8 minit bacaan

Metaverse adalah konsep yang berterusan, dalam talian, dunia 3D yang menggabungkan pelbagai ruang maya yang berbeza. Anda boleh menganggapnya sebagai versi internet masa depan. Metaverse akan membolehkan pengguna bekerja, bertemu, bermain, dan bersosial bersama-sama di dunia 3D ini.

Metaverse tidak wujud sepenuhnya, tetapi terdapat beberapa platform mengandungi elemen berkaitan dengan metaverse. Permainan video pada masa ini memberikan pengalaman metaverse paling hampir yang ditawarkan. Pembangun telah mencapai sesuatu yang baru tentang apa itu permainan dengan mengadakan acara dalam permainan dan mewujudkan ekonomi maya.

Walaupun tidak diperlukan, mata wang kripto sangat sesuai untuk metaverse. Mata wang kripto membenarkan kewujudan ekonomi digital dengan pelbagai jenis token utiliti dan koleksi maya (NFT). Metaverse juga akan mendapat manfaat daripada penggunaan wallet kripto, seperti Trust Wallet dan MetaMask. Teknologi blockchain juga dapat menyediakan sistem tadbir usus (governance) yang telus dan boleh dipercayai.

Blockchain, aplikasi seperti metaverse sudah pun ada dan mampu memberi orang pendapatan yang dapat didiami. Axie Infinity adalah satu permainan play-to-earn yang dimainkan oleh banyak pengguna untuk menyokong pendapatan mereka. SecondLive dan Decentraland adalah contoh lain yang berjaya mencampurkan aplikasi dunia blockchain dan realiti maya (virtual reality).

Apabila kita melihat masa depan, gergasi teknologi contohnya seperti Facebook berusaha untuk merealisasikan perkara ini. Namun begitu, aspek terdesentralisasi industri blockchain membenarkan pemain yang lebih kecil mengambil bahagian dalam pembangunan metaverse.

Pengenalan

Hubungan antara dunia kewangan, maya, dan fizikal semakin terhubung. Peranti yang digunakan untuk menguruskan kehidupan kita membolehkan pemberian akses kepada hampir semua perkara yang kita mahukan dengan satu sentuhan butang sahaja. Ekosistem kripto juga tidak terlepas daripada ini. NFT, permainan blockchain, dan pembayaran kripto tidak hanya terhad kepada kripto geeks lagi. Kini semuanya mudah didapati sebagai sebahagian daripada metaverse yang sedang berkembang.

Apakah definisi metaverse?

Metaverse adalah konsep ruang maya dalam talian, 3D, yang menghubungkan pengguna dalam semua aspek kehidupan mereka. Ia akan menghubungkan pelbagai platform, serupa dengan internet yang mengandungi laman web yang berbeza yang dapat diakses melalui satu browser.

Konsep ini dibangunkan dalam novel fiksyen sains Snow Crash oleh Neal Stephenson. Namun begitu, walaupun idea metaverse dahulunya adalah fiksyen, kini nampaknya ia boleh menjadi realiti pada masa hadapan

Metaverse akan didorong oleh augmented reality, dengan setiap pengguna mengendalikan watak atau avatar. Sebagai contoh, anda mungkin mengambil bahagian dalam pertemuan realiti campuran dengan headset Oculus VR di pejabat maya anda, menyelesaikan kerja dan berehat dalam permainan berasaskan blockchain, dan kemudian menguruskan portfolio dan kewangan kripto anda di dalam metaverse.

Anda sudah dapat melihat beberapa aspek metaverse dalam dunia permainan video maya yang ada. Permainan seperti Second Life dan Fortnite atau alat sosialisasi kerja seperti Gather.town mengumpulkan pelbagai elemen kehidupan kita ke dalam dunia dalam talian. Walaupun aplikasi ini bukan metaverse, ia agak serupa. Metaverse masih belum wujud lagi.

