8 minit bacaan

Minggu 38, 2021

Pembeli Bitcoin pasaran bull mengambil keuntungan sederhana minggu ini, sementara baki pertukaran terus merosot dan pemulihan kadar hash (hash-rate) pelombong berterusan.

Pasaran Bitcoin didagangkan sedikit tinggi minggu ini, dibuka pada paras rendah $43,789 dan didagangkan hingga paras tertinggi harian iaitu $48,730. Harga membentuk konsolidasi julat perdagangan (trading range) selepas penjualan (sell-off) tidak menentu yang bermula pada minggu sebelumnya, membersihkan lebihan leverage sebanyak $4B dalam masa satu jam.

Pasaran Bitcoin didapati berada di tengah-tengah landskap makroekonomi (macroeconomic) yang dipengaruhi oleh peningkatan ketidakpastian (uncertainties) di pasaran kredit China dan penurunan tindakan harga (price action) bagi ekuiti tradisional selama seminggu. Walaupun berlatarbelakangkan ini, tindakan harga (price action) Bitcoin dan tindak balas pelabur on-chain kelihatan agak kuat. Minggu ini, kami akan menilai dominasi aliran keluar coin yang berterusan dari pertukaran, pemulihan kadar hash (hash-rate) pelombong, dan merealisasikan keuntungan sederhana dengan pasaran menyerap tekanan sisi jual (sell-side).

Realisasi Keuntungan Sederhana

Dalam analisis on-chain, kami sering membina model berdasarkan konsep ‘realised value’ untuk coin, iaitu harga di mana UTXO yang mengandungi beberapa volume BTC dicipta. Kaedah lain untuk mempertimbangkan ini adalah harga di mana pemindahan terakhir sesuatu coin, sehingga mencerminkan ‘asas kos’ (cost basis) on-chain untuk coin itu.

Apabila coin dibelanjakan di kemudian hari, kita dapat menilai perbezaan antara harga sebenar yang direalisasikan dan harga semasa yang dibelanjakan untuk menilai sama ada pemilik merealisasikan keuntungan atau kerugian. Nilai agregat semua coin yang dibelanjakan pada hari tersebut memberikan anggaran jumlah modal yang mengalir ke dalam pasaran, kerana setiap penjual secara definisinya dipadankan dengan pembeli.

Sejak akhir bulan Julai, pasaran secara konsisten merealisasikan keuntungan bersih dengan pengambilan keuntungan sekitar $1 bilion sehari apabila harga meningkat dari $31 ribu hingga lebih dari $52 ribu. Ini menunjukkan bahawa tawaran (bid) yang cukup bermakna telah menyokong pasaran dalam perjalanan ke atas.

Carta Langsung Net Realised PnL

Kita dapat menilai Spend Output Age Bands untuk mendapatkan pengukuran kumpulan pelabur yang membelanjakan coin di pasaran semasa. Bagi coin yang berusia lebih dari 6 bulan, terdapat kenaikan yang munasabah dalam tingkah laku perbelanjaan sepanjang kenaikan pada bulan Ogos, namun perbelanjaan tersebut telah menjadi tenang hingga bulan September. Bahagian pengeluaran yang dibelanjakan lebih tua dari 6 juta+ kini berada di sekitar 4% penguasaan semua coin yang dibelanjakan.

Carta Langsung Spent Output Age Bands

Long-term Holder SOPR menyediakan pandangan lain mengenai tingkah laku perbelanjaan ini, dan ia menjadi semakin tidak stabil sejak awal bulan Julai. Penunjuk (indicator) ini mengesan keuntungan agregat berganda yang direalisasikan oleh coin yang dibelanjakan yang lebih tua dari sekitar 155 hari (~5 bulan).

Nilai LTH-SOPR 2.0 bermaksud bahawa secara agregat, LTH (Long Time Hodler) merealisasikan keuntungan 200% pada coin yang mereka belanjakan pada hari tersebut.

Kami juga dapat membalikkan pemerhatian ini untuk menganggar asas kos (cost basis) agregat bagi LTH yang membelanjakan coin dengan membahagikan harga BTC dengan nilai LTH-SOPR.

Nilai LTH-SOPR 2.0 pada harga BTC $36 ribu memberikan asas kos (cost basis) LTH agregat $36 ribu/2.0 = asas kos $18 ribu.

Oleh itu, peningkatan turun naik (volatility) dalam penunjuk (indicator) LTH-SOPR menunjukkan bahawa LTH membelanjakan coin yang terkumpul di sebahagian besar asas kos (cost basis) yang semakin besar:

  • Sempadan Bawah (Lower Bound) LTH-SOPR = 1.5 menunjukkan bahawa coin yang dibelanjakan mempunyai asas kos (cost basis) antara $24 ribu hingga $31 ribu.
  • Sempadan Atas (Upper Bound) LTH-SOPR = 2.0 menunjukkan bahawa coin yang dibelanjakan mempunyai asas kos (cost basis) antara $18 ribu hingga $23 ribu.

