Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua followers MyCryptoversity yang saya sayangi dan di rahmati Allah, dalam segmen pendidikan kali ini saya nak kongsikan tentang BNB Auto Burn.

Coin burning ialah mekanisme yang digunakan untuk mengeluarkan coin daripada peredaran, mengurangkan total supply secara kekal. Banyak projek mata wang kripto melakukan coin burning berkala untuk mencipta kesan deflasi.

BNB menggunakan dua coin-burning mechanisms, yang akan mengurangkan jumlah bekalannya sebanyak 50% dalam jangka masa panjang. Mekanisme pertama terdiri daripada membakar sebahagian daripada BNB yang dibelanjakan sebagai gas fees pada Binance Smart Chain (BSC) (diperkenalkan dalam BEP-95). Yang kedua terdiri daripada acara quarterly BNB burning events.

Sebelum ini, quarterly BNB burns adalah berdasarkan trading volume BNB di bursa Binance. Tetapi pada Disember 2021, Binance mengumumkan bahawa quarterly BNB burn akan digantikan oleh BNB Auto-Burn.

Mekanisme BNB Auto-Burn akan melaraskan secara automatik jumlah BNB yang akan dibakar berdasarkan harga BNB dan bilangan blok yang dijana pada BSC pada suku tersebut. Ini menawarkan lebih ketelusan dan kebolehramalan kepada komuniti BNB.

 

Apakah coin burn?

Coin burn merujuk kepada proses mengeluarkan mata wang kripto secara kekal daripada circulation untuk mengurangkan total supply coin. Dalam erti kata lain, coin yang dimusnahkan dan tidak boleh digunakan dalam perdagangan atau apa-apa lagi.

Dengan menjadikan coin lebih terhad, coin burning bertujuan untuk mencipta kesan deflasi dan berpotensi meningkatkan penilaian kripto untuk memberi manfaat kepada pemegangnya. Bagi BNB, matlamat coin burning event adalah untuk mengurangkan jumlah bekalannya secara beransur-ansur sehingga di bawah 100 juta BNB.

Walaupun terdapat pelbagai cara untuk burn mata wang kripto, sesetengah projek melaksanakan ciri pembakaran khusus sebagai sebahagian daripada protokol mereka. Sebagai contoh, BNB menyertakan smart contract burning function apabila ia mula-mula dilancarkan.

Dengan peningkatan protokol Decentralized Finance (DeFi), coin burning telah menjadi lebih biasa dalam ruang blockchain. Ethereum (ETH) mula membakar yuran asas ETH bagi semua transaksi rantaian blok selepas melaksanakan peningkatan hard fork London pada 2021.

Untuk burn coins, sejumlah kripto dihantar ke smart contract atau wallet address yang tidak boleh digunakan untuk membuat transaksi dan tidak mempunyai private keys. Ini bermakna apabila coins sampai ke address, ia akan hilang selama-lamanya dan dengan itu dikeluarkan daripada bekalan yang tersedia.

Bagaimanakah BNB dibakar?

BNB ialah token utiliti yang menguasai ekosistem BNB dan BSC. Jumlah bekalan awal ialah 200,000,000 BNB, tetapi ia secara beransur-ansur berkurangan melalui coin burns. Burning event akan berlaku sehingga 50% daripada total supply dimusnahkan, mengurangkannya kepada di bawah 100,000,000 BNB.

Terdapat dua kaedah untuk membakar BNB. Yang pertama terdiri daripada quarterly BNB burning events. Yang kedua diperkenalkan dalam BEP-95 dan melibatkan pembakaran sebahagian daripada BNB yang dibelanjakan sebagai gas fees pada Binance Smart Chain (BSC).

Sebelum ini, quarterly BNB burns adalah berdasarkan volum dagangan BNB di bursa Binance. Tetapi pada Disember 2021, Binance mengumumkan BNB Auto-Burn baharu. Mekanisme BNB Auto-Burn secara automatik melaraskan jumlah BNB yang akan dibakar berdasarkan harga BNB dan bilangan blok yang dijana pada BSC pada setiap suku tahun. Ini menawarkan lebih ketelusan dan kebolehramalan kepada komuniti BNB.

Mekanisma Pembakaran BEP-95 

Pada awal 2021, CEO Binance CZ berkongsi rancangannya untuk mempercepatkan pembakaran BNB kerana kadar pembakaran keseluruhan adalah lebih perlahan daripada jangkaan asalnya. Untuk mempercepatkan proses, Binance memperkenalkan mekanisme pembakaran baharu melalui BEP-95 pada November 2021.

BEP-95 ialah Cadangan Evolusi Binance yang menambahkan real time burning mechanism kepada Binance Smart Chain (BSC). BSC secara automatik membakar sebahagian daripada gas fees yang dikutip oleh validators dari setiap blok. Apabila lebih ramai orang menggunakan Rantaian Pintar Binance, lebih banyak BNB akan dibakar, dengan berkesan mempercepatkan proses pembakaran.

Sehingga Januari 2022, BSC membakar kira-kira 860 BNB setiap hari, dan kemajuannya boleh dijejaki di Twitter. Memandangkan BEP-95 hanya bergantung kepada rangkaian BSC, ia akan terus membakar BNB walaupun selepas sasaran 100 juta pembakaran telah dicapai.

Apakah BNB Auto-Burn?

Seperti yang dinyatakan, BNB Auto-Burn akan melaraskan jumlah pembakaran secara automatik berdasarkan harga BNB dan dinamik bekalan-permintaan. Ini bermakna jika harga BNB turun, jumlah BNB yang dibakar akan meningkat.

BNB Auto-Burn adalah objektif dan boleh disahkan. Ia bertujuan untuk memberikan ketelusan transaksi dan kebolehramalan yang lebih baik. Tidak seperti quarterly Burn, BNB Auto-Burn adalah bebas daripada volum dagangan BNB di bursa Binance. Sebaliknya, ia menggunakan maklumat dalam rantaian daripada BSC untuk mengira jumlah yang perlu dibakar.

Sebaik sahaja jumlah bekalan edaran BNB jatuh di bawah 100 juta, BNB Auto-Burn akan berhenti. Bagaimanapun, mekanisme BEP-95 akan terus membakar BNB. BNB Auto-Burn mengikut formula untuk membakar BNB secara automatik, yang berdasarkan data BSC pada rantaian jumlah blok yang dijana dan harga purata BNB:

B mewakili BNB yang akan dibakar. N ialah jumlah bilangan blok BSC yang dihasilkan pada suku tersebut. P ialah harga purata BNB, dan K ialah sauh harga malar (pada mulanya ditetapkan pada 1000).

 

“Selepas saya join kelas mycryptoversity.com aset digital saya berkembang 100%-400%, Isu yuran bagi saya amat rendah kalau nak dibandingkan dgn ilmu Cikgu Mayee yg Sgt mahal tentang Dunia kripto dan profit yg berkali-kali ganda. Klu Tuan x dpt grow tu bukan masalah ilmu, cuma tindakan Tuan yang x de.”

Basit Farahiah Huda

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Pelabur Crypto Berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!