5 minit bacaan

Turun naik dalam nilai mata wang adalah fakta kehidupan tidak kira sama ada anda memegang mata wang kripto atau mata wang fiat. Walaupun begitu, adalah mustahil untuk menstabilkan nilai mata wang untuk melindungi kekayaan anda daripada inflasi dan penurunan harga (debasement).

Itulah yang dilakukan oleh Reserve Protocol. Reserve ialah projek stablecoin terdesentralisasi yang dibina dan dibiayai oleh beberapa pelabur terkenal dalam pasaran termasuk pengasas PayPal iaitu Peter Thiel.

Reserve menggambarkan stablecoin RSV digunakan sebagai pengganti mata wang inflasi yang tidak stabil seperti peso Argentina. Amerika Latin mengandungi negara dengan penumpuan tinggi terhadap mata wang hiperinflasi dan ini menjelaskan mengapa Reserve telah banyak memasarkan aplikasinya di kawasan tersebut.

Walaupun negara seperti AS dan Jepun mencetak trilion dolar untuk memerangi tekanan ekonomi disebabkan oleh krisis COVID, stablecoin nampaknya menunjukkan progresif yang baik setiap hari.

Pada dasarnya, Reserve kelihatan seperti aplikasi pembayaran mudah serupa dengan Venmo, tetapi sebaliknya terdapat mekanisme dwi token (dual token) yang kompleks dan menarik untuk mengeluarkan stablecoin dan menstabilkan nilainya.

Panduan untuk Reserve Rights ini menerangkan cara protokolnya berfungsi, jenis token RSR dan RSV dan cara ia menyediakan aplikasi Reserve.

Apa Itu Reserve Rights?

Reserve ialah ekosistem kewangan terdesentralisasi yang terdiri daripada beberapa komponen utama:

  • Reserve Protocol
  • Token RSR dan RSV
  • Aplikasi Reserve

Matlamat menyeluruh protokol ini adalah untuk mengeluarkan stablecoin bercagar (collateralized stablecoin) yang disandarkan pada dolar AS supaya sesiapa sahaja boleh mengakses wang yang stabil. Jika anda memikirkannya, konsep Reserve segera memperkasakan sesiapa sahaja yang pernah kehilangan kekayaan mereka akibat turun naik nilai mata wang.

Selain mengeluarkan wang yang kukuh dan stabil, Reserve juga mahu menggantikan sistem perbankan yang tidak boleh dipercayai dengan aplikasi kewangan yang selamat dan terdesentralisasi.

Buat masa sekarang anda mungkin fikir bahawa projek ini kelihatan terlalu bercita-cita tinggi tetapi tunggu sehingga anda melihat pasukan Reserve. Reserve telah disusun dengan teliti oleh beberapa orang pelabur terkenal dalam kedua-dua kewangan tradisional (TradFi) dan kewangan terdesentralisasi (DeFi).

Antara pelabur dan penasihat Reserve ialah Coinbase dan Peter Thiel. Lebih menariknya ialah kemunculan Paul Atkins, bekas pesuruhjaya SEC dan juga seorang penasihat untuk projek Reserve mengenai dasar monetari.

Buat masa sekarang, Reserve dibina di atas blockchain Ethereum dan ini membolehkan ekosistem berkembang untuk merangkumi seberapa banyak blockahin yang mungkin dalam usaha ke arah saling beroperasi sepenuhnya. Jika Reserve mampu mencapai matlamatnya untuk berkhidmat kepada berbilion-bilion orang, ia memerlukan semua sokongan blockchain yang boleh diperolehinya.

Cara Protokol Reserve berfungsi

Jika anda membuat kajian di sebalik aplikasi Reserve, anda akan menemui mekanisme yang menarik untuk menstabilkan RSV iaitu token stablecoin Reserve. Protokol Reserve adalah mengenai mewujudkan kestabilan daripada hubungan antara tiga elemen:

  1. Mata wang stabil Reserve (RSV).
  2. Token protokol Reserve Rights (RSR).
  3. Token cagaran yang dipegang dalam pool Reserve.

Cara mudah untuk melihat Reserve adalah ini:

Pada mulanya, RSV perlu mengekalkan sandaran kepada dolar AS. Buat masa sekarang projek ini berada dalam fasa 1 iaitu fasa separa berpusat (semi-centralized) di mana setiap RSV dalam edaran disokong oleh token dolar sebenar.

Memandangkan dolar sebenar menyokong setiap RSV, Reserve akan menyerupai stablecoin lain seperti USDC dan USDT. Walau bagaimanapun, fasa seterusnya adalah di mana Reserve menjadi lebih menarik.

