8 minit bacaan 

Minggu 35, 2021

Perbezaan on-chain telah bermula antara harga, aktiviti on-chain dan dinamik bekalan, mencipta satu struktur pasaran yang serupa dengan dorongan awal bull.

Pasaran Bitcoin memasuki konsolidasi harga minggu ini, sebahagian besarnya bergantung pada kenaikan yang mengagumkan sejak paras rendah ditetapkan pada akhir bulan Julai. Harga diperdagangkan antara paras terendah mingguan (weekly low) $46,465 dan paras tertinggi tempatan (local high) baru $50,461.

Oleh kerana pasaran Bitcoin dan pasaran cryptocurrency yang lebih luas meningkat dengan lebih tinggi, perbezaan on-chain yang luar biasa terus terbentuk di Bitcoin dan Ethereum. Aktiviti on-chain pada kedua-dua chain kekal tenang berbanding dengan kenaikan pasaran bull, walaupun momentum harga terus meningkat, dan trend bullish dalam dinamik bekalan masih terus berjalan. Minggu ini, kami mengkaji dan membandingkan beberapa metrik on-chain antara Bitcoin dan Ethereum untuk mengenal pasti perbezaan ini.

Permulaan

Sebelum memulakan analisis perbandingan kami, mari lihat dengan pantas gambaran besar kedudukan pasaran Bitcoin berikutan prestasi harga yang sangat tinggi selama sebulan. Dengan harga yang melonjak ke atas $50k, dan beberapa keuntungan ketara yang diambil diceritakan pada minggu lalu (analisa on-chain Bitcoin minggu 34/2021), pasaran kini berada di hujung teratas nod volume on-chain yang sangat tinggi.

Carta di bawah menunjukkan kumpulan harga di mana bekalan coin BTC semasa terakhir kali ditransaksikan. Sejak melanggar kitaran terakhir $20k ATH (All Time High), tiga kumpulan volume on-chain yang berbeza telah terbentuk:

  • $31k hingga $40k (Harga Bawah) di mana lebih daripada 2.98 juta BTC terkumpul, kedua-duanya pada Januari 2021, dan dalam konsolidasi selama 2.5 bulan baru-baru ini. Ini mungkin sekarang merupakan zon sokongan yang sangat kuat.
  • $45k hingga $50k (Julat Semasa) di mana 1.65 juta BTC mempunyai kos asas. Dengan harga di hujung atas julat ini, kemungkinan ini juga boleh bertindak sebagai sokongan harga yang kuat.
  • $53.7k hingga $59k (Aset Trillion Dollar) di mana 1.336 juta BTC terkumpul antara Mac dan Mei dan masih memegang kerugian yang belum direalisasikan (unrealised losses). Coin-coin ini adalah coin yang tidak tergoyahkan oleh pembetulan (correction) 50%+ pada bulan Mei, tetapi juga boleh menjadi rintangan overhead jika pelabur berusaha untuk keluar berdasarkan kos asas mereka.

Secara bersih, ini menunjukkan bahawa sekumpulan pelabur berkeyakinan tinggi yang cukup kuat kekal di pasaran dan merupakan isyarat kuat untuk kenaikan harga.

Carta Langsung BTC URPD

Dalam konteks ini, keuntungan terus direalisasikan sepanjang bulan Ogos kerana harga terus diperdagangkan lebih tinggi. Ini menunjukkan kekuatan pasaran yang mendasari, mampu menyerap bekalan coin yang dibelanjakan ini. Metrik aSOPR menunjukkan bahawa tingkah laku serupa diperhatikan selepas penjualan (sell-off) Mac 2020 dengan mengikut urutan peristiwa berikut:

  • Penyerahan di mana kerugian direalisasikan oleh penjual panik untuk jangka masa yang panjang.
  • Pulangan Keuntungan seperti yang diisyaratkan oleh perdagangan aSOPR dan bertahan di atas 1.0. Ini menunjukkan keuntungan direalisasikan tetapi kekuatan pasaran cukup untuk menyerap tekanan jual.
  • Keyakinan Pembeli Kembali kerana aSOPR diset semula ke 1.0 pada beberapa kali, dan kemudian melambung lebih tinggi, menunjukkan pemegang coin yang menguntungkan lebih suka tidak aktif, dan pelabur membeli dip tersebut.

Perbezaan Aktiviti On-Chain

Sementara harga meningkat, perbezaan yang luar biasa telah dikekalkan dalam aktiviti on-chain. Permintaan untuk ruang blok (blockspace) pada Bitcoin dan Ethereum masih jauh di bawah puncak baru-baru ini walaupun harga kembali ke julat perdagangan yang tinggi.

Entiti aktif di rangkaian Bitcoin kini sekitar 275k sehari, sekitar 35% di bawah puncak Januari.

