7 minit bacaan

Ia seperti Spotify atau SoundCloud, tetapi di blockchain. Audius dalam terma mudah adalah aplikasi penstriman muzik berkuasakan kripto (crypto-powered) yang memberikan kuasa kembali kepada para artis.

Perkhidmatan penstriman muzik mempunyai lebih dari 400 juta pelanggan (subscribers) di seluruh dunia antara mereka, dan memperoleh lebih dari $13 bilion pendapatan pada tahun lalu. Dalam masa yang sama, para pengkritik industri mendakwa bahawa para artis diberi pampasan yang tidak adil untuk hasil pekerjaan mereka, dengan para pemuzik dan ahli politik juga mendakwa bahawa para penghibur dan penulis lagu “kerugian.”

Di situlah Audius masuk. Ia adalah protokol perkongsian dan penstriman muzik berkuasakan kripto (crypto-powered) yang bertujuan untuk memberi lebih banyak kuasa kepada artis mengenai bagaimana muzik mereka menjana pendapatan dan membolehkan mereka berhubung terus dengan peminat.

Salah satu aplikasi kripto bukan kewangan (non-financial) terbesar, Audius dimiliki dan dikendalikan oleh komuniti artis, peminat, dan pembangun sumber terbuka (open-source). Ia melepasi lebih dari 5.3 juta pengguna unik pada bulan Julai 2021, melonjak dari 2.9 juta pengguna unik pada bulan Januari 2021. Pengguna mendengar lagu 7.5 juta kali sepanjang April 2021, bulan yang paling sibuk untuk Audius setakat ini.

Ia dikuasakan oleh AUDIO, token tadbir urus protokol, dengan permodalan pasaran $1.2bilion pada Ogos 2021.

Jadi apa yang menjadikan projek ini sangat berbeza dengan platform penstriman muzik yang lain?

Apa itu Audius?

Ditubuhkan pada tahun 2018, Audius adalah perkhidmatan penstriman muzik yang terdesentralisasi dengan komponen media sosial. Ia membolehkan artis memuat naik lagu mereka ke aplikasi dan menghubungkan peminat secara langsung dengan artis dan muzik baru yang eksklusif.

Pada peringkat teknikal, ia adalah protokol blockchain yang membolehkan para artis menghasilkan rekod yang tidak berubah dan cap waktu (timestamp) untuk karya kreatif mereka, yang dijamin oleh operator nod melalui rangkaian terdesentralisasi.

Pada mulanya ia dibina di POA Network, sidechain Ethereum, dan kemudian memindahkan sebahagian perkhidmatannya ke blokchain Solana. Pembangun boleh membina aplikasi mereka sendiri di atas Audius, memberi mereka akses ke katalog audio yang unik.

Audius melancarkan perkhidmatan mainnetnya pada Oktober 2020 dengan konsert live streaming yang menampilkan deadmau5 dan RAC.

Tetapi tidak seperti kebanyakan projek blockchain yang lain, ia tidak mengalami masalah begitu teknikal sehingga sesiapa yang tidak begitu meminati kripto secara automatik akan ditinggalkan. “Pengguna tidak akan menggunakan item kami jika jauh lebih sukar untuk digunakan daripada Google, Facebook, SoundCloud, Steam, atau apa sahaja,” kata pengasas bersama Roneil Rumburg pada tahun 2019.

Audius menerima modal pelaburan $5 juta pada tahun 2018 dari firma VC General Catalyst, Lightspeed, dan Pantera Capital, dan $1.25 juta dana dari Binance Labs, tulang belakang kepada pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia mengikut volume, Binance.

Bagaimana Audius berfungsi?

Audius berfungsi sama seperti kerjasama muzik (music co-op), dengan insentif menyelaraskan token di ketiga-tiga kumpulan penyusun yang menyebabkan rangkaian berfungsi: operator nod, artis, dan peminat.

Oleh kerana Audius berdasarkan pada blockchain, ia beroperasi melalui rangkaian nod yang terdesentralisasi yang mengehoskan kandungan (content nodes) dan mengindeks kandungan tersebut (discovery nodes).

Sudah tentu, sebagai projek blockchain, ia dilengkapi dengan cryptocurrency.

Rangkaian Audius dikuasakan oleh token ERC-20 berasaskan Ethereum Audius (AUDIO), yang memberikan tiga fungsi:

  • 🔐 Keselamatan rangkaian – operator nod stake token untuk menjalankan nod dan sebagai gantinya, memperoleh ganjaran daripada rangkaian.
  • 🏆 Ciri eksklusif – artis mendapat ciri premium dengan stake token, seperti memaparkan koleksi kripto NFT di laman web.
  • 🗳️ Tadbir urus – token yang stake diperlukan untuk memilih mana-mana dan semua cadangan, yang membuat perubahan pada kod dan keseluruhan rangkaian.

Keperluan pengetahuan mengenai blockchain atau kripto bukanlah sebenarnya diperlukan untuk menyertai Audius, yang sebahagiannya menjelaskan mengapa ia popular walaupun di kalangan mereka yang berada di luar komuniti kripto.

Platform itu secara automatik memberi penghargaan kepada pencapaian tertentu dengan token AUDIO: 5 lagu trend mingguan teratas, 5 lagu trend teratas, 5 senarai lagu teratas, 10 aplikasi API teratas, atau muat naik oleh mereka yang mempunyai akaun Twitter atau Instagram yang disahkan (verified).