Secara keseluruhannya, julat asas kos agregat untuk coin yang dibelanjakan LTH sejak Mei adalah antara $18 ribu dan $31 ribu. Perhatikan bahawa ini semua harga dari dalam pasaran bull 2020-21 dan menunjukkan bahawa kemungkinan pelabur jangka panjang Bitcoin akan menjadi pedagang yang lebih aktif, mengambil keuntungan daripada peluang tersebut atau mungkin menggunakan derivatif margin coin untuk melindungi risiko, atau membuat spekulasi pada tahap yang lebih besar seperti yang dapat dilihat pada Q1 dan Q2. Ini juga dapat menunjukkan ketidakpastian (uncertainty) mengenai struktur pasaran semasa kerana coin dengan asas kos yang lebih tinggi, lebih dekat dengan harga semasa, diberikan keutamaan untuk dibelanjakan.

Carta Langsung LTH-SOPR

Untuk menunjukkan perkara ini, carta di bawah menunjukkan anggaran kos perbelanjaan LTH (biru, Median 7-hari) yang dikira sebagai Harga/LTH-SOPR. Kita dapat lihat bahawa setelah penjualan (sell-off) pada bulan Mei, asas kos agregat (aggregate cost basis) untuk coin yang dibelanjakan oleh LTH (Long Time Hodler) meningkat dari garis asas stabil $8 ribu, sehingga julat baru antara sempadan $18 ribu dan $31 ribu yang dikira di atas. Ini mencerminkan ambang LTH (155 hari) merangkumi coin di atas kitaran terakhir $20 ribu ATH, serta lebih banyak perbelanjaan LTH semasa turun naik (volatility) sejak pertengahan bulan Mei.

Baki Pertukaran Terus Mengalir keluar

Walaupun terdapat tingkah laku perbelanjaan yang dapat diperhatikan di antara kumpulan pemegang Bitcoin yang ada, nampaknya terdapat lebih banyak permintaan untuk coin yang terkumpul dari baki pertukaran.

Keseluruhan baki pertukaran terus menurun minggu ini, mencapai paras terendah baru bertahun-tahun sebanyak 13.0% peredaran bekalan minggu ini. Ini mengembalikan baki pertukaran ke paras yang terakhir dilihat pada Februari 2018. Perlu diingat bahawa harga didagangkan antara $6 ribu dan $10 ribu pada masa itu. Pengumpulan coin selepas Mac 2020, dengan harga naik dari $3.8 ribu kepada lebih dari $64 ribu pada bulan April, mencerminkan pertumbuhan aliran masuk modal yang signifikan yang diperlukan untuk menarik balik volume coin relatif ini.

Carta Langsung Exchange Balance

Untuk menyokong pemerhatian ini adalah bacaan aliran bersih pertukaran (exchange net-flow) yang sangat negatif (aliran keluar) pada minggu ini, dengan aliran keluar BTC semasa berlaku pada kadar -92k BTC/bulan. Sama seperti carta baki pertukaran di atas, pasaran dengan jelas berubah paradigma selepas Mac 2020, dari rejim dominasi aliran masuk pertukaran bersih, ke aliran keluar dominasi.

Kami juga dapat menyiasat prestasi perbandingan pelbagai kumpulan pertukaran dengan ciri aliran baki (balance flow) yang serupa. Kumpulan pertukaran pertama merangkumi Bittrex, Bitfinex, Kraken, Gemini dan Binance.

Pertukaran ini menunjukkan ciri aliran masuk dan pertumbuhan baki sepanjang tahun 2020 dan 2021, yang mencerminkan peningkatan dominasi dalam pemegangan coin. Binance dan Gemini adalah penerima utama kumpulan ini. Sejak penjualan (sell-off) pada bulan Mei, baki kumpulan pertukaran ini telah mengalami tempoh dengan perubahan kecil dan dilihat berlaku aliran keluar coin yang sederhana.

Carta Langsung Exchange Balance

Ciri kumpulan kedua baki pertukaran dilihat di Bitstamp, OKEx, Huobi dan Coinbase. Untuk kumpulan ini, aliran keluar berterusan sejak Mac 2020 dan sebenarnya telah meningkat dalam beberapa minggu terakhir.

Secara keseluruhan, baki bersih di pertukaran terus menurun ketika aliran masuk yang diperhatikan pada bulan Mei diserap oleh pasaran dan beralih ke wallet pelabur.

Pemulihan Pelombong Bitcoin dan Model ThermoCap

Dalam paparan berterusan ketahanan rangkaian, kadar hash (hash-rate) Bitcoin meningkat lagi minggu ini, mencapai sekitar 137 Exahash berdasarkan asas MA 7-hari. Memandangkan penurunan keseluruhan dari tertinggi sepanjang masa (all time high, ATH) mewakili sekitar separuh rangkaian kuasa-hash, pemulihan ~52% ini bermaksud bahawa kurang dari satu perempat daripada puncak rangkaian hash berada di luar talian.

