8 minit bacaan

Minggu 33, 2021

Pasaran Bitcoin berkuasa dengan lebih tinggi, disokong oleh semakin banyak bukti yang terus meningkat on-chain bahawa berlaku kenaikan harga tidak percaya (disbelief rally).

Kenaikan pada harga Bitcoin terus bersambung pada minggu ini, naik dari paras terendah $42,924 ke paras tertinggi harian $47,831. Pasaran telah menunjukkan kekuatan yang luar biasa sejak paras terendah $29.7k ditetapkan pada bulan Julai, menunjukkan permintaan spot fundamental yang kuat mendasari kenaikan.

Minggu ini, kami menganalisis metrik on-chain yang berkaitan dengan pasaran perlombongan, aliran masuk modal, pengumpulan coin, dan keuntungan dan kerugian bersih yang belum direalisasikan. Melalui penilaian lengkap mengenai struktur pasaran on-chain, kami dapat menentukan sama ada kebarangkalian menyokong kekuatan pasaran semasa sebagai permulaan kepada bear, atau adakah kenaikan harga tidak percaya (disbelief rally) pasaran bull sedang berjalan.

Pendapatan Pelombong Meningkat

Ketika Great Migration perlombongan Bitcoin terus berlanjutan, dan pelombong beralih keluar dari China, kami mula melihat pemulihan kadar hash (hash-rate) dari paras terendah yang ditetapkan pada bulan Julai. Kadar hash (hash-rate) memuncak di sekitar 180 EH/s pada bulan Mei sebelum turun sebanyak 50%. Ini memberikan gambaran mengenai jumlah pelombong yang terjejas kira-kira separuh dari rangkaian.

Sepanjang dua bulan terakhir, kadar hash (hash-rate) telah meningkat sekitar 25% dari paras terendah, menunjukkan kadar hash (hash-rate) bersamaan dengan sekitar 12.5% kepada pelombong yang terjejas telah kembali dalam talian. Rangkaian ini sedang melombong pada kadar 112.5 EH/s.

Carta Langsung Bitcoin Hashrate

Sebagai tindak balas, Hash-Ribbons, yang cuba membuat model di mana tekanan memasuki pasaran perlombongan, telah memulakan satu lagi tindak balas yang positif. Hash-Ribbon dibentuk dengan mengambil moving average kadar hash (hash-rate) 30D dan 60D dengan isyarat berikut:

  • 30D Melintasi Di Bawah 60D secara amnya merupakan isyarat tekanan pendapatan memasuki pasaran perlombongan kerana kadar hash (hash-rate) muncul di luar talian dengan cepat. Ini dapat menimbulkan tekanan jual tambahan kerana pelombong menjana lebih sedikit pendapatan untuk menampung kos CAPEX dan OPEX mereka.
  • 30D Melintasi Di Atas 60D secara amnya adalah tanda pemulihan kadar hash (hash-rate) dan kapitulasi pelombong. Selepas ini, pelombong yang masih ada telah meningkatkan bahagian pasaran mereka dan dengan itu memperoleh lebih banyak BTC per hash.

Carta Langsung Hash Ribbons

Kami dapat mengesahkan bahawa ini berlaku dengan Workbench Tool, dan mengambil nisbah antara jumlah pendapatan pelombong (dalam BTC), dan kadar hash (hash-rate) yang aktif. Ini menunjukkan purata BTC yang diperoleh setiap hash kuasa perlombongan.

Sejak halving pada bulan Mei 2020, pendapatan pelombong mengikut agregat telah menurun dari sekitar 9.5 BTC/EH ke paras rendah 5.6 BTC/EH pada bulan Mei. Oleh kerana kesukaran protokol disesuaikan sebagai tindak balas kepada Great Migration, pelombong yang tetap dalam talian kini telah melihat pendapatan BTC mereka meningkat 57% per hash menjadi sekitar 8.8 BTC/EH.

