5 minit bacaan

Senarai tokenize gear fantasi dengan pantas telah memberi laluan kepada komuniti pencipta dan volume dagangan $150 juta. Apa maksud semua ini?

Sekiranya pelancaran mengejutkan projek Ethereum NFT minggu lalu Loot (untuk Pengembara) menunjukkan kekurangan imaginasi di dunia barang koleksi kripto yang semakin berkembang, maka anda mungkin tidak sendirian memikirkannya. Lagipun, ia hanyalah senarai teks dengan latar belakang hitam biasa (rujuk gambar di atas). Apa gunanya?

Walau bagaimanapun, projek ini dengan cepat membuktikan kepada orang yang mengkritik salah dengan cara bahawa ia menginspirasi imaginasi orang lain. Ya, ia hanyalah senarai item (beberapa senjata dan peralatan secara rawak dari loadout permainan fiksyen role-play, sebagai contoh).

Tetapi sekarang sebuah komuniti mula membangunkan premis itu dengan pelbagai inisiatif, dan senarai NFT sendiri mula meningkat nilainya. Malah pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin adalah peminat.

Loot dilancarkan pada 27 Ogos oleh Dom Hofmann, yang terkenal sebagai pencipta bersama (co-creator) aplikasi perkongsian video tertutup Vine. Dia juga seseorang yang berminat untuk sentiasa mengeluarkan kemampuan dan menunjukkan fungsi NFT.

Bulan lalu, Hofmann mengumumkan Supdrive, platform permainan video yang akan datang di mana NFT berasaskan Ethereum adalah permainan sebenar yang boleh dimainkan. Dia juga merupakan pengasas bersama Nouns, sebuah projek yang menghasilkan satu NFT baru setiap hari dan memberi akses kepada decentralized autonomous organization (DAO) (sebuah kumpulan yang mengawal masa depan projek dan simpanan ETH yang semakin meningkat).

Tidak ada kos pencetakan untuk setiap NFT Loot, tetapi hanya bayaran gas di rangkaian Ethereum untuk transaksi tersebut. Sebanyak 8,000 NFT Loot tersedia, dan semuanya dituntut dalam jangka masa beberapa jam. Ribuan orang sekarang memiliki senarai peralatan (gear) secara rawak, mulai dari “Holy Greaves of Giants” hingga “Grim Shout’ Grave Wand of Skill” dan “Falchion of Reflection.”

NFT bertindak seperti akta hak milik terhadap item digital, seperti gambar dan fail video. Dalam kes ini, ia adalah gambar yang menggambarkan senarai teks. Itu sahaja yang ada dan ia adalah disengajakan.

“Loot adalah unik, ia adalah projek pertama yang lain daripada yang lain. Tanpa syarikat, seni, pasukan, atau sifat, Loot menjadikannya mustahil untuk membuat keputusan yang kreatif, ”kata laman web itu. “Loot adalah pembinaan blok yang tidak disaring, tidak ditapis untuk cerita, pengalaman, permainan, dan banyak lagi di tangan komuniti tanpa sebarang kos. Loot mencapai desentralisasi sepenuhnya dari hari pertama.”

Dengan kata lain, ia tersegera dan komuniti bertindak balas dengan membina. Mereka membuat panduan jarang berlaku dan alat lain, membangunkan program karya seni generatif, dan membentuk persatuan (guild). Terdapat projek terbitan (derivative project) sedang diusahakan yang memfokuskan pada haiwan pendamping, bekalan, pengetahuan, muzik, dan banyak lagi. Sekarang terdapat forum untuk menolong semua orang menyelaraskan projek dengan lebih baik kerana Loot mungkin terbentuk sebagai pengalaman permainan yang tepat dan didorong oleh komuniti (community driven).

Baru-baru ini, pengasas bersama SyndicateDAO, Will Papper melancarkan Adventure Gold (AGLD) dan membolehkan pemilik Loot menuntut 10,000 token secara percuma (hanya untuk membayar yuran gas Ethereum). Menurut CoinGecko, satu token AGLD kini diperdagangkan dengan harga $6.68, menjadikan jumlah nilai airdrop kepada $66,000 untuk setiap NFT Loot yang dimiliki. Menurut tweet Papper, dia ingin “menetapkan standard untuk projek-projek yang dibangunkan di Loot pada masa depan,” yang menyediakan mata wang untuk keseluruhan permainan yang berkembang dan terdesentralisasi.

Baca juga: Apa Itu Audius? – Perkhidmatan Perkongsian dan Penstriman Muzik Terdesentralisasi

Sementara itu, Hofmann telah melancarkan “Synthetic Loot.” Pada asasnya, ia adalah smart contract (iaitu, sekumpulan kod yang melaksanakan arahan yang ditetapkan) yang membolehkan sesiapa sahaja yang mempunyai wallet Ethereum untuk mengambil bahagian dalam usaha berkaitan dengan Loot pada masa hadapan tanpa memiliki salah satu NFT yang sebenar. Dengan kata lain, ini memastikan bahawa apa sahaja projek yang akhirnya keluar daripada komuniti Loot tidak terhad kepada 8,000 atau kurang, pemegang asal NFT.

“Pencipta yang membina di dalam Loot dapat memilih untuk mengenali Synthetic Loot sebagai cara untuk membolehkan pengembara yang lebih luas mengambil bahagian dalam ekosistem, sementara masih dapat dengan mudah membezakan antara Loot ‘original’ dan Synthetic Loot,” tulis Hofmann. Secara semula jadi, orang lain telah pun membina interface di atas kod Synthetic Loot.

Vitalik Buterin berpendapat Loot “betul.” Dalam rangkaian Twitter yang luas pada hari Rabu, Buterin memuji pendekatan Loot dalam membuka sepenuhnya tuju arah kepada komuniti dan menerima secara efektif semua ciptaan berikutnya sebagai sah.

“Saya fikir falsafah Loot benar: hampir semua yang dicipta oleh sesiapa pun ‘wujud’. Yang penting adalah sejauh mana orang lain membangunkannya,” tulis Buterin. “Terdapat kebenaran mutlak bahawa apabila satu objek wujud, apa yang dapat anda lakukan dengannya diterhadkan oleh peraturan yang dikodkan ke dalam objek itu, tetapi pertanyaan tentang objek mana yang penting ditentukan oleh pihak yang lebih kabur.”

Di atas airdrop AGLD, NFT Loot sendiri telah meningkat nilainya sejak penurunan minggu lalu. NFT Loot yang paling murah tersedia di pasaran OpenSea kini berharga sekitar 15 ETH ($59,600), dan laman web ini melaporkan volume dagangan setakat ini bernilai lebih dari $159 juta. Satu NFT Loot baru-baru ini dijual pada harga 250 ETH ($954,000). Sebelumnya ia dijual pada harga 0.08 ETH ($305) pada minggu lalu.

Jumlah keseluruhan Loot masih belum mampu dilihat tetapi jelas terdapat banyak daya tarikan, minat, dan wang di sekitar projek ini sejak beberapa hari. Semuanya bermula dengan senarai peralatan fiksyen (fictional gear), dibantu oleh banyak imaginasi terdesentralisasi.

Sumber daripada decrypt, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!