Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua follower MyCryptoversity yang dirahmati Allah.

Dalam segmen pendidikan kali ini saya akan kongsikan berkenaan Decentraland : Dunia Maya Yang Dibina di Ethereum

Decentraland adalah dunia maya berasaskan Ethereum milik pengguna di mana kita boleh bermain, meneroka, dan berinteraksi dengan permainan dan aktiviti. kita juga dapat membeli bidang tanah untuk membuat pembangunan, pasar, dan aplikasi kita sendiri. Tiga token asli Decentraland – MANA, LAND, dan Estate Token – semuanya memainkan peranan unik dalam menyediakan ekonomi Decentraland. Platform ini ditadbir oleh penggunanya melalui Decentraland DAO, sebuah organisasi autonomi yang terdesentralisasi.

Jom saya bongkarkan satu persatu…

Decentraland: Latarbelakang

Dibuka kepada umum pada Januari 2020, Decentraland adalah dunia maya yang berpusat di Ethereum, atau metaverse, yang dimiliki oleh penggunanya dan ditadbir melalui organisasi autonomi yang terdesentralisasi (DAO). Ia mempunyai tiga token asli: LAND, token ERC-721 yang mewakili bidang tanah digital; Estate, token ERC-721 yang mewakili petak tanah digital yang digabungkan; dan MANA, token ERC-20 yang berfungsi sebagai mata wang Decentraland.

Seperti kebanyakan dunia maya lain, kita melalui pengalaman metaverse Decentraland melalui avatar, dengan siapa kita dapat meneroka peta destinasi digitalnya yang terus berkembang. Kegiatan seperti membeli seni digital di Galeri Seni Crypto Valley, berdagang dengan sesama pelanggan tetap di Bartertown, dan belajar di Universiti Decentraland hanya dapat diakses dengan token digital. Tetapi tidak seperti syiling emas yang terdapat di Mario atau World of Warcraft, token Decentraland mempunyai nilai intrinsik dan kebolehpindahan sebagai aset di dunia nyata. Ethereum menghubungkan ekonomi, teknologi, dan etos Decentraland, menjadikan metaverse sebagai eksperimen dalam utopia digital, yang terdesentralisasi sama seperti permainan yang dibuat untuk hiburan.

Baca juga : Apa itu ERC-20

Token MANA, LAND dan Estate

Sebelum meneroka bagaimana token Decentraland meningkatkan ekonomi digitalnya, mari kita tinjau perbezaan antara token ERC-20 dan ERC-721. Token ERC-20 seperti MANA juga dikenali sebagai token fungible, yang bermaksud bahawa mereka boleh ditukar ganti dengan token ERC-20 yang lain. Begitu juga, setiap token MANA serupa dan tidak mempunyai sifat unik. Kualiti ini menjadikan MANA mata wang dunia yang ideal untuk Decentraland.

Token ERC-721 seperti LAND dan Estate, bagaimanapun mempunyai ciri-ciri yang menjadikan setiap token itu unik. Akibatnya, mereka tidak dapat ditukar ganti dan disebut sebagai token tidak mudah alih (NFT). Ini bermaksud bahawa mereka tidak boleh bertindak sebagai mata wang, tetapi sebaliknya berguna untuk membuat barang-barang unik di dunia seperti avatar, barang pakai, dan bidang tanah yang unik.

Ciri-ciri MANA, LAND, dan Estate ditentukan oleh tiga kontrak pintar: kontrak MANAtoken, kontrak LANDregistry, dan kontrak EstateRegistry.

Semua ruang maya di Decentraland terdiri daripada bungkusan individu LAND yang mungkin kita beli dengan MANA di Decentraland’s Marketplace.  Kita juga boleh membeli barang pakai untuk avatar kita di Marketplace, termasuk pakaian, kasut, dan aksesori. Setiap transaksi direkodkan di blockchain Ethereum, menjadikannya sebagai pendaftaran untuk semua harta digital yang kita perolehi di Decentraland.

Sekiranya kita memiliki LAND, kita bebas membuat persekitaran dan aplikasi digital di atasnya, seperti permainan dan komuniti bertema, yang juga dapat menghasilkan wang. Petak LAND yang bersebelahan antara satu sama lain boleh digabungkan menjadi Estet. Bahkan beberapa syarikat crypto, seperti Rarible, MakerDAO, Superare, dan banyak lagi telah membuat pejabat maya dan galeri seni di Decentraland.