Pendapatan Miner setiap Carta Langsung hash

Hasilnya, kami telah melihat kedudukan keseimbangan bersih (net balance position) pelombong terus meningkat sejak dua bulan terakhir. Pertumbuhan bersih baki pelombong kini mencecah + 5k BTC/bulan yang menunjukkan penurunan bersih dalam tekanan sisi jual (sell-side) wajib yang diperoleh daripada pelombong.

Menyerap Aliran Masuk Modal

Salah satu metrik on-chain yang paling penting untuk Bitcoin adalah Permodalan Direalisasikan (Realised Cap), iaitu on-chain bersamaan dengan permodalan pasaran (market cap). Ia dikira dengan menilai setiap coin pada harga ketika terakhir dibelanjakan, yang mewakili asas kos agregat untuk pasaran. Permodalan Direalisasikan (Realised Cap) dapat dipertimbangkan seperti berikut:

  • Trend manaik menunjukkan bahawa coin yang terkumpul dengan harga yang lebih murah, dibelanjakan, kemungkinan akan dijual, dan pasaran mesti menyerap tekanan sisi jual (sell-side) untuk ke arah trend lebih tinggi.
  • Trend menurun menunjukkan bahawa coin yang terkumpul pada harga yang lebih tinggi dijual untuk kerugian bersih yang direalisasikan (net realised loss) dan merupakan tanda jelas pasaran bear.

Permodalan Direalisasikan (Realised Cap) mula meningkat lebih tinggi pada akhir bulan Julai dan baru sahaja mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $379B. Memandangkan harga spot terus meningkat, ini menunjukkan bahawa modal baru mengalir ke Bitcoin, dan pasaran mampu menyerap tekanan sisi jual (sell-side) itu.

Metrik Untung dan Rugi bersih direalisasikan (net realised) menunjukkan bahawa sejak tahap rendah tempatan baru-baru ini di sekitar $29k, pasaran telah merealisasikan keuntungan antara $0.5B dan $1.5B sehari. Ini mengikuti dan memanjangkan tempoh masa kerugian bersih direalisasikan (net realised) melalui bulan Mei hingga Julai yang mewakili kemungkinan peristiwa kapitulasi.

Permintaan pasaran pada masa ini menyerap coin yang dijual pada keuntungan yang direalisasikan (realised profits) pada skala yang sama dengan tempoh pada Nov-Dec 2020, sebelum kenaikan harga utama. Sekiranya pasaran dapat terus mempertahankan aliran masuk modal pada tahap ini, ia akan membentuk asas yang kuat dan justifikasi untuk kekuatan pasaran yang berterusan.

Carta Langsung Net Realised PnL

Jika kita lihat nilai purata transaksi yang mengalir masuk dan keluar dari pertukaran (exchanges), kita akan mendapat ukuran tindakan jual dan beli (buy and sell-side) bersih. Sebelum penjualan (sell-off) pada bulan Mei, aliran masuk dan aliran keluar berkumpul di sekitar purata nilai transaksi ~$35k. Tahap ini sebahagian besarnya mewakili purata aliran pertukaran pada Q1 dan Q2 2021.

Berikutan penjualan (sell-off) bulan Mei, aliran masuk dan aliran keluar masing-masing jatuh kepada $14k dan $20k. Saiz purata transaksi yang lebih kecil ini secara umum menunjukkan kemasukan pedagang yang lebih kecil keduanya takut, dan melangkah masuk untuk membeli penurunan (dip) itu.

Sejak paras rendah $29k baru-baru ini, purata nilai aliran keluar telah meningkat kembali kepada $35k yang merupakan perbezaan yang jauh lebih tinggi daripada purata nilai aliran masuk $24k. Secara keseluruhan, ini menunjukkan jumlah pembeli yang lebih besar berkumpul dan jumlah pedagang dengan lebih kecil berada di bahagian pengedaran.