Carta Langsung Hashrate

Sepanjang tahun 2020 dan 2021, pelombong telah menunjukkan peningkatan trend dalam mengHODL sebahagian besar jumlah coin yang dilombong daripada kitaran pasaran sebelumnya.

Selepas pengedaran pelombong yang signifikan yang berlaku pada Jan-Feb 2021, pelombong telah mengumpul 14,000 BTC dalam ganjaran coinbase yang tidak dibelanjakan (unspent coinbase reward) dalam jangka masa 6.5 bulan. Perbelanjaan sederhana sekitar 1,360 BTC berlaku pada akhir bulan Ogos, namun aliran menaik dalam bekalan pelombong yang tidak dibelanjakan nampaknya kembali berfungsi.

Bekalan Tidak Terlombong

Akhir sekali kita akan melihat Thermocap, yang merupakan model penilaian asas untuk Bitcoin yang mewakili agregat perbelanjaan keselamatan sehingga kini. Ia dikira sebagai jumlah kumulatif dari semua ganjaran blok yang dibayar kepada pelombong, yang dinilai dalam USD pada saat pengeluaran blok.

Kaedah lain untuk memikirkan metrik ini adalah bahawa ia menggambarkan nilai kumulatif yang ditawarkan oleh protokol Bitcoin sebagai hadiah untuk pelombong. Dengan demikian, ia juga dapat dipertimbangkan sebagai sempadan atas pada kos pengeluaran untuk semua BTC yang beredar, dengan anggapan bahawa pelombong adalah pelaku yang bermotivasikan keuntungan yang rasional. Sekiranya jumlah ganjaran blok bernilai $1 bilion ditawarkan, kita boleh menjangkakan pelombong berbelanja dan bersaing dengan pelaburan bernilai $1 bilion untuk memperoleh ganjaran tersebut.

Thermocap kini berada pada $30.3 bilion sementara permodalan pasaran (market cap) Bitcoin berada pada $900 bilion. Sekiranya kita menganggap thermocap sebagai ‘kos agregat maksimum pengeluaran BTC’, Bitcoin kini berdagang dengan gandaan 29.7x di atas kos pengeluaran. Ini adalah premium 2,870% untuk agregat seumur hidup kos input pelombong!

Carta Langsung Thermocap

Kami dapat mengambil konsep ini selangkah lebih jauh menggunakan alat Workbench, untuk membina model subsidi blok Bitcoin (pada asalnya dikembangkan oleh penambahan terbaru untuk pasukan penganalisis Glassnode, @permabullnino).

Di sini kami mengira gandaan pada Thermocap (2x, 6x, 32x dan 64x) untuk menggambarkan premium kewangan rangkaian Bitcoin yang meningkat di atas kos pengeluaran agregatnya. Kami dapat melihat beberapa tingkah laku yang menarik:

  • Setiap kitaran menambah premium wang minimum di akhir pasaran bear. Thermocap mentah (1x) mencapai bahagian bawah bear 2011, 2x Thermocap menangkap pasaran 2015, dan 6x Thermocap memberikan sokongan untuk 2018-19 dan Mac 2020.
  • Puncak kitaran bull pada umumnya memuncak antara 32x dan 64x ketika pasaran semakin banyak dan melebihi kos pengeluaran dengan gandaan yang besar.

Pada harga semasa, model teratas 64x Thermocap mencerminkan permodalan pasaran Bitcoin sebanyak $1.94 Trilion (harga $103 ribu BTC). Bitcoin kini didagangkan sedikit di bawah model Thermocap 32x, yang berada pada harga $969 bilion.

Carta Langsung Bitcoin Block Subsidy Model

Akhir sekali, kita dapat lihat fenomena ini dengan mengambil nisbah antara permodalan pasaran dan Thermocap. Pengayun ini mencerminkan perubahan magnitud premium kewangan Bitcoin berbanding dengan kos pengeluaran agregatnya.

Kita dapat lihat nilai minimum yang semakin meningkat seperti dinyatakan di atas, atau ‘premium wang minimum’ yang dicapai pada paras terendah setiap kitaran pasaran. Puncak kitaran pasaran bull juga dapat dilihat memuncak pada tahap yang agak konsisten melebihi 32x model Thermocap.

Carta Langsung Bitcoin Block Subsidy Model

Sumber daripada glassnode, coinmarketcap dan mycryptoversity

Penafian: Laporan ini tidak memberikan sebarang nasihat pelaburan. Semua data disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Tidak ada keputusan pelaburan sepatutnya dilakukan berdasarkan maklumat yang diberikan di sini dan anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusan pelaburan anda sendiri.

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!