Ada yang PM saya tanya pasal ni, saya rasa topik yang agak menarik juga untuk di kongsi..

Dunia kripto tidak asing dengan macam-macam spekulasi dan FUD.
Baru – baru ini nama Binance telah dipetik oleh salah seorang founder kampeni hedge fund – Travis Kling (Ikigai Asset Management) yang loss $65 mil akibat kejatuhan FTX pada November, 2022, belia memberi amaran bahawa kemungkinan Binance itu akan menjadi FTX 2.0

Sebelum kita junam lebih lanjut lagi, jom kita tengok fakta ni :

Mengapa Binance Belum Collapsed Lagi

Dalam keadaan keadaan ekonomi tak menentu dan kegawatan ni, Binance masih lagi berjaya bertahan, belum lagi jadi macam FTX. Travis Kling ni dia membuat kenyataan spekulasi – 2 sebab kemungkinan kenapa Binance ni sangat kuat dia punya daya tahan.

– Yang pertama, Travis Kling cakap, Changpeng Zhao (CZ) mungkin menggunakan kekayaan peribadinya yang besar itu untuk menguatkan syarikat (betul ke?).

– Yang kedua, tahap kepercayaan di kalangan pelabur Asia terhadap CZ adalah tinggi, yang mungkin telah membantu mengekalkan keyakinan dan kestabilan Binance.

Apa pendapat korang?

Seterusnya mari kita tengok pula belah side Binance…

Tindak Balas dan Pertahanan Binance

Di tengah-tengah gelombang kebimbangan dan serangan yang besar ini, kita boleh tengok Binance tidak berdiam diri. Patrick Hillman, bekas eksekutif Binance, giler giler mempertahankan cex ni (Binance la), beliau menekankan penguasaan pasaran Binance dalam pasaran crypto adalah penting di seluruh dunia. Beliau turut menyatakan penguasaan Binance dalam pasaran kripto telah menyumbang kepada kestabilannya.

CZ sendiri pun kita tengok selalu menggunakan media sosial, menonjolkan perkembangan positif dalam bursa Binance – kes mahkamah yang berjaya, data pengendalian urusan bank, rekod transaksi dan pelancaran produk dan pasaran baharu. CZ juga meyakinkan pengguna bahawa semua pengeluaran dan deposit dikendalikan dengan betul dan dana pelanggan adalah “SAFU” (Secure Asset Fund for Users) dan 100% dikhaskan (reserved).

Baca juga : Tips mencari Projek Blockchain 100x

Ok, berbalik kepada topik kita…

Berapa besar impak sekiranya Binance ni collaps?

Jawapan yang boleh saya bagi ialah..

Ia boleh bunuh seluruh market kripo, bukan sahaja market malah ia juga boleh membunuh pemain pemain industri blockchain & kripo dunia (kampeni startup) untuk beberapa tahun ( kalau masuk kelas Blockchain Meet Up, saya ada terangkan )

Jawapan saya ni bukan nak bagi semua orang panik, sebab….

Saya sendiri pun tak percaya yang Binance boleh collaps 100%, sebab kes Binance ni tak sama dengan kes FTX, FTX operasinya dikatakan lebih kepada scandal penipuan perniagaan dan kes Binance pulak lebih kepada masalah regulasi.

Seperti mana yang saya bagitahu sebelum ni, Binance lebih telus, mereka boleh tunjukkan bukti melalui “Proof Of Reserve” yang di diverify secara terus dari Blockchain.

Tapi walau bagaimana pun apabila datang tekanan dari SEC, ia boleh membawa malapetaka juga.. apabila SEC cuba menghalang, mengugut exchange dan pihak perbankan dari melakukan urusniaga dengan Binance dan menyebarkan FUD ini di ruangan media masa, boleh menyebabkan rasa takut dikalangan coiner untuk guna Binance.

Walau dalam realitinya Binance selamat untuk digunakan dan menjalankan beroperasi perniagaan secara sah serta takde masalah withdrawal, tapi FUD ini boleh menyebabkan Binance kehilangan pengguna disebabkan tekanan regulasi oleh SEC.

Sebab ini sahaja satu – satu nya cara untuk “mereka” menyekat penguasaan Binance dalam dunia kripto. (faham-faham la kan sape itu yang saya maksudkan dengan ‘mereka’, kalau tak main cara buruk, mereka takkan menang)

Ini sama lah dengan macam apa yang berlaku kat saudara kita di Gaza/Palestine tu dan peluang Hamas, kita semua coiner ni ibarat penduduk Palestine dan Binance tu kira macam Hamas la ..boleh faham tak?

Sekarang boleh faham tak game mereka ni?

Baca Juga : 10 Projek Blockchain Baru 

Kini selepas beberapa tuntutan, tuntutan semula, dakwaan, salah tanggapan, FUD dan Drama, Pada 21 Sep, Binance secara rasmi mengambil tindakan itu terhadap SEC dan memfailkan usul di mahkamah A.S. untuk menolak semua dakwaan SEC terhadap mereka. Dalam petisyen 60 muka surat, Changpeng Zhao terus mendakwa bahawa SEC telah melampaui batas dalam menyaman Binance.US dan Binance menang kes ini apabila Hakim menolak permintaan SEC.

