4 minit bacaan

Definisi mempool, bagaimana ia berfungsi, dan kaitannya dengan kelajuan pengesahan transaksi.

Definisi mempool

Istilah mempool biasanya dikaitkan dengan transaksi Bitcoin. Mengimbas kembali proses sebelum transaksi disahkan, transaksi akan disebarkan ke semua nod di seluruh rangkaian untuk disahkan, kemudian, ia disimpan di dalam mempool. Mempool adalah “tempat menunggu” untuk semua transaksi yang belum selesai, di mana transaksi tersebut akan tunggu sehingga dimasukkan ke dalam blok.

Untuk lebih spesifik, mempool bukanlah satu “ruang menunggu” berpusat yang besar seperti yang biasanya kita bayangkan. Sebenarnya, disebabkan oleh sifat rangkaian yang terdesentralisasi, nod tidak menerima transaksi yang sama secara serentak.

Ini kerana setiap nod menjalankan mempoolnya sendiri, tetapi tidak ada penyelarasan (synchronization) yang berlaku antara mempool. Walaupun terdapat banyak jumlah pelombong yang cuba melombong blok, hanya satu sahaja pelombong yang dapat mencari blok yang sah, dan setelah blok baru disiarkan pelombong, pelombong lain akan bekerja secara bebas untuk mengesahkan transaksi dan juga mengemas kini mempool mereka untuk menghapuskan transaksi yang telah disahkan.

Mempool dan kelajuan pengesahan transaksi

Terdapat saiz yang terhad untuk setiap mempool, oleh itu sejumlah transaksi yang terhad boleh disimpan dalam setiap mempool. Sekiranya transaksi baru tiba lebih cepat daripada kadar penghapusan transaksi yang lama, ia akan menyebabkan “kesesakan lalu lintas” dan memerlukan lebih banyak masa untuk transaksi disahkan dan diproses.

Saiz atau unit atau memori mempool nod ditunjukkan sebagai megabyte (MB).

Semua transaksi yang dimasukkan ke blok akan dikeluarkan dari mempoolnya, selagi pelombong melombong blok untuk memasukkan transaksi tersebut.

Oleh itu, kebanyakan transaksi dalam mempool bersaiz 3MB diperlukan untuk menunggu sekurang-kurangnya satu atau dua blok sebelum disahkan. Sebagai contoh, mengambil teori saiz blok Bitcoin (iaitu 1 MB).

Ini membawa kita kepada soalan yang sering dipertanyakan – Bagaimana saya boleh mempercepatkan masa yang diperlukan untuk memilih transaksi saya dari mempool?

Bayar yuran transaksi yang lebih tinggi. Dalam mempool, tidak biasa untuk mempunyai ribuan transaksi yang belum selesai. Oleh kerana pelombong menerima bayaran dalam bentuk kripto untuk setiap transaksi yang mereka lombong dan mereka ingin memaksimumkan pendapatan mereka, cara terbaik untuk memberi insentif kepada pelombong untuk memasukkan transaksi anda dengan keutamaan adalah dengan membayar yuran transaksi atau yuran gas yang lebih tinggi jika menggunakan rangkaian Ethereum

Apa yang perlu dilakukan sekiranya transaksi tersekat di mempool?

Secara umumnya, semua transaksi yang belum disahkan akan dikeluarkan dari mempool dengan bayaran balik ke dompet anda dalam masa kira-kira 48 jam. Tiada tindakan yang diperlukan daripada penghantar untuk perkara ini berlaku.

Sekiranya anda ingin mempercepatkan proses pengesahan transaksi yang tersekat di mempool, ada dua cara:

  • Ganti dengan Bayaran (RBF)
    Kaedah ini membolehkan anda mengganti versi transaksi yang belum disahkan dengan versi transaksi baru yang membayar yuran transaksi yang lebih tinggi.
  • Pemecut transaksi
    Perkhidmatan pecutan transaksi disediakan oleh beberapa kumpulan pelombong dengan bayaran.

Kami harap ini dapat membantu anda memahami mempool dengan lebih baik sekarang!

Sumber daripada investopedia, medium dan coinmarketcap

error: Content is protected !!