7 minit bacaan

Pada masa ini, adalah munasabah untuk menganggap bahawa masa depan dalam dunia blockchain adalah multi-chain. Berkemungkinan bahawa sebaliknya daripada satu blockchain memperoleh penguasaan sepenuhnya, akan terdapat banyak rangkaian yang saling berkaitan di mana masing-masing terdiri dengan sifat unik, andaian amanah (trust assumptions), prestasi dan keselamatan.

Polygon wujud bertujuan untuk membawa masa depan itu (multi-chain) lebih dekat kepada realiti dengan menawarkan rangka kerja untuk mencipta penyelesaian penskalaan yang serasi dengan Ethereum. Sidechain Proof-of-Stake (POS) mereka telah menarik minat seluruh komuniti Bitcoin dan cryptocurrency. Boleh baca dan fahamkan lebih terperinci di bawah.

Pengenalan

Pelan hala tuju penskalaan Ethereum yang telah lama ditunggu-tunggu akhirnya mula membuahkan hasil dan projek Polygon adalah sebahagian daripada usaha ini.

Anda mungkin pernah mendengar tentang Cosmos dan visi “internet blockchains” mereka melalui Inter-Blockchain Communication Protocol (IBC) di mana mesej boleh bergerak antara blockchain berbeza yang telah melaksanakan protokol tersebut.

Visi Polygon lebih kurang serupa tetapi ia telah menyesuaikan konsep ini khusus untuk ekosistem Ethereum. Ideanya ialah pembangun boleh melancarkan penyelesaian penskalaan mereka yang serasi dengan Ethereum (Ethereum-compatible) dengan mudah atau bahkan blockchain yang mampu beroperasi secara bebas (stand-alone blockchain).

Projek ini pada asalnya bermula sebagai Matic Network tetapi kemudiannya dijenamakan semula kepada Polygon apabila skop semakin meluas daripada penyelesaian Lapisan 2 (L2) tunggal kepada rangkaian sesuatu rangkaian.

Apa itu Polygon (MATIC)?

Polygon ialah rangka kerja untuk mencipta rangkaian blockchain yang serasi dengan Ethereum (Ethereum-compatible) dan penyelesaian penskalaan. Polygon lebih kepada protokol daripada penyelesaian tunggal. Inilah sebabnya mengapa salah satu tawaran utama ekosistem ialah Polygon SDK, di mana ia membolehkan pembangun mencipta rangkaian yang serasi dengan Ethereum ini.

Namun, anda mungkin pernah mendengar tentang Polygon Network iaitu sidechain Proof-of-Stake (PoS) dan salah satu produk langsung yang pertama dalam ekosistem Polygon. Sidechain pada asasnya ialah parallel chain yang disambungkan ke blockchain lain.

Sidechain boleh menawarkan beberapa kelebihan, terutamanya peningkatan daya pengeluaran transaksi (transaction throughput) dan yuran yang rendah. Jika anda telah menggunakan Polygon Network, anda akan tahu bahawa ia adalah sangat pantas dan kos yang sangat rendah berbanding dengan Ethereum. Walaupun begitu, terdapat beberapa pertukaran yang perlu dibuat untuk prestasi ini. Kami akan membincangkan perkara ini kemudian.

Memandangkan Polygon menyokong Ethereum Virtual Machine (EVM), aplikasi sedia ada boleh dialihkan kepadanya dengan mudah sekali. Ini boleh memberi pengguna pengalaman yang setanding dengan Ethereum, hanya dengan daya pengeluaran tinggi yang dinyatakan sebelum ini dan yuran yang rendah.

Tetapi apakah yang boleh anda lakukan sebagai pengguna di Polygon? Tidak mengejutkan, perkara serupa yang boleh anda lakukan di Ethereum tetapi jauh lebih murah dan lebih pantas. Beberapa dapp DeFi yang paling popular telah digunakan padanya seperti Aave, 1inch, Curve dan Sushi. Tetapi terdapat juga beberapa aplikasi asli padanya yang tidak wujud di tempat lain seperti QuickSwap dan Slingshot.

Pembangunan Polygon diketuai oleh pengasasnya iaitu Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal, Anurag Arjun, dan Mihailo Bjelic.

Bagaimanakah Polygon berfungsi?

Rangka kerja Polygon menyokong dua jenis utama rangkaian yang serasi dengan Ethereum (Ethereum-compatible) iaitu secured chain dan stand-alone chain. Contoh untuk secured chain ialah rollup, manakala contoh untuk stand-alone chain ialah sidechain.

Secured chain bergantung pada infrastruktur chain yang dilampirkan supaya mereka tidak perlu menggunakan model keselamatan mereka sendiri. Sebaliknya, stand-alone chain perlu menjaga keselamatan mereka sendiri. Ini bermakna secured chain cenderung untuk menawarkan tahap keselamatan yang lebih tinggi, manakala stand-alone chain menawarkan lebih fleksibiliti untuk keperluan tertentu.

Jadi, bagaimana pula dengan Polygon Network? Sidechain Polygon dilindungi oleh set pengesahnya sendiri (validator pool) dan ia perlu mengemukakan pusat pemeriksaan (checkpoint) ke Ethereum dari semasa ke semasa. Inilah sebabnya mengapa sesetengah orang mengatakan bahawa sidechain bukanlah penyelesaian Lapisan 2 yang “tulen”. Mereka perlu menjaga keselamatan mereka sendiri dan bukannya memanfaatkan keselamatan Ethereum. Ini boleh menjadi perbezaan yang penting dan kami akan membincangkannya dengan lebih terperinci kemudian apabila membincangkan berkenaan rollup.

