4 minit bacaan

Sekiranya anda menelusuri suapan media sosial atau bertemu dengan rakan-rakan, anda mungkin pernah mendengar Binance. Mungkin anda pernah mendengar bahawa anda boleh menggunakannya untuk memperdagangkan mata wang kripto, atau untuk menjana pendapatan. Dan jika itu telah menarik minat anda untuk mencuba membuka akaun Binance, anda mungkin juga sedar bahawa – pertukaran itu sebenarnya tidak dibenarkan di Malaysia.

Apakah maknanya untuk peniaga dan pelabur? Inilah yang perlu anda ketahui mengenai Binance dan sama ada anda boleh menggunakannya di Malaysia.

Apa itu Binance?
Binance adalah salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia. Pada 13 April, sejumlah AS$ 40.33 bilion diperdagangkan di pasaran selama 24 jam – melebihi 50 kali lebih banyak daripada jumlah yang diperdagangkan di Bursa Malaysia, yang berjumlah RM3.146.74 juta (atau AS $0.77 bilion) ketika pasaran ditutup pada hari yang sama.

Apa yang menjadikannya begitu popular?

  • Banyak cryptocurrency. Binance membolehkan anda memperdagangkan lebih dari 150+ cryptocurrency yang berbeza.
  • Ciri-ciri lain. Anda boleh memperoleh lebih banyak cryptocurrency melalui ‘staking’ (menyimpan dana anda dalam dompet cryptocurrency untuk mendapatkan ganjaran), meminjamkan dana anda untuk pulangan faedah, memperoleh ganjaran dengan menyelesaikan cabaran dan banyak lagi.
  • Bayaran rendah. Bayaran bermula dari 0.1% dan serendah 0.012% jika anda memenuhi syarat perdagangan atau rujukan tertentu.

Selain itu, pertukaran ini juga bertanggungjawab untuk mencipta apa yang sekarang (pada masa penulisan) cryptocurrency ketiga paling berharga di dunia selepas Bitcoin dan Ether: Binance Coin (BNB). Ia digunakan untuk membeli dan menjual cryptocurrency lain di Binance, dan juga untuk menampung yuran perdagangan. Pada 30 Julai, ia bernilai US $309.22. Itu peningkatan hampir 1400% dari tarikh yang sama tahun lalu, melebihi Bitcoin, yang meningkat 241% pada tempoh yang sama.

Bolehkah anda menggunakan Binance di Malaysia?
Secara rasmi, tidak.
Binance disenaraikan dalam Daftar Makluman Pelabur Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), yang mengenal pasti laman web, produk, syarikat atau individu yang tidak dibenarkan. SC menasihatkan pelabur untuk tidak melabur dengan syarikat atau individu yang tidak berlesen atau diluluskan.

Alasan rasmi SC untuk memasukkannya ke dalam Daftar Makluman adalah kerana Binance mengendalikan “pasaran yang diiktiraf tanpa kebenaran”. Decrypt melaporkan bahawa Binance mungkin disenarai hitam kerana ia menjadikan Ringgit tersedia di bursa peer-to-peernya, walaupun tidak memiliki lesen untuk melakukannya. Ia juga mempromosikan platformnya kepada rakyat Malaysia dan juga berusaha mengeluarkan kad debit crypto di Malaysia tanpa persetujuan.

Tetapi itu tidak menghalang rakyat Malaysia menggunakan platform. Seorang peniaga cryptocurrency yang kami hubungi mendedahkan bahawa Binance masih popular di kalangan pelabur dan peniaga Malaysia, kerana pelbagai mata wang yang boleh diperdagangkan di platform ini.

