8 minit bacaan

Minggu 36, 2021

Pasaran Bitcoin menunjukkan kenaikan berterusan, kerana volume on-chain menunjukkan dominasi yang semakin meningkat, dan kekukuhan saiz transaksi institusi dan aliran masuk modal (capital inflows). 

Pasaran Bitcoin terus meningkat lebih tinggi, bermula dari konsolidasi minggu lalu ke paras tertinggi baru dalam beberapa bulan. Harga diperdagangkan dari paras terendah mingguan $46,562 hingga mencapai paras tertinggi pada $51,838.

Oleh kerana keyakinan yang diperbaharui mengikuti tindakan harga yang positif, jumlah transaksi on-chain menunjukkan pertumbuhan dominasi yang berterusan oleh modal bersaiz institusi yang besar. Kami juga melihat penurunan jumlah yang dibelanjakan oleh pelabur jangka panjang, Keutamaan terhadap HODL, dan pengumpulan coin muda. Pelombong juga mula membelanjakan coin minggu ini kerana kadar hash (hash-rate) pulih lebih dari 42% sejak paras terendah bulan Julai.

Tiada Lagi Pengambilan Keuntungan Oleh Pelombong

Pasaran perlombongan Bitcoin terus pulih setelah separuh daripada kuasa hash (hash-power) keluar di luar talian semasa Great Migration keluar dari China. Kadar hash (hash-rate) median 14 hari telah pulih menjadi 128 EH/s, yang lebih kurang 29% di bawah paras tertinggi sepanjang masa (ATH), dan mencerminkan pemulihan 42% dari paras terendah Julai.

Peningkatan dalam kadar hash (hash-rate) kemungkinan merupakan kombinasi antara perkakasan yang tidak lagi digunakan sebelum ini yang boleh digunakan kembali, dan pelombong di China berjaya berpindah, membina semula atau menempatkan semula perkakasan dan operasi mereka.

Persaingan dalam pasaran perlombongan terus meningkat dari masa ke masa, menyebabkan kesukaran protokol meningkat secara konsisten. Pertumbuhan ini telah berlaku walaupun kemerosotan program dalam penghasilan BTC baru dengan setiap peristiwa halving. Hasilnya, ganjaran BTC makro per hash telah menurun dalam jangka panjang.

Walaupun pendapatan pelombong dinyatakan dalam BTC, kos CAPEX dan OPEX mereka sebahagian besarnya dinyatakan dalam mata wang fiat. Ini menjadikan pendapatan efektif pelombong bergantung kepada turun naik (volatility) harga.

Dengan sebahagian besar perkakasan perlombongan di luar talian (offline), dan kekangan pengeluaran global pada pembuatan cip ASIC, pasaran perlombongan semasa nampaknya lambat bertindak balas terhadap kenaikan harga coin sejak tahun 2020. Hanya terdapat sedikit mesin yang memperjuangkan jumlah coin yang sama, berdagang pada harga coin yang lebih tinggi.

Hasilnya, pendapatan pelombong USD per hash kini meningkat kembali ke paras Julai 2019 $380k per Exahash, menjadikan pelombong operasi sangat menguntungkan berdasarkan sejarah.

Oleh kerana harga BTC berada di sekitar $50k sejak beberapa minggu terakhir, beberapa pelombong ini telah mula membelanjakan sebahagian baki coin mereka untuk mengunci keuntungan. Minggu ini, sekitar 2,900 BTC telah dibelanjakan daripada baki pelombong, bersamaan dengan sekitar $145 juta pada harga $50k BTC.

Ini mungkin merupakan gabungan pelombong yang terjejas di China memperoleh kecairan (liquidity) fiat untuk menampung kos, atau pelombong operasi mengambil keuntungan dan mengambil risiko selepas penjualan (sell-off) Mei. Ada juga kemungkinan bahawa sebahagian dari pendapatan ini diperuntukkan untuk penempatan semula ke pengembangan kemudahan, dan memperoleh perkakasan dari pasaran ASIC terpakai (second-hand) atau baru.

Nota: carta di bawah menggunakan alat Workbench untuk mengurangkan coin Patoshi untuk melihat kembali baki coin yang dipegang oleh baki pasaran perlombongan.

Carta Langsung Miner Balance (excl. Patoshi Coins)

Sebagai tindak balas, perubahan kedudukan bersih pelombong telah kembali ke tahap neutral, menunjukkan keseimbangan dalam talian antara pengumpulan pelombong, dan perbelanjaan pelombong sejak 30 hari yang lalu. Ia adalah biasa bagi kedudukan bersih pelombong menukar metrik untuk berayun antara sekitar +5k dan -5k BTC per bulan, menjadikan dinamik semasa tingkah laku yang dijangkakan secara munasabah, dan pasaran telah jelas menyerap tekanan tambahan sisi jual (sell-side).

