7 minit bacaan

Solana menawarkan kelajuan yang mengagumkan dan ekosistem dapp yang berkembang pesat, tetapi ia masih berada dalam tahap pengujian.

Aplikasi desentralisasi atau dapps secara meluas dianggap sebagai salah satu kes penggunaan utama untuk teknologi blockchain.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dapps telah berkembang pesat, apabila pembangun dapps melancarkan segala-galanya bermula dengan permainan hingga platform kewangan terdesentralisasi (DeFi) pada blockchain dan letupan serentak pelbagai projek yang membawa kepada minat pengguna.

Tetapi ada satu masalah. Kebanyakan besar dapps ini berjalan di Ethereum, yang bergelut untuk memenuhi permintaan yang banyak lalu menyebabkan kesesakan di rangkaian dan kenaikan yuran transaksi.

Kini Solana, platform blockchain yang dimulakan pada tahun 2017, tampil ke hadapan dengan tujuan untuk memperkenalkan keunikannya tersendiri dan menjadi satu platform blockchain yang berjaya sementara Ethereum sedang bergelut.

Apa itu Solana?

Solana adalah projek blockchain sumber terbuka yang maju serta ingin memanfaatkan beberapa teknologi yang canggih untuk memberi penambahbaikan kepada generasi baru dapps.

Projek ini difokuskan untuk menyediakan platform yang sangat berskala, selamat, dan terdesentralisasi secara maksimum yang dapat menyokong beribu-ribu nod yang berpotensi tanpa mengorbankan throughput (TPS) serta membantu menghindari beberapa cabaran yang dihadapi oleh sistem persaingan.

Ia ditubuhkan pada tahun 2017 semasa ledakan ICO dan mengumpul lebih daripada $25 juta merentasi pelbagai pusingan penjualan swasta dan awam. Platform ini menuju ke mainnet pada bulan Mac 2020, tetapi masih beroperasi sebagai keluaran beta.

Bagaimana Solana berfungsi?

Salah satu ciri keunikan utama Solana adalah sistem konsensus Proof of Stake (PoS), yang diperkuat oleh sesuatu yang dikenali sebagai Tower Consensus. Ini adalah satu bentuk sistem yang membolehkan rangkaian yang diedarkan mencapai kata sepakat walaupun terdapat serangan daripada nod yang berniat jahat, sistem ini dikenali sebagai Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT).

Pelaksanaan PBFT oleh Solana menguatkan sumber masa global di seluruh blokchain melalui protokol novel kedua yang dikenali sebagai Proof of History (PoH). Ini pada asasnya memberikan catatan peristiwa sebelumnya pada blockchain, memastikan bahawa ada catatan umum tentang apa yang berlaku dan bila untuk rujukan tetap.

Baca juga: Apa Itu Byzantine Fault Tolerance?

Tower Consensus memanfaatkan jam yang disegerakkan ini untuk mengurangkan daya pemprosesan yang diperlukan untuk mengesahkan transaksi, memandangkan rekod waktu transaksi sebelumnya tidak lagi perlu diambil kira. Ini membantu Solana mencapai throughput (TPS) yang mengalahkan kebanyakan pesaing (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Selain itu, Solana merangkumi sejumlah inovasi lain yang membantunya menonjol daripada pesaing-pesaingnya. Antaranya ialah teknologi transaksi selari, yang dikenali sebagai Sealevel. Ini membolehkan jangka masa diperlukan oleh smart contract untuk dijalankan selari, yang mengoptimumkan sumber dan memastikan bahawa Solana dapat membuat skala mendatar melintasi GPU dan SSD, yang sepatutnya membantu skala platform untuk memenuhi permintaan.

Solana juga sepenuhnya menggugurkan sistem mempool yang digunakan oleh platform lain, dan sebaliknya menghantar transaksi kepada pengesah bahkan sebelum kumpulan transaksi sebelumnya diselesaikan. Ini membantu memaksimumkan kelajuan pengesahan dan meningkatkan jumlah transaksi yang dapat ditangani secara serentak dan selari. Teknologi ini dikenali sebagai ‘Gulf Stream’.

Artikel lain: Apakah Penyelesaian Skala Lapisan 2 Cryptocurrency?

Apa yang istimewa tentang Solana?

Apabila bercerita mengenai aplikasi yang terdesentralisasi, kepantasan menjadi kepentingan. Contohnya seperti yang dibuktikan oleh kesesakan yang sedang dihadapi oleh rangkaian Ethereum. Walau bagaimanapun, Solana tidak mengalami masalah ini kerana seni bina throughputnya (TPS) yang tinggi.

Solana mendakwa bahawa blockchainnya mampu bertahan lebih daripada 50,000 transaksi sesaat (TPS) pada waktu puncak, yang menjadikannya sebagai blockchain terpantas beropersi pada masa kini. Dari satu sudut perspektif , ini hampir 10,000 kali lebih pantas daripada Bitcoin (throughput maksimum ~ 5-7 TPS) dan lebih daripada 3,000 kali lebih cepat daripada Ethereum (throughput maksimum ~ 15 TPS).

