8 minit bacaan

Minggu 32, 2021

Pasaran meningkat lebih tinggi apabila terdapat petunjuk mengenai tekanan bekalan Bitcoin 0n-chain terbentuk, dan Ethereum berjaya melancarkan EIP1559.

Pasaran Bitcoin telah menunjukkan minggu yang baik lagi, dengan harga naik dari paras terendah $37,524 ke paras tertinggi $45,215. Pasaran diperdagangkan di atas 200-day moving average ($45k) pada hujung minggu, sebelum retrace dan permulaan konsolidasi. Sebagai petunjuk teknikal yang baik untuk bias bull/bear, pasaran bertindak balas terhadap penolakan atau pelanggaran 200-day MA cenderung menjadi sumber perhatian selama beberapa minggu akan datang.

Oleh kerana price action mengesahkan kekuatan pasaran yang mendasari, kami menilai tindak balas on-chain terhadap kenaikan tersebut, berusaha untuk mengenal pasti sama ada pemegang Bitcoin mengambil liquidity keluar, terkumpul, atau HODLing. Kami juga akan menilai peringkat awal dinamik bekalan Ethereum berikutan kejayaan pengeluaran mekanisme pembakaran yuran EIP1559.

Tingkah Laku Perbelanjaan On-Chain

Kami memulakan analisis kami dengan metrik Spent Output Profit Ratio (SOPR), yang merupakan petunjuk short range, memberikan pandangan mengenai keuntungan dan kerugian yang dicapai oleh coin yang dibelanjakan on-chain. Di sini kami telah menggunakan alat Workbench untuk melapisi dua versi SOPR:

  • aSOPR mewakili keseluruhan pasaran, tetapi tidak termasuk coin yang berumur kurang dari 1 jam (transaksi relay tidak ekonomik)
  • STH-SOPR hanya mewakili keuntungan/kerugian Pemegang Jangka Pendek.

Setelah berdagang selama berbulan-bulan di bawah nilai 1.0 (kerugian yang direalisasikan bersih), kedua metrik SOPR telah melaksanakan apa yang kelihatan seperti textbook bullish reversal. Ini dijelaskan seperti berikut:

  • A: SOPR pecah di atas 1.0 setelah jangka masa kerugian yang berterusan disedari on-chain. Ini menandakan keuntungan direalisasikan, dan pasaran dapat menyerap bekalan tersebut.
  • B: SOPR mencapai tahap tinggi tempatan keuntungan coin memanfaatkan kekuatan pasaran untuk membelanjakan dan merealisasikan keuntungan. Ini akan mewujudkan kedudukan tertinggi tempatan melalui bekalan berlebihan, dan pembetulan harga.
  • C: SOPR diset semula ke 1.0 menandakan coin yang menguntungkan telah berhenti dibelanjakan dan keyakinan kembali ke pasaran dan penurunan dibeli. SOPR kemudian berdagang lebih tinggi mengulangi kenaikan lebih tinggi.

Paling penting untuk diperhatikan ialah sama ada SOPR bertahan di atas 1.0. Sekiranya SOPR terus diperdagangkan lebih tinggi, ini mencerminkan senario bullish di mana pasaran menyerap keuntungan dengan secukupnya direalisasikan pada coin yang dibelanjakan. Sekiranya di sisi lain, SOPR jatuh dan diperdagangkan kembali di bawah 1.0 secara berterusan, ini akan menunjukkan kelemahan umum di pasaran dan berpotensi melakukan kenaikan palsu.

Carta Workbench Langsung analisis SOPR

The Spent Output Age Bands menunjukkan bahawa secara keseluruhan, usia pertengahan (3m-12m) dan coin lama (> 1y) tetap tidak aktif, dan tidak ada pasaran yang dilihat pada tahun 2018. Majoriti perbelanjaan dalam kumpulan ini adalah lebih muda dan berumur antara 3m-6m, mewakili pembeli pasaran bull. Transaktor ini mungkin keluar atau tidak mengambil risiko lebih dekat dengan kosnya.

Secara keseluruhan, metrik ini tetap meningkat kerana penjualan keluar segera oleh tangan lama (old hands) nampaknya tidak berlaku.

Carta Langsung Spent Output Age Bands

ASOL adalah metrik jangka hayat yang secara amnya mengesahkan pemerhatian ini. ASOL mencerminkan usia rata-rata keluaran yang dibelanjakan berdasarkan setiap transaksi (tidak ada pengaruh dari jumlahcoin yang dibelanjakan).

