6 minit bacaan

Pengenalan

Blockchain telah mengubah sistem kewangan kita secara radikal. Walau bagaimanapun, sifat seperti tidak percaya dan tidak berubah bukan sahaja berguna dalam aplikasi kewangan.

Pihak lain yang berpotensi mengalami gangguan oleh teknologi ini adalah sistem pemerintahan. Blockchain dapat mengaktifkan sepenuhnya satu jenis organisasi baru yang dapat dijalankan secara bebas tanpa memerlukan penyelarasan oleh entiti pusat. Artikel ini akan memberikan pengenalan tentang bagaimana organisasi ini berfungsi.

Apa itu DAO dan bagaimana ia berfungsi?

Singkatan DAO bermaksud Decentralized Autonomous Organization. Dalam terma mudah, DAO adalah organisasi yang ditadbir oleh kod dan program komputer. Dengan demikian, ia memiliki kemampuan untuk berfungsi secara bebas, tanpa memerlukan pihak berkuasa berpusat.

Melalui penggunaan smart contract, DAO dapat bekerja dengan maklumat luaran dan melaksanakan arahan berdasarkannya – semua ini tanpa campur tangan manusia. DAO biasanya dikendalikan oleh komuniti pihak berkepentingan (stakeholders) yang diberi insentif melalui beberapa jenis mekanisme token.

Peraturan dan rekod transaksi DAO disimpan secara telus di blockchain. Peraturan biasanya ditentukan oleh undian pihak berkepentingan (stakeholders). Biasanya cara keputusan dibuat dalam DAO adalah melalui cadangan. Jika cadangan diundi oleh majoriti pihak berkepentingan (atau memenuhi beberapa peraturan lain yang ditetapkan dalam peraturan konsensus rangkaian), maka cadangan tersebut akan dilaksanakan.

Dalam beberapa cara, DAO berfungsi sama dengan syarikat atau negara bangsa, tetapi DAO berfungsi dengan cara yang lebih terdesentralisasi. Walaupun organisasi tradisional bekerja dengan struktur hierarki dan banyak lapisan birokrasi, DAO tidak mempunyai hierarki. Sebaliknya, DAO menggunakan mekanisme ekonomi untuk menyelaraskan kepentingan organisasi dengan kepentingan ahlinya, biasanya melalui penggunaan teori permainan.

Ahli DAO tidak terikat dengan kontrak rasmi. Mereka sebaliknya terikat oleh tujuan bersama dan insentif rangkaian yang terkait dengan peraturan konsensus. Peraturan ini benar-benar telus dan ditulis dalam perisian sumber terbuka yang mengatur organisasi. Oleh kerana DAO beroperasi tanpa sempadan, mereka mungkin tertakluk di bawah bidang kuasa undang-undang yang berbeza.

Seperti namanya, DAO terdesentralisasi dan autonomi. Ia terdesentralisasi kerana tidak ada satu entiti yang berkuasa untuk membuat dan menguatkuasakan keputusan. Dan ia bersifat autonomi kerana boleh berfungsi sendiri.

Apabila DAO digunakan, ia tidak boleh dikawal oleh satu pihak tetapi ditadbir oleh komuniti peserta. Sekiranya peraturan pemerintahan yang ditentukan dalam protokol dirancang dengan baik, mereka akan mengarahkan ‘pelakon’ menuju hasil yang paling bermanfaat untuk rangkaian.

Secara mudah, DAO menyediakan sistem operasi untuk kerjasama terbuka. Sistem operasi ini membolehkan individu dan institusi bekerjasama tanpa perlu saling mengenali atau saling mempercayai.

DAO dan masalah ejen prinsipal

DAO menangani masalah ekonomi yang disebut dilema ejen prinsipal (agent-principal). Ia berlaku apabila seseorang atau entiti (“ejen”) memiliki kemampuan untuk membuat keputusan dan mengambil tindakan atas nama orang lain atau entiti (“prinsipal”). Sekiranya ejen itu bermotivasi untuk bertindak demi kepentingannya sendiri, ia boleh mengabaikan kepentingan prinsipal.

Keadaan ini membolehkan ejen mengambil risiko bagi pihak prinsipal. Perkara yang memperdalamkan masalah ialah mungkin terdapat juga asimetri maklumat antara prinsipal dan ejen. Ketua mungkin tidak pernah tahu bahawa ia diambil kesempatan dan tidak mempunyai cara untuk memastikan bahawa ejen bertindak demi kepentingan terbaik mereka.

Contoh umum masalah ini berlaku seperti pegawai terpilih yang mewakili warganegara, broker yang mewakili pelabur, atau pengurus yang mewakili pemegang saham.

Dengan membenarkan tahap ketelusan yang lebih tinggi diaktifkan oleh blockchain, model insentif yang dirancang dengan baik di belakang DAO dapat menghilangkan sebahagian daripada masalah ini. Insentif dalam organisasi selaras, dan terdapat sedikit (atau tidak) asimetri maklumat. Oleh kerana semua transaksi direkodkan pada blockchain, operasi DAO benar-benar telus dan secara teori menjadikannya tidak terdedah kepada kerosakan.

Baca juga: Digital Yuan China vs Bitcoin

Contoh DAO

Walaupun sangat primitif, rangkaian Bitcoin boleh dianggap sebagai contoh pertama DAO. Ia beroperasi secara terdesentralisasi dan diselaraskan oleh protokol konsensus tanpa hierarki antara peserta.

