5 minit bacaan

Pembakaran syiling adalah proses membuang cryptocurrency secara kekal dari peredaran, mengurangkan jumlah bekalan. Untuk menerangkan bagaimana ini berfungsi, kita akan menggunakan Binance Coin (BNB ERC-20 lama) sebagai contoh. Kontrak BNB sebelum ini berada di dalam rangkaian Ethereum.

Semasa Binance Coin masih menjadi sebahagian daripada rangkaian Ethereum, Binance melakukan peristiwa Coin Burn secara berkala menggunakan fungsi kontrak pintar yang dikenali sebagai fungsi burn. Kejadian pembakaran BNB dijadualkan berlaku setiap suku tahun sehingga 100,000,000 BNB akhirnya musnah, yang mewakili 50% daripada jumlah keseluruhan BNB yang pernah dikeluarkan (200,000,000 BNB).

Jumlah syiling BNB yang akan dibakar adalah berdasarkan jumlah perdagangan yang dilakukan di bursa dalam jangka masa 3 bulan. Jadi selepas setiap suku tahun, Binance membakar BNB mengikut jumlah keseluruhan dagangan.

Walau bagaimanapun, sebilangan besar orang masih gagal memahami bagaimana Coin Burns dilaksanakan. Artikel ini bertujuan untuk memberikan maklumat yang relevan mengenai fungsi bakar dan acara BNB Coin Burn setiap suku tahun.

Bagaimanakah ia berfungsi?
Pada asasnya, peristiwa pembakaran token berlaku dalam urutan berikut:

  • Pemegang cryptocurrency akan memanggil fungsi burn, menyatakan bahawa mereka ingin membakar sejumlah syiling yang ditentukan.
  • Kontrak pintar kemudiannya akan mengesahkan bahawa orang itu mempunyai duit syiling di dompetnya dan bahawa bilangan syiling yang dinyatakan adalah sah. Mekanisme pembakaran hanya membenarkan bilangan positif.
  • Sekiranya orang itu tidak mempunyai duit syiling yang mencukupi, atau jika nombor yang dinyatakan tidak sah (cth., 0 atau -5), fungsi pembakaran tidak akan dilaksanakan.
  • Sekiranya cukup, duit syiling akan dikurangkan dari dompet itu. Jumlah bekalan duit syiling itu kemudian akan dikemas kini, yang bermaksud bahawa duit syiling itu dibakar secara kekal.

Sekiranya anda menjalankan fungsi bakar untuk membakar syiling anda, mereka akan musnah selamanya. Mustahil untuk mendapatkan semula duit syiling setelah dibakar, dan berkat teknologi blockchain, bukti pembakaran dapat disahkan dengan mudah pada penjelajah blockchain.

Dalam kata lain, kontrak BNB mempunyai fungsi yang dikenali sebagai fungsi bakar, yang tersedia untuk siapa saja, pada bila-bila masa. Dengan memanggil fungsi ini, seseorang dapat membuang sejumlah wang syiling yang ditentukan dari bekalan beredar secara kekal. Semua pembakaran duit syiling direkodkan sebagai urus niaga pada blockchain, yang bermaksud bahawa ia 100% telus dan sesiapa sahaja dapat mengesahkan bahawa duit syiling tersebut telah musnah.

Sebaik sahaja Coin Burn setiap suku tahun berlaku, Binance membuat pengumuman rasmi yang menentukan jumlah syiling BNB yang dibakar (berdasarkan jumlah dagangan untuk suku tersebut). Anda boleh mengesahkan semua transaksi BNB ERC-20 Coin Burn pada penjelajah blockchain Ethereum, seperti Etherscan. Urus niaga terbakar adalah terbuka, tidak dapat dipulihkan dan direkodkan secara kekal di blockchain.

Di Etherscan, anda dapat melihat perincian mengenai transaksi pembakaran pada kotak Data Input.

Sekiranya anda klik Decode Input Data, anda dapat memeriksa jumlah BNB yang telah dibakar. Angka itu merangkumi 18 perpuluhan, jadi dalam contoh ini, 1,623,818 BNB terbakar.

Fungsi Binance Burn semasa
Sejak pelancaran Binance Chain, token BNB ERC-20 secara beransur-ansur ditukar oleh Coin Binance asli (BNB BEP-2). Ini bermaksud bahawa peristiwa Coin Burn kini berlaku di Binance Chain dan bukan di rangkaian Ethereum.

Perlu diingat bahawa semua pembakaran syiling BNB ERC-20 telah “ditiru” di Binance Chain untuk memastikan bahawa jumlah bekalan adalah sama. Oleh itu, 11,654,397 token BNB ERC-20 yang sebelumnya dibakar di rangkaian Ethereum juga dibakar di Binance Chain (sejurus selepas pelancaran mainnet). Anda boleh menyemak transaksi pembakaran khusus ini di Binance Chain Explorer. Anda juga boleh memeriksa jumlah bekalan BNB.

Mekanisme pembakaran duit syiling BNB yang ada sekarang tidak lagi bergantung pada kontrak pintar melainkan pada arahan khusus yang dilaksanakan di Binance Chain. Anda boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut di halaman Binance Chain Docs.
Sehingga Julai 2021, Binance telah menyelesaikan 16 acara BNB Coin Burn. Secara keseluruhan, 31.863.791 syiling BNB dibakar, mengurangkan 15.93% daripada Jumlah Bekalan (sekarang di 168.137.035 BNB).

Sumber & gambar rujukan: Binance Academy & Coinpedia 

error: Content is protected !!