Binance akan disekat di Malaysia
SC juga menyukarkan rakyat Malaysia untuk mengakses Binance. Pada 30 Julai, pihaknya mengumumkan akan mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap Binance kerana terus beroperasi secara haram di Malaysia. Ia telah memerintahkan Binance untuk:

  • Menyekat laman web Binance (www.binance.com) dan aplikasi mudah alih di Malaysia dalam 14 hari bekerja dari 26 Julai 2021
  • Segera hentikan semua kegiatan media dan pemasaran, termasuk menyebarkan, menerbitkan atau mengirim iklan dan / atau bahan pemasaran lain, sama ada melalui e-mel atau sebaliknya, kepada pelabur Malaysia
  • Segera hadkan pelabur Malaysia daripada mengakses kumpulan Binance’s Telegram

SC juga telah mendesak mereka yang mempunyai akaun Binance untuk menghentikan perdagangan dengan segera dan mengeluarkan semua pelaburan mereka.

Ini bermakna anda mungkin tidak dapat mengakses Binance tidak lama lagi, melainkan anda menukar tetapan DNS anda atau menyambung melalui VPN. Walau bagaimanapun, perdagangan di platform mungkin tidak mudah. Binance boleh memilih untuk menyekat simpanan dan pengeluaran ringgit dari platform – serupa dengan apa yang telah berlaku di UK, setelah platform tersebut dilarang baru-baru ini.

Adakah ini bermaksud Binance tidak selamat digunakan?
SC adalah rujukan berharga bagi pelabur. Ini melaksanakan inisiatif pendidikan pelaburan dan mengeluarkan peraturan yang membuat kita tidak terhindar dari penipuan. “Pelabur yang berurusan dengan entiti atau individu yang tidak berlesen atau tidak sah terdedah kepada pelbagai risiko, termasuk penipuan dan pencucian wang, dan mungkin tidak memiliki akses ke jalan keluar undang-undang sekiranya berlaku perselisihan,” SC memberi amaran.

Walaupun rakyat Malaysia dinasihatkan untuk tidak berurusan dengan entiti yang tidak berlesen, berada dalam Daftar Makluman SC tidak semestinya menunjukkan platform penipuan. Binance tidak dilesenkan atau dikawal selia di Malaysia, tetapi terdapat beberapa pertukaran di bawah jenama Binance, termasuk Binance Singapore dan Binance.US, yang sepenuhnya mematuhi peraturan tempatan negara-negara tempat mereka beroperasi.

Tetapi jika anda memilih untuk melabur dengan Binance melalui VPN, anda melakukannya dengan risiko sendiri. Risikonya boleh tinggi – sekilas subreddit Binance menunjukkan banyak ciapan dari pengguna yang tidak puas hati yang menemui duit syiling yang hilang atau telah terkunci dari akaun mereka. Menurut pengguna ini, khidmat pelanggan Binance hanya bertindak balas terhadap kes mereka beberapa minggu kemudian, jika sama sekali.

Sebilangan warga AS menyatakan bahawa mereka dapat menyelesaikan masalah akaun mereka dengan melaporkan kepada Biro Perlindungan Kewangan Pengguna. Rakyat Malaysia tidak akan mempunyai pilihan ini, kerana pertukarannya tidak diatur di sini.

Beberapa bulan yang lalu, seorang pengguna Malaysia juga berkongsi di Facebook Bitcoin group bahawa akaun mereka telah dibekukan ketika cuba membeli cryptocurrency dengan kad BigPay. Ketika menghubungi khidmat pelanggan, mereka diberitahu bahawa mereka telah mengenal diri mereka sebagai salah satu “negara yang tidak disokong”, dan bahawa perkhidmatan Binance tidak lagi tersedia bagi mereka. Pengguna tidak dapat menarik balik pegangan akaun mereka.

Apakah pilihan lain yang ada?
Sekiranya anda ingin memainkannya dengan selamat, pertimbangkan untuk melabur melalui pertukaran cryptocurrency yang diluluskan oleh SC. Pada masa ini, ada tiga platform: Luno, Sinegy dan Tokenize. Mereka tidak menawarkan sejumlah besar syiling di Binance, atau ciri tambahan seperti dapat mempertaruhkan token anda, tetapi ia dikawal selia di Malaysia. Sekiranya terdapat perselisihan, anda akan memiliki peluang yang lebih baik untuk menyelesaikannya melalui saluran rasmi.

Sumber rujukan: imoney

error: Content is protected !!