Isi Kandungan

 • Mengapa Perlunya Penyelesaian Skala?
 • Penyelesaian Skala Lapisan 1
 • Apa itu Sidechain?
 • Apa itu Parachain?
 • Apa itu Ethereum 2.0?
 • Apa itu Hashgraph?
 • Penyelesaian Skala Lapisan 2
 • Zero Knowledge Rollups
 • Optimistic Rollups
 • Plasma
 • Bitcoin Lightning Network

Penyelesaian lapisan 2 direka untuk meningkatkan kelajuan dan kecekapan blockchain. Jom kita lihat bentuk mereka yang berbeza dan bagaimana mereka berfungsi dalam panduan ini.

Teknologi blockchain menawarkan banyak manfaat iaitu desentralisasi, interaksi tanpa kepercayaan, tahap keselamatan yang tinggi dan penyimpanan rekod yang tidak boleh diubah. Ia telah membolehkan ekosistem cryptocurrency berkembang pesat dan telah menyokong inovasi teknologi yang konsisten. Namun, salah satu masalah utama dengan banyak rangkaian blockchain adalah skalabilitinya. Masalah penskalaan menjadi satu isu apabila jumlah data yang dalam blockchain mencapai had disebabkan kapasiti blockchain yang tidak mencukupi.

Dalam kes yang ideal, satu blockchain mampu menangani sejumlah transaksi yang tidak terbatas sesaat, juga dikenali sebagai throughput atau dengan akronim TPS. Walau bagaimanapun, rantai utama Bitcoin hanya dapat menangani sekitar 3-7 TPS. Berbanding dengan Visa yang dapat memproses sekitar 20,000 TPS menggunakan rangkaian berpusat pembayaran elektronik VisaNet. Perbezaannya terletak pada tahap desentralisasi dan privasi yang ingin diberikan oleh Bitcoin dan blockchain lain. Ia memerlukan banyak masa dan kuasa pemprosesan untuk menggantikan sistem berpusat yang sederhana. Setiap transaksi mesti diterima, dilombong, diedarkan, dan disahkan oleh rangkaian nod global.

Untuk menyelesaikan masalah ini, pembangun blockchain berusaha untuk memperbaiki skop yang boleh dikendalikan oleh blockchain. Ini bermaksud membolehkan jumlah transaksi yang lebih tinggi sesaat dan masa pemprosesan yang lebih cepat. Ini akan menjadikan matlamat bersama komuniti blockchain menjadi kenyataan iaitu untuk menjadikan cryptocurrency dan sistem berasaskan blockchain dapat diakses oleh semua orang dengan cara yang mudah, selamat dan cekap.

Mengapa Perlunya Penyelesaian Skala?

Penyelesaian penskalaan dapat mengatasi masalah yang disebutkan di atas dengan memberi kelonggaran kepada blockchain tanpa perlu meningkatkan saiz blok atau memperkenalkan langkah-langkah lain yang akan mengganggu kemampuan teknologi untuk desentralisasi dan tahap keselamatan yang tinggi. Contohnya, rangkaian blockchain di Ethereum perlu diskalakan untuk menangani peningkatan jumlah pengguna dan transaksi.

Penyelesaian Skala Lapisan 1

Penyelesaian blockchain lapisan 1 membantu memperbaiki protokol asas seperti proof of work (PoW) Bitcoin dengan mengubah cara mereka beroperasi berkenaan dengan pemprosesan data. Sebagai contoh, rangkaian Ethereum kini beralih ke algoritma konsensus proof of stake (PoS). Kaedah perlombongan baru ini menyokong kelajuan transaksi yang lebih cepat dan penggunaan tenaga yang lebih cekap dalam proses perlombongan.

Sharding adalah satu lagi penyelesaian penskalaan lapisan 1 yang memecah tugas pengesahan transaksi menjadi lebih kecil. Ia menyebarkan beban kerja dengan lebih baik di rangkaian peer-to-peer (P2P) untuk membawa lebih banyak kuasa pengkomputeran dari lebih banyak nod. Ini semua membolehkan blok disiapkan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, penyelesaian lapisan 1 bukan satu-satunya jalan yang tersedia untuk menskala blockchain. Penyelesaian lapisan 2 untuk penskalaan menetapkan protokol tambahan yang dibina di atas blockchain seperti Ethereum dan Bitcoin.

Penyelesaian skala lapisan 2 meningkatkan throughput tanpa mengganggu mana-mana ciri desentralisasi atau keselamatan asal yang tidak dapat dipisahkan dengan blockchain asal.

Apa itu Sidechain?

Sidechains sebenarnya adalah hibrid antara lapisan 1 dan lapisan 2 penyelesaian untuk penskalaan. Sidechains adalah blockchain yang dihubungkan ke rantai utama seperti Bitcoin. Mereka dihubungkan dengan two way peg (2WP) yang merupakan protokol untuk membolehkan pemindahan cryptocurrency secara terbuka dari rantai utama ke rantai lapisan dua yang memerlukan tahap kepercayaan pihak ketiga.

