5 minit bacaan

Aplikasi yang terdesentralisasi, atau dapps, berfungsi di blockchain dan mengenepikan orang tengah yang berpusat. Mereka mengusahakan segalanya dari kewangan hingga permainan.

  • Dapps, atau aplikasi terdesentralisasi, dijalankan pada rangkaian peer-to-peer seperti blockchains.
  • Mereka memiliki sejumlah kes penggunaan, dari permainan video hingga kewangan terdesentralisasi, decentralize finance (DeFi).

Agak mustahil untuk melayari ruang crypto hari ini tanpa menemui aplikasi terdesentralisasi, atau dapps. Seperti aplikasi biasa, dapps mempunyai pelbagai kes penggunaan: terdapat perkhidmatan kewangan, platform penyimpanan fail terdesentralisasi, dan juga permainan.

Tidak seperti aplikasi biasa, aplikasi terdesentralisasi — seperti namanya — dibina di atas infrastruktur rangkaian peer-to-peer yang terdesentralisasi seperti blockchain.

Ini bermakna tidak ada satu entiti atau orang yang mempunyai kawalan terhadap dapp. Sebaliknya, ia dijamin dengan infrastruktur nod dan token kripto. Oleh kerana itu, dapps mendapat keuntungan daripada rintangan penapisan – tanpa satu entiti pengendali, hampir mustahil bagi pemerintah atau individu untuk mengawal rangkaian dan mematikannya.

Sifat mereka yang terdesentralisasi juga bermaksud bahawa mereka tidak mungkin mengalami downtime. Pada tahun 2021, ketika kejatuhan harga Bitcoin menyebabkan jumlah perdagangan di bursa kripto melonjak, banyak pertukaran terpusat turun, sementara pertukaran terdesentralisasi (DEX) terus berjalan seperti biasa.

Untuk maklumat lengkap mengenai panduan pemula untuk dapps, berikut adalah senarai beberapa dapp kegemaran kami di bawah. Ini termasuk dapp yang paling popular berdasarkan jumlah (menurut Dappradar) ditambah dengan pilihan editorial kami sendiri.

Baca Juga : Apa Itu dApps dan bagaiman ia berfungsi

1. Uniswap
Apakah itu Uniswap?

Uniswap adalah pertukaran terdesentralisasi (DEX) berasaskan Ethereum yang membolehkan pengguna menukar token ERC-20 mereka. Dikuasakan oleh token UNI, ini adalah salah satu platform paling popular dalam ekosistem kewangan terdesentralisasi (DeFi) yang baru muncul. Fungsi pertukarannya bermaksud bahawa ia tidak perlu bergantung pada pembeli dan penjual untuk membuat kecairan. Pada bulan Mac 2021, Uniswap melancarkan v3, yang memberikannya kemampuan untuk memberikan pengguna kawalan terperinci terhadap kecairan mereka, bersama dengan beberapa tahap yuran.

Semudah mana penggunaannya?

Seperti kebanyakan dapp dalam senarai ini, langkah pertama dalam menggunakan Uniswap melibatkan penyambungan dompet cryptocurrency anda. Ini adalah langkah yang perlu di semua DEX, kerana sifatnya yang terdesentralisasi, tidak ada dompet pertukaran – anda perlu menggunakan sendiri. Menyambungkan dompet anda semudah memilih dompet pilihan anda dari senarai. Dompet yang disokong merangkumi MetaMask, Coinbase Wallet, dan perkhidmatan WalletConnect yang popular; cara paling mudah untuk menghubungkan dompet anda adalah dengan mengimbas kod QR yang disediakan dengan aplikasi dompet pilihan anda.

Setelah selesai, paparannya mudah digunakan berbanding dengan pilihan yang membingungkan, dan carta yang terdapat di pertukaran tradisional. Dengan Uniswap, anda hanya harus memilih token di dompet yang ingin anda tukar, dan pilih token yang ingin anda tukar. Ia intuitif, dan mudah. Terima kasih kepada proses penyambungan dompet, anda juga tidak perlu memikirkan pendaftaran atau memberikan bukti identiti.

Uniswap mempunyai yuran 0.3% untuk setiap transaksi pertukaran. Anda juga perlu membayar yuran gas Ethereum, yang boleh berubah-ubah dan meningkat dengan ketara untuk menyediakan atau membuang kecairan untuk liquidity pools Uniswap.