Selain menyokong permainan atau media sosial, metaverse akan menggabungkan ekonomi, identiti digital, tadbir urus yang terdesentralisasi, dan aplikasi yang lain. Sehingga hari ini, penciptaan pengguna dan pemilikan barang berharga serta mata wang membantu membangunkan metaverse yang tunggal dan bersatu (united). Semua ciri ini mampu menyediakan potensi blockchain untuk memperkuatkan teknologi masa depan ini.

Mengapa permainan video dihubungkan ke metaverse?

Disebabkan penekanan pada realiti maya 3D, permainan video menawarkan pengalaman metaverse yang paling hampir pada masa ini. Perkara ini bukan hanya kerana permainan video adalah 3D, tetapi sebaliknya permainan video kini menawarkan perkhidmatan dan ciri yang merangkumi aspek lain dalam kehidupan kita. Permainan video Roblox malah mengadakan acara maya seperti konsert dan perjumpaan. Pemain tidak hanya bermain permainan lagi, mereka juga boleh menggunakannya untuk aktiviti lain dan sebahagian daripada kehidupan mereka di “dunia maya”. Sebagai contoh, dalam permainan multiplayer Fortnite, 12.3 juta pemain mengambil bahagian dalam jelajah muzik maya Travis Scott dalam permainan tersebut.

Bagaimana kripto sesuai dengan metaverse?

Permainan menyediakan aspek 3D metaverse tetapi tidak merangkumi semua yang diperlukan di dunia maya yang dapat merangkumi semua aspek kehidupan. Kripto dapat menawarkan bahagian penting lain yang diperlukan seperti bukti pemilikan digital, pemindahan nilai, tadbir urus, dan kebolehcapaian (accessibility). Tetapi apakah maksud ini sebenarnya?

Sekiranya di masa depan kita bekerja, bersosial, dan malah membeli item maya di metaverse, kita memerlukan cara yang selamat untuk menunjukkan pemilikan. Kita juga perlu berasa selamat untuk memindahkan barang-barang dan wang ini di sekitar metaverse. Akhirnya, kita juga ingin memainkan peranan dalam membuat keputusan yang berlaku dalam metaverse jika ia akan menjadi sebahagian besar daripada kehidupan kita.

Beberapa permainan video sudah pun mempunyai beberapa penyelesaian asas, tetapi banyak pembangun menggunakan kripto dan blockchain sebagai pilihan yang lebih baik. Blockchain menyediakan cara yang terdesentralisasi dan telus untuk menangani topik tersebut sementara pembangunan permainan video lebih berpusat.

Pembangun blockchain juga terpengaruh daripada dunia permainan video. Gamification adalah perkara biasa dalam Decentralized Finance (DeFi) dan GameFi. Nampaknya akan ada persamaan yang mencukupi pada masa hadapan yang menyebabkan kedua-dua dunia mungkin menjadi lebih bersepadu. Aspek utama blockchain yang sesuai dengan metaverse adalah:

1. Bukti pemilikan digital: Dengan memiliki wallet dengan akses ke private key anda, anda boleh membuktikan dengan serta-merta pemilikan aktiviti atau aset pada blockchain. Sebagai contoh, anda dapat menunjukkan transkrip transaksi anda dengan tepat di blockchain semasa bekerja untuk menunjukkan kebertanggungjawaban. Wallet adalah salah satu kaedah yang paling selamat dan kukuh untuk mewujudkan identiti digital dan bukti pemilikan.

2. Kolektibiliti digital: Sama seperti kita dapat menentukan siapa yang memiliki sesuatu, kita juga boleh menunjukkan bahawa item itu asli dan unik. Untuk metaverse yang ingin menggabungkan lebih banyak aktiviti kehidupan sebenar, ini adalah penting. Melalui NFT, kita boleh mencipta objek yang 100% unik dan tidak boleh disalin dengan tepat atau dipalsukan. Blockchain juga boleh mewakili pemilikan barangan fizikal.

