Sejak kebelakangan ini saya banyak terima soalan tentang Altcoin kali ini saya akan kongsikan sedikit pengenalan tentang Altcoin.

Altcoin adalah cryptocurrency lain yang dilancarkan selepas kejayaan Bitcoin. Secara amnya, mereka menjual diri mereka sebagai alternatif yang lebih baik daripada Bitcoin. Istilah “altcoin” merujuk kepada semua cryptocurrency selain Bitcoin.

‘Altcoin’ adalah gabungan dua istilah: ‘alt’ dan ‘coin’.

Alt’ menandakan ‘alternatif’ dan ‘coin’ menandakan (pada dasarnya) ‘cryptocurrency’.

Pada awal tahun 2020, terdapat lebih daripada 5,500 cryptocurrency (termasuk Token) berdasarkan beberapa anggaran. Menurut CoinMarketCap, altcoin menyumbang lebih dari 34% daripada keseluruhan pasaran cryptocurrency pada Februari 2020.

Alcoins

KUNCI UTAMA (Point Penting)

  • Istilah “altcoin” merujuk kepada semua cryptocurrency selain Bitcoin.
  • Beberapa jenis altcoin utama termasuk cryptocurrency berasaskan perlombongan, stablecoin, token keselamatan, dan token utiliti.
  • Altcoin mungkin hanya merangkumi cryptocurrency berasaskan perlombongan selain Bitcoin pada masa akan datang kerana penggunaan terus berkembang dengan teknologi.
  • Ethereum dan Ripple adalah altcoin terbesar dengan permodalan pasaran pada Februari 2020.
Daftar Akaun Luno https://www.luno.com/invite/Y85B6

Memahami Altcoins

Seperti mana yang kita tahu, “Altcoin” adalah gabungan dua perkataan “alt” dan “coin” dan merangkumi semua alternatif untuk Bitcoin. Kejayaan Bitcoin sebagai mata wang digital (P2P) peer-to-peer pertama membuka jalan. Banyak altcoin cuba menargetkan had Bitcoin yang dirasakan. Altcoin mesti mempunyai kelebihan daya saing untuk berjaya melawan Bitcoin.

Sebilangan besar altcoin dibina berdasarkan kerangka asas yang disediakan oleh Bitcoin. Oleh itu, kebanyakan altcoin adalah peer-to-peer. Mereka cuba menawarkan cara yang cekap dan murah untuk melakukan transaksi di Internet. Walaupun dengan banyak ciri yang bertindih, altcoin berbeza antara satu sama lain.

Jenis Altcoins

Dalam perkembangan Altcoin, ada beberapa kategori coin yang berbeza telah muncul. Terdapat beberapa jenis altcoin utama termasuk cryptocurrency berasaskan perlombongan, stablecoin, token keselamatan, dan token utiliti. Terdapat juga gerakan untuk memisahkan sebahagian besar konsep ini dari altcoin. Sekiranya trend itu berterusan, altcoin mungkin hanya merujuk kepada cryptocurrency berasaskan perlombongan selain Bitcoin pada masa akan datang.

Untuk makluman, satu Altcoin hanya boleh mewakili 1 kategori sahaja dan adalah mustahil untuk mencipta satu Altcoin dari campuran pelbagai kategori !

Remitano https://remitano.com/btc/my?ref=setup

Altcoin Berasaskan Perlombongan
Altcoin ini mempunyai proses penambangan di mana syiling baru dihasilkan dengan menyelesaikan masalah yang mencabar untuk membuka blok. Altcoin ini lebih serupa dengan Bitcoin daripada altcoin lain. Sebilangan besar altcoin teratas (Top 50) pada awal tahun 2020 termasuk dalam kategori ini. Ethereum adalah altcoin berasaskan perlombongan yang paling terkenal.

Altcoin Stabil (Stable Coins)
Stablecoins berusaha untuk meningkatkan Bitcoin dengan mengurangkan turun naik (mengawal voltaliti harga Bitcoin). Dalam praktik sebenarnya, harga Stablecoins ini dicapai dengan mengikat nilai syiling dengan mata wang yang ada. Pilihan popular untuk menyokong altcoin termasuk dolar A.S., euro dan emas. Libra Facebook sejauh ini adalah stablecoin yang paling terkenal, walaupun belum dilancarkan pada Januari 2020, ada juga mengatakan projek Libra ini telah gagal.

Token Keselamatan
Altcoin ini dihubungkan dengan perniagaan, dan sering dilancarkan dalam penawaran duit syiling awal (ICO). Token keselamatan menyerupai stok tradisional, dan mereka sering menjanjikan beberapa jenis dividen seperti pembayaran atau pemilikan dalam perniagaan.

Token Utiliti
Token utiliti memberikan tuntutan perkhidmatan, dan kadangkala dijual sebagai sebahagian daripada ICO. Filecoin adalah contoh terbaik dari token utiliti yang ditawarkan dalam ICO. Filecoin direka untuk ditukar dengan ruang penyimpanan fail yang terdesentralisasi

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda, kongsikan trade ideal ini dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat.

Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Ikuti kami di : Telegram | Facebook Page | Instagram

Klik juga :

👉 Ramai Yang Tidak Tahu Bitcoin Boleh Dibeli Dengan Serendah RM3

👉 Kenapa Setiap Trader Forex Perlu Tahu Luminous Daily Roadmap (LDR)

👉 Amalkan Ayat 114 Surah Al-Ma’idah, Untuk Dapatkan Rezeki Yang Tidak Putus-Putus

error: Content is protected !!