Lebih-lebih lagi, Solana mengatakan ia mempunyai purata masa blok 400 hingga 800 milisaat dan purata kos transaksi 0.000005 SOL (atau pecahan kecil satu sen). Ini, digabungkan dengan skalabilitinya yang besar, menjadikannya satu platform blockchain untuk memberi aplikasi terdesentralisasi yang dapat menyokong secara potensinya berpuluh-puluh ribu pengguna serentak tanpa mengalami kesesakan.

Solana mencapai skalabiliti ini tanpa menggunakan teknologi lapisan kedua atau off-chain dan tidak menggunakan sebarang bentuk sharding. Ini menjadikannya salah satu daripada beberapa blockchain lapisan 1 yang mampu mencapai lebih daripada 1,000 TPS.

Tidak seperti beberapa platform yang lain, hampir semua orang boleh bekerjasama dengan pengesah Solana dan membantu menyelamatkan rangkaian. Proses ini sepenuhnya tidak memerlukan keizinan, walaupun pengguna perlu mengekalkan beberapa perkakasan asas untuk menyertai pengesahan (server yang memenuhi spesifikasi minimum dinyatakan di sini). Secara keseluruhan, rangkaian pada masa ini mempunyai hampir 1,000 validator, menjadikannya salah satu blockchain yang lebih meluas diedarkan.

Siapa yang membina dalam Solana?

Seperti banyak platform smart contract yang berkemampuan pada era 2017, Solana sudah mempunyai ekosistem dapps yang maju dengan baik serta berkembang pesat, dimana kebanyakannya sesuai dengan sektor DeFi. Beberapa dApps Solana yang paling popular ketika ini merangkumi:

  • 03Swap: Protokol agregasi cross-chain yang sesuai dengan sumber liquidity Ethereum, Binance Smart Chain, NEO, dan Huobi Eco.
  • 💰 SolStarter: PAD pelancaran IDO yang akan datang untuk projek yang dibina di Solana.
  • 💻 Arweave: Protokol penyimpanan data terdesentralisasi yang kelihatannya menawarkan penyimpanan fail kekal dan berlebihan secara besar-besaran.
  • 📈 Oxygen: Protokol broker utama DeFi yang membolehkan pengguna mengekstrak nilai daripada aset terbiar mereka.

Apakah token SOL?

Solana, seperti kebanyakan platform smart contract, mempunyai native gas token tersendiri dikenali sebagai SOL. Sebagai token gas, semua transaksi dan operasi smart contract di Solana akan menggunakan SOL.

Token SOL juga dibolehkan stake untuk membantu menyokong keselamatan rangkaian, yang membenarkan pengguna memperoleh sebahagian inflasi sebagai ganjaran. Walaupun ciri ini tidak tersedia pada masa ini, token SOL juga akan digunakan untuk urus tadbir on-chain pada akhirnya .

Token itu pertama kali dilancarkan di mainnet Solana beta pada bulan Mac 2020 dan kini merupakan salah satu daripada 20 cryptocurrency teratas mengikut permodalan pasaran (market capitalization).

Di mana dan bagaimana untuk membeli SOL?

Sebagai salah satu cryptocurrency yang popular, tidak ada kekurangan exchange yang menyokong SOL. Seperti di Coinmarketcap, lebih daripada satu dozen exchange kini menawarkan pasangan perdagangan SOL, termasuk exchange terkenal seperti Binance, Huobi Global, dan Bitfinex.

Buat masa ini, Binance merupakan exchange untuk SOL yang paling popular dan mempunyai empat pasangan perdagangan: SOL/USDT, SOL/BTC, SOL/BUSD, dan SOL/BNB.

Di sini, kita akan melihat cara membeli SOL di Binance menggunakan Tether (USDT).

Langkah 1: Buat akaun Binance anda dan top up baki menggunakan USDT.

Langkah 2: Pergi ke pasaran spot SOL/USDT dan pergi ke panel order di bahagian bawah halaman.

Langkah 3: Pilih tab market dan masukkan jumlah USDT yang ingin anda belanjakan untuk SOL. Klik butang ‘Buy SOL’ untuk menyelesaikan pesanan.

Langkah 4: Itu sahaja! SOL anda akan diproses dengan harga terbaik dan kemudian akan tersedia dalam baki akaun Binance anda.

Solana: Ke mana ia menuju?

Walaupun Solana dalam pembangunan sejak 2017, ia hanya beroperasi pada mainnet beta sejak Mac 2021 dan tidak ada garis masa yang jelas untuk waktu tag ini (mainnet beta) akan dikeluarkan. Walau bagaimanapun, tidak seperti kebanyakan platform beta, Solana sudah siap untuk produksi, dan tag beta itu berkait rapat terutamanya dengan bug kecil atau hiccup yang kemungkinannya masih ada.

Mengenai apa yang seterusnya untuk Solana, platform ini telah menjadi tuan rumah Solana Season Hackathon antara 15 Mei dan 7 Jun 2021 yang lalu, dimana pasukan dapat bersaing untuk memenangi hadiah bernilai sehingga $1 juta.

Selain itu, lima dana kripto baru, baru-baru ini menjanjikan $20 juta setiap satu untuk menyokong pembangunan projek yang membangun di Solana di China serta membantu platform mengukuhkan jangkauan globalnya.

Sumber daripada Decrypt dan Coinmarketcap

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!