Dalam fasa 2, Reserve akan menjadi separa terdesentralisasi (semi-decentralized) dan akan mula menerima bentuk cagaran yang berbeza untuk menyokong RSV. Sebaik sahaja cagaran pelbagai aset (multi-asset) bermula, RSV secara algoritma menjejaki nilai USD dan bukannya disokong oleh dolar.

Semasa fasa 3, Reserve akan menjadi terdesentralisasi sepenuhnya dan akan menjatuhkan sandaran dolar sepenuhnya. Pada ketika ini, RSV ialah mata wang berdaulat yang tidak akan terjejas oleh turun naik harga USD.

Untuk memahami mekanik Reserve dengan lebih terperinci, mari kita lihat bahagian protokol.

Reserve Token (RSV)

Reserve Token (RSV) ialah stablecoin yang bertujuan untuk berfungsi sebagai mata wang global tanpa sempadan. Sama seperti Diem Facebook, sesiapa sahaja di dunia boleh menggunakan token RSV untuk membuat pembayaran, mendapat bayaran dan menyimpan kekayaan.

Pada mulanya, 1 RSV bersamaan dengan 1 USD. Apabila protokol semakin matang dan menjadi lebih terdesentralisasi, nilai RSV direalisasikan oleh cagaran yang dipegang dalam Reserve Vault.

Reserve Rights (RSR)

Bukan seperti RSV, token Reserve Rights (RSR) bukan tujuan untuk membuat pembayaran atau bertindak sebagai alat pertukaran. Ia merupakan token tadbir urus (governance token) yang digunakan untuk menstabilkan nilai RSV dan juga memberikan hak istimewa kepada pemegang RSR.

Baca juga: Apa Itu Cosmos (ATOM)? | Ekosistem Blockchain Manakah Yang Paling Aktif Pada Masa Ini? | 5 Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Apabila Menilai Blockchain Baru

Bagaimana arbitraj memastikan Reserve stabil

Token Reserve mempunyai harga sasaran 1 USD. Untuk mengekalkannya pada atau hampir satu dolar, protokol Reserve menggunakan arbitraj untuk memberi insentif kepada peserta pasaran yang sama ada akan membeli RSV atau menjualnya dan ini bergantung pada keadaan.

Untuk menaikkan harga RSV

Apabila token Reserve didagangkan di bawah harga sasaran vault sebanyak $1, protokol menghormati harga $1 untuk RSV yang ditebus. Jadi, walaupun pasaran mengatakan RSV anda bernilai $0.96, protokol akan terus membeli RSV anda dengan harga $1.

Apabila pedagang menjual RSV kembali kepada Reserve, bekalan edaran (circulating supply) RSV berkurangan dan meningkatkan nilai RSV kembali kepada harga sasaran vault $1.

Untuk menurunkan harga RSV

Jika token Reserve didagangkan melebihi $1 (bayangkan ia $1.05 di pasaran terbuka), protokol tersebut memberi insentif kepada pedagang untuk masuk dan menukar cagaran atau token RSR untuk token RSV berharga $1.

Kemudian, anda boleh menjual token RSV anda di pasaran terbuka pada harga $1.05, memperoleh keuntungan yang cepat sambil juga memasukkan token RSV ke dalam bekalan edaran (circulating supply). Ini meningkatkan jumlah RSV yang tersedia dan menurunkan harganya kembali kepada sasaran $1.

Penjelasan tentang aplikasi Reserve

Walaupun token Reserve mempunyai kuasa pasaran yang kompleks untuk menstabilkan nilainya, anda tidak akan mengetahuinya dengan hanya menggunakan aplikasinya.

Aplikasi Reserve ialah aplikasi tunai mudah yang membolehkan anda memiliki, menghantar dan menerima stablecoin Reserve. Lebih penting lagi, ia membolehkan anda membeli dolar digital supaya anda boleh melindungi kekayaan anda daripada turun naik mata wang, inflasi dan banyak lagi.

Aplikasi Reserve telah pun dilancarkan di Venezuela, Colombia dan Argentina dan ini adalah semua negara yang mengalami masalah hiperinflasi mata wang yang teruk.

Semua orang tahu bahawa penerimaan secara besar-besaran adalah satu-satunya cara kripto akan berjaya dalam jangka panjang. Memandangkan aplikasi Reserve telah mendapat ribuan muat turun dan mendapat penilaian 4.5/5 di Google Play store, kita semua mungkin menyaksikan permulaan sesuatu yang istimewa.

Sumber bacaan daripada coinmarketcap, mycryptoversity, medium dan academy.shrimpy.io

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!