DOGE Menjadi Vertikal Apabila  ‘Pengerusi WallStreetBets’ Bertanya Tentang Dogecoin

Selepas pam di aplikasi TikTok tahun lalu, Dogecoin $DOGE kini nampaknya telah di ‘pam’ juga oleh komuniti dalam talian yang lain. Kali ini, ia mungkin berkaitan dengan lamanweb subreddit r / wallstreetbets, dengan pengguna 4.6m (sekitar 2m semalam) yang bertanggungjawab  pam saham GameStop bulan ini. (Dikemas kini pada 15:50 UTC: kemas kini seluruh teks.)

Pagi Khamis semalam (waktu UTC), DOGE meroket sekitar 75% dalam masa kurang dari 2 jam, mencecah USD 0,0136, sebelum jatuh ke USD 0,0106 (07:36 UTC). Namun, kemudian, perhimpunan bermula semula dan mendorong harga ke paras tertinggi sepanjang masa yang baharu iaitu USD 0.024 sebelum mula turun lagi.

Pada masa saya membuat penulisan ini (29jan 12.20pm Malaysia), DOGE kini menjadi cryptoasset terbesar ke-17  dengan permodalan pasaran, diperdagangkan pada USD 0.0716 dan meningkat sebanyak 826% dalam sehari.

Baca juga : Apa itu cryptocurrency

Perhimpunan (rally) $DOGE bermula dengan dengan soalan ini di Twitter:

“WSB Chairman” mengaku sebagai “Ketua WallStreetBets” dan mempunyai lebih daripada 485.100 pengikut di Twitter

Setelah DOGE meroket, pengarang siaran itu telah membuat lagi 1 tweet dengan soalan: “Adakah Doge pernah mencapai satu dolar?”  Semasa pam TikTok musim panas lalu, tujuannya adalah untuk menaikkan harga DOGE menjadi USD 1. DOGE mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada USD 0,01759 pada Januari 2018, berdasarkan data Coingecko.com.

Berdasarkan tweet di atas ini, saya nampak  trend sekarang telah berubah, bermula dengan kenaikan saham Gamestop bulan ini, dimana pelabur retail bergabung melawan pelabur pelabur jerung yang mana akhirkan pelabur jerung kalah, harga saham GameStop naik melambung. Semua bermula dengan tweet dari Chariman WallStreetBets.

Kini diikut pula dengan kenaikan Doge dan XVG, nampaknya pengaruh Chariman WallStreetBets telah menguasai dan menyatukan komuniti pelabur retailer seluruh dunia, lebih parah lagi apabila platform – platform pelaburan dan DEX crypto boleh di akses oleh sesiapa saja diseluruh dunia sekarang ini, ini juga yang menjadi salah satu faktor pelabur pelabur retailer bergabung membentuk satu komuniti baru dalam dunia pelaburan hari ini ditambah pula cryptocurrency adalah 100% matawang rakyat (people’s money), tidak dimiliki oleh mana-mana kerajaan.

Adakah ini permulaan kepada sesuatu yang perubahan yang besar dalam dunia pelaburan khususnya dan Fintech amnya.

Jika fenomena ini berterusan, saya yakin lepas ini akan ada kerajaan dari mana-mana negara, terutamanya SEC (A.S) akan cuba mengubah undang undang regulasi keatas broker-broker pelaburan dan DEX.

Wallauhulam. Ini hanya pendapat saya bukan nasihat pelaburan.

“Alhamdulillah setelah berlalu kelas ini, banyak ilmu baru yang dapat.. Mmg this is new thing yang perlu diberi perhatian serius.. Ini market masa depan..

Tapi Tuan Mayee Nazrich explain dari asas hingga ke advance.. Mudah paham.. Even last part live trade, live cara nak masuk duit, cara nak beli kripto.. Byk ilmu saya belajar..

Hari ni, alhamdulillah salah satu portfolio saya dah lebih 200% profit.. Terima kasih byk Tuan Mayee.. Guru yang tidak berkira.. Tanya la soalan apa pun, dia jawab selambe je..

Ini menunjukkan dia dah lalu Asam garam dalam dunia kripto ni dah lama. InsyaAllah, kita follow rapat jik dgn dia.. Moga cikgu Mayee dimurahkan rezeki.. Aminnn”

Farhan Ejen Hartanah - https://farhanproperties.com

error: Content is protected !!