RINGKASAN

  • Harga kripto menghapuskan kenaikan semalam.
  • Sebilangan besar ‘Top 20’ Nasdaq  menurun dan mengalir masuk ke aset digital.
  • Pasaran berkemungkin ada peluang untuk pertumbuhan di masa depan, bergantung pada bagaimana bank memilih untuk membelanjakan wang mereka.

Walaupun kenaikan pasaran kripto semalam adalah kerana pengalihan dari pergerakan saham teknologi ke pasaran kripto, hari ini kemerosotan aset pertumbuhan telah meningkat di pasaran kripto.

Selepas satu hari kenaikan mendadak, had pasaran global menyaksikan penarikan sejak 24 lalu turun 0.78% kepada $ 1.58 trilion.

Kerugian kecil bagi projek besar, Bitcoin turun 0.9% pada masa penulisan, dan nampaknya telah mendapat sokongan pada $ 50,000.

Ethereum turun hanya 0.83% kepada $1.581 kerana Ether berusaha menembusi $1.600. Pada tahap pertengahan (Mid Marketcap – projek bernilai antara $ 10- $ 40 bilion) kerugiannya lebih ketara. Polkadot kehilangan -3.4%, Bitcoin Cash -3.3% dan Chainlink -4.4%.

Satu-satunya aset yang bersinar hijau di lautan merah ialah Uniswap, yang meningkat +3.7% pada 24jam lalu. Nampaknya ketidakstabilan pasaran dunia berterusan dan menajdi lebih luas sehingga merayap masuk ke dunia crypto.

Saham – saham teknologi di Nasdaq  mengalami kemerosotan semalam kerana meneruskan rentak kalah minggu ini. Apple ditutup -2.3%, Google -2.5%, Amazon -2.7%, Tesla -4.7% dan Paypal turun -5.1%.

APA PUNCA NYA?

Sekali lagi masalah ini berpunca dari kadar hasil (yield), tetapi kali ini ia bergabung dengan kadar faedah yang menjalar. Gabungan ini memberi tekanan pada pertumbuhan saham yang kini semakin dinilai terlalu tinggi kerana mereka menyerap wang pelabur semasa wabak pandemik.

Oleh kerana kos pinjaman untuk syarikat dan pengguna cenderung meningkat pada tahun 2021 ini, kejatuhan nilai wang fiat yang membantu meningkatkan prestasi pasaran saham dalam 12 bulan terakhir telah menimbulkan masalah pada kunci kira-kira.

Oleh kerana kadar faedah itu meningkat dan nilai saham pertumbuhan tersebut merosot, ini menimbulkan masalah di mana kos pinjaman menghapus keuntungan, menyebabkan penjualan teknologi minggu ini habis (sell off).

Menurut Jason Ware, ketua pegawai pelaburan Albion Financial Group, ketika memberitahu Yahoo Finance.

“Seiring kenaikan harga, seiring kenaikan hasil, apa yang terus kita lihat adalah dorongan terhadap memiliki syarikat yang berdaya untuk berkembang dan khususnya teknologi . Dan saya fikir pada awalnya masuk akal: tetapi a mula menggegarkan ketika hasil meningkat dan pengurus portfolio – terutama mereka yang lebih berorientasi jangka pendek – mereka mula memikirkan semula kedudukan tersebut”

Namun begitu tidak semuanya teruk. Bank-bank yang sebelum ini hampir meringkuk pada tahun 2020 kerana bimbang pinjaman berbilion dolar yang mereka berikan kepada pengguna dan perniagaan akan gagal, sekarang berasa lega akibat peningkatan hasil faedah kerana kenaikan kos pinjaman baik untuk industri perbankan.

Selain itu, institusi kewangan secara efektif dilarang membayar dividen dan melakukan pembelian balik saham semasa wabak pendamik ini, yang bermaksud syarikat-syarikat ini terpesona dengan wang tunai dan cenderung untuk menghabiskan perbelanjaan pada kesempatan pertama mereka (first opportunity).

Kedua-dua elemen ini cenderung memberi kesan yang signifikan terhadap dunia crypto. Dengan kos pinjaman menyebabkan institusi-institusi ini mempunyai kelebihan seperti mana kita selalu membaca tajuk utama media massa mengenai syarikat seperti Strategi Mikro menjual hutang untuk membeli Bitcoin dan set crypto lain dalam jumlah yang sangat banyak.

Faktor kedua, ke mana semua wang tunai yang terpendam ini akan dikeluarkan?
Adakah syarikat-syarikat ini akan terus mempelbagaikan portfolio mereka seperti trend sejak 12 bulan yang lalu?

Dengan crypto menjadi salah satu penerima faedah utama – atau adakah faktor ketidakpastian dan risiko yang berkaitan dengan membeli Bitcoin dan aset kripto lain akan melihat wang ini kembali masuk ke pasaran saham tradisional bagi menyekat harga crypto dari melambung?

Tiada siapa yang tahu…
Masa akan menentukan.

“Terima kasih tak terhingga diatas ilmu yang dikongsi kepada kami. Dengan ilmu yang dipelajari alhamdulillah dapatlah kami ‘joran’ untuk kami belajar survive sendiri. Tapi dalam masa yang sama cikgu Mayee masih bersama kami dan tak jemu2 membantu apa yang tak faham. Saya rasa bersyukur berada di bawah circle cikgu, kerana rakan-rakan lain pun sporting berkongsi antara satu sama lain.”

Ungku Amir Izzad

error: Content is protected !!