuk tujuan maklumat pembelajaran sahaja. Tidak ada keputusan pelaburan sepatutnya dilakukan berdasarkan maklumat yang diberikan di sini dan anda bertanggungjawab sepenuhnya untuk keputusan pelaburan anda sendiri.

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!