Kita sudah hampir ke penghujung tahun 2020. Namun begitu perkembangan paling penting dalam dunia crypto masih belum berlaku. Saya merujuk mengenai pelancaran fasa 1 Ethereum 2.0. Reka bentuk semula (redesign) rangkaian utama Ethereum ini akan membawa kepada banyak inovasi penting dalam dunia crypto. Setiap perubahan baru akan mempengaruhi harga Ether dan mungkin juga boleh berakhirnya rali utama aset ini.

Dalam perkongian artikel kali ini, saya akan bawa anda meneroka semua perubahan yang akan datang dan kemungkinan kesannya terhadap harga ETH.

 

Ringkasan Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 adalah nama kepada satu projek yang bertujuan untuk memindahkan blockchain Ethereum dari Proof of Work (PoW) ke Proof of Stake (PoS). Di masa depan, tidak ada lagi pelombong yang bersaing untuk menghasilkan blok menggunakan sumber perkakasan mesin melombong, terutamanya GPU. Dalam PoS, rangkaian bergantung pada validator yang dipilih secara rawak dari node yang memiliki bilangan minimum Ether dalam rangkaian ethereum.

Perpindahan yang diharapkan dari pelombong ke pengesah akan menghasilkan rangkaian yang lebih terdesentralisasi. Oleh kerana keperluan perkakasan yang mahal dan kos elektrik untuk berjaya menjalankan node akan hilang. Satu jalan alternatif telah diperkenalkan, iaitu hanya Ether yang terkunci dalam wallet yang diperlukan untuk menjadi pengesah dan mendapat keuntungan dari penggunaan rangkaian.

Selain dari itu, perubahan ini juga diharapkan mampu membolehkan 1000 transaksi sesaat (TPS) melalui rangkaian. Perubahan ini akan meningkatkan kapasiti Ethereum Blockchain, yang kini hanya dapat menangani 15 TPS.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai ETH 2.0, periksa apa yang perlu anda ketahui mengenai Ethereum 2.0.

Baca juga : Apa yang kita tahu tentang Ethereum 2.0 setakat ini

Pengesah (Validator) Menggantikan Tugas Pelombong

Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, perubahan besar dalam ETH 2.0 adalah peralihan dari pelombong (PoW) ke pengesah (PoS). Syarat asas untuk menjadi pengesah (validator) adalah dengan menahan (HODL) sekurang-kurangnya 32 Ether dan terkunci dalam kontrak pintar (smart contract). Tempoh masa (kontrak) untuk seseorang menjadi pengesah adalah selama 3, 6, 9, atau 12 bulan dan sebagai imbuhannya pengesah akan dapat kadar pulangan antara 4% hingga 10% bergantung pada masa dana ditahan oleh rangkaian. (kalo korang ada banyak Ether, daripada duk simpan dalam wallet tu ada baiknya korang jadi pengesah, dapat gak untung, daripada tak dapat apa-apa…atau daripada korang tamak haloba pi letak ethereum korang dalam program – program scamm yang janjikan huntung yang rentung setiap bulan tu, baik la korang jadi pengesah…kan?)

Ok! berbalik kita ke topik pengesah..
Langkah ini juga akan mengekang bekalan Ether yang beredar dalam rangkaian. Oleh kerana semua pengesah diberi insentif apabila mempertaruhkan (hodl) coin mereka untuk jangka masa yang lama, lebih lama di pertaruhkan lebih banyak perolehan keuntungan yang akan dapat. Proses sebegini sangat menarik untuk dana institusi dan pelabur intitusi yang biasanya pelabur jenis ini ingin mendapat pulangan keuntungan antara 3% hingga 5% sahaja dalam setahun. Tetapi dengan Ethereum 2.0 dalam jangka masa selama 6 hingga 12 bulan, Ethereum 2.0 dapat memberikan pulangan 6% hingga 10% jadi, pemain besar mempunyai semua insentif untuk membeli sejumlah besar Ether dan menguncinya untuk masa yang lama.

Kejayaan model ini sudah menunjukkan jumlahnya, seperti dibawah.

sumber: research.arcane.no (setakat Nov 10,2020)

Oleh kerana jumlah wallet Ethereum dengan 32 ETH yang perlu dipertaruhkan telah meningkat dengan pesat sejak pengumuman keadah ini baru-baru ini. Setakat Nov 0,2020, terdapat 128,997 ribu wallet Ether 2.0 dengan jumlah yang diperlukan, ini juga bermaksud jika kesemua Ether 2.0 ini dikeluarkan dari pasara, peredarannya juga akan menyusut.

