8 minit bacaan

Minggu 34, 2021

Bitcoin berterusan meningkat ke paras tertinggi baru dalam beberapa bulan walaupun terdapat peningkatan dalam pengedaran, perbelanjaan oleh coin yang lebih lama, dan perbezaan aktiviti dalam on-chain.

Pasaran Bitcoin telah mengalami minggu yang kuat lagi, dengan harga naik dari paras terendah mingguan $43,998 ke paras tertinggi beberapa bulan baru $49,669. Keyakinan, sabitan dan sentimen positif telah mengikuti kenaikan harga ini, ketika Bitcoin semakin hampir untuk mendapatkan kembali nilai Trillion dolarnya. Paras utama untuk ditembusi adalah $53k untuk Bitcoin kembali ke kelab 12-sifar.

Minggu ini telah menyaksikan beberapa keuntungan kecil direalisasikan on-chain oleh pemegang jangka panjang, walaupun setakat ini nampaknya volume coin tidak signifikan untuk memasang ‘brek’. Dalam edisi on-chain kali ini, kami akan menilai kedua-duanya iaitu keadaan aktiviti on-chain dan juga menggambarkan tingkah laku perbelanjaan semasa pelabur.

Faedah Terbuka Meningkat

Dalam pasaran derivatif, faedah terbuka untuk Niaga Hadapan (Futures) dan Opsyen (Options) telah meningkat seiring dengan harga untuk mencapai paras tertinggi baru. Selepas kejatuhan mendadak dari $27.4B ATH (All Time High) semasa penjualan (sell-off) Mei, faedah terbuka dalam pasaran niaga hadapan (futures) Bitcoin telah meningkat sebanyak $6B (+56%) dari paras rendah penyatuan (consolidation) baru-baru ini. Minggu ini khususnya, menyaksikan kenaikan $1B dalam pembukaan kontrak niaga hadapan (futures) ketika para pedagang mula mengambil lebih banyak leverage.

Carta Langsung Open Futures Interest

Dari segi bias arah (directional bias) untuk pedagang, kadar pembiayaan niaga hadapan (futures) yang berterusan mempunyai kecenderungan sederhana untuk bahagian panjang. Kadar pembiayaan telah diperdagangkan positif sejak akhir Julai kerana pasaran niaga hadapan (futures) berdagang di atas harga spot. Walau bagaimanapun, saiz pembiayaan hampir tidak mencapai puncak yang dilihat dalam trend kenaikan Q1-Q2. Ini kemungkinan menunjukkan bahawa leverage yang berlebihan belum digunakan, dan mungkin trend menaik kekal secara munasabah berpandukan spot dan sihat.

Carta Langsung Bitcoin Funding Rate

Pasaran opsyen (option) juga menyaksikan kenaikan tertinggi selama berbulan-bulan dengan faedah terbuka, meningkat lebih dari $4.1B (+105%) sejak paras terendah ditetapkan pada bulan Jun. Paras semasa $8.0B dalam kontrak terbuka adalah serupa dengan paras yang dilihat semasa penjualan (sell-off) Mei, dan pada Jan-Feb 2021. Perhatikan bahawa harga lebih rendah, diperdagangkan sekitar $30k hingga $40k, dalam kedua-dua kejadian sebelumnya.

Ini juga menunjukkan bahawa jika dibandingkan dengan jumlah saiz pasaran, tahap faedah terbuka di pasaran derivatif adalah agak rendah berbanding tahap leverage yang dilihat pada separuh pertama tahun ini.

Baki Pertukaran Tiada Perubahan

Minggu ini kami telah melihat isyarat on-chain bahawa beberapa pelabur, terutamanya mereka yang mempunyai UTXO yang lebih tua, telah membelanjakan coin. Minggu ini menyaksikan kenaikan BTC yang sedikit berlaku di pertukaran (exchange) yang mengikuti ketiadaan perubahan sepanjang satu bulan dalam baki coin.

Selepas aliran masuk bersih (net inflow) yang signifikan sekitar 140k BTC ke pertukaran pada bulan Mei, Julai menyaksikan sekitar 110k BTC dalam aliran keluar bersih (net outflow), sebahagian besarnya membalikkan trend itu. Namun sepanjang bulan Ogos, baki pertukaran (exchange) terhenti sekitar 2.5 juta BTC (~13% dari bekalan yang beredar).

