Semasa Fasa ICO 2017, orang ramai menjadi FOMO (Risau Terlepas Peluang) dan melabur dalam projek yang hanya mempunyai kertas putih. Sebilangan projek ini mempunyai hasil dan prestasi yang tinggi. Namun, kebanyakannya projek tersebut hanya dalam lingkungan Testnet. Mereka tidak pernah maju ke pentas Mainnet.

Projek dan cryptocurrency sentiasa melaksanakan fungsi dan ciri baru. Bagi menjayakan pelaksanaan baru tersebut, para pembangun mestilah memastikan bahawa mereka tidak merosakkan fungsi blockchain tersebut. Di sinilah kerja testnet bermula.

Testnet adalah alat penting untuk pengembangan cryptocurrency. Melalui rangkaian jenis ini, pembangun dapat melakukan ujian tanpa risiko terjejasnya fungsi rangkaian utamanya. Ianya digunakan oleh pembangun, pengaturcara atau pengguna yang hanya ingin bereksperimen dengannya.

 Sejarah Testnet

Permulaan testnet bermula pada bulan Oktober 2010. Gavin Adresen, salah seorang pembangun Bitcoin, menghantar Patch (tampalan) untuk melaksanakan fungsi baru yang diterima oleh Satoshi Nakamoto. Patch ini menandakan permulaan testnet pertama.

Bitcoin bukan satu-satunya cryptocurrency yang melaksanakan sistem ini. Rangkaian ujian ini membolehkan mana-mana pembangun untuk melaksanakan dan menguji perubahan yang berbeza dalam protokol aplikasi tanpa merosakkan rangkaian utama. Ini adalah kejayaan yang penuh dengan kebaikan.

Walaupun berjaya, pada 3 Februari tahun berikutnya, rangkaian itu dihidupkan semula atas permintaan David Françoise yang menambahkan Patch pada kod Bitcoin Core. Patch baru ini dipanggil Testnet2.

Walaupun dijangkakan bahawa versi ini akan bertambah baik daripada yang pertama, ternyata ia mempunyai dua masalah besar. Pertama, jaringan meningkatkan kesukaran perlombongan sehingga kos untuk mendapatkan koin menjadi tinggi. Kedua, ramai pengguna mula menjual syiling Testnet sebagai BTC sebenar disebabkan kenaikan kos tersebut.

Penyelesaian untuk masalah ini tiba pada 12 April 2012 ketika Andresen memulakan semula rangkaian tersebut. Ini membuka jalan masuk ke testnet Bitcoin yang terbaru iaitu Testnet3. Ia memperbaiki semula masalah pepijat dari dua ujian pertama. Pada masa ini testnet ketiga masih aktif.

Apakah itu Testnet?

Testnet (Test Network) adalah rangkaian eksperimen di mana pembangun boleh menguji, membuat atau mengubah fungsi dan memantau prestasi rangkaian blockchain.

Ianya memperbaiki pepijat (bug) dan kegagalan rangkaian lain. Fail ujian penggunaan semula memastikan perbandingan yang tepat antara ujian dijalankan. Persekitaran kotak pasir ini membolehkan para pembangun mengambil risiko, membuat eksperimen dan mencari model terbaik, versi stabil yang akan dilaksanakan di Mainnet. Semua ini berlaku pada skala secara terkawal. Testnet memastikan bahawa penyebaran Mainnet berlaku lebih cepat.

Beberapa rantaian blok (contoh: Ethereum) menyediakan metodologi, alat, dan pensijilan ujian standard untuk menguji rangkaian kompleks dengan tepat. Ini memberi keyakinan kepada pengguna dan merupakan bahagian yang tidak terpisah dari proses onboarding, yang mengarah ke adopsi.

Contohnya: Ethereum Testnet
-Rinkeby (Konfigurasi GETH)
-Kovan

Kes Penggunaan Testnet Kripto

Pembangunan dalam persekitaran yang selamat: Kotak pasir Testnet menyediakan persekitaran yang selamat untuk menguji pelbagai idea pembangunan.

Gangguan minimum: Pasukan Blockchain secara agresif berusaha menyelesaikan masalah sekitar skalabiliti, keamanan, dan desentralisasi. Banyak ujian sedang dilakukan dan prototaip dijalankan di testnet cryptocurrency tanpa mengganggu mainnet.