ASOL diperdagangkan lebih tinggi sepanjang Q1 dan Q2 ketika coin lama diedarkan, akhirnya meletakkan yang teratas. Kejutan penurunan pada bulan Mei menyebabkan metrik ini jatuh lebih rendah, menunjukkan bahawa pemilik UTXO yang lebih tua sebahagian besarnya tidak mahu menjual pada harga tersebut (dan tidak panik menjual).

ASOL belum kembali ke posisi terendah 2020 (~ 20-hari), namun nampaknya kembali diperdagangkan. Trend menaik ASOL yang kuat dari sini akan menurun kerana ini menunjukkan coin lama habis digunakan untuk peredaran liquid. Sebaliknya, perdagangan ASOL ke bawah (seperti sekarang) akan menunjukkan keyakinan, pengumpulan dan HODLing berlaku.

Carta Langsung EA-ASOL

Secara median 14 hari, Purata Dormancy Koin telah kembali ke sekitar 10-hari, tahap yang sama dengan tempoh pengumpulan sepanjang 2019 dan 2020. Metrik jangka hayat ini menunjukkan jangka hayat purata coin yang dibelanjakan berdasarkan per BTC yang dibelanjakan. Ini memberikan bukti lebih lanjut bahawa tangan lama (old hands) tidak mengambil kecairan keluar pada tahap ini.

Ini mungkin membina untuk harga yang akan datang.

Urus Niaga Besar Mendominasi

Sekiranya kita menyiasat dominasi transaksi mengikut ukuran, kita dapat melihat arah aliran yang jelas. Carta di bawah menunjukkan penguasaan oleh jumlah transaksi on-chain untuk nilai melebihi $1M + (~23 BTC + pada $43.5k). Sejak September 2020, dominasi transaksi besar ini meningkat dari 30%, menjadi 70% dari jumlah nilai yang dipindahkan.

Ketika pasaran diperdagangkan ke paras terendah $29k pada akhir bulan Julai, kumpulan transaksi $1 juta hingga $10 juta meningkat dengan ketara, meningkatkan dominasi sebanyak 20%. Minggu ini, dominasi jumlah $10 juta + diikuti dengan lonjakan dominasi 20% yang menyokong kenaikan harga.

Memandangkan jangka hayat di atas menunjukkan bahawa coin yang lebih lama telah lama tidak aktif, ini menunjukkan bahawa transaksia bersaiz besar ini cenderung menjadi pengumpul daripada penjual dan sekali lagi, cukup membina untuk harga.

Carta Langsung Volume Dominance Live Chart

Bahagian lain dari persamaan ini, carta di bawah menunjukkan penurunan struktur dalam dominasi transaksi kecil. Transaksi yang berukuran kurang dari $1M telah menurun dari 70% menjadi sekitar 30%-40% dominasi. Kedua-dua carta ini dengan jelas menunjukkan era baru institusi dan modal bernilai tinggi mengalir melalui rangkaian Bitcoin sejak 2020.

Penilaian Penekanan Bekalan

Titik perbincangan yang popular sejak kebelakangan ini adalah potensi terjadinya tekanan bekalan Bitcoin.

Sesungguhnya, kita telah melihat pemulihan coin yang dimiliki Pemegang Jangka Panjang (Long-Term Hodler, LTH) yang luar biasa, dengan jumlah bekalan yang ditahan menghampiri 12.48M BTC. Ini sangat serupa dengan jumlah coin yang dipegang oleh LTH pada Oktober 2020 sebelum dorongan bullish utama bermula.

Tindak balas on-chain ini sebahagian besarnya menunjukkan jumlah coin yang terkumpul pada Q1 2021 yang tetap dipegang dengan erat. Ini juga melukis gambaran yang cukup bullish untuk keyakinan pasaran agregat.

Walaupun perlu diketahui, peningkatan penawaran LTH adalah ciri pengumpulan pasaran bear; dan pasaran bull adalah hasil daripada tekanan penawaran, yang dipalsukan di pasaran bear.

Carta Langsung Workbench Dinamik Bekalan LTH-STH

Dalam carta di atas, kami juga telah menunjukkan metrik bekalan yang beredar dan disesuaikan. Pembekalan disesuaikan untuk coin yang mungkin hilang, atau kuno dan dianggap sangat cair dan tidak mungkin diedarkan secara bebas.