3. Pemindahan nilai: Metaverse memerlukan kaedah untuk memindahkan nilai dengan selamat yang dipercayai pengguna. Mata wang dalam permainan dalam permainan multiplayer kurang selamat berbanding kripto pada blockchain. Sekiranya pengguna menghabiskan banyak masa di metaverse dan malah menjana wang di sana, mereka memerlukan mata wang yang boleh dipercayai.

4. Tadbir urus: Keupayaan untuk mengawal peraturan interaksi anda dengan metaverse sepatutnya juga penting bagi pengguna. Dalam kehidupan sebenar, kita boleh mempunyai hak mengundi dalam syarikat dan memilih pemimpin dan kerajaan. Metaverse juga memerlukan kaedah untuk melaksanakan tadbir urus yang adil dan blockchain sudah pun terbukti menjadi kaedah yang efektif untuk melakukan ini.

5. Kebolehcapaian: Mencipta wallet terbuka untuk sesiapa sahaja di seluruh dunia di blockchain awam. Tidak seperti akaun bank, anda tidak perlu membayar wang atau memberikan maklumat. Ini menjadikannya salah satu kaedah yang paling mudah diakses untuk menguruskan kewangan dan identiti digital dalam talian.

6. Interoperabiliti: Teknologi blockchain terus meningkatkan keserasian antara platform yang berbeza. Projek seperti Polkadot (DOT) dan Avalanche (AVAX) membenarkan untuk penciptaan blockchain yang dapat berinteraksi antara satu sama lain. Satu metaverse yang tunggal perlu menghubungkan beberapa projek, dan teknologi blockchain sudah pun mempunyai penyelesaian untuk ini.

Baca juga: Apa Itu Cryptoeconomics?

Apakah pekerjaan metaverse?

Seperti yang kami sebutkan, metaverse akan menggabungkan semua aspek kehidupan di satu tempat. Walaupun ramai orang sudah pun bekerja di rumah, dalam metaverse anda akan dapat memasuki pejabat 3D dan berinteraksi dengan avatar rakan sekerja anda. Tugas anda juga mungkin berkaitan dengan metaverse dan memberi anda pendapatan yang boleh digunakan secara langsung di metaverse. Malah, pekerjaan sebegini sudah wujud dalam bentuk yang serupa.

Model GameFi dan play-to-earn kini menyediakan aliran pendapatan yang stabil untuk orang ramai di seluruh dunia. Pekerjaan dalam talian ini adalah satu perkara yang baik untuk pelaksanaan metaverse di masa depan, oleh kerana mereka menunjukkan bahawa orang ramai bersedia menghabiskan masa mereka untuk hidup dan memperoleh pendapatan di dunia maya. Permainan Play-to-earn seperti Axie Infinity dan Gods Unchained tidak mempunyai dunia 3D atau avatar. Walau bagaimanapun, ia adalah prinsip bahawa mereka boleh menjadi sebahagian daripada metaverse sebagai cara untuk menjana wang sepenuhnya di dunia dalam talian.

Contoh metaverse

Walaupun kita belum mempunyai satu metaverse yang dihubungkan, kita mempunyai banyak platform dan projek yang serupa dengan metaverse. Biasanya, ini juga menggabungkan NFT dan elemen blockchain yang lain. Mari kita lihat tiga contoh berikut:

SecondLive

SecondLive adalah persekitaran maya 3D di mana pengguna mengawal avatar untuk bersosial, belajar dan berniaga. Projek ini juga mempunyai pasaran NFT untuk menukar koleksi. Pada bulan September 2020, SecondLive menjadi tuan rumah kepada Binance Smart Chain’s Harvest Festival sebagai sebahagian daripada ulang tahun pertamanya. Ekspo maya tersebut mempamerkan pelbagai projek dalam ekosistem BSC untuk pengguna meneroka dan berinteraksi dengannya.