Ujian keserasian dApp: Mana-mana dApp yang ingin dilayari, perlu melalui fasa pengujian dan pembaikan. Tampalan baru, ciri, dan lain-lain pertama kali diuji di testnet. Beberapa contoh ujian ini merangkumi:

#Ujian Keselamatan
#Ujian Beban
#Penghijrahan Blockchain
#Ujian Integrasi
#Pemulihan bencana

Baca juga : Apa itu Smart Contract

 

Apakah itu Mainnet?

Mainnet (Rangkaian Utama) merupakan versi blockchain terakhir, paling stabil dan berfungsi sepenuhnya.

Mainnet membolehkan dApps dilancarkan untuk kegunaan awam. Ianya melihatkan peningkatan jumlah pengesah yang diberi insentif oleh token dengan nilai sebenar. Semua transaksi disiarkan secara langsung di mainnet.

Projek dengan mainnet selalu dianggap lebih matang. Ini menjadikan pengguna lebih yakin bahawa projek ini telah melakukan banyak usaha dan sumber daya ke dalam blockchain. Ini kerana mainnet telah melalui proses penilaian yang ketat sebelum dilancarkan.

Kes Penggunaan Mainnet Kripto

Kepercayaan: Mainnet bertindak sebagai bukti bahawa blockchain berfungsi. Ini memberikan undangan terbuka kepada masyarakat untuk turut serta dalam Jaringan.

Kes Kegunaan: Sebelum melancarkan mainnet blockchain sudah bekerjasama dengan pencipta aplikasi. Oleh itu beberapa aplikasi dilancarkan bersama dengan pelancaran mainnet. Ini menyediakan kes penggunaan untuk dApps lebih jauh untuk memasuki blockchain.

Kredibiliti: Sebilangan besar blockchain membuat kod yang mendasari umum selepas pelancaran crypto mainnet. Projek sumber terbuka seperti itu menjadi lebih dipercayai oleh pengguna.
Peluang baru: Rangkaian awam tanpa izin membolehkan penemuan.

Ciri tambahan: Ciri mainnet tambahan seperti sifat keselamatan (keupayaan anti-spam) dapat digunakan.

 

Apakah Perbezaan Antara Testnet dan Mainnet?

Tujuan: Testnet adalah pengujian “Sandbox”, sedangkan mainnet adalah blockchain fungsional yang dilepaskan.

Kos Operasi: Di ​​testnet, token tidak mempunyai nilai. Kos operasi di mainnet lebih tinggi. Setiap operasi yang dilakukan pada blockchain memerlukan bayaran dalam bentuk token yang mempunyai nilai tertentu. Contoh operasi ini termasuk pemindahan nilai, penentuan ganjaran, atau penggunaan Kontrak Pintar.

ID Rangkaian: ID rangkaian membantu pembangun mengenal pasti rangkaian. Mainnet dan testnet mempunyai ID Rangkaian yang berbeza. Sebagai contoh, ID rangkaian mainnet Ethereum adalah 1, sementara testnet lain yang paling biasa digunakan mempunyai ID rangkaian 3, 4, dan 42 untuk Ropsten, Rinkeby, dan Kovan.

Blok Kejadian: Blok genesis adalah blok pertama dari setiap blockchain. Kedua-dua testnet dan mainnet mempunyai blok genesis bebas mereka sendiri.

Nod: Testnet mempunyai nod yang lebih sedikit daripada mainnet.
Frekuensi Transaksi: Frekuensi transaksi rendah untuk testnet.

 

Kesimpulan

 
Semua projek blockchain teras perlu dinilai berdasarkan prestasi mainnet. Walaupun begitu, mainnet cryptocurrency bukan produk akhir. Terdapat kemas kini atau penyemakan berulang pada fungsi tertentu. Oleh itu, sangat penting untuk memahami peta jalan pembangunan projek dan membandingkannya dengan apa yang telah dicapai. Juga, dengarkan komen daripada rakan projek untuk menilai bagaimana rakan kongsi menggunakan rantaian tersebut.

 

Sekian.

 

Sumber:

What is Testnet and how does it work?

https://www.altcoinbuzz.io/bitcoin-and-crypto-guide/crypto-mainnet-vs-testnet/

 

<<<BACK

error: Content is protected !!