Carta Langsung Exchange Balance

Metrik Exchange Net Flow menunjukkan bahawa minggu ini menyaksikan aliran masuk bersih (net inflow) keseluruhan untuk pertukaran (exchange) kerana beberapa pedagang dan pelabur nampaknya mengambil keuntungan, dan memanfaatkan kekuatan pasaran. Perlu diperhatikan bahawa saiz aliran masuk (inflow) tidak sama dengan yang dilihat sepanjang tempoh pasaran bull Dec 2020 hingga April 2021 dan secara munasabah tingkah laku yang dijangkakan.

Carta Langsung Exchange Net Flow

Carta di bawah ini menggabungkan metrik Keuntungan Direalisasikan (Realised Profits) dan Kerugian Direalisasikan (Realised Loss) menggunakan peralatan Workbench. Dari sini kita dapat lihat bahawa secara keseluruhan, pelabur yang memegang coin yang menguntungkan kini membelanjakan lebih banyak nilai on-chain daripada mereka yang mempunyai coin yang berada di underwater.

Penurunan kerugian yang direalisasikan sejak akhir-akhir ini dapat menunjukkan bahawa pelabur telah mendapat keyakinan baru untuk bertahan, atau berpotensi mengambil jalan keluar yang lebih dekat dengan asas kos asalnya, ketika harga kembali pulih ke julat $50k.

Siapa Yang Berbelanja On-chain?

Jika kita menyiasat metrik Spent Output Age Bands, kita boleh mula membongkar kumpulan pasaran mana yang membelanjakan coin. Minggu ini telah menyaksikan peningkatan yang ketara pada usia coin yang lebih tua, terutamanya yang berusia lebih dari 6 bulan. Pada tahun lalu, coin yang lebih tua ini telah hidup kembali pada skala yang sama dalam dua keadaan:

  • Pengedaran di Pasaran Bull kerana pemegang coin lama mengambil keuntungan menjadi kekuatan pasaran.
  • Pengagihan dalam Penjualan Utama kerana pemegang coin lama tidak berisiko semasa pembetulan (correction) besar baru-baru ini.

Carta Langsung Spent Output Age Bands

Kita dapat melihat pandangan serupa apabila melihat keluaran yang dibelanjakan berusia antara 6 bulan hingga 5 tahun yang sebahagian besarnya menangkap pelabur dan pedagang Bitcoin yang berpengalaman yang telah mengalami turun naik (volatility) tidak sepele dalam kitaran ini. Kita dapat melihat kenaikan tajam dalam semua kumpulan umur minggu ini yang selanjutnya menunjukkan bahawa beberapa coin mengambil kecairan keluar (exit liquidity).

Carta Langsung Spent Output Components

Perspektif ini juga telah diketengahkan oleh penganalisis @TXMCtrades yang telah menggunakan peralatan Workbench untuk memerhatikan bahagian gabungan semua keluaran yang dibelanjakan berusia antara 6 bulan hingga 5 tahun. TXMC menekankan bahawa tingkah laku perbelanjaan semasa, di mana 5% hingga 7% daripada pengeluaran yang dibelanjakan berada dalam lingkungan usia ini, secara sejarah mempunyai kaitan dengan tempoh turun naik (volatility) yang tinggi.

Juga dicadangkan bahawa berbanding kitaran sebelumnya, pemilik coin yang lebih tua cenderung menjadi pedagang yang lebih aktif dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada kitaran 2011 dan 2013, coin yang lebih tua biasanya hanya hidup kembali di bahagian atas dan bawah makro, di mana pada hari ini ia lebih biasa berlaku pada pembetulan dan perhimpunan pertengahan kitaran. Ini menunjukkan tahap kematangan pasaran dan pemodalan Bitcoin dari masa ke masa kerana pedagang dan dana yang lebih aktif memasuki ruang tersebut.

Perbelanjaan coin yang lebih tua juga muncul sebagai trend dalam metrik ASOL yang mengukur usia purata semua pengeluaran yang dibelanjakan pada hari itu. Trend meningkatkan usia purata ini berlaku sejak Julai dan sepanjang perhimpunan ini yang menunjukkan dua perkara:

  • Keuntungan direalisasikan oleh pemegang lama, mengesahkan apa yang telah diperhatikan dalam carta di atas.
  • Pasaran menyerap bahagian jual setakat ini kerana harga terus meningkat. Ini menunjukkan terdapat permintaan yang mencukupi untuk menyerap coin yang diedarkan.