2. Pancakeswap
Apakah itu PancakeSwap?

PancakeSwap adalah salah satu daripada sejumlah DEX yang sebenarnya dibina berdasarkan kod sumber Uniswap. Namun, bukannya berjalan di blockchain Ethereum, ia dikuasakan oleh Binance Smart Chain. Ini bermaksud bahawa bukannya token ERC-20 Ethereum, anda berniaga token BEP-20 Binance Smart Chain; token dari blockchain lain disokong oleh jambatan ke blockchain tersebut. PancakeSwap dikendalikan oleh sekumpulan pemaju tanpa nama, dengan pengguna memilih bagaimana platform ini ditadbir dengan mengundi menggunakan token pemerintahan CAKE. Berikutan kenaikan yuran rangkaian Ethereum pada awal tahun ini, PancakeSwap semakin popular.

Semudah mana penggunaannya?

Paparan PancakeSwap sangat comel, dengan lempeng kartun dan arnab tersenyum yang tersebar di laman utama. Selain grafik, melayarinya semudah seperti Uniswap, dan proses penyambungan dompet juga semudah Uniswap. Berada di Binance Smart Chain bermaksud anda juga boleh menyambungkan Dompet Binance Chain anda. Menukar token semudah memilih perdagangan, kemudian pertukaran, dan memilih perkara yang ingin anda jual. Anda juga boleh mempertaruhkan token dalam liquidity (atau dalam kes ini, Syrup) pools, bersama dengan memasukkan loteri untuk memenangi CAKE.

Platform ini mengenakan yuran 0.20% setiap transaksi untuk penyedia dan pengambil. Sementara pertukaran lain, telah digodam, dan baru-baru ini juga, dengan $ 1.8 juta dicuri dari kolam loteri hasil eksploitasi yang berjaya.

 

3. SushiSwap
Apakah itu SushiSwap?

SushiSwap adalah platform DeFi lain yang dikuasakan oleh blockchain Ethereum yang membolehkan pengguna menukar token. Token asalnya, SUSHI, dapat digunakan oleh pemegang untuk mengusulkan perubahan bagaimana ia beroperasi. Masih baharu di rangkaian, ia dibina pada tahun 2020 oleh kumpulan atau individu bernama Chef Nomi, berdasarkan kod sumber terbuka Uniswap.

Semudah mana penggunaannya?

Sama seperti Uniswap dan PancakeSwap, menyambungkan dompet adalah proses yang mudah. SushiSwap menyokong pelbagai rangkaian, termasuk Ethereum, Binance Smart Chain, xDai, Harmony dan banyak lagi. Pastikan anda menyambungkan dompet yang betul ke rantai yang berkaitan. Sekiranya anda menggunakan MetaMask, anda akan secara automatik diminta untuk swap secara automatik jika halangan dikesan, yang amat berguna. Menukar token atau menambahkan kecairan semudah memilih yang anda mahukan dari senarai, dan mengesahkan transaksi.

Pengguna SushiSwap membayar yuran 0.30% ketika mereka bergabung dalam liquidity pool, selain membayar sedikit yuran transaksi sekali ketika menyetujui token liquidity baru. Dari segi keselamatan, SushiSwap telah menerima beberapa eksploitasi pada masa yang lalu.

4. Aave
Apakah itu Aave?

Dinamakan sempena hantu Finlandia (kerana visi pengasas untuk platform DeFi terbuka dan telus), Aave adalah platform pinjaman terdesentralisasi yang membolehkan pengguna meminjamkan, meminjam, dan memperoleh faedah atas aset crypto seperti ETH, BAT dan MANA. Pemberi pinjaman dikeluarkan aTokens sehingga mereka dapat mengumpulkan bunga dari deposit, sementara token pemerintahan asal disebut AAVE.

Semudah mana penggunaannya?

Aave menyokong pelbagai dompet termasuk MEW, MetaMask, Coinbase Wallet dan Trust Wallet, serta dompet perkakasan Ledger. Setelah menyambungkan dompet, anda boleh menyimpan, menarik dan meminjam aset yang disokong dengan mudah, walaupun paparan lebih sibuk dan agak mengelirukan berbanding dengan beberapa tawaran lain dalam senarai ini.

Aave mengenakan yuran 0.09% untuk pinjaman kilat. Sama seperti platform lain, anda juga perlu membayar yuran gas untuk memindahkan aset. Bayaran ini bergantung pada rangkaian Ethereum itu sendiri, dan berbeza-beza bergantung pada faktor seperti kesesakan rangkaian.

5. Axie Infinity
Apakah itu Axie Infinity?

Dan sekarang untuk sesuatu yang sama sekali berbeza: permainan yang terdesentralisasi. Diilhamkan oleh permainan seperti Pokémon dan Tamagotchi, Axie Infinity membolehkan pemain membiak, membesarkan, bertempur dan berdagang pelbagai jenis makhluk pelik dan hebat yang dikenali sebagai Axies. Makhluk-makhluk kecil itu berbentuk token non-fungible tokens (NFT) di platform Ethereum yang terdesentralisasi, yang bermaksud bahawa pemain memiliki Axies mereka; mereka boleh disimpan, dipindahkan atau diperdagangkan sesuka hati.

