5 minit bacaan

  • Crypto Fear and Greed Index memberikan skor 0 hingga 100 untuk sentimen pasaran crypto. Ini berdasarkan CNNMoney Fear dan Greed Index untuk menganalisis pasaran saham.
  • Greed (skor 50 hingga 100) menunjukkan penilaian berlebihan dan ketamakan terhadap cryptocurrency dan kemungkinan bubble.
  • Fear (skor 0 hingga 49) menunjukkan penilaian rendah, ketakutan dan lebihan penawaran di pasaran.
  • Menyedari perubahan tahap ketakutan dan ketamakan dapat menjadi sebahagian daripada strategi perdagangan anda ketika memilih untuk memasuki atau keluar dari pasar crypto.

Pengenalan
Semasa memutuskan sama ada anda harus membeli atau menjual di pasaran crypto, peniaga atau pelabur yang baik akan selalu mencari data sokongan. Terdapat carta untuk dilihat, asas-asas untuk dianalisis, dan sentimen pasaran untuk diteliti. Namun, mempelajari setiap metrik dan indeks yang ada bukanlah penggunaan masa yang paling efisien. Dengan Crypto Fear and Greed Index, gabungan sentimen dan metrik asas memberikan gambaran mengenai ketakutan dan ketamakan pasaran. Walaupun anda tidak harus bergantung pada penunjuk ini sahaja, ia dapat membantu anda mengetahui secara keseluruhan perasaan pasaran cryptocurrency.

Apa itu indeks?
Secara tradisinya, indeks mengambil beberapa titik data dan menggabungkannya menjadi satu ukuran statistik. Anda mungkin pernah mendengar tentang Dow Jones Industrial Average (DJIA), indeks terkenal yang menjejaki pasaran saham. DJIA adalah gabungan pemberat 30 syarikat besar yang tersenarai di banyak bursa saham di A.S. Pedagang dan pelabur boleh membeli DJIA untuk mendapatkan pendedahan terhadap gabungan saham syarikat ini.
Crypto Fear and Greed Index juga merupakan ukuran pemberat data pasaran, tetapi di situlah kesamaan berakhir. Crypto Fear and Greed Index bukanlah sesuatu yang boleh anda beli atau sebarang jenis instrumen kewangan. Ini hanya petunjuk pasaran yang dapat melengkapkan analisis anda.

Apakah petunjuk pasaran?
Petunjuk pasaran memudahkan pedagang dan pelabur menganalisis data pasaran. Petunjuk ada dalam semua bentuk analisis pasaran: analisis teknikal, analisis fundamental, dan analisis sentimen. Sekiranya anda sudah bereksperimen dengan analisis teknikal (TA), anda mungkin sudah berpengalaman dengan petunjuk. Ini berkisar dari purata bergerak sederhana hingga corak carta kompleks seperti Ichimoku Clouds. Petunjuk TA berkaitan dengan menganalisis harga, jumlah dagangan, dan trend statistik lain.

Petunjuk analisis fundamental mengambil pendekatan yang berbeza. Semasa anda meneliti token atau saham, anda pada dasarnya cuba menentukan nilai asas yang mendasari projek tersebut. Sebagai contoh, penyelidikan anda boleh merangkumi jumlah pengguna dan jumlah nilai pasaran yang digabungkan menjadi petunjuk.
Di samping itu, kami mempunyai petunjuk sentimen pasaran yang mengukur perasaan dan pemikiran pelabur dan peniaga.

Crypto Fear and Greed Index adalah salah satu daripadanya. Contoh lain termasuk Indeks Bull & Bear dari Augmento dan WhaleAlert yang mengesan pemindahan besar dari ikan paus di pasar crypto. Sejauh mana, penyelidikan kripto amat bergantung pada analisis media sosial, masyarakat, dan pendapat umum. Atas sebab ini, analisis sentimen sangat berguna untuk kelas aset ini.

Apa sebenarnya Indeks Ketakutan dan Ketamakan?
CNNMoney pada asalnya membuat Fear and Greed Index untuk menganalisis sentimen pasaran untuk saham dan saham. Alternatif.me sejak itu menjadikan versi mereka disesuaikan dengan pasaran kripto.

