3 minit bacaan

Cryptocurrency mengalami kerugian yang meluas hari ini, jatuh nilai ketika aset lain seperti saham dan komoditi mengikutinya.

Bitcoin jatuh kepada $ 42,527.50, paling sedikit sejak 7 Ogos, mengikut angka CoinDesk.

Mata wang digital yang lain juga merosot, kerana ether dan Cardano keduanya turun lebih dari 10% selama 24 jam terakhir semasa penulisan ini.

Indeks saham utama juga berwarna merah, dengan indeks S&P 500 dan Dow Jones Industrial Average menamatkan hari masing-masing 1.7% dan 1.78% lebih rendah, menurut Google Finance.

Indeks S&P GSCI pula , penanda aras yang digunakan secara meluas untuk harga komoditi, ditutup 1.7% lebih rendah.

Walaupun penjelasan mengenai apa yang menyebabkan penjualan besaran berubah-rubah, satu faktor yang disebut berulang kali adalah kebimbangan bahawa The Evergrande Group, sebuah syarikat hartanah utama China, boleh membayar hutang, yang seterusnya dapat melemahkan ekonomi terbesar kedua di dunia.

Terdapat juga ketidakpastian di sekitar Federal Reserve, dan bila ia akan mula merangsang rangsangan monetari semasa.

Esok, Bank pusat akan memulakan mesyuarat dua hari, dan banyak pelabur akan memerhatikan untuk mengetahui dengan lebih baik mengenai langkah dasar institusi kewangan ini pada masa hadapan.

Satu perkembangan utama yang menonjol adalah bahawa cryptocurrency nampaknya bergerak ke arah yang sama seperti aset yang lebih tradisional, sesuatu yang tidak selalu berlaku.

Beberapa penganalisis mempertimbangkan situasi ini, memberikan pandangan yang berbeza.

Joe DiPasquale, Ketua Pegawai Eksekutif pengurus dana lindung nilai cryptocurrency BitBull Capital, bercakap mengenai perkara ini, dengan menyatakan bahawa

“Pada mulanya naratif itu tertumpu pada crypto menjadi pelaburan alternatif.”

 

Namun,“dengan kemasukan pelabur institusi dan saling bertindih peserta pasaran umum, kami melihat pasaran menjadi semakin berkorelasi,” katanya.

 

“Melangkah ke depan, kita cenderung melihat korelasi seperti itu semakin kuat apabila kumpulan peserta pasaran di pasar tradisional dan crypto menjadi lebih homogen,” kata DiPasquale.

Tim Enneking, pengarah urusan Pengurusan Modal Digital, menawarkan perspektif yang serupa.

“Crypto dalam banyak cara kini lebih berkaitan dengan pasaran fiat kerana lebih banyak pelabur ‘fiat’ melabur dalam crypto,” katanya.

 

“Pola pikir risiko” tidak khusus untuk satu kelas aset, jadi apabila orang menjadi prihatin (atau panik), mereka membuang semuanya. “

 

“Sebaliknya, tidak ada alasan nyata untuk korelasi semacam itu. Oleh itu, jika pasaran fiat tetap stabil atau menurun, pelabur akan mula mencari hasil – dan banyak yang akan memperoleh hasil dalam kripto, ”kata Enneking.

 

“Dengan kata lain, pasaran crypto pada mulanya akan mengikuti penurunan pasaran fiat, tetapi kemudian akan berubah jauh lebih awal kerana tidak ada alasan mendasar untuk penurunan mereka.”

 

“Situasi Evergrande menggambarkan isu hutang yang lebih luas (dan, sampai tahap tertentu, tindakan keras pemerintah komunis terhadap beberapa aspek ekonomi ‘kapitalis’). Bukan syarikat yang mencetuskan penurunan, tetapi yang diwakili syarikat itu. “

 

“Jadi, pada tahap asas, peristiwa hari ini akan terbukti positif dari crypto,” katanya.

Mengenai apa yang harus dipelajari oleh pelabur kripto, Enneking merangkumnya dengan menggunakan satu perkataan: kesabaran.

Vinny Lingham, pengasas & CEO Civic, juga memberikan beberapa input mengenai turun naik harga hari ini.

“Semua aset cair terjejas apabila pasaran global terganggu. Kami melihat ini pada awal covid. “

 

“Crypto tidak kebal, tetapi mungkin akan mengungguli aset lain dalam jangka panjang kerana wang yang masuk ke crypto melindungi nilai risiko lain dalam ekonomi yang lebih luas.”

Pat White, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Bitwave, bercakap dengan pengambilalihan utama yang lain, menekankan bahawa pasaran mata wang digital mempunyai pendedahan yang luas terhadap peristiwa ekonomi global.

“Dari segi apa yang harus dipelajari, saya fikir pelabur AS khususnya harus ingat bahawa crypto dimiliki oleh seluruh dunia dengan cara yang tidak dimiliki oleh aset lain.”

 

“Token kripto didedahkan dengan cara yang sangat mengejutkan ke pelbagai pasaran dan negara, dan jika anda datang ke crypto dengan pandangan yang hanya berpusat pada AS, anda akan terkejut pada hari-hari seperti ini apabila sesuatu yang sama sekali tidak berkaitan dengan AS menyapu besar pasaran. “

Sumber rujukan: Forbes

“Alhamdulillah. Simpanan saya dan duit raya anak anak dalam Bitcoin dan Ethereum mmg berbaloi. Saya bukan investor, saya cuma beli sedikit2 dan simpan. Kita urus duit kita sendiri, tak tahu boleh belajar. Saya sangat rekomen Tuan Mayee Nazrich. Crypto currency terbaik. Dan cara penerangan Tuan Mayee simple dan dia sentiasa berusaha untuk bantu menjawab dan bimbing apa2 yang kita tak tahu.”

Pn.Adriana Omar - Selangor

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Pelabur Crypto Berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!