Carta Langsung Bitcoin Active Entities

Alamat aktif di Ethereum juga turun 33% dari puncak bulan Mei, kini berada di sekitar 450k alamat setiap hari. Perlu diperhatikan bahawa aktiviti semasa di kedua-dua on-chain ini serupa dengan julat pengumpulan pre-bull yang stabil ditubuhkan pada pertengahan hingga akhir 2020.

Carta Langsung Ethereum Active Addresses

Pemerhatian serupa boleh dibuat mengenai jumlah transaksi yang menyediakan proksi untuk permintaan ruang blok (block-space). Jumlah transaksi Bitcoin turun ke sekitar 200k sehari, penurunan signifikan sebanyak 37.5% di bawah puncak.

Carta Langsung Bitcoin Transaction Count

Lebih dramatik ialah volume transaksi on-chain mata wang USD yang kini turun 62.5% ke $6B sehari berbanding ATH bulan April. Perhatikan bahawa jumlah transaksi di atas, dan colume di bawah menggunakan data Penyesuaian Entiti (Entity-Adjusted data) yang menapis pemindahan dalaman dan perbelanjaan sendiri dan dengan demikian mencerminkan besarnya volume ekonomi yang bermakna.

Carta Langsung Total Transaction Volume by Size

Hasil daripada permintaan yang tipis untuk ruang blok (block-space), yuran transaksi rangkaian Bitcoin telah menurun dengan ketara, kembali ke paras yang belum pernah dilihat pada tahun lalu. Pada masa ini, yuran transaksi purata 21 BTC sehari, hanya mewakili 1 hingga 2% daripada jumlah ganjaran blok.

Carta Langsung Bitcoin Transaction Fees

Bagi Ethereum, jumlah transaksi juga turun 33% dari paras tertinggi, dengan jumlah yang sebenarnya menurun sepanjang minggu ini kepada sekitar 110k sehari.

Carta Langsung Ethereum Transaction Counts

Menariknya, dalam ekosistem Ethereum, kita melihat perbezaan yang cukup dramatik dalam perhatian on-chain. Walaupun jumlah transaksi dan alamat aktif turun, magnitud yuran yang dibayar diperdagangkan jauh lebih tinggi. Ini kemungkinan besar disebabkan, paling tidak sebahagiannya, oleh permintaan yang kuat untuk perdagangan dan pelaburan NFT.

Jumlah yuran transaksi di rangkaian Ethereum kini berada sekitar 10k ETH sehari yang menunjukkan paras yang agak tinggi, setanding dengan ‘DeFi summer’ dan 2021 Bull.

Carta Langsung Ethereum Transaction Fees

Namun perhatian pasaran yang meningkat untuk NFT telah menunjukkan kesannya, dengan token DeFi yang nampaknya menerima kekalahan dalam persamaan tersebut. Carta di bawah menunjukkan data transaksi on-chain untuk empat token DeFi cip biru (blue chip) AAVE, COMP, UNI dan YFI. Baris atas menunjukkan alamat aktif yang berinteraksi dengan token, dan baris bawah menunjukkan nilai USD yang dipindahkan ke dalam token.

Secara menyeluruh, ia melukis gambaran yang agak suram, dengan keempat-empatnya menyaksikan penurunan struktur dalam perhatian pelabur, kebanyakannya secara khas merosot ke posisi terendah yang baru minggu ini.

Dinamik Bekalan Bullish

Persoalan sama ada perbezaan dalam aktiviti on-chain menaik atau menurun adalah sesuatu yang kompleks, kerana volume dagangan yang lebih banyak untuk aset digital beralih ke pertukaran dan instrumen derivatif di off-chain. Tambahan pula, kemajuan teknologi seperti transaction batching, penerapan SegWit, dan penggunaan Lightning Network dan Layer 2 lain menjadikannya masalah dinamik untuk diselesaikan.

Sebaliknya, dinamik bekalan, terutamanya melihat kematangan coin, memberikan isyarat yang cukup kuat di kedua-dua arah. Walaupun pemerhatian pengumpulan dan HODLing biasanya merupakan petunjuk jarak jauh (iaitu memerlukan masa untuk berlaku), trend pasaran semasa kuat dari segi sejarahnya untuk kenaikan harga.

Carta berikut menunjukkan satu siri petunjuk dinamik bekalan untuk Bitcoin dan Ethereum, dan ia akan menjadi jelas bahawa persamaan wujud di antara kedua-dua chain, dan kedua-duanya kelihatan sangat membina.

Coin muda adalah coin yang lebih muda dari 3 bulan. Coin-coin tersebut kemungkinan besar akan dibelanjakan semasa turun naik (volatility). Penurunan gelombang HODL coin muda menunjukkan bahawa pasaran lebih suka HODL dan tidak berbelanja. BTC muda kini hanya mewakili 15 % dari bekalan coin dan aliran menurun yang sangat kuat sedang dijalankan.

