7 minit bacaan

Minggu 40, 2021

Harga Bitcoin telah meningkat dengan kuat dari zon pengumpulan yang tinggi, menyaksikan aliran masuk modal bernilai sekitar $1.75B sehari. 

Pasaran Bitcoin telah meningkat dengan kuat minggu ini, keluar dari purata konsolidasi baru-baru ini pada paras rendah $40,931 dan memuncak pada $49,044 pada hujung minggu. Selepas melalui bulan September yang cukup buruk, kenaikan ini telah membawa keyakinan yang baru untuk suku terakhir tahun 2021.

Sama seperti pemerhatian kami semasa kenaikan pada akhir Julai, volume BTC yang signifikan bertukar tangan semasa purata perdagangan konsolidasi baru-baru ini. Kita dapat melihatnya melalui pemeriksaan jumlah coin yang kini kembali memegang keuntungan yang tidak direalisasikan. Minggu ini kami akan menganalisis pulangan keuntungan ini dan bagaimana fraktal dibandingkan dengan kitaran pasaran sebelumnya. Kami juga akan meninjau pasaran perlombongan yang terus pulih setelah the Great Migration bermula pada bulan Mei.

Kembali ke Keuntungan

Dalam analisa on-chain, kami secara amnya menganggap coin yang dibelanjakan (terutamanya untuk varian yang entity-adjusted) telah bertukar tangan, oleh kerana pemegang coin yang ada menjual dan pembeli baru mengambil alih. Apabila harga konsolidasi dalam satu purata untuk jangka masa yang panjang dan sejumlah besar coin bertransaksi secara on-chain, ini boleh dianggap sebagai zon pengumpulan. Oleh itu, kami dapat menganggap ini sebagai asas kos (cost basis) yang ditubuhkan untuk banyak pembeli.

Oleh kerana harga meningkat di atas purata dagangan minggu ini, kira-kira 10.3% dari bekalan yang beredar kembali ke keuntungan yang tidak direalisasikan. Oleh itu, kita dapat membuat kesimpulan, bahawa di samping julat $29k hingga $40k pada bulan Mei-Julai, paras terendah baru-baru ini dari $40k hingga $41k mewakili zon ‘nilai tambah’ yang signifikan bagi pembeli yang melangkah masuk dan membeli untuk menetapkan harga minimum. Sebanyak 86.6% daripada semua BTC yang beredar kini dipegang pada keuntungan yang belum direalisasikan.

Carta Langsung Supply in Profit

Sekiranya kita memeriksa pemecahan keuntungan antara Pemegang Jangka Panjang (LTH) dan Jangka Pendek (STH), kita dapat melihat bahawa secara keseluruhan, STH mendapat keuntungan paling banyak dari kenaikan ini. Kira-kira 15.6% bekalan BTC kini dipegang oleh pelabur yang membeli dalam tempoh ~155 hari terakhir dan memperoleh keuntungan yang belum direalisasikan.

Keuntungan LTH pada masa ini memegang 73.4% bekalan, meninggalkan baki 11% coin yang mengalami kerugian (pemisahan 31:69 STH: LTH). Oleh kerana sebahagian besar pasaran kembali ke keuntungan, ini memberi insentif bagi beberapa pelabur untuk mengambil keuntungan, tetapi juga dapat mengembalikan keyakinan untuk mempertahankan pemenang mereka.

Carta Langsung Relative LTH-STH Supply

Magnitud untung bersih yang belum direalisasikan juga telah mencapai pencapaian yang menarik dengan menaikkan nilai NUPL kepada 0.5. Ini menunjukkan bahawa jumlah keuntungan yang belum direalisasikan dalam bekalan coin adalah bersamaan dengan kira-kira 50% daripada permodalan pasaran (kira-kira $450B dalam keuntungan global yang tidak direalisasikan).

Sekiranya pasaran terus meningkat lebih tinggi dan terus ke kesinambungan kenaikan harga (bullish continuation), fraktal ini akan serupa dengan pasaran 2013 dan 2017. Dalam kedua-dua kitaran sebelumnya, nilai NUPL 0.5 bertindak sebagai paras ‘sokongan’ semasa pembetulan besar (major correction) oleh kerana keuntungan dan keyakinan pasaran untuk hold diuji, melantun dan seterusnya naik lebih tinggi.