Semudah mana penggunaannya?

Untuk bermain, anda perlu memuat turun aplikasi untuk Mac, Windows, iOS atau Android, sebelum menyambungkan dompet seperti MetaMask. Anda perlu memasang aplikasi itu sendiri secara manual di Android, dan versi beta iOS yang sudah penuh. Setelah mendaftar, anda memerlukan minimum tiga Axies untuk main.

Semasa penulisan ini, harga Axies terendah adalah sekitar $110 setiap satu, jauh dari pelaburan biasa (sekurang-kurangnya untuk permainan), jadi bersiap sedia menggunakan sedikit wang tunai sebelum melihat jika anda dapat membuat keuntungan menjual Axies pada kemudiannya. Peringatan untuk semua, ini bukanlah permainan santai dan mesra pemula, ia mungkin mengambil masa untuk membiasakan diri, terutama untuk pemula crypto.

6. Alien Worlds
Apakah itu Alien Worlds?

Alien Worlds adalah permainan metafers DeFi NFT di mana pengguna dapat mengumpulkan dan memperdagangkan barang digital yang unik. Pemain boleh memperoleh atau membeli NFT, yang semuanya dicetak di blockchain WAX. Pemain bersaing untuk mendapatkan sumber yang dipanggil Trilium (TLM) yang diperlukan untuk mengawal Organisasi Autonomi Desentralisasi (DAO Planet) yang bersaing.

Semudah mana penggunaannya?

Sekiranya penerangan di atas tidak cukup jelas, ini jauh dari permainan kasual, dan mungkin akan lebih memeningkan bagi pemula. Sekiranya anda seorang veteran crypto, ini merupakan cabaran baru yang berpotensi menyeronokkan untuk mengasah kemahiran anda.

7. Upland
Apakah itu Upland?

Upland adalah permainan berasaskan blockchain yang lain. Namun, bukannya makhluk, pengguna boleh membeli, menjual dan memperdagangkan harta maya. Harta ini dipetakan ke dunia nyata, dan aset digital dapat disertakan dengan fiat atau coin UPX.

Semudah mana penggunaannya?

Upland dapat dijumpai dan dimuat dengan mudah di kedai iOS dan Google Play Store, menjadikannya lebih mudah diakses daripada beberapa pesaingnya. Paparannya akan dikenali oleh sesiapa sahaja yang pernah bermain permainan mudah alih sebelumnya, senang dilihat dan digunakan. Semua ini menjadikannya lebih sesuai untuk pemula berbanding dengan beberapa permainan yang lebih kompleks yang telah kita sebut.

8. Steemit
Apakah itu Steemit?

Steemit adalah platform blogging dan media sosial yang dijalankan di blockchain, memberi penghargaan kepada pengguna dengan STEEM untuk menerbitkan dan membuat kandungan. Pengguna boleh memilih siaran dan komen, yang akhirnya memutuskan ganjaran untuk kandungan yang disiarkan.

Semudah mana penggunaannya?

Menyerupai Reddit dalam beberapa cara, Steemit seharusnya cepat difahami hampir semua orang. Susun atur, walaupun asas, mudah dan intuitif untuk dipahami, dengan fungsi mengundi, komen dan ‘Resteeming’ semuanya dilabel dengan jelas.

9. Audius
Apakah itu Audius?

Dari permainan dan blog, kita tiba ke perkhidmatan streaming muzik. Audius adalah platform penstriman berkuasa- blockchain yang membolehkan artis membuat kandungan eksklusif yang dicop waktu dan tidak dapat diubah. Berdasarkan token AUDIO, yang dibayar kepada artis ketika seseorang stream kandungannya, Audius membolehkan peminat membayar artis secara langsung untuk streaming muzik mereka, tanpa ada pihak ketiga atau orang tengah yang menghalang. Artis di platform termasuk orang-orang seperti Skrillex dan deadmau5 — bagaimanapun, anda tidak akan menemui katalog penuh mereka di Audius, dan majoriti pemuzik yang menggunakan Audius adalah pendatang baru dan bukan nama-nama yang sudah sinonim.

Semudah mana penggunaannya?

Pendaftaran adalah cukup mudah di desktop dan telefon pintar, dan anda boleh memuat naik trek anda sendiri dan / atau mendengar artis. Paparan sangat kemas, dan kita benar-benar menikmati penemuan muzik baru. Ada sesuatu yang cukup menyegarkan bila menggunakan sesuatu selain dari Spotify — dan mengetahui bahawa tidak ada orang tengah membuatkannya terasa seperti kita ,menyokong artis secara langsung.

Sumber rujukan: Decrypt

error: Content is protected !!