Salah satu contoh sidechains adalah Liquid Network, yang melekat pada rantai utama Bitcoin. Seperti penyelesaian skala lapisan 2 yang lain, ia bertujuan untuk mengatasi masalah skalabiliti dengan memunggah beberapa proses pengesahan dan pemprosesan transaksi ke blockchain lain. Ini membebaskan rantai utama untuk mengambil lebih banyak transaksi.

Apa itu Parachain?

Parachains adalah kata singkat bagi “parallel chain“. Seperti yang anda bayangkan, rantai ini berjalan selari (parallel) antara satu sama lain dalam sistem blockchain yang saling berkaitan. Semuanya dicipta dalam kerangka yang sama, yang membenarkan mereka memiliki sifat keselamatan yang sama, dan semuanya disambungkan ke relay chain berpusat. Namun, mereka semua juga boleh bertindak secara bebas untuk menangani aplikasi khusus mereka. Inilah idea utama di sebalik Polkadot. Parachain membenarkan transaksi yang sangat cepat kerana pengedaran disebarkan dengan cekap untuk menangani beban kerja.

Artikel lain: S&P Dow Jones Lancarkan Indeks S&P Crptocurrency Broad Digital Market (BDM) Sebagai Indeks Terbaru

Apa itu Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 merujuk kepada peralihan rangkaian Ethereum ke sistem berasaskan PoS yang menyokong sharding dan ciri skalabiliti yang lain. Set penambahbaikan ini akan meningkatkan skalabiliti dalam Ethereum dan meletakkannya setaraf dengan blockchain utama yang lain apabila dibezakan menggunakan throughput (TPS atau transaction per second). Pelabur Ethereum boleh stake coin mereka untuk mendapatkan ganjaran sebagai ganti sumbangan mereka dalam usaha pengesahan.

Apa itu Hashgraph?

Hashgraphs meninggalkan dunia blockchain dan dianggap sebagai teknologi yang berbeza sama sekali. Walau bagaimanapun, mereka sangat serupa setakat ini kerana mereka juga teknologi lejar diedarkan (DLT). Lebih-lebih lagi, tidak seperti blockchain, hashgraph telah dipatenkan dan satu-satunya lejer di luar sana yang menggunakannya adalah Hedera Hashgraph. Hedera disebut sebagai generasi ketiga teknologi lejar awam, mengikuti Bitcoin dan Ethereum. Ia menyokong skalabiliti yang luar biasa pada 10,000 TPS, bayaran yang lebih rendah, penggunaan tenaga yang lebih sedikit dan masa pemprosesan yang lebih rendah.

Penyelesaian Skala Lapisan 2

Penyelesaian skala lapisan 2 mesti mewarisi keselamatan asas rantai utama. Walaupun sidechains boleh menggunakan rangkaian atau pengesah lain untuk menjaga rantaian, lapisan 2 membezakan dirinya dengan mewarisi keselamatan secara langsung daripada rantai utama. Penyelesaian utama lapisan  2 adalah zero knowledge rollups dan optimistic rollups.

Enjin dan penyelesaian skalabiliti lapisan 2 seperti Starkware, Optimism dan Arbitrum menyediakan penskalaan untuk blockchain supaya semakin banyak pertukaran dan platform mampu menggunakan rangkaian seperti Ethereum.

Zero Knowledge Rollups

Zero knowledge rollups atau ZK-Rollup adalah sekumpulan data yang dijamin oleh smart contract pada rantai utama semasa mereka diangkut di luar rangkaian untuk diproses dan dikomputasi. Mereka mampu menghasilkan blok dalam satu minit, dengan kemampuan memproses 2,000 TPS. Zero knowledge bermaksud bahawa semua pengesah boleh mengetahui bahawa mereka mempunyai maklumat yang sama tanpa ia sebenarnya didedahkan.

Optimistic Rollups

Optimistic rollups dijalankan pada lapisan asas Ethereum supaya sebilangan besar smart contract dapat dijalankan tanpa membebani rangkaian. Mereka masih mendapat tahap keselamatan yang sama seperti rantai utama Ethereum. Pengumpul data akan menghitung merkle roots untuk mencapai peningkatan dalam kelajuan transaksi. Namun, mereka menawarkan throughput yang lebih sedikit daripada Plasma dan ZK Rollup.

Plasma

Penyelesaian Plasma Ethereum lapisan 2 menggunakan blockchain sekunder atau ‘kanak-kanak’ yang akan membantu rantaian utama dalam pengesahan. Rantaian Plasma serupa dengan smart contract atau parachains dari Polkadot. Walau bagaimanapun, mereka disusun secara berbeza dalam hierarki untuk mengambil transaksi dari rantai utama untuk membebaskan kerja dan meningkatkan ketahanan.

Bitcoin Lightning Network

Bitcoin Lightning Network adalah salah satu penyelesaian lapisan 2 yang terkenal untuk Bitcoin. Seperti penyelesaian lapisan 2 yang lain, ia memerlukan sekumpulan transaksi dari rantai utama untuk diuruskan dengan off chain sebelum memindahkan kembali maklumat itu. Lightning Network juga membawa smart contract ke Bitcoin, yang merupakan kemajuan yang  besar pada keseluruhan rangkaian.

Sumber daripada Investopedia, MyCryptoversity, Binance academy dan Coinmarketcap

error: Content is protected !!