Saiz Transaksi, Sedang Meningkat

Tema dan ciri utama kitaran pasaran 2020 hingga 2021 adalah peningkatan modal bersaiz institusi. Trend ini semakin kelihatan on-chain dan walaupun selepas pembetulan (correction) 50% pada bulan Mei, nampaknya secara relatif kukuh.

Purata saiz transaksi USD di pasaran bear 2019-20 biasanya antara $6k hingga $8k. Tempoh ini banyak didominasi oleh peruncit dan peserta awal dana pelaburan.

Pasaran bull 2020-21 menyaksikan purata saiz transaksi meningkat dengan signifikan ke puncak $58.6k semasa penjualan (sell-off) Mei. Ini sebahagian besarnya tenang dari bulan Julai dan seterusnya, dengan purata saiz transaksi semasa antara $30k dan $36k.

Berkaitan dengan tempoh 2019-20, ini menunjukkan peningkatan 370% yang signifikan, walaupun terdapat pembetulan (correction) baru-baru ini, yang menunjukkan faedah bersaiz institusi yang berterusan dan berkekalan.

Carta Langsung EA-Mean Transaction Size

Sokongan lebih lanjut untuk pemerhatian ini adalah mendapati peningkatan perkadaran penguasaan volume transaksi sebanyak saiz $100k+. Dalam carta di bawah, kita dapat melihat pengurangan modal bersaiz kecil secara beransur-ansur (<$ 100k) dalam warna kuning-merah daripada penguasaan 40% pada tahun 2017, untuk mewakili hanya 10% hingga 20% daripada volume on-chain pada hari ini.

Sebaliknya, modal bersaiz institusi dan nilai bersih tinggi (high-net-worth) sebanyak $100k+ dalam warna hijau telah berkembang dengan signifikan sejak 12 bulan yang lalu. Kumpulan yang bergerak antara $1 juta hingga $10 juta (hijau muda) secara konsisten mewakili antara 20% hingga 30% volume transaksi sejak 2017.

Kumpulan $10 juta+ (hijau gelap) bagaimanapun telah meningkat dengan ketara, daripada hanya 10% pada bulan Oktober 2020, hingga lebih daripada 30% penguasaan pada hari ini. Ini mencerminkan pertumbuhan yang ketara dalam peruntukan modal bersaiz besar dan aktiviti perdagangan. Perhatikan bahawa data ini diselaraskan oleh entiti (entity adjusted), dan dengan demikian hanya menapis aktiviti yang bermakna secara ekonomi (tidak termasuk perbelanjaan diri (self-spends) dan pengurusan wallet pertukaran sebagai contoh).

Volume Coin Muda Menguasai

Pemerhatian lain mengenai volume transaksi berkaitan dengan klasifikasi berdasarkan umur coin. Glassnodes insights baru-baru ini telah mengeluarkan metrik baru yang disebut Spent Volume Age Bands (SVAB), yang mengklasifikasikan perkadaran volume coin harian dengan usia coin. Ia adalah bersamaan dengan metrik Spent Output Age Bands (SOAB), yang mengabaikan volume coin, dan hanya melihat kurungan umur berkadar dengan jumlah transaksi harian.

Beberapa prinsip umum untuk tafsiran metrik ini adalah:

  • Apabila lebih banyak coin lama (>6 bulan) dibelanjakan, terdapat kebarangkalian yang lebih tinggi bahawa coin yang tidak cair (illiquid) kembali masuk ke dalam peredaran kecairan (liquid circulation). Ini paling biasa berlaku semasa peristiwa kapitulasi, dan di pasaran bull kerana coin dijual menjadi kuat.
  • Apabila lebih banyak coin muda (1 hari hingga 6 bulan) dibelanjakan, terdapat kebarangkalian yang lebih tinggi bahawa pelabur wang yang bijak (smart money investors) dan pemegang jangka panjang memegang, dan pengumpulan berlaku, kerana ‘coin panas’ dikeluarkan dari pasaran.
  • Coin panas (hot coins) adalah yang mempunyai jangka hayat kurang dari 1 minggu. Ini mendominasi lalu lintas rangkaian dari hari ke hari dan kemungkinan besar akan dibelanjakan semula sebagai tindak balas terhadap turun naik (volatility).

