5 minit bacaan

Konsep permainan (atau permainan video) telah berubah secara drastik selama beberapa dekad lalu dari permainan yang sederhana kepada penyelesaian perisian yang rumit pada konsol, PC dan peranti mudah alih yang menawarkan pelbagai genre dan mekanisme interaksi yang hampir tidak terhad yang mengubah permainan dari bentuk hiburan interaktif semata-mata ke alam semesta rumit yang menarik dan memikat.

“Pasaran permainan global bernilai $162 bilion pada tahun 2020 dan dijangka mencapai nilai $295 bilion pada tahun 2026, mencatatkan CAGR 10.5% sepanjang jangkaan 2021 – 2026. “ – Reportlinker.com mengumumkan pelepasan laporan “Gaming Market – Growth, Trends, COVID-19 Impact, and Forecasts (2021 – 2026)”.

Wabak Covid ini juga memberi kesan kepada pasaran permainan, kerana berjuta-juta orang yang mengalami lockdown di seluruh dunia mula bermain lebih banyak permainan. Tinjauan dari Mac 2020 mendedahkan bahawa pemain video di Amerika Syarikat menghabiskan 45% lebih banyak masa bermain permainan video semasa kuarantin.

Walaupun pasaran PC dan konsol telah ketinggalan daripada peranti mudah alih, yang telah menguasai lebih dari 50% dari semua lalu lintas internet secara global untuk pertama kalinya pada suku pertama 2021, jenis permainan baru telah meresap ke pasaran dengan kadar yang mengejutkan.

Permainan Blockchain

Permainan CryptoKitties diterapkan di rangkaian Ethereum pada tahun 2017 dan telah melemaskan rangkaian sehingga terhenti. Ketika para pemain berpusu mencuba jenis permainan blockchain baru, kemasukan wang mengalir dengan segera. Kucing koleksi paling mahal yang pernah dijual dalam permainan ini bernilai $117,000, menyatakan kekuatan prospek permainan terdesentralisasi.

Sejak itu, permainan berasaskan blockchain telah keluar dari pembangun dengan tahap kerumitan dan kejayaan yang berbeza-beza. Suku pertama tahun 2021 menyaksikan peningkatan permainan crypto dalam bentuk permainan NFT, yang telah beralih dari permainan Play to Earn ke permainan pengumpulan item berdasarkan prinsip Pay to Earn, kerana NFT yang terhad sering mencapai harga astronomi di pasaran.

Statistik terbaru dari statista.com mendedahkan bahawa nilai pasaran permainan di seluruh dunia telah meningkat dengan ketara dalam dekad yang lalu dan diramal meningkat melebihi $200 bilion pada tahun 2023. Permodalan keseluruhan pasaran NFT mencapai lebih dari $22 bilion pada tahun 2021, meningkat dari $338 juta pada akhir tahun 2020. Sebilangan besar sektor yang diberikan difokuskan pada industri permainan, yang mempunyai potensi besar untuk menyediakan pemain dengan peluang unik untuk mengumpulkan item dalam permainan. Kemungkinan tersebut diserlahkan di pasaran esports, yang bernilai lebih dari $495 juta pada tahun 2020 dan dijangka mencapai lebih dari $646 juta pada tahun 2021, sebahagian besarnya hasil suntikan teknologi baru yang menjadikan proses interaksi lebih menarik bagi pemain dan peminat.

Pembiayaan yang diterima oleh pembangun permainan blockchain sangat mengejutkan. Contohnya ialah Battle Pets, permainan blockchain berasaskan Binance Smart Chain mengenai haiwan peliharaan yang menggemaskan, di mana setiap haiwan peliharaan adalah NFT yang dapat dikumpulkan, diasuh, dan digunakan untuk pertempuran haiwan kesayangan antara pemain-pemain. Contoh lain ialah Forte – ekosistem utama yang terdesentralisasi – baru-baru ini mengumpulkan $185 juta dengan penilaian $1 bilion untuk platform permainan blockchain di belakang tabir dengan Griffin Gaming Partners memimpin pelaburan dalam unicorn terbaru untuk meningkat di pasaran permainan blockchain. Contoh lain adalah Bit-Country, yang mengumpulkan lebih dari $4 juta dalam sehari untuk metaverse digitalnya, yang ditadbir oleh komuniti.

Penting untuk dilihat bahawa lebih daripada 80% dari semua lalu lintas di rangkaian Ethereum dikaitkan dengan transaksi pertaruhan dan permainan yang terdesentralisasi selama dua tahun ini. Angka-angka tersebut merupakan petunjuk yang jelas mengenai minat yang dimiliki oleh para pemain dan pemaju untuk infrastruktur yang terdesentralisasi untuk banyak alasan. Sementara Ethereum terus maju, Binance Smart Chain juga mengikuti dengan menawarkan banyak projek permainan crypto yang menarik, seperti Battle Pets.

MOMO NFT Farmer oleh MOBOX

Sebagai tambahan, genre baru permainan blockchain mula muncul, yang menggabungkan unsur-unsur kewangan terdesentralisasi (DeFi) dan permainan. Contoh permainan yang baik adalah MOBOX permainan berasaskan BSC yang sangat popular, di mana ia menggabungkan koleksi NFT dengan yield farming dan perkhidmatan DeFi lain. MOBOX membolehkan pemain memainkan permainan NFT mereka, sambil memanfaatkan NFT mereka untuk yield farming, yang membolehkan mereka memperoleh pulangan dari waktu dan usaha yang mereka habiskan untuk permainan.