Kami telah menggunakan Workbench untuk mengambil nisbah antara bekalan yang ditahan LTH, atau STH, dan Bekalan yang Diselaraskan (Adjusted Supply) untuk melihat bahagian coin ‘yang beredar bebas’ yang dimiliki oleh setiap kumpulan. Dengan metrik ini:

  • Bekalan Milik LTH baru sahaja mencapai All-Time-High (ATH) iaitu 82.68%. Perhatikan juga aliran menaik yang berterusan yang dimiliki oleh pelabur jangka panjang ini dari masa ke masa.
  • Bekalan Milik STH terus menurun menunjukkan HODLing dan pematangan coin sedang dimainkan.
  • Tekanan Pembekalan Utama secara historis berlaku apabila Nisbah Bekalan STH mencecah 20% (sering hold pada tahap itu selama beberapa waktu), mewakili kekangan yang signifikan terhadap bekalan yang beredar secara bebas.

Nisbah Penawaran STH pada masa ini berada pada 25% yang menunjukkan bahawa pematangan selanjutnya hanya 5% bekalan yang disesuaikan akan meletakkan pasaran kembali kukuh ke dalam keadaan tekanan bekalan bersejarah.

Carta Langsung LTH-STH Supply Dynamics Workbench

Untuk menilai kemungkinan baki 5% bekalan yang disesuaikan akan terkumpul dan matang, kita dapat memeriksa gelombang HODL.

Coin muda yang berusia antara 1w dan 3m mewakili sebahagian besar bekalan cecair. Kita dapat melihat bahawa selepas aliran menaik pada Q1 (pengedaran coin lama), kurungan usia ini kembali menurun untuk menanggung tahap keseimbangan pasaran sekitar 12.5% hingga 15% penawaran. Aliran menurun ini menunjukkan bahawa pematangan coin memang dimainkan, dan bahawa banyak pembeli pasaran bull 2021 telah bertahan untuk menjadi HODLers yang kuat.

Carta Langsung HODL waves

Ini banyak disahkan dengan memerhatikan kumpulan umur koin tengah hingga tua (3m hingga 2y) yang menunjukkan peningkatan bekalan yang luar biasa dari 35.7% hingga 47.5% dari bekalan yang beredar (bukan bekalan yang disesuaikan). Coin berusia 3m hingga 12m (pembeli pasaran Bull) menerajui tingkah laku HODLing, menunjukkan trend pematangan coin yang tidak dapat dinafikan.

Carta Langsung HODL Waves

Yang perlu diperhatikan ialah kumpulan umur 3m hingga 6m, yang pada masa ini memegang 13.35% bekalan coin, dan merangkumi ambang anggaran antara STH dan LTH (155-hari). Kira-kira 6.5% dari keseluruhan bekalan coin mencapai tempoh matang 3 bulan pada 15-April, dan nampaknya coin ini masih disimpan.

Walaupun tekanan bekalan berdasarkan Nisbah Bekalan STH belum mencapai 20%, terdapat banyak petunjuk dan trend yang menunjukkan bahawa ia mungkin melanda pada pertengahan September (tetapi syarat untuk tekanan bekalan sudah mulai berjalan).

Ciri Mingguan: The EIP-1559 Burn

Rangkaian Ethereum baru-baru ini melancarkan penambah baikan London yang merangkumi mekanisme kestabilan yuran baru EIP1559. Sebagai sebahagian daripada perincian pelaksanaan adalah mekanisme bakar untuk bahagian BASE FEE dari yuran transaksi, yang dinyatakan dalam ETH.

Sejak pelancaran penambah baikan London (ketinggian blok 12,965,000) hingga waktu penulisan (ketinggian blok 12,986,848), sejumlah 43,6k ETH telah dikeluarkan melalui perlombongan PoW. Pada masa yang sama, sejumlah 15.25k ETH telah dibakar mewakili penurunan sebanyak 35% dalam jumlah penerbitan bersih.

Dengan melihat jumlah ETH yang dibakar setiap blok, kita dapat melihat bahawa setakat ini tekanan yuran telah mendorong mekanisme pembakaran di atas rancangan 2 terbitan ETH dalam beberapa keadaan yang mewujudkan blok deflasi bersih. Setakat ini, EIP1559 mempunyai kadar pembakaran min 0.697 ETH setiap blok.

Sumber daripada glassnodeinsights, coinmarketcap dan mycryptoversity

error: Content is protected !!