8 minit bacaan Enjin Coin (ENJ) ialah aset digital berdasarkan standard ERC-20 yang digunakan untuk menyokong secara langsung nilai aset blockchain yang dicipta pada platform penciptaan permainan dalam talian Enjin. Direka untuk pemain dalam talian dan komuniti permainan, platform sumber terbuka ini membenarkan pemilikan maya (virtual ownership) barangan dan perdagangan antara pemain dan ahli komuniti melalui penggunaan smart wallet. Teknologi Enjin menyokong ekosistem holistik yang digunakan untuk mencipta NFT, permainan dan aplikasi diedarkan (distributed apps) yang lain. Firma induk Enjin menyediakan banyak produk blockchain termasuk pasaran, wallet dan platform pembangun berdasarkan Enjin Coin. ENJ boleh dibeli dan dijual sebagai pertukaran untuk wang fiat atau mata wang digital lain. Enjin Coin boleh dibeli di pertukaran mata wang kripto utama seperti Coinbase, Binance, dan Gemini.
Bagaimana Enjin Coin (ENJ) Berfungsi?
Enjin Coin ialah token ERC20 yang dicipta pada rangkaian Ethereum yang bermaksud projek itu bukan sahaja menyokong transaksi tetapi juga smart contract. Enjin menggunakan penyelesaian penskalaan unik yang dipanggil Efinity. Melalui API awam (public API) dan kit pembangunan perisiannya (software development kits), platform Enjin menawarkan pelbagai fungsi (SDK). Keupayaan untuk menghasilkan dan mengurus item maya adalah ciri utama yang disediakan oleh projek Enjin kepada pelanggannya. Pembangun boleh membangunkan mata wang kripto mereka sendiri yang disokong oleh Enjin Coin, menggabungkan mata wang kripto ke dalam sektor permainan dan menjadikan gamifikasi lebih mudah. Token Enjin Coin mempunyai kos transaksi yang rendah. Objek dan mata wang digital biasanya terikat dengan permainan dan tidak boleh dipindah milik. Enjin Coin menangani isu ini dengan mengeluarkan perantara pihak ketiga (third-party intermediaries) bertujuan untuk memupuk budaya semangat, kerjasama dan kebanggaan dengan membenarkan pemain dan penyedia kandungan lebih kawalan ke atas bahan permainan mereka. Ini boleh menambah nilai dan menggalakkan pemain untuk kembali semula, meningkatkan pendapatan dan penglibatan untuk penerbit dan pencipta kandungan. Rangkaian Enjin menghubungkan penerbit permainan, server permainan dan komuniti pada satu platform. Ini membolehkan mereka mengurus produk maya dan objek dalam permainan merentasi pelbagai platform. Token asalnya ENJ meningkatkan pengalaman semua orang dan meningkatkan pengiktirafan dan populariti coin dalam komuniti permainan.
Pasukan Di Sebalik Enjin Coin (ENJ)
Enjin ialah inisiatif pembangunan yang diasaskan bersama oleh CEO Maxim Blagov dan CTO Witek Radomski. Ia adalah sebuah perbadanan untung (for-profit corporation) yang bermula pada 2009 sebagai platform permainan komuniti. Pada tahun 2017, projek itu mengadakan ICO dan mengumpul kira-kira $18.9 juta. Pada tahun 2018, Enjin telah bersiaran langsung. Kakitangan Enjin telah menunjukkan kepakaran dan pengalaman dalam kejuruteraan perisian, pemasaran, teknologi blockchain dan operasi perniagaan. Pasukan ini juga mempunyai rekod yang menunjukkan mereka bekerja bersama dalam waktu yang lama. Beberapa ahli pasukan mereka yang terkenal adalah seperti berikut: Maxim Blagov (CEO/Pengarah Kreatif) Pengarah kreatif dan berwawasan dengan pengalaman berkualiti dalam hala tuju kreatif, pengurusan projek dan reka bentuk UX. Witek Radomski (CTO) Mengetuai kejuruteraan teknikal Enjin dan penggunaan serta integrasi mata wang Enjin Coin ke dalam ekosistem permainan dalam talian. Josh Woelfel (Jurutera Full Stack) Seorang perfectionist dan ketua pasukan dengan kepakaran pembangunan full-stack yang hebat. Lilia Pritchard (Pemasaran/Operasi) Berpengetahuan luas dalam mewujudkan kerjasama dengan penerbit permainan yang terkemuka dalam industri dan penglibatan media sosial dan komuniti yang sebenar dengan berjuta-juta pengguna.