Carta langsung Exchange Average Flows

Ini selari dengan baik metrik perubahan kedudukan bersih Pertukaran (Exchange net position change) yang menunjukkan aliran keluar bersih telah berterusan sejak awal bulan Julai. Aliran keluar bersih dari baki pertukaran pada masa ini berlaku pada kadar antara 50k dan 100k BTC setiap bulan. Ini dibandingkan dengan kira-kira 140k BTC dalam aliran masuk bersih pertukaran (net exchange inflow) melaui bulan Mei hingga Jun yang kami ketengahkan dalam analisa on-chain Minggu 31 kami.

Pemegang Kembali Ke Untung

Ketika harga meningkat, sebahagian besar bekalan coin kembali kepada keuntungan. Ini menyediakan kita peluang untuk menilai berapa banyak coin yang terkumpul dalam julat harga tertentu, dan juga menilai insentif pasaran agregat untuk menjual dan merealisasikan keuntungan.

Sejak paras rendah $29.7k yang ditetapkan pada bulan Julai dan harga semasa $47.0k, sejumlah 19.2% dari bekalan coin yang beredar (circulating coin) telah kembali mengaut keuntungan. Ini bermakna sekitar 3.6 juta BTC terakhir dibelanjakan, dan dengan itu mempunyai asas kos on-chain dalam julat harga ini.

Dari sini kita dapat simpulkan bahawa jumlah BTC yang sangat ketara telah terkumpul dalam julat harga ini. Perhatikan juga berapa besar lonjakan ini dalam perubahan bekalan yang menguntungkan apabila dibandingkan dengan bulan Januari di mana harga berada dalam julat $30k-$40k yang sama. Ini menunjukkan bahawa secara bersih, kira-kira 1.4 juta BTC tambahan telah dinilai semula dalam julat harga ini sejak itu.

Carta Langsung Percent Supply in Profit

Metrik Untung Rugi Bersih Tidak Direalisasikan (Net Unrealised Profit/Loss) menyediakan pemetaan pengayun kitaran (cylical oscillator) skala keuntungan/kerugian yang tidak direalisasikan sebagai nisbah nilai jumlah permodalan pasaran. Metrik NUPL baru sahaja menembusi di atas 0.5 yang menunjukkan bahawa jumlah bekalan coin (coin supply) pada masa ini memegang keuntungan yang tidak direalisasikan (unrealised profits) bersamaan dengan 50% daripada permodalan pasaran.

Mengikut sejarah sebelumnya, nilai NUPL 0.5 dicapai berikutan pembetulan (correction) mendalam dalam dua keadaan:

  • Bear Market Relief Rallies seperti yang berlaku pada tahun 2014, 2018 dan pada akhir bull-mini pada tahun 2019. Pemegang coin mengambil kecairan keluar (exit liquidity), coin jual mereka yang menguntungkan dan pergolekan harga.
  • Bull Market Disbelief Rally pada tahap di mana pembetulan sederhana biasanya mengikuti nilai NUPL 0.5 sebelum larian bull berterusan. Tingkah laku perbelanjaan yang serupa juga berlaku seperti dalam bearish relief rallies, dengan pelabur mengambil keuntungan menjadi kuat. Perbezaannya adalah bahawa pasaran terus meningkat selepas itu, mewujudkan tekanan beli FOMO tambahan.

Carta Langsung NUPL

Akhirnya, STH-NUPL, yang menapis hanya untuk Pemegang jangka pendek telah kembali kepada keuntungan. Ini bermaksud bahawa coin yang dipindahkan dalam tempoh ~5 bulan terakhir adalah bersih, melebihi sedikit jumlah kos agregat mereka. Sama dengan metrik NUPL standard, peristiwa ini tidak biasa, tetapi cenderung mendahului pergerakan signifikan ke bear, atau pasaran bull.

Dengan banyak bukti yang telah kami nyatakan di atas mengenai pemulihan pelombong, aliran keluar pertukaran yang kuat, dan pengumpulan yang agak besar di bawah, skala kemungkinan besar sekarang cenderung untuk memberi sokongan keadaan pasaran semasa menjadi kenaikan harga tidak percaya pasaran bull (bull market disbelief rally).

Carta Langsung STH-NUPL

Sumber daripada glassnodeinsights, coinmarketcap, binance academy dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!