Protokol Bitcoin menentukan peraturan organisasi, sementara bitcoin sebagai mata wang menyediakan insentif kepada pengguna untuk selamatkan rangkaian. Ini untuk memastikan bahawa peserta yang berbeza dapat bekerjasama untuk memastikan Bitcoin berfungsi sebagai organisasi autonomi yang terdesentralisasi (Decentralized Autonomous Organization, DAO).

Matlamat yang biasa dalam kes Bitcoin adalah menyimpan dan memindahkan nilai tanpa entiti pusat yang menyelaraskan sistem. Tetapi apa lagi fungsi DAO yang boleh digunakan?

DAO yang lebih kompleks dapat digunakan untuk kes penggunaan yang berbeza, seperti pemerintahan token, dana usaha yang terdesentralisasi, atau platform media sosial. DAO juga dapat menyelaraskan operasi peranti yang disambungkan ke Internet of Things (IoT).

Di samping itu, inovasi ini memperkenalkan sebahagian daripada DAO yang disebut Decentralized Autonomous Corporations (DAC). DAC mungkin menyediakan perkhidmatan yang serupa dengan syarikat tradisional, contohnya, perkhidmatan perkongsian penunggangan (contohnya Grab, Uber dan lain-lain). Perbezaannya ialah ia berfungsi tanpa struktur pemerintahan korporat yang terdapat dalam perniagaan tradisional.

Sebagai contoh, sebuah kereta yang dimilikinya sendiri dan menyediakan perkhidmatan perkongsian penunggangan sebagai sebahagian daripada DAC dapat beroperasi secara bebas, melakukan transaksi dengan manusia dan peranti lain. Melalui penggunaan blockchain oracle, ia juga boleh membawa kepada smart contract dan melakukan tugas-tugas tertentu sendiri, seperti pergi ke mekanik.

Ethereum dan “The DAO”

Salah satu contoh awal DAO adalah “The DAO”. Ia terdiri daripada smart contract yang kompleks serta berfungsi di atas blockchain Ethereum yang seharusnya bertindak sebagai dana teroka autonomi (autonomous venture fund).

Token DAO dijual dalam Penawaran Syiling Permulaan (Initial Coin Offering, ICO) dan memberikan hak pemilikan dan hak mengundi dalam dana yang terdesentralisasi ini. Namun, tidak lama selepas pelancaran, kira-kira satu pertiga dana dikeluarkan daripadanya dalam salah satu penggodaman terbesar dalam sejarah cryptocurrency.

Hasil daripada peristiwa ini ialah Ethereum berpecah menjadi dua chains melalui hard fork. Transaksi penipuan itu dikembalikan secara berkesan, seolah-olah penggodaman itu tidak pernah berlaku. Chain ini adalah apa yang sekarang dipanggil blockchain Ethereum. Chain yang lagi satu, mematuhi prinsip “kod adalah undang-undang”, membiarkan transaksi penipuan itu tidak tersentuh dan tetap tidak berubah. Blockchain ini kini dipanggil Ethereum Classic.

Apakah masalah yang dihadapi oleh DAO?

Undang-undang

Persekitaran peraturan di sekitar DAO sama sekali tidak dapat dipastikan. Bagaimana bidang kuasa yang berbeza akan mencipta kerangka peraturan mengenai jenis organisasi baru ini masih belum dapat dilihat. Walau bagaimanapun, landskap peraturan yang tidak menentu dapat menjadi penghalang yang signifikan terhadap penerapan DAO.

Serangan yang diselaraskan

Sifat DAO yang diinginkan (desentralisasi, tidak berubah, tidak percaya) secara semula jadi membawa kepada kekurangan prestasi dan keselamatan yang signifikan. Walaupun beberapa organisasi berpotensi yang dapat muncul sebagai DAO sudah pasti lagi menarik, mereka memperkenalkan banyak risiko yang tidak terdapat dalam organisasi tradisional.

Titik pemusatan

Boleh dikatakan bahawa desentralisasi bukanlah satu negara, melainkan berbagai-bagai jenis, di mana setiap tahap sesuai untuk jenis kes penggunaan yang berbeza. Dalam beberapa kes, autonomi penuh atau desentralisasi tidak mungkin dilakukan atau masuk akal.

DAO mungkin membenarkan lebih banyak peserta untuk berkolaborasi daripada sebelumnya, tetapi peraturan pemerintahan yang ditetapkan dalam protokol akan selalu menjadi titik pemusatan. Pertengkaran boleh dibuat bahawa organisasi berpusat dapat beroperasi pada kecekapan yang jauh lebih tinggi, tetapi membiarkan manfaat penyertaan terbuka.

Kesimpulan

DAO membolehkan organisasi melepaskan diri daripada bergantung pada institusi tradisional. Walaupun secara alternatif entiti pusat yang menyelaraskan peserta, peraturan pemerintahan adalah automatik dan mengarahkan pelaku ke arah hasil yang paling bermanfaat bagi rangkaian.

Rangkaian Bitcoin boleh dianggap DAO yang sederhana, dan buat masa ini, pelaksanaan lain jarang berlaku. Kunci untuk mencipta DAO yang baik adalah meletakkan satu set peraturan konsensus yang berkesan untuk menyelesaikan masalah koordinasi peserta yang kompleks. Cabaran sebenar yang dihadapi dalam pelaksanaan DAO mungkin bukan semata-mata teknologi, melainkan sosial.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai DAO, boleh lihat laporan Binance Research: Theory and Praxis of DAOs.

Sumber daripada binance academy, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!