 

Axie Infinity

Axie Infinity adalah permainan play-to-earn yang memberi peluang kepada pemain-pemain di negara yang sedang membangun untuk memperoleh pendapatan yang konsisten. Dengan membeli atau dikurniakan tiga makhluk yang dikenali sebagai Axies, pemain sudah boleh mula farm token Smooth Love Potion (SLP). Ketika dijual di pasar terbuka, seseorang dapat menghasilkan sekitar $200 hingga $1000 (USD) bergantung pada seberapa banyak mereka bermain dan harga pasaran.

Walaupun Axie Infinity tidak menyediakan satu watak atau avatar 3D, ia memberi pengguna peluang untuk pekerjaan berkaitan dengan metaverse. Anda mungkin pernah mendengar kisah orang Filipina yang terkenal menggunakannya sebagai alternatif kepada pekerjaan sepenuh masa atau kebajikan.

Decentraland

Decentraland adalah dunia digital dalam talian yang menggabungkan elemen sosial dengan cryptocurrency, NFT, dan hartanah maya. Selain itu, pemain juga berperanan aktif dalam pengurusan platform. Seperti permainan blockchain yang lain, NFT digunakan untuk mewakili koleksi kosmetik. Mereka juga digunakan untuk petak tanah (LAND) seluas 16×16 meter yang boleh dibeli pengguna dalam permainan dengan cryptocurrency MANA. Gabungan semua ini mewujudkan ekonomi kripto yang kompleks.

Baca Lanjut Disini : Apa Itu Decentraland?

“Saya bukan seorang yang aktif di media sosial. Malahan jarang aktif di mana2 group whatsapp@telegram. Komen ini selepas hasil sebulan kelas Mac 2021. Terima kasih Cikgu Mayee. Selepas masuk kelas Mac 2021 baru jelas matlamat & cara nak grow portfolio. Setakat ini alhamdullilah roi +- 700%.”

Adyrizal Amry

Apakah masa depan metaverse?

Facebook adalah salah satu syarikat yang sering menyuarakan tentang penciptaan metaverse bersatu. Ini sangat menarik untuk metaverse berkuasakan kripto disebabkan projek stablecoin Diem Facebook. Mark Zuckerberg telah menyebutkan secara jelas rancangannya untuk menggunakan projek metaverse untuk menyokong kerja jarak jauh dan meningkatkan peluang kewangan bagi orang di negara yang sedang membangun. Pemilikan Facebook terhadap platform media sosial, komunikasi, dan kripto memberikan permulaan yang baik untuk menggabungkan semua dunia ini menjadi satu. Syarikat teknologi besar yang lain juga mensasarkan penciptaan metaverse, termasuk Microsoft, Apple, dan Google.

Apabila berkenaan dengan metaverse berkuasakan crypto, integrasi lebih lanjut antara pasaran NFT dan dunia maya 3D nampaknya seperti langkah seterusnya. Pemilik NFT sudah boleh menjual barangan mereka dari pelbagai sumber di pasaran seperti OpenSea dan BakerySwap, tetapi belum ada platform 3D yang popular untuk ini. Pada skala yang lebih besar, pembangun blockchain mungkin membangunkan aplikasi berkaitan dengan metaverse yang popular dengan lebih banyak pengguna organik berbanding gergasi teknologi besar.

Kesimpulan

Walaupun metaverse tunggal dan bersatu mungkin nampaknya jauh lagi untuk direalisasikan, kita sudah boleh lihat beberapa perkembangan yang boleh membawa kepada penciptaannya. Nampaknya ini adalah satu lagi kes penggunaan sci-fi untuk teknologi blockchain dan cryptocurrency. Jika kita akan benar-benar mencapai kepada penggunaan metaverse adalah tidak pasti lagi. Tetapi pada masa yang sama, kita sudah boleh mengambil bahagian dalam projek berkaitan dengan metaverse dan terus mengintegrasikan blockchain lebih banyak ke dalam kehidupan seharian kita.

Sumber daripada binance academy, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!