Struktur Yuran Baru

Cara pembayaran yuran sekarang adalah dengan memberi insentif kepada harga Gas. Agar transaksi dapat diproses atau kontrak pintar dilaksanakan, pengguna harus menagih caj Gas ke node. Node akan mengambil permintaan dan memasukkannya ke dalam blok yang sedang dilombong pada ketika itu. Sekiranya pengguna mahu urus niaga berjalan lebih cepat (trasfer laju), pengguna boleh menaikkan bayaran Gas atau dalam bahasa kampung saya bayar lebih skit atau bayar mahal skit, tetapi pada dasarnya atau sebenarnya caj transaksi oleh pelombong adalah kecil atau murah. Pelombong pun bijak jugak mereka tentu lebih mengutamakan caj transaksi yang mahal berbanding caj yang murah, macam pos laju dengan pos biasa la…jelas tak?

Tetapi hasil dari mekanisme ini menyebabkan kesesakan didalam rangakain, semua pengguna Ethereum pada dasarnya bersaing satu sama lain untuk membayar gas yang lebih tinggi ke node. Sebaliknya, node ini mengumpulkan lebih banyak Ether dalam bentuk gas dan yang mendapat ganjaran adalah pelombong, sebab itu kita pernah dengar yang pelombong Ether mendapat keuntungan yang tinggi. Lebih teruk lagi bila semua ETH ini dibuang di pasaran, atau digunakan untuk spekulasi melalui kaedah ini.

Banyak kesan buruk terhasil secara tidak langsung dari mekanisme ini. Untuk mengatasi kekurangan ini, struktur yuran baru telah diusulkan oleh komuniti Ethereum bernama Ethereum Improvement Proposal 1559. EIP 1559 pada dasarnya mencadangkan agar bayaran asas (sejumlah gas yang ditentukan oleh penggunaan rangkaian) akan dibakar dengan setiap transaksi.

Ini bermaksud bahawa setiap kali seseorang menggunakan rangkaian Ethereum, sebahagian daripada gas yang dibayar ke rangkaian akan musnah. Jumlah selebihnya akan diterima oleh node, tetapi jumlahnya tidak lagi menjadi jumlah penuh gas yang digunakan dalam permintaan. Akibatnya, Ether akan dikeluarkan dengan setiap penggunaan rangkaian.

Mekanisme ini akan membatasi penawaran Ether yang beredar yang terdapat di pasaran. 

Baca juga : Pelombong Ethereum untung berganda, bayar gas melebihi ganjaran blok

Klik photo untuk dapatkan T-Shirt MyCryptoversity

Rumusan Akhir

Ethereum 2.0 adalah proses kemaskini yang sangat besar. Ia lebih rumit kerana peralihan lengkap ini akan mengambil bertahun-tahun kerana ia perlu dilakukan secara berperingkat, setiap pembaharuan masing-masing akan mengubah sebahagian besar sistem. Namun begitu kerjasama antara ‘staking’ dan EIP 1559 adalah perlu untuk meningkatkan harga Ether.

Masing-masing dengan cara mereka sendiri akan mengurangkan bekalan ETH yang beredar. Apabila Ether tersedia, harga akan meningkat. Akhirnya, Ethereum 2.0 juga akan meningkatkan transaksi sesaat menjadi sekurang-kurangnya 1000 tps pada permulaan ni. Pada masa sekarang rangkaian ETH sudah melakukan 15 perubahan, jadi perubahan besar ini akan banyak membantu meredakan kesesakan dalam rangkaian dan meningkatkan throughput. Hasilnya, lebih banyak lagi, orang akan menggunakan blockchain Ethereum. Lebih banyak gas akan hancur ketika digunakan untuk membayar transaksi, lebih banyak orang akan dipertaruhkan (offer) untuk menjadi validator, dan yang penting harga Ether akan naik bersama dengan permintaan.

 

Errrmmm..nampaknya semua ramuan rempah ratus untuk Ether rali di pasaran utama sudah ada, cuma apa yang tidak pasti adalah masa, Ethereum 2.0 sudah dilancarkan pada 1 Dis 2020 yang lalu. Tetapi bilakah EIP 1559 akan dilaksanakan tidak begitu jelas.

Mungkin kita tidak akan melihat perhimpunan rali ini berlaku sehingga akhir 2021, jadi…ini juga bermakna yang kita masih lagi ada masa untuk mengumpul 32 Ether untuk menjadi salah seorang pengesah (validitor), tak gitu?

Camne?
Korang berminat nak nak jadi pengesah (validitor)?

Kalo berminat, teruskan bersama saya meneroka lebih jauh lagi di alam crypto ini…jumpa lagi di posting akan datang.

Jangan lupa share artikel ini dengan rakan-rakan lain dan juga :

Ikut MyCryptoversity di : Facebook | Telegram

<<< Back

 

error: Content is protected !!