Sebaliknya, jatuh di bawah 0.5 lagi berpotensi mencetuskan lebih banyak pemegang coin membelanjakan coin kerana takut melihat keuntungan mereka yang belum direalisasikan semakin berkurang.

Tingkah Laku Perbelanjaan Secara On-Chain

Oleh kerana pasaran meningkat lebih tinggi, adalah sangat penting untuk melihat berbagai kumpulan yang bertransaksi secara on-chain untuk menubuhkan kes bagi aliran masuk modal, aliran keluar, dan sentimen pasaran agregat.

Minggu ini menyaksikan penurunan ketara para pelabur membelanjakan coin yang mengalami kerugian. Kerugian yang direalisasikan jatuh ke paras terendah dalam beberapa minggu sekitar $175M sehari. Sebaliknya, keuntungan yang direalisasikan meningkat mendadak kepada $996M/hari. Pemerhatian ini kemungkinan merupakan fungsi:

  • Lebih banyak coin kembali ke keuntungan keseluruhan (dibincangkan di atas)
  • Keuntungan diambil oleh pedagang yang membeli pada harga terendah baru-baru ini
  • Pelabur yang mungkin membeli pada bulan Mac-Mei ‘mendapatkan wang mereka kembali’ lebih dekat atau lebih tinggi daripada asas kos mereka.

Memandangkan pasaran terus mengalami kenaikan hampir sepanjang minggu, ini juga menunjukkan bahawa modal bernilai sekitar $1.75B mengalir ke pasaran sebagai permintaan sisi beli (buy side) setiap hari.

Carta Langsung Realised PnL

Trend menurun pada dominasi volume coin lama berterusan minggu ini, mencapai paras rendah bertahun-tahun sekitar 2%. Pada fasa pra-bull 2019-20, volume coin lama mewakili sekitar 4% dari keseluruhan volume bergerak secara on-chain sebagai garis dasar. Ini melonjak pada akhir 2020 dan awal 2021 kerana pelabur jangka panjang mengambil untung di pasaran bull.

Dengan dominasi coin lama pada paras terendah bertahun-tahun, menunjukkan dua dinamik sedang dimainkan:

  • Old Hands mempunyai keyakinan yang kuat dan tidak berbelanja pada harga semasa.
  • Dominasi coin muda berada pada paras tertinggi selama bertahun-tahun yang menunjukkan bekalan kecairan yang sama bertransaksi dan kemungkinan diserap oleh pembeli baru (seperti yang dinyatakan dalam aliran masuk modal bersih dari carta sebelumnya).

Carta Langsung Spent Volume Age Bands

Dengan menganalisa volume on-chain mengikut saiz transaksi, kita juga dapat lihat bahawa saiz transaksi yang sangat besar ($10 juta+) terus mendominasi. Keseluruhan jumlah transaksi yang disesuaikan dengan entiti (entity-adjusted) sebahagian besarnya telah kembali ke puncak antara $13.6B dan $16.8B sehari. Peningkatan dominasi saiz transaksi yang besar mengisyaratkan peningkatan pematangan Bitcoin sebagai aset skala makro dengan peningkatan faedah daripada individu dengan nilai bersih tinggi, meja perdagangan, dan institusi.

Carta Langsung Transaction Breakdown by Size

Mengenai tingkah laku perbelanjaan Pemegang Jangka Panjang, keuntungan keseluruhan coin yang dibelanjakan telah jatuh ke paras yang agak rendah. LTH-SOPR telah kembali ke nilai 2.0 yang menunjukkan bahawa coin yang dibelanjakan mempunyai keuntungan berganda sekitar 200% (iaitu asas kos agregat $24k untuk coin yang dibelanjakan pada $48k).

Sebagai metrik kitaran jangka panjang, LTH-SOPR biasanya didagangkan dalam julat ini semasa pasaran bear peringkat akhir, dan pasaran bull peringkat awal. Ini adalah hasil daripada sideway price action yang panjang yang menekan keuntungan berlipat ganda, bahkan untuk pelabur jangka panjang.