Ciri Unik Enjin Coin (ENJ)
Transaksi Direkod Serta-merta
Purata masa blok rangkaian Ethereum ialah 17 saat. Enjin adalah salah satu projek pertama yang mula menguji Raiden Network iaitu Lightning Network versi Ethereum sebelum memilih untuk mengusahakan penyelesaian penskalaan unik yang dikenali sebagai Efinity. ENJ menggunakan amaran off-chain untuk memberikan pengalaman responsif kontemporari. Untuk setiap ‘Transaction Request’, ‘Trusted Platforms’ akan menghantar pemberitahuan segera kepada ‘Smart Wallet’ pengguna. Apabila pengguna menerima transaksi dan ia dicipta pada blockchain, wallet akan menghubungi API ‘Trusted Platform’ dengan transaksi untuk diperhatikan. Permainan atau website kemudiannya boleh dikemas kini dengan segera dengan item placeholder atau versi aset yang tidak boleh didagangkan sehingga pengesahan yang mencukupi diperoleh untuk membenarkan pemilikan penuh item tersebut. Berkenaan dengan mata wang dalam permainan, baki pengguna akan dikemas kini dengan segera dalam permainan tetapi mana-mana bahagian yang belum disahkan akan dihalang daripada berbelanja sehingga jumlah pengesahan blockchain yang diperlukan dipenuhi. Untuk menjadikan pelaksanaan mudah dan telus, Enjin Coin SDK memaparkan baki yang disahkan dan tidak disahkan apabila memaparkan ENJ dan custom aset.
Smart Contract dan Token
Kedua-dua aset maya dan Enjin Coin adalah token ERC-20 yang menunjukkan bahawa projek Enjin bukan sahaja menawarkan transaksi tetapi juga smart contract. ERC20 akan membolehkan integrasi yang lancar dengan smart contract blockchain Ethereum yang lain dan aplikasi terdesentralisasi (dapps). Token yang merangkumi beberapa tetapi bukan semua fungsi standard (standard functionalities) diistilahkan sebahagiannya mematuhi ERC20 dan mungkin boleh berinteraksi dengan mudah oleh pihak ketiga. Smart contract juga akan menyediakan fungsi berikut iaitu Mint, Payment Gateway Contract, Smart Wallet Contract, Subscription Contract, Custom Coin Registry dan TopList Contracts. Baca juga: Mampukah Shiba Inu Mencapai $1 Pada 2022?
Kebolehcapaian Public API
Enjin menawarkan public Platform API yang menggunakan protokol JSON-RPC untuk menyediakan cara untuk menyemak baki akaun dan mengakses setiap smart contract. Ini membolehkan website memaparkan data kepada pengguna internet tanpa memerlukan pemasangan extension wallet web3 dalam web browser.
Membuat Produk Maya dan Mencetak Coin
Menggunakan Enjin Coin sebagai mata wang induk, permainan dan komuniti boleh mencipta produk permainan, mata wang dan token keistimewaan yang unik. Sesiapa sahaja yang memiliki aset ini boleh menukarkannya semula kepada Enjin Coin pada kadar pertukaran asal apabila ia dihasilkan. Enjin Coin boleh digunakan oleh pembangun yang menggunakan platform Enjin untuk mencetak. Jumlah token ENJ yang diperlukan dikeluarkan daripada wallet mereka dan dikunci dalam aset yang mereka cipta, mengeluarkan token dari pasaran dan mewujudkan kekurangan di samping menyediakan kes penggunaan yang jelas untuk token.