Crypto Fear and Greed Index menganalisis sekumpulan trend dan petunjuk pasaran yang berbeza untuk menentukan sama ada peserta pasaran merasa tamak atau takut. Skor 0 menunjukkan ketakutan yang melampau, sementara 100 menunjukkan ketamakan yang melampau. Skor 50 menunjukkan pasaran agak neutral.

Pasaran yang menakutkan boleh menjadi petunjuk bahawa cryptocurrency dinilai rendah. Ketakutan yang terlalu banyak di pasaran boleh menyebabkan kepanikan yang berlebihan dan berlebihan. Ketakutan tidak semestinya bermaksud bahawa pasaran telah memasuki trend penurunan jangka panjang. Sebaliknya, anda boleh menganggapnya sebagai rujukan jangka pendek atau pertengahan untuk keseluruhan sentimen pasaran.

Ketamakan di pasaran adalah keadaan sebaliknya. Sekiranya pelabur dan peniaga tamak, ada kemungkinan penilaian berlebihan dan gelembung. Bayangkan situasi di mana FOMO (takut hilang) menyebabkan pelabur mengepam pasaran, dengan menilai harga Bitcoin yang terlalu tinggi. Dengan kata lain, ketamakan yang meningkat boleh menyebabkan permintaan berlebihan, menaikkan harga secara buatan.

Bagaimanakah Crypto Fear dan Greed Index berfungsi?
Setiap hari, Alternate.me mengira nilai baru dari 0 hingga 100. Sehingga Julai 2021, Crypto Fear dan Greed Index hanya menggunakan maklumat berkaitan Bitcoin. Sebab di sebalik ini adalah hubungan signifikan BTC dengan pasaran kripto secara keseluruhan dalam hal harga dan sentimen. Terdapat rancangan pada masa akan datang untuk merangkumi syiling besar lain, mungkin termasuk Ether (ETH) dan BNB.

 

Anda boleh membahagikan skala indeks ke dalam kategori berikut:

0-24: Ketakutan melampau (oren)
25-49: Takut (kuning / kuning)
50-74: Tamak (hijau muda)
75-100: Ketamakan melampau (hijau)

Indeks mengira nilainya dengan menggabungkan lima faktor pasaran berwajaran yang berbeza. Mari kita lihat:

  • Turun naik (25% dari indeks). Turun naik mengukur nilai semasa Bitcoin dengan purata dari 30 dan 90 hari terakhir. Di sini, indeks menggunakan turun naik sebagai penentu ketidakpastian di pasaran.
  • Momentum / volume pasaran (25% indeks). Volume dagangan dan momentum pasaran semasa Bitcoin dibandingkan dengan nilai purata 30 dan 90 hari sebelumnya dan kemudian digabungkan. Pembelian jumlah tinggi yang berterusan menunjukkan sentimen pasaran yang positif atau tamak.
  • Media sosial (15% dari indeks). Faktor ini melihat jumlah hashtag Twitter yang berkaitan dengan Bitcoin dan, khususnya, kadar interaksinya. Biasanya, jumlah interaksi yang tetap dan luar biasa tinggi lebih banyak berkaitan dengan keserakahan pasaran daripada ketakutan.
  • Penguasaan Bitcoin (10% dari indeks). Input ini mengukur dominasi pasaran BTC. Peningkatan dominasi pasaran menunjukkan pelaburan baru ke dalam koin dan kemungkinan peruntukan semula dana dari altcoin.
  • Google Trends (10% indeks). Dengan melihat data Google Trends untuk pertanyaan carian berkaitan Bitcoin, indeks dapat memberikan pandangan mengenai sentimen pasaran. Sebagai contoh, peningkatan carian “Penipuan Bitcoin” akan menunjukkan lebih banyak ketakutan di pasaran.

Hasil tinjauan (Skor Indeks 15%). Input ini dijeda dan telah lama berlaku.