Carta Langsung Bitcoin HODL Waves

Gelombang Ethereum HODL mempunyai carta yang hampir sama, dengan coin muda mengalir ke bawah ke arah jangka panjang rendah iaitu 12.5% dari bekalan yang beredar.

Carta Langsung Ethereum HODL Waves

Apabila coin muda ini matang dan berumur, mereka bertukar menjadi Umur Pertengahan (3 bulan hingga 1 tahun) dan coin lama (1 tahun+). Coin matang ini secara statistik cenderung tidak dibelanjakan, dan sebahagian besar daripadanya mencadangkan peningkatan bekalan tidak likuid (illiquid supply).

Aliran menaik yang kuat dalam pematangan coin sedang digunakan untuk Bitcoin dengan hampir 50% bekalan coin berusia antara 3 bulan hingga 3 tahun.

Carta Langsung Bitcoin HODL Waves

Sekali lagi, bekalan Ethereum menunjukkan trend yang serupa dengan kekalahan 70% bekalan coin ETH yang tidak aktif selama sekurang-kurangnya 3 bulan. Untuk kedua-dua aset, trend menaik dalam bekalan coin yang lebih tua bermula sekitar Mac 2021 yang oleh itu mencerminkan permintaan yang sangat kuat untuk membeli dan bertahan di seluruh pasaran bull ini.

Carta Langsung Ethereum HODL Waves

Untuk menyerlahkan lagi perubahan tingkah laku pasaran ini, dan sesuai dengan keinginan minimum bagi pelabur jangka panjang untuk membelanjakan coin, metrik Liveliness untuk kedua-dua chain telah memasuki trend menurun yang sangat kuat. Imbasan ringkas mengenai Liveliness:

  • Liveliness memaparkan sama ada lebih banyak coin hari terkumpul (HODLing) atau musnah (perbelanjaan) oleh jumlah bekalan coin.
  • Trend menurun menunjukkan pengumpulan di mana semakin banyak ketidak pengaktifian (dormancy) dan kematangan coin semakin meningkat, dan perbelanjaan yang lebih sedikit berlaku.
  • Trend menaik menunjukkan perbelanjaan di mana coin lama dipindahkan, jangka hayat dimusnahkan dan pengedaran berlaku.
  • Trend yang lebih tajam bermaksud trend asas (fundamental trend) yang lebih kuat di atas sedang berlaku.

Liveliness Bitcoin telah memasuki  semula trend menurun yang telah dipercepat semasa kenaikan harga ini.

Carta Hidup Bitcoin Liveliness

Metrik liveliness Ethereum menggambarkan gambaran yang sama, iaitu semakin menurun sejak penjualan (sell-off) Mei. Memandangkan volume besar ETH sedang bertransaksi pada masa ini dalam pergerakan NFT, ini menunjukkan bahawa sebahagian besar volume ini adalah token ETH yang sama bertukar tangan.

Carta Langsung Ethereum Liveliness

Akhir sekali, isyarat yang baik untuk penerimaan, minat, pengumpulan dan HODLing adalah pertumbuhan keseimbangan bukan sifar. Alamat bukan sifar Bitcoin terus meningkat lebih tinggi, setelah kembali ke lebih dari 38 juta alamat, dan akan mengeluarkan ATH.

Carta Langsung BTC Non-zero Addresses

Sama seperti yang lebih tuan, jumlah alamat bukan sifar Ethereum juga berada dalam pendakian kuat, mencapai ATH baru 60.7M alamat.

Carta Langsung ETH Non-zero Addresses

Walaupun perbezaan antara harga dan aktiviti on-chain dari segi sejarahnya tidak normal untuk pasaran bull skala penuh, ini bukanlah identiti utama yang tidak biasa untuk dinamik pre-bull, dan pre-supply-squeeze. Tempoh ini sering kali berakhir dengan pengumpulan pasaran bear di mana para pelabur yang masih kekal, adalah pemegang yang kuat, mereka yang mempunyai keyakinan yang tinggi.

Dinamik bekalan nampaknya menunjukkan permintaan asas yang sangat kuat masih ada, dan ini harus terus membina harga sekiranya trend berterusan. Perbelanjaan coin yang lebih lama secara agresif akan menjadi isyarat pembatalan utama yang harus diperhatikan.

Sumber daripada glassnodeinsights, coinmarketcap dan mycryptoversity

Penafian: Laporan ini tidak memberikan sebarang nasihat pelaburan. Semua data disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Tidak ada keputusan pelaburan sepatutnya dilakukan berdasarkan maklumat yang diberikan di sini dan anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusan pelaburan anda sendiri.

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!