Pertukaran Coin
Semua ENJ Coin yang digunakan untuk mencetak setiap unit custom coin disimpan dalam kontrak yang dicetak. Enjin wallet berfungsi sebagai pintu masuk untuk custom coin untuk ditukarkan kembali kepada Enjin Coin yang termasuk dalam kontrak yang dicetak. Ini memberikan kecairan serta keupayaan untuk menyokong aset yang dipesan lebih dahulu dengan nilai ENJ yang diketahui. Dari segi ekonomi, mana-mana aset yang dipesan lebih dahulu yang dibangunkan menggunakan ENJ akan mengurangkan kuantiti ENJ dalam edaran, memulihara dan meningkatkan nilai jangka panjang ekosistem ENJ.
Pasaran Berdasarkan Escrow
Sistem escrow berdasarkan smart contract membolehkan pelbagai peserta memindahkan sebarang objek permainan dan mata wang dengan selamat. Ini boleh digunakan untuk pertukaran asas pemain dengan pemain (player-to-player), dengan smart wallet dalam permainan membantu dalam mengenal pasti jenis item yang berkaitan dan menerima tawaran dengan satu sentuhan atau klik. Ia juga boleh digunakan untuk mencipta pasaran secara on-chain untuk item digital. Akan ada pasaran dalam talian dengan lebih 10 juta produk digital di mana pengguna boleh mencari, memperoleh dan menjual aset blockchain yang jarang ditemui dan luar biasa. ENJ coin atau pun custom coin boleh digunakan untuk mewakili aset digital dalam pasaran.
Penglibatan Komuniti
Ciri Enjin Coin akan digabungkan di seluruh platform Enjin CMS dan akan disokong secara asli oleh lebih 250,000 website permainan semasa. Enjin juga akan membina phpBB, vBulletin, Xenforo dan forum dan interface CMS yang lain sebagai sebahagian daripada API platform sumber terbuka, membolehkan lebih banyak komuniti dalam talian mengintegrasikan Enjin Coin ke dalam website dan permainan mereka dengan mudah. Pembangun web akan mempunyai akses mudah kepada semua ciri dan keupayaan Enjin Coin menggunakan PHP sumber terbuka dan SDK NodeJS untuk integrasi website dan API yang dipesan lebih dahulu.
Pelbagai SDK
Enjin menawarkan kit pembangunan perisian untuk Unity, Java, Android C# dan platform lain. Selain itu, mereka menyediakan pelbagai perisian tambahan seperti Unity plugin, Minecraft plugin dan lain-lain. Ini membolehkan berjuta-juta pembangun menggabungkan projek semasa dengan mudah atau mencipta projek baharu sepenuhnya. SDK platform memberikan kemudahan untuk membina gerbang pembayaran terdesentralisasi yang rumit. Ia bertujuan untuk membolehkan urusan pembayaran baharu yang boleh meminimumkan beban kerja perakaunan sambil meningkatkan keyakinan antara perniagaan dan pelanggan. Seseorang boleh membuat gerbang pembayaran (payment gateway) yang diperibadikan dan juga mata wang mereka sendiri.
Wallet Smart Enjin
Smart Enjin Wallet adalah wallet asset blockchain yang diintegrasikan dengan permainan dan aplikasi. Ia adalah salah satu wallet digital yang paling banyak ciri (feature-rich) di dunia dengan lebih satu juta muat turun. Enjin wallet memperkenalkan ciri baharu yang revolusioner untuk mata wang kripto iaitu kemungkinan untuk membina perkhidmatan langganan sebenar. Pemilik server dan komuniti akan dapat menyediakan perkhidmatan terhad masa seperti peningkatan kuasa (power-ups), kedudukan atau membuka kunci kandungan website kepada pelanggan. Setiap akaun pengguna platform yang boleh dipercayai akan dipautkan ke address Ethereum pengguna. Fungsi yang sama boleh diakses dengan mobile wallet Enjin juga.
