Asyik dengar jer ZK-rollups, Optimism-rollups
Tapi apa kah sebenarnya rollups rollups ni?

Sambil kita menunggu apa keputusan, apa jadinya dengan hal penutupan kerajaan Amerika ni…jom kita sembang skit pasal Rollups

Rollups ni sebenarnya adalah sejenis penyelesaian penskalaan layer 2 untuk Ethereum yang membolehkan urus niaga yang lebih pantas dan lebih murah sambil menyediakan pengguna dengan keselamatan mainnet Ethereum.

Ia juga adalah salah satu penyelesaian bagi Blockchain Trilemma (dalam bengkel Beranikripto saya ada kongsikan pasal Blockchain Trilemma ni)

Rollup berfungsi dengan menggabungkan ratusan atau bahkan ribuan urus niaga bersama di luar rantaian dan kemudian menjana bukti kriptografi yang mewakili kesahihan semua urus niaga dalam himpunan. Bukti ini kemudiannya diserahkan kepada mainnet Ethereum, tempat di mana ia disahkan dan direkodkan. Proses ini membolehkan sejumlah besar transaksi diproses dengan cepat dan murah pada Ethereum, tanpa mengabaikan keselamatan.

Buat masa sekarang, terdapat dua jenis rollup utama: rollup zero-knowledge (rollup ZK) dan rollup optimistik.

ZK-rollups menggunakan proof zero-knowledge untuk menjana bukti kriptografi yang mewakili kesahihan semua transaksi dalam satu berkas. Bukti ini bersaiz sangat kecil dan boleh disahkan dengan cepat oleh mainnet Ethereum.

Manakala rollups optimis pula, menganggap bahawa semua urus niaga (transaksi) dalam satu himpunan adalah sah, tetapi ia juga membenarkan sesiapa sahaja untuk mencabar urus niaga (transaksi) tersebut jika mereka percaya transaksi itu tidak sah. Jika transaksi dicabar, rollup mesti memberikan bukti bahawa transaksi itu sah. Jika rollup tidak dapat memberikan bukti yang sah, maka urus niaga (transaksi) tadi akan dibatalkan.

Buat masa ini Rollups ni masih lagi dalam fasa pembangunan, tetapi mereka ini mempunyai potensi untuk merevolusikan cara Ethereum digunakan.

Dengan membuat urus niaga (transaksi) lebih cepat, lebih murah dan lebih berskala, rollup boleh membantu menjadikan Ethereum lebih mudah diakses oleh pelbagai pengguna dan aplikasi yang lebih luas.

Antara faedah dan kelebihan menggunakan rollup ini ialah:

➡️ Yuran transaksi yang lebih rendah:
Rollup boleh mengurangkan kos transaksi Ethereum dengan ketara.

➡️ Masa transaksi yang lebih pantas:
Rollups boleh memproses transaksi dengan lebih pantas daripada mainnet Ethereum.

➡️ Kebolehskalaan yang dipertingkatkan (scability):
Rollup boleh membantu menskalakan Ethereum untuk mengendalikan bilangan urus niaga yang lebih besar sesaat.

➡️ Keselamatan:
Rollups mewarisi keselamatan mainnet Ethereum.

Dalam erti kata lain Rollups ialah teknologi baharu yang berpotensi menjadikan Ethereum sebagai platform yang lebih boleh digunakan dan berskala, kita juga boleh katakan ia adalah future of ether…ceeewahh..!

Dengan perkembangan rollups yang pesat ni, korang rasa Ethereum ni boleh tersungkur atau boleh di kalahkan oleh pencabar-pencabarnya tak?

Secara logik nya, kalau kita tengok banyak projek projek rollups sedang dibina kat Ether, korang rasa Ether ni kita boleh hodl lama tak?
.
Boleh tak korang senaraikan projek blockchain yang pakai rollups / projek layer 2 ?

.
Sampai sini dulu sembang kari blockchain kita untuk kali ni, insya Allah kita sambung lagi dalam bab lain plak. Korang nak tahu pasal apa?
.
.
Perkongsian ini hanyalah sekadar pendapat peribadi sahaja dan tidak boleh dijadikan sebagai nasihat kewangan / pelaburan.
.
#DukKampungTakpeJanjiCelikBlockchain

error: Content is protected !!