Hujung minggu ini, stablecoin ketiga terbesar, Terra USD (UST), kehilangan tambatan1 kepada dolar, menyebabkan harga LUNA terus menurun. Percubaan untuk memulihkan tambatan mengakibatkan tekanan jualan tambahan pada Bitcoin dan Ethereum sementara pasaran sudah berada dalam aliran menurun menjelang hujung minggu. UST, stablecoin asli bagi platform kontrak pintar Terra, mempunyai modal pasaran sebanyak $18b sebelum kehilangan 20% daripada nilai pasarannya — melebihi $4b — hampir semalaman sebelum pulih semula kepada $16b pada 10 Mei. Jadi apa yang berlaku? Mengapa begitu banyak nilai lenyap dan apakah maksudnya untuk masa depan stablecoin?

Mula-mula, mari kita bincangkan tentang ekosistem Terra tempat UST berasal. Terra ialah platform kontrak pintar dengan token asli LUNA dan stablecoin UST. UST ialah stablecoin algoritma, bermakna mekanisme kestabilan UST <> LUNA hendaklah sentiasa membenarkan $1 daripada UST ditebus untuk $1 daripada LUNA. Oleh itu, jika UST kehilangan tambatannya daripada $1 kepada $0.50, seseorang boleh membeli 100 UST dengan harga $50 dan menebusnya dengan $100 LUNA — menjana wang dengan arbitrage. Walau bagaimanapun, jika harga LUNA jatuh dengan tambatan, ia menjadi perlumbaan untuk menebus LUNA sebelum nilai jatuh di bawah harga penebusan.

Stablecoin terdesentralisasi lain paling kerap disandarkan melalui overcolateralization. Contohnya, MakerDAO memerlukan 150% cagaran untuk mencetak DAI. Oleh itu, MakerDAO lebih dilindungi daripada nilai cagaran kriptonya yang menurun secara mendadak dalam sekelip mata dengan mempunyai lebih banyak cagaran daripada DAI yang beredar. Sementara itu, UST kurang bercagar dan tambatan sepenuhnya didorong oleh insentif dalam rantaian (mekanisme arbitrage), menjadikannya terdedah kepada pergerakan pasaran yang besar.

Peg UST gagal kerana dua sebab utama :

1. On-chain selling – Ketidakseimbangan curve pool

i. $350m UST telah ditukar kepada USDT menggunakan protokol Curve. Ini meninggalkan jumlah UST yang tidak seimbang berbanding stablecoin lain dalam kumpulan untuk ditukar oleh pengguna, menurunkan nilai UST dalam rantaian

ii. Curve ialah bahagian penting ekosistem DeFi, yang membolehkan pengguna dan dApps menukar syiling stabil dengan cekap. Penjualan besar-besaran UST pada Curve mencipta ketidakseimbangan dalam rizab, membawa kepada nilai UST jatuh di bawah tambatan pada protokol.

2. Off-Chain selling

Baki bahagian UST yang ditarik balik daripada protokol Anchor dijual di bursa berpusat seperti Binance yang turut menurunkan nilai di pasaran tersebut.

Bank Run

Selepas berbulan-bulan mengumpul 20% APY dalam ganjaran UST daripada Anchor, pengguna mula mengeluarkan token mereka dan mengeluarkan wang tunai pada 7 Mei. Eksodus ini mengakibatkan Jumlah Nilai Terkunci (TVL) Anchor berkurangan daripada $18b kepada $6b dalam masa tiga hari sahaja apabila pengguna bergegas untuk berdagang keluar daripada kedudukan UST mereka. Kira-kira 70% daripada bekalan UST telah dikunci di Anchor, menyebabkan bekalan beredar UST terdedah kepada pencairan jika ia tiba-tiba membanjiri pasaran — dan itulah yang berlaku.

Source : Defillama

Harga LUNA menurun hampir 60% apabila UST ditebus untuk Luna dan dijual dengan harga dolar – kerana peniaga mendapat keuntungan daripada mekanisme arbitrage.

