4 minit bacaan

Skalabiliti adalah salah satu perkara utama yang menjadi perhatian blokchain Ethereum. Batasan semasa yang dihadapi oleh rangkaian Ethereum dari segi kapasiti dan kelajuan menghalangnya daripada diterima pakai pada skala global yang lebih besar.

Ethereum Plasma dicadangkan oleh pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin dan Joseph Poon. Konsep ini dikeluarkan pada bulan Ogos 2017 sebagai teknik penyelesaian penskalaan untuk blockchain Ethereum. Bersama dengan Thaddeus Dryja, Joseph Poon juga bertanggungjawab untuk konsep Lightning Network, yang merupakan penyelesaian penskalaan yang dicadangkan untuk Bitcoin pada tahun 2015. Walaupun Plasma dan Lightning Network kedua-duanya dicadangkan sebagai penyelesaian penskalaan untuk blockchain, masing-masing mempunyai mekanisme dan keunikan tersendiri .

Artikel ini akan memperkenalkan Ethereum Plasma secara ringkas, tetapi perlu diingat bahawa Plasma sahaja bukan projek, ia adalah teknik penskalaan luar rantaian (off-chain), atau kerangka kerja untuk membina aplikasi berskala, yang dapat dilaksanakan dengan cara yang berbeza oleh kumpulan penyelidikan yang berbeza atau syarikat.

Bagaimana Plasma Berfungsi?

Idea utama Ethereum Plasma adalah untuk mewujudkan kerangka rantaian sekunder (secondary chains) yang akan berkomunikasi dan berinteraksi dengan sekerap mungkin dengan rantaian utama (main chain) (dalam kes ini, blockchain Ethereum). Kerangka seperti itu sedang dirancang untuk beroperasi sebagai pokok blockchain, yang disusun secara hierarki dengan penggunaan banyak rantaian yang lebih kecil dapat dibuat di atas yang utama. Rantaian yang lebih kecil ini juga disebut sebagai rantaian Plasma (Plasma chains) atau rantaian kanak-kanak (child chains). Perhatikan bahawa sidechains dan Plasma chains adalah serupa, tetapi tidak sama.

Struktur Plasma dibangun melalui penggunaan kontrak pintar (smart contract) dan Merkle trees, yang membenarkan penciptaan rantaian kanak-kanak (child chains) yang tidak terhad, yang pada dasarnya adalah salinan yang lebih kecil induk blockchain Ethereum. Di atas setiap rantaian kanak-kanak (child chains), lebih banyak rantaian dapat dibuat dan inilah yang membina struktur seperti pokok.

Pada asasnya, setiap Plasma child chains adalah smart contract yang boleh disesuaikan serta dibina untuk bekerja secara tunggal, memberi keperluan yang berbeza. Ini bermaksud bahawa rantaian boleh wujud bersama dan beroperasi secara bebas. Akhirnya, Plasma akan menjadikan ia mustahil untuk perniagaan dan syarikat menerapkan penyelesaian yang dapat diskalakan dengan berbagai cara, menurut konteks dan keperluan khusus mereka.

Oleh itu, jika Plasma berjaya dikembangkan dan dilaksanakan ke dalam rangkaian Ethereum, rantaian utama (main chain) cenderung untuk tidak sesak kerana setiap rantaian kanak-kanak (child chains) akan dibina untuk berfungsi dengan cara yang berbeza ke arah tujuan tertentu, di mana ia tidak semestinya berkaitan dengan tujuan rantaian utama. Sebagai akibatnya, child chains akan meringankan keseluruhan kerja rantaian utama.

Baca juga: Apa Itu Keserasian Cross-Chain?

Fraud proofs

Komunikasi antara child chains dan root chains dijamin dengan fraud proofs (kalis penipuan), jadi root chains bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan rangkaian dan menghukum pelaku jahat.

Setiap child chain mempunyai mekanisme tersendiri untuk mengesahkan blok dan pelaksanaan fraud proofs tertentu, yang dapat dibina di atas algoritma konsensus yang berbeza. Yang paling biasa adalah Proof of Work, Proof of Stake dan Proof of Authority.

Fraud proofs memastikan bahawa sekiranya berlaku aktiviti jahat, pengguna dapat melaporkan nod yang tidak jujur, melindungi dana mereka dan keluar dari transaksi (yang melibatkan interaksi dengan rantaian utama). Dengan kata lain, fraud proofs digunakan sebagai mekanisme di mana Plasma child chain mengajukan aduan ke parent chain atau ke root chain.

MapReduce

Whitepaper Plasma juga membentangkan aplikasi yang sangat menarik daripada apa yang disebut pengiraan MapReduce. Pada dasarnya, MapReduce adalah sekumpulan fungsi yang sangat berguna dalam mengatur dan mengira data di pelbagai pangkalan data.

Dalam konteks Plasma, pangkalan data ini adalah blockchain dan struktur rantaian seperti pokok membenarkan MapReduce diterapkan sebagai cara untuk memudahkan pengesahan data dalam tree of chains, yang sangat meningkatkan kecekapan rangkaian.

Masalah keluar pengguna

Salah satu perkara utama yang menjadi kerisauan Plasma adalah masalah keluar pengguna, yang merujuk kepada senario di mana banyak pengguna cuba keluar dari rantaian Plasma mereka pada masa yang sama, membanjiri root chain dan menyebabkan kesesakan rangkaian. Ini mungkin disebabkan oleh aktiviti penipuan, serangan rangkaian, atau segala jenis kegagalan kritikal yang mungkin ditunjukkan oleh Plasma child chain, atau sekumpulan rantaian.

Kesimpulan

Plasma, pada dasarnya, adalah penyelesaian luar rantaian (off chain) yang berusaha untuk meningkatkan prestasi keseluruhan rangkaian Ethereum secara signifikan, dengan membuat struktur seperti pokok (tree-like) daripada banyak rantaian yang lebih kecil. Rantaian ini akan meringankan kerja rantaian utama (main chains), yang dapat menangani lebih banyak transaksi sesaat (TPS).

Model hierarki blockchain yang dihubungkan seperti yang dicadangkan oleh Plasma berpotensi besar dan kini sedang diuji oleh banyak kumpulan penyelidikan. Dengan perkembangan yang betul, Plasma kemungkinan akan meningkatkan kecekapan blockchain Ethereum dan memberikan kerangka yang lebih baik untuk penggunaan applikasi terdesentralisasi  (decentralized applications). Lebih-lebih lagi, idea itu dapat disesuaikan dan dilaksanakan oleh rangkaian cryptocurrency yang lain juga, sebagai cara untuk mengelakkan masalah skalabiliti pada masa akan datang.

Ethereum Plasma adalah projek sumber terbuka dan repositori awam yang boleh didapati di GitHub mereka. Selain Ethereum, terdapat banyak cryptocurrency lain dan GitHub repositori yang kini bekerja dengan Plasma. Beberapa contoh termasuk OmiseGO, Loom Network, dan FourthStateLabs. Untuk maklumat yang lebih terperinci dan teknikal, anda boleh merujuk pada whitepaper rasmi Plasma atau ke laman web LearnPlasma.

Sumber daripada Binance Academy, GitHub, MyCryptoversity dan Coinmarketcap

error: Content is protected !!