Dari pandangan makro kita dapat melihat bahawa volume coin panas/muda melonjak dan menguasai volume on-chain dalam tiga keadaan biasa:

  1. Blow off top di mana perdagangan, spekulasi dan pergerakan ‘wang panas’ mencapai tahap maksimum.
  2. Peristiwa kapitulasi di mana pembeli baru digegarkan secara besar-besaran dan coin bertukar tangan berkali-kali semasa turun naik (volatility) yang tinggi. Wang bijak (smart money) juga cenderung untuk masuk dan berkumpul.
  3. Kenaikan tidak percaya (disbelief rally) pada permulaan trend kenaikan harga apabila pedagang menjual ke dalam kekuatan pasaran pertama yang dilihat dalam jangka masa yang lama.

Carta Langsung SVAB

Penguasaan volume coin panas (hot coin) (<1 minggu) pada masa ini berada pada tahap tinggi iaitu 94% daripada volume coin yang dibelanjakan. Pada masa yang sama, volume coin pertengahan dan lama (>1 bulan) berada pada tahap yang sangat rendah dengan penguasaan kurang daripada 2% iaitu lebih rendah daripada beban asas pasaran bear yang dilihat pada 2019-20.

Ini menunjukkan bahawa sebahagian besar coin yang dibelanjakan pada masa ini, walaupun harga mencecah $50k, adalah coin yang sangat cair (liquid), dan coin sangat tidak aktif. Ini juga menunjukkan bahawa keyakinan untuk HODL (Hold On for Dear Life) sangat tinggi dan kekurangan bekalan cair (liquid supply) dapat menekan harga pasaran spot lebih tinggi.

Carta Langsung SVAB

Untuk mengesahkan lebih lanjut analisis ini, kita dapat melihat volume bekalan yang dihidupkan semula yang lebih tua dari 1 tahun telah turun di bawah 5k BTC sehari. Ini menunjukkan bahawa pelabur yang memiliki coin yang berusia lebih dari 1 tahun berbelanja lebih sedikit dan lebih banyak HODL, walaupun harga meningkat. Peristiwa sebelumnya dengan bekalan rendah 1yr+ yang dihidupkan semula berhubung kait dengan peringkat akhir pasaran bear dan pasaran awal bull.

Leverage Mencapai Ketinggian Baru

Pemerhatian terakhir minggu ini berkaitan dengan pasaran derivatif. Di samping sentimen positif dan keyakinan untuk HODL di pasaran spot dan on-chain, kami melihat pendekatan faedah terbuka, atau mencapai paras tertinggi sepanjang masa untuk Bitcoin dan Ethereum.

Pasaran niaga hadapan kekal (perpetual futures) Bitcoin pada masa ini mempunyai lebih dari $11.8 Bilion dalam kontrak terbuka yang cenderung ke arah puncak $15B pada bulan April.

Carta Langsung BTC Perpetual Futures Open Interest

Pasaran nampaknya bersih dalam jangka panjang di pasaran niaga hadapan kekal (perpetual futures) dengan kadar pembiayaan untuk BTC mencecah 0,03%. Walaupun paras persandaran positif ini tidak terlalu tinggi berbanding dengan paras yang dilihat pada Q1 dan Q2, ia serupa dengan kadar pendanaan yang dilihat sebelum penjualan (sell-off) Mei. Ini boleh mewujudkan terma headwind yang lebih pendek jika kepanjangan ditekan keluar daripada kedudukan mereka.

Carta Langsung BTC Funding Rates

Kesan ini lebih ketara bagi Ethereum di mana faedah terbuka niaga hadapan kekal (perpetual futures) telah melepasi ATH sebelumnya, mencecah $7.8 Bilion pada minggu ini.

Carta Langsung ETH Perpetual Futures Open Interest

Kadar pendanaan untuk niaga hadapan (futures) ETH juga meningkat lebih tinggi, mencapai 0.02%, paras yang bertepatan dengan yang dilihat sebelum penjualan (sell-off) Mei.

Sementara bekalan dinamik di pasaran spot terus menunjukkan kekuatan, berhati-hati dan kesedaran adalah sesuai ketika tahap leverage yang tinggi telah memasuki pasar derivatif. Gabungan kadar pendanaan yang positif dan faedah terbuka yang tinggi dapat menjadi petunjuk penting yang ditetapkan untuk menilai risiko jangka pendek yang akan melancarkan pembubaran panjang.

Carta Langsung ETH Funding Rates

Sumber daripada glassnodeinsight, coinmarketcap dan mycryptoversity

Penafian: Laporan ini tidak memberikan sebarang nasihat pelaburan. Semua data disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Tidak ada keputusan pelaburan sepatutnya dilakukan berdasarkan maklumat yang diberikan di sini dan anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusan pelaburan anda sendiri.

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!