Decentraland juga menjadi tuan rumah kepada pelbagai persidangan maya.

(Insya Allah nanti saya akan stori pasal NFT – Non-Fungible Tokens dalam posting akan datang)

Pemerintahan Kerajaan Decentraland

Tidak seperti dunia maya yang lain, Decentraland tidak dikendalikan oleh entiti berpusat. Sebaliknya, Decentraland ditadbir oleh MANA, LAND, dan pemegang Estet melalui Decentraland DAO, yang diciptakan menggunakan teknologi dari Aragon.

Untuk memilih cadangan perubahan pada protokol, kita kena “wrapped” (membungkus) ketiga tiga token MANA (wMANA), TANAH, dan Estet ini. Setiap wMANA menyediakan satu unit kekuatan suara, sementara setiap petak LAND dan setiap Estet masing-masing menyediakan 2000 unit kuasa mengundi.

Dalam Decentraland, “membungkus” MANA merujuk kepada menguncinya di DAO. Apabila kita membungkus MANA, kita tidak lagi dapat membelanjakannya atau memindahkannya. (Untuk membelanjakan atau memindahkannya, kita mesti membukanya.)

Untuk menggunakan token LAND dan Estet untuk mengundi, kita mesti mendaftarkannya ke DAO, tetapi ini tidak bermaksud menguncinya – kita masih boleh menggunakannya secara normal semasa mendaftar. Token MANA boleh dibeli di bursakripto seperti Gemini dan Coinbase, tetapi LAND mesti dibeli di pasaran Decentraland. Token harta tanah hanya dibuat setelah petak LAND digabungkan.

Sebagai tambahan kepada DAO, Decentraland memiliki Lembaga Penasihat Keselamatan (SAB) yang mengawasi keselamatan kontrak pintar platform, mengkaji cadangan tadbir urus, dan menanggapi laporan bug. SAB terdiri daripada lima anggota yang diundi oleh komuniti Decentraland. Dewan mempunyai kemampuan untuk menunda atau menolak cadangan pemerintahan yang mungkin memberi kesan negatif kepada Decentraland.

Dengan reka bentuk yang terdesentralisasi, Decentraland telah membuka jalan untuk jenis metaverse yang sama sekali baru. Buat pertama kalinya, kita dapat memiliki nilai yang kita buat di dunia maya yang kita tinggali, dan nilai tersebut dapat dipindahkan terus ke dunia nyata. Sama ada kita meneroka teka-teki penjara bawah tanah abad pertengahan, kereta lumba, atau hanya berusaha untuk menjadi tuan tanah piksel.

Decentraland adalah percubaan untuk membangun dunia dalam imej desentralisasi – dan lebih daripada sekadar permainan video lain.

Sama sebijik macam dalam filem Netflix ‘Ready Player One“, nati kalo korang ada masa, boleh tengok criter ni – korang akan lebih faham lagi pasal Decentraland ni.

“Alhamdulillah,terimakasih Cikgu Mayee Nazrich atas bimbingan dan ilmu yang sanggat bermanafaat. Modul yang lengkap, bemula dari fundamental crypto hingga ke cara nak trade crypto. Guru yang tak penat menjawab soalan yang sama dari saya, sehingga saya betul-betul faham. Guru yang tak lokek dengan ilmu. Terimakasih Cikgu Mayee Nazrich, really appreciate. Ikutilah setiap kelas yang Cikgu adakan. Jangan tertinggal. Highly recomended.⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️”

Saree Sukor

Diharapkan perkongsian ini memberi manfaat kepada korang semua, oh ya! Saya baru berjinak jinak menjadi youtuber, harap korang boleh support saya dengan Subrcribe, Like & Share Channel saya.

Saya baru kongsikan video cara-cara nak sync trading rekod kita di Binance dengan menggunakan DELTA Crypto Tracker, korang boleh tengok kat Channel Mayee Nazrich >>>

<<< Back

Sumber & Photo : bitcoinexchangeguide.com, medium

error: Content is protected !!