Firma perdagangan seperti Jump Crypto pada mulanya cuba memulihkan tambatan dan mengimbangi semula kumpulan Curve dengan menukar ~$270 juta USDT untuk UST, tetapi tidak dapat bersaing dengan aliran keluar UST dari kumpulan tersebut. Secara berasingan, dompet yang tidak dikenali juga menukar kenaikan 1000 ETH untuk mengimbangi semula kumpulan UST setiap beberapa minit dalam usaha untuk mempertahankan peg itu, berjumlah lebih daripada 30K ETH dijual pada masa penulisan.

Pada hari Ahad, 8 Mei, Luna Foundation Guard mengerahkan $1.5b dalam rizab Bitcoin dan UST untuk mengekalkan tambatan. Firma perdagangan telah ditugaskan untuk menggunakan $750 juta dalam BTC untuk mempertahankan tambatan dan $750 juta di UST dengan matlamat untuk membeli semula Bitcoin yang dijual setelah kestabilan kembali.

Kedua-dua percubaan ini terbukti tidak berjaya dan tambatan UST terus menurun, mencecah paras terendah 61 sen sekitar jam 8 malam pada 10hb Mei 2022 disebabkan skala larian. Pada masa penulisan, peg kembali sehingga 81 sen kerana mekanisme arbitrage terus beroperasi di latar belakang.

Percubaan untuk memulihkan tambatan dengan menjual Bitcoin dan Ethereum mendedahkan titik kelemahan penting dalam model stablecoin yang tidak bercagar. Jika harga cagaran yang menyokong bekalan stablecoin tiba-tiba meningkat, peg menjadi semakin sukar untuk dipertahankan kerana anda terpaksa menjual aset yang semakin berkurangan.

Apakah Masa Depan untuk Stablecoin Algoritma?

Insiden ini menimbulkan persoalan tentang masa depan stablecoin dalam rantaian, bagaimanapun, reka bentuk UST sebagai stablecoin yang tidak dicagarkan dan didorong oleh permintaan tidak lain adalah emulasi Dolar AS.

Walaupun mungkin terdapat cabaran dengan projek seperti rangkaian UST on Terra (LUNA) atau USDN pada rangkaian NEAR, dorongan untuk terus menginovasi protokol dan perkhidmatan dalam rantaian kekal penting untuk pembangunan ekosistem kripto yang lebih luas.

Stablecoin bersandarkan Fiat, seperti USDC, telah mengambil jalan rintangan paling sedikit untuk membawa dolar AS dalam rantaian. Mencagarkan token 1:1 dengan dolar atau bon perbendaharaan bermakna pasaran hanya perlu bersetuju bahawa cagaran itu ada, dan bukannya membuat spekulasi tentang perubahan nilai cagaran asas.

Tidak kira sama ada harga Bitcoin jatuh lebih jauh atau meroket, pembina akan terus berinovasi pada lelaran stablecoin seterusnya, dengan mengambil kira pelajaran yang dipelajari. Buat masa ini, MakerDAO kekal sebagai stablecoin terdesentralisasi yang terulung dengan rizab kripto bercagar berlebihan yang menyokong stablecoin DAI. Perlumbaan untuk membangunkan stablecoin tanpa cagaran pertama masih perlu dimenangi kerana projek seperti USDN pada Near Protocol atau Frax Share on Ethereum mendapat populariti.

Walaupun UST masih belum kembali ke tambatan, ahli ekosistem Terra berusaha keras untuk mengembalikan aset itu kepada $1 dan menuntut semula sebahagian daripada nilai yang hilang hujung minggu ini. UST menyediakan banyak kecairan dalam rantaian pada protokol DeFi, jadi kami mungkin mula melihat kesan tertib kedua dan ketiga jika ia gagal menstabilkan. Walau bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan oleh Barry Silbert di Twitter, kebanyakan syiling stabil yang telah kehilangan pasaknya, akhirnya mendapati diri mereka kembali pada $1. Kita akan lihat sama ada ini berlaku dengan UST.

error: Content is protected !!