Carta Langsung LTH-SOPR

Bagi Pemegang Jangka Pendek, kami juga mempunyai isyarat yang agak konstruktif dengan metrik STH-SOPR kembali ke arah keuntungan. Dalam struktur pasaran yang menaik, pengembalian STH-SOPR ke nilai 1.0 secara umumnya menunjukkan:

  • STH telah berhenti mengambil keuntungan, jika tidak metrik akan meningkat. Ini menunjukkan keyakinan untuk kekal.
  • Sebahagian STH menjual secara panik (panic selling) dan merealisasikan kerugian, selalunya mendorong STH-SOPR berada sedikit di bawah 1 semasa penurunan (pull-back) harga.

Sebagai akibat, nilai SOPR 1.0 biasanya menunjukkan sokongan pasaran, yang dalam kes ini telah pun dimainkan. Pengembalian kepada keuntungan bersama dengan tindakan harga (price action) positif atau berterusan menunjukkan bahawa terdapat permintaan yang mencukupi untuk menyerap coin yang dibelanjakan serta memberikan banyak pertemuan pada carta yang dibincangkan di atas.

Ciri Mingguan: Pemulihan Perlombongan

Industri perlombongan Bitcoin mengalami gangguan jangka pendek yang paling dramatik dalam semua sejarah sebelumnya, dengan lebih daripada 50% kuasa hash (hash-power) rangkaian keluar di luar talian sepanjang bulan Mei. Walaupun ini memberi kesan besar terhadap pangkalan perindustriannya, rangkaian kuasa hash (hash-power) Bitcoin telah berada di jalan pemulihan yang konsisten sejak itu.

Selepas keluar pada akhir bulan Julai, kesukaran protokol perlombongan meningkat sebanyak 39%, dengan pelarasan kenaikan tambahan yang selanjutnya sekitar 3.9% dijangka pada minggu ini. Kesukaran perlombongan kini kembali ke tahap 2020 yang lalu, memerlukan sekitar 80 sextillion (iaitu 8 diikuti oleh 22 sifar) hash untuk menyelesaikan satu blok.

Carta Langsung Difficulty

Difficulty ribbon juga akan terbalik dan memberi isyarat pemulihan sepenuhnya, oleh kerana 200-day moving average paling lambat melintasi purata 9-day moving average yang terpantas. Satu-satunya perbandingan difficulty ribbon beralih ke pasaran semasa adalah berikutan peristiwa penyerahan pasaran bear Disember 2018 yang membawa harga turun 50% menjadi $3k.

Pemulihan perlombongan 2018-19 mengambil masa 164 hari untuk membalikkan sepenuhnya isyarat difficulty ribbon yang menurun. Pasaran semasa berada dalam pemulihan selama 120 hari dan kemungkinan akan menyelesaikan pembalikan selepas penyesuaian kesukaran (difficulty adjustment) ke atas seterusnya.

Carta Langsung Difficulty Ribbon

Akhir sekali, kita dapat melihat jumlah pendapatan pelombong untuk menilai keseluruhan pendapatan bagi industri perlombongan. Walaupun terdapat pengurangan sebanyak 50% dalam blok-subsidi dari 12.5 BTC/blok menjadi 6.25 BTC/blok pada Mei 2020, jumlah pendapatan pelombong USD meningkat dengan ketara.

Ingat, pelombong mempunyai kos CAPEX (perkakasan, kemudahan, logistik) dan OPEX (kuasa, kakitangan, penyelenggaraan dll) yang dinyatakan dalam mata wang fiat. Apabila membandingkan pendapatan perlombongan agregat semasa $40 juta sehari dengan pendapatan yang diperhatikan sekitar peristiwa halving tahun 2020, kita dapat lihat bahawa pendapatan pelombong meningkat:

  • + 275% sejak tempoh pra-halving dari $14M hingga $18M/hari
  • + 630% berbanding tempoh selepas halving dari $6 juta hingga $8 juta/hari

Walaupun terdapat perubahan dramatik di pasaran perlombongan, beberapa pembetulan harga yang mendalam, dan peristiwa halving pada bulan Mei 2020, nilai ganjaran blok Bitcoin terus meningkat, mewujudkan insentif bagi pasaran untuk menyesuaikan diri, berinovasi dan pulih. Cukup luar biasa.

Carta Langsung Mining Revenue

Sumber daripada glassnode, coinmarketcap dan mycryptoversity

Penafian: Laporan ini tidak memberikan sebarang nasihat pelaburan. Semua data disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Tidak ada keputusan pelaburan sepatutnya dilakukan berdasarkan maklumat yang diberikan di sini dan anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusan pelaburan anda sendiri.

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!