Tokenomik Enjin Coin (ENJ).
Enjin Coin (ENJ) mempunyai bekalan maksimum 1,000,000,000 dan bekalan edaran sebanyak 846,734,704.57 ENJ. Token ENJ telah diperuntukkan seperti berikut:
  • 40% (400,000,000) telah dijual oleh Enjin semasa pra-jualan.
  • 40% (400,000,000) telah dijual oleh Enjin kepada pembeli Crowdsale tolak sebarang bonus yang digunakan dalam pra-jualan.
  • 10% (100,000,000) dikhaskan oleh Syarikat untuk memberi insentif kepada komuniti, penguji beta, pemasaran dan rakan kongsi strategik.
  • 10% (100,000,000) akan diagihkan oleh Syarikat kepada Pasukan Enjin Coin dan Penasihat.
Harga Enjin Coin (ENJ).
Harga Enjin semasa (ENJ) ialah $1.45 dan volum dagangan 24 jam Enjin ialah $260,663,280.
Ramalan Harga Enjin Coin (ENJ) dan Tinjauan Masa Depan
2021 telah menjadi ‘game-changer’ untuk pasaran NFT yang melonjak kepada $22 bilion menurut laporan data dari DappRadar. Koleksi seni digital daripada pelbagai artis di seluruh dunia telah dilelong dan dijual dengan harga berjuta-juta dolar. Ini semua adalah berita yang cukup baik untuk pemegang ENJ kerana rangkaian Enjin menyediakan platform di mana pengguna boleh integrasikan NFT mereka dan membina aplikasi pada rangkaian blockchain. Dengan Enjin sebagai teras industri berbilion dolar, peluang Enjin coin mencecah $20 adalah agak besar dalam masa terdekat seperti yang dikatakan oleh ramai pakar crypto. Perlu diingatkan bahawa permainan dan pemain memainkan peranan besar dalam mendorong dunia ke arah mata wang kripto. Ini kerana jika anda memiliki item dalam permainan, anda boleh menjualnya terus dari e-wallet anda dan menggunakan dana tersebut dengan segera untuk membeli apa-apa barangan berharga di dunia nyata. Utiliti menakjubkan daripada ENJ coin menjadikannya sebagai beberapa coin yang menawarkan ciri ini kepada pemain di seluruh dunia. Dengan peningkatan penggunaan kripto pada tahun 2022, harga token ENJ juga mungkin meningkat dengan mendadak. Perlu diingatkan juga bahawa token ENJ ialah token metaverse dan menduduki tempat ke-5 di antara semua token metaverse dari segi permodalan pasaran (market capitalization). Hanya MANA, AXS, SAND dan THETA mendahuluinya dalam perlumbaan untuk menjadi token metaverse terbesar sepanjang masa. Populariti besar ini dengan utiliti yang menakjubkan seperti yang diterangkan di atas menjadikan Enjin Coin (ENJ) tarikan besar untuk pelabur utama. Sejak penubuhannya, token ENJ telah menyaksikan peningkatan hampir 15,000% dan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa sebanyak $4.82 sebulan yang lalu apabila Bitcoin (BTC) mencecah $69,000 sebelum jatuh semula ke zon 50k. Harga semasa ENJ berlegar sekitar $1.45, bagaimanapun penunjuk teknikal seperti RSI dan CMF menunjukkan arah aliran menaik. Setakat ini, jika BTC membuat langkah besar harga ENJ mungkin naik semula dan melepasi paras $5. Ini bagaimanapun bukanlah satu kepastian disebabkan oleh keadaan pasaran semasa dan turun naik (volatility). Sumber bacaan daripada coinmarketcap, alexandria dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!