8 minit bacaan

Harmony (ONE) ialah platform berasaskan blockchain, dibina untuk menyelesaikan masalah halangan dalam menyampaikan skalabiliti dan desentralisasi tanpa mengorbankan satu sama lain.

Apa itu Harmony?

Dilancarkan sebagai sebahagian daripada initial exchange offering (IEO) pada Binance Launchpad pada Mei 2019, Harmony (ONE) ialah platform blockchain terdesentralisasi yang direka sebagai jambatan (bridge) antara usaha dalam kebolehskalaan dan desentralisasi. Pembangunannya berada di bawah moto “desentralisasi pada skala” dengan tumpuan pada perkongsian data dan penciptaan pasaran fungible token dan aset non-fungible.

Tambahan pula, Harmony datang dengan janji tambahan pada pengguna untuk menyampaikan daya pemprosesan (throughput) yang tinggi disertai dengan dua “lows”, iaitu kependaman (latency) dan yuran. Apabila digabungkan, mereka sepatutnya meletakkan platform di tengah-tengah usaha untuk meletakkan asas pada masa depan ekonomi tanpa amanah yang terdesentralisasi.

Sebelum IEO, Harmony bermula sebagai startup pada 2018. Projek pengumpulan dananya berjaya mengumpul USD18 juta pada April 2019, menarik perhatian pelbagai pelabur seperti Silicon Valley’s Consensus Capital, Hong Kong’s Lemniscap VC dan lain-lain.

Lebih 2.8 billion daripada token ONE telah dibeli oleh pelabur, dengan 12.6 billion daripadanya diketepikan untuk pra-perlombongan. Kepada para pelabur, Harmony menjanjikan akses kepada ekosistem yang akan menyokong penggunaannya merentas pelbagai pasaran, dengan tumpuan pada perkongsian data, pasaran terdesentralisasi, penjejakan rantaian bekalan (supply chain), pertukaran iklan, sistem penarafan kredit dan permainan.

Apa yang Harmony cuba untuk capai?

Pembangunan Harmony tertumpu pada idea bahawa tiada platform telah mencapai tahap keseimbangan yang memuaskan antara desentralisasi dan kebolehskalaan (scalability), seperti yang dijelaskan dalam whitepaper projek tersebut. Berdasarkan ini, ia berjanji untuk memberi kelebihan pada matlamat berikut:

 • Harmony mahu menyingkirkan batasan struktur yang menghalang mata wang kripto daripada menjadi wang digital tulen. Ini terutamanya merujuk kepada masalah kebolehskalaan seperti yang dihadapi oleh Bitcoin di mana peningkatan populariti berdasarkan pencapaian prestasi sebelumnya telah membawa kepada peningkatan kos pada penggunaan sistem pembayarannya. Sebaliknya, Harmony akan melaksanakan teknologi deep sharding yang meliputi bukan sahaja pengesahan transaksi dan komunikasi rangkaian, tetapi keadaan blockchain juga. Tawarannya untuk berskala penuh adalah berdasarkan penyingkiran pendekatan modular dan cuba menyelesaikan konsensus “pada skala”. Ini termasuk pengoptimuman yang ditambah merentasi pelbagai lapisan algoritma konsensus, rangkaian dan sistem untuk meningkatkan prestasi tanpa menjejaskan desentralisasi.
 • Kapasiti transaksi yang lebih tinggi adalah yang membezakan Harmony daripada Ethereum dan penyelesaian blockchain lain di mana terpaksa mencapai keuntungan prestasi dengan mengorbankan ciri lain. Pembangun Harmony menerangkan bahawa persaingan dalam penyelesaian sebagai tidak dapat menyelesaikan isu kebolehskalaan atau menyediakan sokongan untuk aplikasi yang memerlukan prestasi pemprosesan yang tinggi seperti permainan atau pertukaran terdesentralisasi. Begitu juga, blockchain seperti EOS atau IOTA cuba menggantikan model konsensus dan memperkenalkan teknologi baharu seperti directed acyclic graph (DAG). Semua ini datang dengan mengorbankan keselamatan dan/atau desentralisasi di mana matlamat Harmony cuba untuk memelihara dengan mencipta shards (kumpulan) pengesah yang akan dapat memproses transaksi secara serentak. Berdasarkan ini, jumlah transaksi sepatutnya meningkat secara linear dan selari dengan pertumbuhan jumlah shards. Pada bulan September 2018, testnet Harmony berjaya mencapai 118,000 TPS (Transactions Per Second) dengan kira-kira 44,000 nod, dengan harapan untuk merapatkan jurang kepada 2,000 TPS Visa setiap hari.
 • Protokol konsensus Harmony digunakan untuk kelajuan dan kecekapan tenaga. Sebahagian besar daripada janji Harmony untuk kebolehskalaan dan daya pengeluaran (throughput) bergantung pada keupayaan protokol Fast Byzantine Fault Tolerant (FBFT) dengan menggunakan pemprosesan transaksi untuk skala dengan saiz rangkaian dan menangani kependaman (latency) sambungannya dengan berkesan. Topologi rangkaiannya direka untuk membolehkan capaian konsensus dan pertukaran mesej yang lebih pantas. Pada masa yang sama, Harmony menampilkan kernel yang direka untuk menjalankan protokolnya dengan cara yang membolehkan rangkaian peranti yang lebih luas untuk mengambil bahagian dalam pembinaan konsensus, sekali gus mengukuhkan desentralisasinya. Proses deep sharding itu sendiri bergantung pada model adaptif proof-of-stake berdasarkan prosedur distributed randomness generation¬†(DRG) yang digambarkan sebagai selamat, mudah disahkan dan berskala.