Kadang-kadang, protokol ini juga airdrop sejumlah besar token AUDIO berdasarkan formula yang mengambil kira bukan sahaja jumlah pendengar tetapi juga tahap penglibatan sosial yang ditunjukkan oleh artis. Pada bulan Oktober 2020, perkhidmatan ini mengedarkan sejumlah 50 juta token AUDIO antara 10,000 artis dan pengguna di platform tersebut.

Protokol ini masih belum dapat menghasilkan dasar penjanaan pendapatan yang lebih teratur dan konsisten sesuai dengan rancangannya untuk mengedarkan 90% bekalan token kepada para artis.

Token AUDIO disenaraikan dan boleh diperdagangkan untuk kripto lain di beberapa pertukaran termasuk Binance, FTX, Gate.io dan pertukaran terdesentralisasi Uniswap (DEX).

Baca juga: Apa Itu Solana?

Apa Yang Istimewa Tentang Audius?

Audius berbeza dengan perkhidmatan penstriman muzik yang lain kerana ia berasaskan blockchain, yang membentuk bagaimana semuanya berfungsi.

Artis boleh memuat naik lagu mereka tanpa sebarang kos dan pengguna dapat mendengarnya secara percuma sementara semua orang memperoleh wang (kripto).

Model mentadbir urus perkhidmatan penstriman muzik bersama-sama adalah aspek unik yang juga dikuasakan oleh teknologi blockchain.

Tidak ada proses pemeriksaan pada permulaan sebagai artis, jadi anda boleh memuat naik lagu anda dengan segera. Klik sahaja “Upload Track” setelah mendaftar secara percuma dan letakkan fail muzik dan karya seni anda. Ia menawarkan pada penstriman pada kadar 320kbps setanding dengan Spotify dan Google Play Music, walaupun tidak sampai standard 24bit Tidal HiFi dan Amazon Music HD.

Oleh kerana kandungan Audius diedarkan di nod yang terdesentralisasi, perlindungan hak cipta (copyright) tidak dapat dilaksanakan pada masa ini. Walaupun begitu, protokol semasa sedang membangunkan sistem penghakiman (arbitration system) yang terdiri daripada anggota komuniti yang akan memutuskan sama ada untuk membuang beberapa kandungan tertentu.

Kekurangan kawalan berpusat pada Audius juga bermaksud ia menyediakan tempat yang selamat bagi para artis dari rejim yang tertindas yang menggunakan muzik sebagai alat penentangan dan protes.

Banyak artis terkenal menggunakan Audius sebagai tempat untuk bereksperimen atau berkongsi trek yang tidak akan berjalan di platform lain seperti karya yang sedang dijalankan (Works In Progress, WIP), rentak hujung minggu, set bentuk panjang (long-form set), atau kandungan yang lebih pelbagai daripada apa yang mereka rasa selesa untuk ditempatkan di tempat lain.

Apa yang boleh saya dengar di Audius?

Pada dasarnya, kebanyakannya adalah platform indie. Tetapi artis label utama juga dialu-alukan.

Terdapat lebih daripada 100,000 artis di Audius, termasuk nama-nama yang terkenal seperti Skrillex, Weezer, deadmau5, Russ, Mike Shinoda, Diplo, Madeintyo, Odesza, Disclosure, Alina Baraz, dan Wuki.

Secara amnya, artis bermula dengan satu atau dua trek dan kemudian berkembang apabila mereka mendapat maklum balas positif daripada peminat di platform. Beberapa nama besar seperti Mr. Carmack memuat naik sebahagian besar kandungan sebelumnya sebanyak 169 lagu.

Ciri lain Audius yang jarang dibangunkan dalam industri muzik semasa adalah kolaborasi peminat dan artis melalui pertandingan remix, yang membawa lebih banyak lagi trek eksperimen untuk dinikmati.

Masa depan

Pada bulan Ogos 2021, Audius dipilih sebagai salah satu partner TikTok untuk fungsi Sound Kit, yang membolehkan pemindahan lagu ke platformnya. 75% pengguna TikTok di Amerika Syarikat mengatakan bahawa mereka menggunakan aplikasi ini sebagai kaedah untuk menemui muzik baru, yang mungkin juga berlaku untuk keseluruhan pangkalan pengguna global sebanyak 730 juta.

Kerjasama baru-baru ini dengan TikTok mungkin menjadikan protokol lebih menarik bagi artis terkenal yang mahukan pendedahan mengenai kegilaan viral dalam dunia TikTok.

Pengasas bersama Audius, Rumburg telah mengesahkan bahawa protokol tersebut sedang mengusahakan lebih banyak rancangan yang serupa seperti kerjasamanya dengan TikTok. “Integrasi TikTok sangat menarik, dan menunjukkan apa yang akan datang. Audius akan terus [memperluas] skop toolchain yang tersedia untuk membantu para artis mengembangkan pengikut mereka dengan kaedah paling berkesan, dan memanfaatkan atau menghasilkan keuntungan daripada hubungan mereka dengan peminat,” katanya.

Jika Audius terus mendapat daya tarikan, ia mungkin membawa perkembangan kepada projek serupa sepertinya. Setakat ini projek muzik berasaskan blockchain yang lain termasuk Songcamp, Catalog, dan Song That Owns Itself.

Sumber daripada decrypt, audius.co, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!