Tapi…saya yakin drama regulasi SEC ni tidak akan berakhir disini, mereka tentu tidak akan berdiam diri dan akan cuba buat sesuatu

Kini komuniti kripto sedang memerhati dengan teliti Binance mengharungi cabaran ini, kebimbangan telah dibangkitkan dan nasib Binance masih tidak menentu.

Pengajaran yang dapat dipelajari daripada kejatuhan FTX menjadi peringatan yang jelas tentang kepentingan ketelusan dan keselamatan dalam ruang kripto ni.

Persoalan…
Sekarang ni di tengah-tengah semua drama ini, adakah kita perlu bimbang bahawa Binance sebenarnya akan jatuh seperti FTX pada bila-bila masa?

atau…

Adakah Binance terlalu besar untuk jatuh?

Atau Adakah Binance akan bertahan dalam episod dakwaan ini?

Terdapat banyak soalan yang timbul sebaik sahaja kita membaca atau mendengar apa-apa tentang Binance vs SEC.

Walau bagaimanapun keluar jawapan kepada soalan-soalan ini..

Binance kini hampir ada di mana-mana dan ia tidak boleh runtuh seperti rumah atau bangunan.

Kalau ada sesiapa ingin melihat Binance collaps, maka kena bersedia lah untuk melihat kegagalan dunia kripto juga.

Amacam?
Besar ke tak impak jika Binance Jatuh?
.

Apa-apa pun, penulisan sekadar pendapat peribadi.

Kepada yang berminat untuk pelajari tentang Blockchain & Airdrop, boleh lah sertai Blockchain 101 & Airdrop  Meet Up kami :

💢 Blockchain & Airdrop 101 Meet Up 💢

🔻Tarikh : 28 & 29 Okt 2023 (Sabtu & Ahad) Online
🔻Tarikh : 25 & 26 Nov 2023 (Sabtu & Ahad) Face to Face (TBA)
🔻Jam : 9pg – 5ptg
🔻Tempat : Zoom / Shah Alam (TBA)
.

🌟 Apa Yang Anda Dapat Dari Meet Up ini?

Meet Up ni ada 2 sesi iaitu secara Online dan Offline.

🛑 Kenapa 2 sesi?
Kerana ada task-task yang perlukan monitor, tunjukajar dari fasilitator, jadi ia hanya boleh di buat semasa meet up offline sahaja.

Dengan 1 Tiket, anda dapat join 2 kelas Online & Offline (kelas Online adalah Bonus) dan yang paling best anda boleh bawak pasangan anda sekali ke Meet Up Offline

Dalam sesi Blockchain & Airdrop Meet Up ni, anda akan didedahkan dari A-Z berkenaan dengan dunia Blockchain :

👉 Bermula dengan cara pemikiran yang betul kepada memahami potensi dan peluang dunia Blockchain

👉 Dari pengenalan dan asas Blockchain kepada Pemahaman yang Mendalam

👉 Persediaan yang perlu ada untuk hadapi Bitcoin Halving dan next Bullrun

👉 Pelajari Kadeah Analisa Fundamental Blockchain Cara Kampung & Santai (Cap Ayam jer) tapi mampu pulangan yang lumayan

👉 Membina Portfolio yang tersusun

👉 Pelajari Kaedah yang telah terbukti berjaya melahirkan 17 orang jutawan Blockchain sejak diperkenalkan 2016.

💯 BONUS ! 💯
✅- Belajar Bagaimana Menjadi Seorang Airdrop Hunter dari seorang Real Airdrop Hunter
✅- Dapat Trading Journal (.xl)
✅- Grup Support Seumur Hidup

Lepas Meet Up ni dah tak perlu ke kelas Advance bagai dah, sebab anda sendiri dah boleh tahu mana mana satu projek bagus dan yang mana projek tak bagus!

Anda boleh tonton video feedback student kami di :

👉 https://t.me/TestimoniStudentMyCryptoversity
.

Ini BUKAN Kelas Pelaburan, Skim Cepat Kaya, Nasihat Kewangan / Pelaburan. Ia 100% kelas Blockchain !

Oh sebelum tu Gais..!
Kami ada sediakan chat room kepada sesiapa yang nak bersembang pasal Blockchain & Kripto

Chat Room ni free je, tiada bayaran dikenakan.

Saper2 yang maher Blockchain & Kripto, di alu alukan memberi tunjuk ajar dan berkongsi ilmu dengan newbie.

Semoga kita semua dapat membina 1 komuniti celik Blockchain & Kripto agar masyarakat kita tidak tersontot dengan skim skim Hype & Money game (Scam) diluar sana.

Berminat boleh klik link bawah ni :

👉 https://t.me/+gm3wJkC-BwYzNjE9

error: Content is protected !!