Pada masa hadapan, platform Polygon menyasarkan untuk menyokong pelbagai penyelesaian penskalaan yang lebih luas termasuk zero-knowledge (zk) rollup, optimistic rollup dan Validum chain. Apabila lebih banyak penyelesaian penskalaan ini tersedia, pembangun akan mempunyai lebih banyak tool untuk membangunkan aplikasi, penyelesaian dan produk yang inovatif. Selain itu, kita boleh jangkakan semua ini serasi dengan tool dan wallet Ethereum sedia ada seperti MetaMask.

Baca juga: Apa Itu Near Protocol?

Kes penggunaan token MATIC

Walaupun penjenamaan semula, token MATIC mengekalkan namanya. Ia digunakan untuk membayar yuran gas pada rangkaian dan mengambil bahagian dalam tadbir urus. Jika anda ingin stake token MATIC anda, anda boleh melakukannya pada Binance Earn atau melalui Web Matic Wallet yang dibuat oleh pasukan Polygon.

Polygon Bridge

Polygon Bridge ialah cara paling mudah untuk membawa dana anda daripada rangkaian blockchain lain ke sidechain Polygon. Perhatikan bahawa anda masih perlu membayar yuran transaksi mainnet memandangkan transaksi bridge tersebut berada di mainnet.

Namun, apabila ia selesai, anda boleh menikmati yuran yang rendah dan transaksi pantas yang ditawarkan oleh Polygon. Jika tidak, beberapa pertukaran berpusat (CEX) juga menawarkan pengeluaran langsung ke Polygon Network.

Sidechain vs rollup

Secara umum, tiada persetujuan sama ada sidechain boleh dipanggil penyelesaian Lapisan 2 dengan cara yang sama seperti rollup. Perbezaan ini penting untuk difahami jika anda ingin ‘mengemudi’ dunia multi-chain dan mempertimbangkan pertukaran yang berbeza.

Kesemuanya mempunyai andaian kepercayaan, keselamatan, prestasi, pengalaman pengguna dan pembangun yang berbeza. Sebagai secured chain, rollup adalah salah satu penyelesaian penskalaan Lapisan 2 yang paling menjanjikan kerana mereka mewarisi banyak keselamatan mereka daripada Ethereum.

Walau bagaimanapun, itu tidak berlaku untuk penyelesaian lain seperti sidechain Polygon. Itu bukan bermakna ia tidak selamat tetapi jika pelakon yang berniat jahat akan berpakat, mereka boleh (sekurang-kurangnya secara teori) mengawal rangkaian. Kami tidak mempunyai sedikit pun petunjuk tentang niat itu, tetapi ia patut disebut. Menggunakan sidechain melibatkan komponen amanah, bukan sahaja mengenai pengesah rangkaian tetapi juga bridge antara dua chain tersebut.

Ia juga berbaloi apabila memikirkan tentang pertukaran lain. Apabila anda menggunakan mainnet ETH, anda akan membayar yuran transaksi yang lebih tinggi dan mempunyai masa transaksi yang lebih perlahan, tetapi juga dikira dengan jaminan keselamatan yang paling kukuh dan jumlah kepercayaan yang paling sedikit diperlukan dalam mana-mana pihak.

Jika anda menggunakan rollup, anda akan membayar lebih sedikit, mempunyai keselamatan yang setanding dan masa transaksi yang lebih pantas. Apabila anda menggunakan sidechain, anda akan membayar sebahagian kecil daripada amaun yang anda bayar walaupun dengan rollup, tetapi anda membuat kompromi tentang keselamatan.

Jadi, yang mana satu lebih baik? Tiada jawapan yang mudah. Kesemuanya boleh menjadi bagus untuk kes penggunaan tertentu dan saling melengkapi dengan cara yang menambah kepada ekosistem yang sangat berguna.

Sebagai contoh, sistem reputasi media sosial memerlukan jumlah pemprosesan transaksi yang terlalu tinggi, yuran yang sangat rendah, tetapi mungkin bukan jaminan keselamatan tertinggi kerana ia bukan sebahagian daripada infrastruktur yang penting. Dalam kes ini, pengorbanan terhadap keselamatan mungkin berbaloi untuk prestasi.

Sebaliknya, menyimpan khazanah negara bangsa pada blockchain memerlukan jumlah keselamatan setinggi mungkin dan ia berbaloi untuk dibayar terutamanya jika tidak ada keperluan untuk transaksi sepantas kilat.

Pembangun dan pasukan projek sentiasa bereksperimen dan menyiasat cara setiap pembangunan block boleh dimuatkan dalam gambaran besar. Ianya berbaloi untuk memikirkan tentang kebolehskalaan kerana mungkin terdapat penyelesaian penskalaan untuk banyak kes penggunaan yang berbeza merentasi industri yang berbeza.

Kesimpulan

Polygon ialah rangka kerja untuk mencipta penyelesaian penskalaan blokchain yang serasi dengan Ethereum. Rangkaian Polygon ialah sidechain Proof-of-Stake (PoS) yang telah memperoleh penerimaan yang baik hasil daripada transaksi yang pantas, kos yang rendah dan keserasian EVM.

Matlamat Polygon adalah untuk menawarkan lebih banyak penyelesaian berskala pada masa hadapan termasuk zk rollup, optimistic rollup dan stand-alone blockchain di mana boleh bantu mewujudkan ekosistem Lapisan 2 yang lebih kukuh dan saling berkaitan untuk Ethereum.

Sumber bacaan daripada binance academy, ethereum, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!