Bagaimanakah Deep Sharding Harmony Berfungsi?

Sharding telah muncul sebagai salah satu kaedah di mana pembangun blockchain bertujuan untuk meningkatkan kelajuan transaksi platform berasaskan blockchain. Secara ringkasnya, konsep ini bergantung pada pendekatan yang telah digunakan dalam pangkalan data (database) untuk meningkatkan kecekapan mereka. Salah satu pelaksanaan sharding yang paling terkenal dalam dunia crypto ialah yang digunakan dengan Zilliqa. Setiap shardnya mampu untuk memproses sebahagian kecil daripada keseluruhan transaksi yang berlaku di rangkaian Zilliqa. Platform itu mendapat keuntungan daripada peningkatan jumlah shard di atasnya, oleh kerana transaksi boleh diuruskan oleh lebih banyak unit yang menjaganya.

Sepatutnya, masalah yang dihadapi oleh pembangun Harmony dengan pendekatan ini ialah ia tidak termasuk pembahagian storan data blockchain. Ini menghalang peranti yang mempunyai akses terhad kepada sumber untuk mengambil bahagian dalam rangkaian dan meningkatkan risiko serangan pengambilalihan shard tunggal. Sebaliknya, Harmony mencadangkan deep sharding bagi keadaan blockchain:

 • Pendekatan ini melibatkan sharding pada kedua-dua lapisan transaksi dan konsensus.
 • Berdasarkan ini, nod boleh mengenal pasti nod lain yang boleh memainkan peranan dalam transaksi dan membuat transaksi hanya dengan mereka sebagai sebahagian daripada prosedur pembinaan konsensus.
 • Ini sepatutnya meningkatkan kapasiti pemprosesan selari dan seterusnya prestasi pemprosesan (throughput) platform.
 • Akhir sekali, penghapusan keperluan untuk menyimpan keseluruhan keadaan blockchain oleh nod membolehkan peranti berkapasiti lebih kecil menjadi nod pada rangkaian juga.

Bagaimanakah Sharding Harmony Melindungi Dirinya?

Sistem sharding akan lebih terdedah kepada serangan kod berniat jahat jika bukan kerana penyerahan rawak nod kepada shard. Berdasarkan kerawakan, kod sukar mencari shard yang sesuai yang dikaitkan dengannya. Ini telah menyebabkan pelbagai pilihan dilaksanakan dengan pelbagai platform crypto yang menggunakan teknologi ini.

Distributed randomness generation (DRG) yang digunakan oleh Harmony muncul selepas pembangunnya mengkaji penyelesaian serupa yang digunakan oleh OmniLedger dan RapidChain. Kesemua mereka didapati mempunyai kekurangan aspek utama seperti kelajuan dan keselamatan, yang membawa kepada penciptaan sistem unik untuk Harmony:

 • Pasukan Harmony menggabungkan kekuatan Verifiable Random Function (VRF), dilaksanakan dalam Algorand, dan Verifiable Delay Function (VDF) yang dicadangkan untuk Ethereum 2.0. Dengan bantuan BRH, nod pengesah mencipta nombor rawak dan menghantarkannya ke nod pemimpin yang menggunakan maklumat ini untuk menghasilkan nombor rawak akhir. Pada masa yang sama, VDF digunakan untuk menangguhkan pendedahan nombor ini untuk menjadikan proses lebih selamat.
 • Berbanding dengan protokol RandHound DRG OmniLedger yang digambarkan sebagai terlalu perlahan untuk sistem terdesentralisasi yang lebih besar, penyelesaian Harmony sepatutnya lebih pantas. Selain itu, berbanding sistem VSS seperti yang ditemui dengan RapidChain, protokol Harmony digambarkan sebagai tidak biasa dan boleh disahkan.
 • Akhirnya, Harmony melangkaui apa yang dicadangkan untuk Ethereum 2.0 dengan melaksanakan konsensus BFT untuk memberikan muktamad kepada nombor rawak.

Apakah Konsensus FBFT?

Melangkaui kedua-dua protokol konsensus Proof-of-Work dan Proof-of-Stake yang diseragamkan, Harmony menggunakan penyelesaiannya sendiri yang dipanggil Fast Byzantine Fault Tolerance (FBFT). Ini datang sebagai tindak balas kepada model Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) Zilliqa yang disifatkan sebagai meningkatkan kerumitan proses komunikasi:

 • Dengan FBFT, nod pengesah pada Harmony tidak terlibat dalam penyiaran undi. Pada masa yang sama, saiz multi-signature direka untuk mengurangkan kerumitan pengurusan komunikasi.
 • Pengesah dilantik berdasarkan pendekatan Proof-of Stake iaitu pemilihan mereka bergantung pada pemilikan jumlah token tertentu. Lebih besar jumlah mereka, lebih tinggi peluang untuk pemilihan.
 • Dengan Harmony, beacon chain ialah shard chain khusus yang menerima stake pengesah. Ia juga ditugaskan dengan penjanaan nombor rawak untuk DRG.

Komunikasi cross-shard

Komunikasi cross-shard dibolehkan pada platform Harmony dengan bantuan Kademlia, jadual hash yang diedarkan dan protokol penghalaan. Teknologi ini digambarkan sebagai aset utama yang sepatutnya mengurangkan kerumitan prosedur komunikasi yang dijalankan pada rangkaian Harmony.

Berdasarkan Kademlia, setiap nod rangkaian menyimpan jadual penghalaan yang mengekalkan maklumat tentang jarak shard yang tinggal, yang merupakan fungsi ID shard. Nod yang merupakan sebahagian daripada shard boleh menghantar mesej kepada shard dengan ID yang paling hampir sahaja, menghapuskan keperluan untuk menyiarkan mesej kepada semua shard lain dalam “kejiranan”nya. Penghalaan Kademlia juga digunakan untuk menghantar header blok ke beacon chain apabila blok baharu ditambahkan pada shard chain.

Peranan Token ONE

Token ONE memastikan rangkaian ekosistem Harmony sentiasa aktif dan berjalan dengan membolehkan penyertaan di dalamnya dan berfungsi sebagai kenderaan pembayaran untuk pelbagai aktiviti di rangkaian. Ini dilakukan dengan cara berikut:

 • Token One digunakan sebagai stake dalam model konsensus yang digunakan dengan Harmony. Para holder boleh mendapat ganjaran blok dan diberi insentif untuk memastikan sistem sihat.
 • Token digunakan untuk membayar pelbagai yuran, termasuk yuran transaksi, yuran penyimpanan dan yuran gas.
 • Dengan bantuan token ONE, para holder diberikan hak mengundi sebagai sebahagian daripada sistem tadbir urus platform.

Harmony mendapati dirinya di tengah-tengah cadangan untuk memperkenalkan Universal Basic Income (UBI) berdasarkan perkongsian data peribadi. Data akan dikongsi sebagai pertukaran untuk pembayaran yang disediakan oleh pengiklan, peruncit atau media, semuanya dengan bantuan blockchain Harmony. Hasilnya akan berfungsi sebagai pendapatan tambahan atau asas, diikuti dengan pembongkaran monopoli perkongsian data semasa.

Pasukan Harmony terdiri daripada lebih 30 ahli, dengan kepakaran mereka yang berbeza-beza daripada kejuruteraan, kerja akademik dan keusahawanan. Kakitangan utama termasuk Stephen Tse (Google dan Microsoft Research), Nicolas Burtey, Alok Kothari, Rongjian Lan, Minh Doan, Nick White dan lain-lain.

Sumber daripada cryptonews.com, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!