Carta Langsung EA-ASOL

Gelombang Permodalan Yang Direalisasikan HODL menyediakan bukti terakhir mengenai tingkah laku perbelanjaan on-chain semasa, kerana kumpulan coin muda (<1 bulan) telah membengkak sepanjang bulan Ogos. Ini menunjukkan bahawa coin yang lebih tua telah dibelanjakan dan dinilai semula ke dalam kurungan usia coin yang lebih muda.

Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa saiz peningkatan untuk kumpulan umur ini sangat sesuai dengan yang dilihat pada fasa pengumpulan tahun 2020. Ini menunjukkan bahawa sementara UTXO lama telah dibelanjakan pada bulan Ogos, jumlah (volume) coin sebenar yang mereka edarkan kemungkinan tidak terlalu signifikan. Ini menyokong secara relatif kenaikan baki pertukaran (exchange) yang agak kecil seperti yang ditunjukkan dalam carta dan seksyen di atas.

Aktiviti On-Chain Kekal Berbeza

Dalam apa yang terus menjadi perbezaan yang luar biasa, aktiviti on-chain masih belum bertindak balas terhadap tindakan harga positif. Jumlah transaksi Entiti Diselaraskan (Entity Adjusted) kekal pada tahap rendah mengikut peristiwa yang lalu antara 175k hingga 200k transaksi sehari.

Paras rendah ini telah dilihat dalam beberapa keadaan dalam 5 tahun yang lalu:

  • Pasaran Bull 2016-17 semasa perhimpunan tidak percaya (disbelief rally) dan dalam penarikan balik pertengahan bull.
  • Pasaran Bear 2018-19 kerana minat terhadap Bitcoin merosot dan berlaku harga pembetulan 85% dari paras tinggi.
  • Tempoh semasa berikutan pembetulan 50% pada bulan Mei dan penyatuan 2.5 bulan.

Carta Langsung EA-Transaction Counts

Jumlah (volume) transaksi juga tertekan, dengan rangkaian Bitcoin menetap sekitar $18.8B dalam jumlah (volume) harian. Ini 37% lebih rendah daripada pada puncak bubble 2017, dan 57.6% di bawah puncak yang ditetapkan semasa peristiwa penyerahan (capitulation) Mei. Oleh itu, jumlah penyelesaian kekal 276% lebih tinggi daripada $5B yang biasa berlaku pada tahun 2020, walaupun kita harus memperhitungkan bahawa harga telah diperdagangkan dari $10k ke tahap semasa yang mendekati $50k (+500%).

Carta Langsung Transaction Volume

Walau bagaimanapun, di sebalik perbezaan ketara antara kenaikan harga dan rendahnya aktiviti on-chain, keseluruhan dinamik pembekalan tetap meningkat secara makro yang luar biasa. Minggu ini, bekalan yang dipegang oleh pemegang jangka panjang telah mencapai BTC tertinggi sepanjang masa (all-time-high) atau 12.69M, melebihi puncak sebelumnya dari Oktober 2020.

Melalui pasaran bull Q1-Q2, pemegang jangka panjang mengedarkan kira-kira 1.75M BTC yang akhirnya menghasilkan lebihan bekalan, dan meletakkan harga tertinggi sepanjang semasa ke puncak. Berikutan itu, para pelabur secara dramatik melambatkan perbelanjaan mereka, dan coin yang terkumpul pada akhir tahun 2020 dan awal 2021 secara konsisten matang melintasi ambang ~155 hari untuk diklasifikasikan sebagai ‘Pemegang Jangka Panjang’.

Pemulihan bekalan pemegang jangka panjang ke tertinggi sepanjang masa mengambil masa hanya 100 hari yang menunjukkan betapa pentingnya pengumpulan pada fasa awal pasaran bull ini. Kenyataan bahawa trend ini masih belum perlahan juga menunjukkan bahawa jumlah (volume) coin semakin lama semakin tua, berbanding lebih muda. Ini menambah berat lagi perbalahan bahawa perbelanjaan pemegang lama (old hands) yang diperhatikan minggu ini berkemungkinan besar jumlah coin rendah, dan tidak mengambil risiko secara strategik, daripada kehilangan keyakinan dan pengeluaran secara besar-besaran.

Carta Langsung LTH Supply

Sumber daripada glassnodeinsights, coinmarketcap dan mycryptoversity

Penafian: Laporan ini tidak memberikan sebarang nasihat pelaburan. Semua data disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Tiada keputusan pelaburan yang sepatutnya dilakukan berdasarkan maklumat diberikan di sini dan anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusan pelaburan anda sendiri.

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!