Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua follower MyCryptoversity yang dirahmati Allah,

Bertemu kita kali ini dalam segmen pendidikan Crypto 101, dimana kali ini saya akan kongsikan dengan korang semua berkenaan ERC20.

Sebenarnya ada beberapa jenis network lagi kat luar sana dalam dunia Crypto ni, ada ERC20, ERC23, BEP2, BEP20 (BSC), OMNI, dll. Tapi kali kita sembang bab ERC-20

ERC20 pertama kali dicadangkan pada 19 November 2015, oleh pemaju Ethereum Fabian Vogelsteller. Istilah itu sendiri bermaksud “Ethereum Request for Comments”, sementara nombor 20 mewakili nombor ID cadangan yang unik.

ERC-20 adalah standard teknikal yang digunakan untuk mengeluarkan dan melaksanakan token pada blockchain Ethereum. Piawaian tersebut menjelaskan sekumpulan peraturan umum yang harus diikuti agar token berfungsi dengan baik dalam ekosistem Ethereum. Oleh itu, ERC-20 tidak boleh dianggap sebagai sekeping kod atau perisian. Sebaliknya, ia boleh digambarkan sebagai garis panduan atau spesifikasi teknikal.

Piawaian ERC-20 memudahkan pembangun untuk meramalkan dengan lebih tepat interaksi antara token dan aplikasi yang berbeza. Ia juga menentukan bagaimana token ERC-20 dipindahkan dalam blockchain Ethereum dan bagaimana baki bekalan dan alamat masing-masing dicatat secara konsisten.

Dengan erti kata lain, ERC-20 memberikan pemaju senarai peraturan yang harus dipatuhi, yang membolehkan berfungsi dengan lancar dalam platform Ethereum yang lebih besar. Banyak aplikasi dan perkhidmatan terdesentralisasi (DApps) menyokong token ERC-20, memudahkan anggota komuniti dan perniagaan untuk menggunakan dan menggunakannya pada pelbagai aplikasi (seperti wallet cryptocurrency, pertukaran terdesentralisasi, permainan, dan sebagainya).

Terdapat beberapa token patuh ERC20 yang digunakan pada blockchain Ethereum, tetapi dengan pelaksanaan yang berbeza dan unik. Ia bergantung pada pendekatan yang ingin digunakan, token ERC20 dapat digunakan untuk mewakili berbagai jenis aset digital atau barang yang dapat diperdagangkan (seperti coin, baucar, sijil emas, bonus kesetian, dan IOU). Selain itu, token ERC-20 boleh digunakan sebagai kaedah untuk mengukuhkan hak suara semasa pilihan raya.

Baca juga : Apa itu Airdrop?

Dengan adanya Piawaian ERC-20 ini, usaha yang diperlukan untuk membuat dan mengeluarkan token digital dapat dikurangkan dengan ketara dan ini mungkin penyebab peningkatan minat pemaju dalam acara crowdfunding ICO dan teknologi blockchain secara keseluruhan. Beberapa projek sudah menggunakan standard teknikal dan jumlah kontrak token ERC-20 telah meningkat secara drastik dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada pertengahan 2017 sahaja, terdapat sekitar 5,500 kontrak pintar ERC-20 di dalam rangkaian Ethereum. Pada awal tahun 2018, jumlah ini meningkat menjadi lebih dari 40,000 dan sekarang lebih dari 160,000 kontrak pintar telah terhasil.

Walaupun majoriti token di rangkaian Ethereum mengikuti standard ERC-20, terdapat beberapa pengecualian. Ether (ETH) sendiri misalnya, dibuat sebelum standard dan belum mematuhinya. Ini membawa kepada penciptaan apa yang disebut Wrapped Ether (WETH) – yang merupakan token ERC-20 yang mewakili Ether pada nisbah 1: 1 (1 WETH = 1 ETH).

WETH membolehkan pengguna memperdagangkan ETH mereka kepada token ERC-20 yang lain di bursa yang terdesentralisasi. (agak teknikal, tapi korang kena ambil tahu juga)

Secara teknikal, standard ERC-20 menerangkan enam fungsi yang mengekalkan beberapa fungsi dan ciri token digital berasaskan Ethereum. Fungsi ini merangkumi cara token ditransfer antara alamat dan beberapa data penting yang berkaitan dengan kontrak pintar token, seperti simbol, nama, dan bekalan.

“Terima kasih Sifu Mayee Nazrich…. Sekarang saya sudah ada 3 portfolio bermula dengan ETH lepas itu BTC dan yang baru Ripple… Hanya beli dan simpan… Bila kawan tanya ehh kau ni main bitcoin ke… Tak lah saya beli dan simpan aje… Nanti untung boleh withdraw…. Ehh sah ke… Sah la… by Bank Negara…. Nanti ajar ya…. Begitulah pengalaman saya walaupun tak banyak membeli crypto…. Feel the rise of crypto…. Tq Sifoo…”

Azri Ramli

 

Ikuti Kami di : Telegram | Facebook

<<< Back

error: Content is protected !!