 Permainan Crypto vs Permainan NFT

Permainan kripto dan permainan NFT adalah dua segmen yang berbeza, kerana yang pertama lebih menumpukan pada perbelanjaan cryptocurrency untuk memperoleh dan bertransaksi dengan pemain lain, sementara permainan NFT difokuskan pada penggunaan mata wang asli untuk menghasilkan dan mengumpulkan NFT unik yang dapat digunakan dalam permainan untuk gerakan khas atau dipegang untuk dijual kemudian.

Bagi pemain yang mencari perkara baru, NFT permainan juga boleh dijual di NFT Marketplace yang akan dilancarkan pada 24 Jun. Maklumat lanjut mengenai acara yang akan datang, boleh didapati di sini.

Mengapa Permainan Memerlukan Blockchain?

Permainan video adalah industri yang cukup terkunci di mana gamer diasingkan ke bilik asrama, sofa, konsol, dan peranti mudah alih mereka, tetapi terutamanya ke persekitaran dalam permainan dengan pilihan terhad. Ini menjadikan proses interaksi terhad pada permainan itu sendiri dan instrumen yang disediakannya, yang biasanya merupakan item dalam permainan yang dapat dikumpulkan yang dapat mempengaruhi kemampuan atau visual watak dalam permainan. Dalam erti lain, permainan moden sangat terasing kerana pemain hanya dapat berinteraksi dengan watak dan item mereka di dalam persekitaran permainan, tanpa kaitan dengan dunia nyata.

Di samping itu, kebanyakan permainan dalam talian dan luar talian boleh diubah suai atau digodam, memberikan beberapa pemain kelebihan yang tidak adil.

Permainan yang terdesentralisasi menawarkan kepada para pemain apa yang mereka perlukan – ekonomi berdasarkan prinsip ketelusan, kebolehubahan dan keadilan, menghapuskan kemungkinan penipuan dan membiarkan para pemain mula memperoleh pendapatan dalam permainan, dari hanya berbelanja.

Terlepas dari banyak prinsip, blockchain membolehkan pemaju menjelajah alam baru dalam infrastruktur yang hampir tidak terhad dan luas. Ia memberikan kemungkinan yang belum dimanfaatkan untuk mengintegrasikan pelbagai modul dan teknologi yang tidak berkesudahan dari VR, AR, penjana nombor pseudorandom yang tidak dapat dipertikaikan, dan banyak lagi. Secara keseluruhan, teknologi sedemikian memperluaskan makna permainan di luar batas telefon bimbit.

Masalah Permainan Blockchain

Walaupun sangat menjanjikan, permainan blockchain mempunyai hadnya. Antaranya adalah masalah yuran pemindahan, yang sering menelan sebahagian besar pendapatan pemain. Masalah lain berkaitan dengan kehilangan data dan keperluan untuk memberi penghargaan kepada mereka yang mengekalkan rangkaian permainan semesta. Interface dan pengalaman pengguna juga merupakan rintangan utama untuk penggunaan permainan berasaskan blockchain. Akhirnya, blockchain masih kurang baik dan pengubahan wang haram menggunakan NFT sedang dipantau oleh pihak berkuasa sebagai bentuk jenayah baru.

Semua Ini Bergantung Kepada Populariti

Tidak kira apa masalahnya, permainan NFT kini menungguli dengan gelaran seperti Axie Infinity – permainan strategi terdesentralisasi di mana pengguna mengumpulkan, membiak, dan memperdagangkan makhluk fantasi yang disebut Axies dalam gaya Pokemon. Permainan ini menjual sembilan bidang tanah dengan harga $ 1.5 juta di ruang maya dan menarik sehingga 5,000 pengguna baru setiap minggu, dengan jumlah dagangan mingguan hampir $ 1.8 juta dalam perolehan.

Sorare telah terbukti juga popularitinya, kerana ia membolehkan pemain bermain bola sepak fantasi menggunakan kad digital pasukan lima pemain dan memperoleh ganjaran berdasarkan persembahan mereka dalam kehidupan nyata. Gelaran lain yang sangat popular termasuk F1 Delta Time – permainan Formula Satu di mana pengguna boleh menyertai kejohanan lumba menggunakan koleksi digital seperti kereta, perhiasan, trek lumba, pemandu, dan tayar. Ataupun Evolution Land, di mana pemain berinteraksi menggunakan avatar yang disebut Aposts yang boleh dibeli di lelong NFT.

Masa Depan Permainan Blockchain

Statistiknya lebih kuat dari mana-mana ramalan, kerana pasaran akan menentukan pemenang dan cepat memanfaatkan peluang yang menjanjikan ganjaran dan keuntungan. Pemain permainan mahukan kepelbagaian, pengalaman baru, dan tidak sabar untuk mula menghasilkan wang dalam permainan kegemaran mereka. Apa lagi yang boleh dikatakan mengenai prospek permainan blockchain, ketika blockchain itu sendiri masih baru muncul dan baru mula mengembangkan potensinya.

Tahun-tahun akan datang pasti akan menyaksikan ledakan tajuk baru membanjiri pasaran bila rangkaian blockchain membesar dan membolehkan pengguna mengakses permainan yang lebih mesra pengguna, lebih sesuai untuk mudah alih, dan menggunakan grafik yang lebih baik dan jalan cerita yang menarik.

Sumber rujukan & gambar : Binance Blog & Cointelegraph

error: Content is protected !!