Mengapa Indeks Ketakutan dan Ketamakan Crypto berguna?
Crypto Fear and Greed Index boleh menjadi alat yang berharga untuk memeriksa perubahan sentimen pasaran. Ayunan besar boleh memberi peluang untuk masuk atau keluar sebelum pasaran yang lain mengikuti trend. Kita dapat melihat contoh ringkas ini dengan memeriksa jumlah nilai pasaran cryptocurrency tiga bulan terakhir berbanding angka indeks.

Titik 1 menunjukkan 26 April 2021, perubahan signifikan bahagian bawah dalam nilai indeks dari 73 (Ketamakan) hingga 27 (ketakutan). Titik 2 menunjukkan permulaan keluncuran lain pada 12 Mei 2021, dari 68 (ketamakan) hingga 26 (ketakutan). Kita dapat melihat apakah ini sesuai dengan pasaran kripto dengan membandingkan perubahan ini dengan nilai pasaran kripto secara keseluruhan.

Titik 1 sekali lagi menunjukkan 26 April bermula pada $ 1,78 trilion (USD) sebelum naik ke puncak $ 2,53 trilion pada 12 Mei. Sekiranya anda menggabungkan ini dengan apa yang kita lihat di atas, anda akan melihat perubahan sentimen yang besar dari ketamakan dan ketakutan bertepatan dengan bahagian bawah tempatan dalam nilai pasaran crypto. Oleh kerana pasaran menjadi lebih rakus, keseluruhan nilai pasaran meningkat sehingga mencapai tahap maksimum. Pada tahap maksimum, sentimen sekali lagi menurun.

Dengan contoh kami, indeks telah terbukti bermanfaat dalam mencari peluang belian dan meramalkan penjualan di pasaran. Dengan menggunakan indeks, anda dapat memeriksa sama ada reaksi emosi anda bertentangan atau sesuai dengan pasaran. Tetapi adakah ia akan selalu berguna untuk setiap keadaan? Kemungkinan besar, tidak.

Bolehkah saya menggunakan indeks untuk analisis jangka panjang?
Penunjuk tidak berfungsi dengan baik pada analisis jangka panjang kitaran pasaran crypto. Dalam jangka masa bullish atau bearish, terdapat banyak kitaran ketakutan dan ketamakan. Suis ini berguna untuk memanfaatkan peniaga swing.

Walau bagaimanapun, bagi pelabur yang ingin bertahan, sukar untuk meramalkan perubahan dari pasaran bull ke bear hanya dari indeks. Anda perlu menganalisis aspek pasaran lain untuk mendapatkan perspektif jangka panjang.

Seperti biasa, nasihat yang disyorkan adalah bahawa anda tidak hanya bergantung pada satu indikator atau gaya analisis. Pastikan anda membuat kajian sendiri (DYOR) sebelum melaburkan wang dan hanya melaburkan apa yang anda mampu rugi.

3 benda ni diperlukan utk semua org yg nk mahir ttg sesuatu perkara:
1. Ilmu asas sampai advance.
2. Guru yg berpengalaman. Bukan cakap kosong dan hanya teori tapi dah lalui pelbagai cycle dlm bidang yg ingin diceburi dan guru yang sentiasa upgrade ilmunya dari semasa ke semasa sesuai dgn keadaan terkini.
3. Praktikal sampai faham ilmu yg diajar.
Semua perkara ini ada pada tuan Mayee Nazrich. Pegilah berguru dgn beliau. Tak sesat. All covered. In sha Allah.
100%, 200%, 1000% profit. Sy dah tgk semua tu dlm portfolio sy. 

Zuraidi Zainol Alam

Kesimpulan
Crypto Fear and Greed Index adalah cara mudah untuk mengumpulkan dan meringkaskan pelbagai metrik asas dan sentimen pasaran. Daripada melakukan ini sendiri, anda boleh bergantung pada petunjuk untuk menunjuk media sosial, Google Trends, dan statistik lain. Sekiranya anda ingin memasukkannya ke dalam analisis anda, pertimbangkan untuk melengkapkannya dengan metrik dan petunjuk lain untuk mendapatkan pandangan yang lebih seimbang.

Sumber & gambar rujukan : Binance Academy & Newdaycrypto

error: Content is protected !!